Gefeliciteerd! Je bent een kersverse ouder en dolgelukkig met je lieve, kleine en schattige kindje. Maar hoe lief en schattig baby’s ook zijn, soms drijven ze je (bijna) tot wanhoop. Iedereen die urenlang rond heeft gelopen met een huilende baby weet vast wat ik bedoel. Jouw baby wil niet slapen? Dat is super frustrerend!
Niet ieder mens is hetzelfde. Dat is bij baby’s natuurlijk precies zo. Natuurlijk zijn er baby’s die heel snel een goed slaapritme te pakken hebben en tevreden in hun wiegje liggen. Maar … het overgrote deel heeft vooral in de eerste drie maanden behoorlijke opstartproblemen.
Op zoek naar meer slaap voor je baby? Maak kennis met Numsy!

Het is mijn missie om alle ouders kennis te laten maken met de producten van Numsy. Ontdek vandaag de sleutel tot succes. De kleine en jij weer heerlijk slapen? Hier ligt de oplossing >>
Komt het ooit nog goed?
Als je midden in zo’n situatie zit en je baby wil niet slapen, kun je wel eens denken: komt dit ooit nog goed? Mensen om je heen lijken soms de impact niet te begrijpen. Waarschijnlijk hoor je geregeld: “ach, huilen is goed voor de longetjes – leg hem gewoon in de wieg, hij stopt vanzelf – je verwend hem te veel”, etc. etc. En het meest vervelende is misschien wel als ze zeggen: ‘Gewoon even gaan slapen als de baby slaapt.’ Je wilt ze bijna toeschreeuwen: ‘Maar mijn baby wil niet slapen!’
Want HOE doe je dat? Jouw baby wil niet slapen en dan moet jij maar ergens een momentje zien te pakken om even bij te tanken. Hoe kun je gaan bijslapen als je continue met een baby op je arm door de gang heen en weer wandelt? Gelukkig heb ik voor jou maar liefst 27 tips verzameld die je kunt proberen als je baby niet wil slapen.
Voordat je verder leest, raad ik je echter eerst even aan om onderstaande video te bekijken. Kinderslaapcoach Susanne Willekes geeft hierin vijf waardevolle tips! Mooi om hier mee te starten.
Tips van kinderslaapcoach
Misschien wil je nu meteen verder en direct mijn 27 tips lezen. Maar wellicht is het handig om eerst te lezen waarom je baby niet wil slapen.
5 redenen waarom een baby niet wil slapen
Hieronder zie je een overzicht van de vijf meest voorkomende redenen waarom sommige baby’s zo van het nachtleven houden. Bij iedere reden volgen een aantal bijpassende tips.
1- Je baby wil niet slapen omdat het niet weet of het dag of nacht is

Veel baby’s draaien in het begin dag en nacht om. Overdag lukt het slapen goed, maar ’s nachts zijn ze wakker en druk. Een baby die niet wil slapen kan heel frustrerend en vermoeiend zijn, maar gelukkig is dit tijdelijk. Een pasgeboren baby moet nu eenmaal nog een slaap- en waakritme ontwikkelen.
Het is natuurlijk ook niet zo gek. Negen maanden lang heeft jouw kindje in je baarmoeder gezeten. Doordat jij overdag volop in beweging was, viel je kindje lekker in slaap. Je kunt je wel voorstellen dat constant wiegen en deinen in de baarmoeder ervoor zorgt dat een baby makkelijk in slaap valt. Waarschijnlijk werd je kindje in de nacht lekker beweeglijk en actief.
Na ongeveer zes weken (maar het is niet gek als dat 10 – 12 weken duurt) zal er langzaamaan een dag- en nachtritme ontstaan. Dit is de periode dat hun biologische klok gaat werken; een ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. Dit ritme is afgestemd op daglicht. Zo werkt het ook bij kinderen en volwassenen. We worden moe als het donker wordt en ’s morgens weer wakker als het licht wordt.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw baby aan te leren dat de dag is om te ‘spelen’ en de nacht is om te rusten.
1 Probeer je baby op wakkere momenten overdag iets langer wakker te houden.
Later in de avond zal dat de behoefte aan slaap vergroten. Er zijn slaapdeskundigen die aanraden om na de voeding nog even met je baby te ‘spelen’ in plaats van hem of haar meteen in slaap te laten vallen. Een baby wil niet slapen als het natuurlijk nog (veel) te wakker is.
2 Zorg dat je baby overdag veel buiten komt.
Het natuurlijke licht helpt om hun interne klok te resetten. Als het niet lukt om naar buiten te gaan, zet dan de wieg bij een raam waar goed licht doorheen komt.
3 Vermijd overdag zoveel mogelijk activiteiten waarbij baby’s snel in slaap vallen.
Vooral in de auto valt een baby snel in slaap. Probeer je kindje dus iets langer uit de Maxi-Cosi te houden. Deze extra tijd wakker zijn zal helpen voor de nacht. Jouw baby wil niet slapen als het overdag daar te veel momentjes voor heeft gehad.
4 Zorg voor zo weinig mogelijk licht in de nacht, het liefst doe je deze helemaal uit.
Zo went jouw baby eraan dat het ’s nachts donker is en overdag licht. Dit geldt ook voor geluiden en bewegingen. Ook dit moet je zoveel mogelijk beperken tijdens de nacht.
5 Sommige experts raden aan om je baby ’s nachts in te bakeren.
Op deze manier is het lastig om armpjes en beentjes te bewegen en zal jouw baby zich dus minder snel wakker ‘slaan’ of ‘trappelen’. Ben je geen fan van inbakeren? Kies dan voor een kleine wieg. Dit voelt voor een baby veilig en knus. Een baby wil niet slapen als het zich onveilig voelt.
2 Je baby wil niet slapen omdat hij zich niet lekker voelt

Echt bijna altijd kan er wel eens iets zijn met het lichaam van je pasgeboren baby. Veel hiervan kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn. Niet gek dus dat je baby niet wil slapen en steeds moet huilen. Ga het zelf maar eens proberen als je bijvoorbeeld enorme buikpijn hebt.
Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken waarom je baby zich niet lekker voelt:
- Darmkrampjes
- Verstopt
- Een drang hebben om steeds de beentjes te bewegen
- Tandjes krijgen (dit is natuurlijk pas aan de orde als je baby al iets ouder is)
- Verkouden
- Allergie
Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat jouw baby ’s nachts wakker wordt. Vooral darmkrampjes zijn heel normaal, maar erg vervelend. Bijna iedere baby moet hier doorheen. Er zijn gelukkig goede en veilige middelen die verlichting kunnen geven.
Als je het vermoeden hebt dat jouw baby niet wil slapen vanwege een allergie of door heftige pijn, is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts.
3 Je baby wil niet slapen omdat hij honger heeft

Een pasgeboren baby neemt per keer nog niet zoveel voeding op. Het kan dus zijn dat je baby ’s nachts wakker wordt omdat hij of zij honger heeft. Vooral bij borstvoeding wordt de melk snel verteerd. Het maakt dan niets uit of het één uur, twee uur of drie uur in de nacht is: het buikje móet gevuld worden! En jouw baby wil niet slapen als jij hier geen gehoor aan geeft. Het is een heel natuurlijk instinct, dus voedt hem of haar lekker.
Volgens experts is honger zelfs de meest voorkomende reden waarom baby’s in de nacht wakker worden. Probeer deze behoefte niet te veranderen of aan te passen. Voor de groei en ontwikkeling van je kindje is het belangrijk om in deze behoefte te voorzien. Geef dus gewoon die voeding ook al heb je dat een paar uur eerder nog gedaan. Op deze manier kun je ook goed controleren of het honger is wat jouw baby zo aan het huilen maakt. Als het niet stopt na een voeding is er dus iets anders aan de hand.
Gebroken nachten zijn natuurlijk altijd zwaar. Wat goed helpt is je bedenken dat er midden in de nacht op zoveel plekken moeders hun kindjes aan het voeden zijn. Een baby die niet wil slapen vanwege honger is heel normaal. Het hoort erbij en is echt maar voor tijdelijk.
4 Je baby wil niet slapen omdat hij jou nodig heeft

9 maanden lang heeft jouw lieve prinsje of prinsesje in jouw buik gezeten. Waar je ook heen ging, hij of zij was altijd bij jou. En dan komt daar het moment dat jullie een soort van gescheiden worden. Jij ligt in jouw bed en je kleine ligt in een wiegje. Je baby wil niet slapen … gek hè?!
Het is echt niet vreemd dat je baby ’s nachts zomaar onbedaarlijk hard kan huilen. Hij of zij wil heel erg graag bij jou zijn. Baby’s zijn smoorverliefd op hun ouders en vinden het zonde om hun tijd te verspillen aan slapen. Ze willen weten wat jij doet, ze willen ‘spelen’ en knuffelen. Ook al is dat midden in de nacht.
In het prille begin hunkert een baby vooral naar de moeder. Maar als een baby niet wil slapen, kan ook de geborgenheid van de vader zeker helpen.

Uiteraard kun je hier niet altijd aan voldoen. Ook jij hebt je nachtrust hard nodig. Het kan helpen om de eerste periode het wiegje naast je bed te zetten. Zo voelt jouw baby zich dichtbij en krijg jij toch wat rust. Er zijn speciale wiegjes die uitermate geschikt zijn om samen te slapen.
Jouw baby wil niet slapen? Zorg dat hij of zij dicht bij jou is!
5 Je baby wil niet slapen omdat hij overprikkeld is

Baby’s zijn heel gevoelig. Te veel prikkels kan ze uit hun slaap houden. Dit kan van alles zijn: misschien eet jij te veel chocolade en krijgt je kindje dit binnen via de borstvoeding. Maar ook van te veel visite (waarbij je kindje misschien van hand tot hand gaat) kan een baby overprikkeld raken. Neem ook eens je activiteiten onder de loep. Ga je wellicht te veel op pad? Activiteiten buitenshuis zorgen namelijk ook voor extra veel prikkels.
’s Nachts huilen kan er dus op duiden dat er iets in de borstvoeding zit wat niet geschikt is voor het kleine buikje van je baby. Maar ook overdag te veel lawaai en activiteiten kunnen ervoor zorgen dat baby’s minder makkelijk kunnen omschakelen naar een rustmodus.
Wat er is gebeurd kun je niet meer terugdraaien. Maar je kunt wel gaan kijken wat de grens voor jouw baby is. De ene baby kan nu eenmaal meer aan dan de andere baby. Misschien is voor jouw kindje één bezoekje per dag al genoeg.
Onderneem ook geen activiteiten als je weet dat jouw baby dan niet in staat zal zijn om te ontspannen. Ontspanning is namelijk heel erg belangrijk om goed in slaap te vallen én in slaap te blijven. Een baby wil niet slapen als hij of zij overprikkeld is en wordt eigenlijk dan altijd ’s nachts wakker.
Hieronder lees je 27 korte tips om je baby te helpen met slapen.
De 27 beste slaaptips voor een baby die niet wil slapen
1- Zorg voor duisternis
Natuurlijk kun je jouw baby in een lichte kamer laten slapen. Vooral in het begin is dat geen probleem. Ik denk zelfs dat dat ook wel goed is. Zo leren zij dag en nacht te onderscheiden. Maar als je baby wat ouder wordt en niet meer zo veel slaapt als in het begin, wordt het steeds belangrijker om voor duisternis te zorgen. Een donkere omgeving is veel gunstiger om in slaap te vallen.
Heb je lichte gordijnen op de babykamer? Wellicht zou je kunnen overwegen om gebruik te maken van een verduisterend rolgordijn. Vooral ideaal in de zomer. Veel baby’s en kleine kinderen worden in deze periode te vaak vroeg wakker. Bij bol.com hebben ze een ruim assortiment verduisteringsgordijnen.
Bestel hier verduisterende rolgordijnen het voordeligst >>
2- Controleer of je baby niet te koud is
Pasgeboren baby’s hebben iets meer laagjes kleding nodig dan wij. Check vooral hun borst en ruggetje om te kijken of ze niet koud aanvoelen. (Handjes heeft niet zoveel zin, die zullen altijd wat kouder zijn). Een baby wil niet slapen als hij het koud heeft en zal ’s nachts dan ook eerder wakker worden.
3- Houd je baby even rechtop
Je hebt misschien de neiging om je kindje in slaap te wiegen. Toch kun je voor het slapengaan beter je kindje nog even rechtop houden. Zeker na een voeding is dit erg prettig. Ga op een stoel in de babykamer zitten en houd je baby rechtop tegen je borst. Dit is een heel rustgevende positie en daardoor leg je ze even later in een ontspannen modus in het wiegje. Dit bevordert een goede en gezonde slaap. Een baby wil niet slapen als er nog voeding dwars zit.
4- Geef druppeltjes voor kramp
Als je het vermoeden hebt dat je baby huilt door darmkrampjes, is het verstandig hier iets voor te geven. Natuurlijk niet bij incidentele gevallen, maar alleen als jouw baby hier zoveel last van heeft dat slapen hierdoor niet lukt. Als je baby na ongeveer 30 tot 40 minuten wakker wordt en intens huilt, komt dit meestal door darmkrampjes. Je kunt wat verlichting geven door met de beentjes een fietsbeweging te maken. Vaak reageert een baby hierop met een boertje en dat lucht alleen maar op.
Natuurlijk wil je jouw kleine het allerbeste geven. Gebruik daarom de druppeltjes van Infacol. Deze zijn namelijk direct vanaf de geboorte te gebruiken en het product bevat geen suiker, alcohol en kleurstoffen.
Voor een snelle levering kun je Infacol het beste bij bol.com kopen. Als je voor 23.59 uur besteld heb je het namelijk de volgende dag al in huis.
5- Inbakeren
Bij onrustige baby’s is het zinvol om ze ’s nachts in te bakeren. De strakke doeken geven een beschermd en geborgen gevoel. In jouw buik zat je kleintje (zeker op het einde van je zwangerschap) immers ook lekker krap. Zorg wel voor duidelijkheid; dus alleen inbakeren als je baby gaat slapen. Als het tijd is om even in de box te liggen of in een wipstoeltje is het verstandig de doeken af te doen. Een voordeel van inbakeren is dat de armpjes niet vrij zijn, zo zal jouw baby zich niet steeds zelf wakker slaan.
De Puckababy Piep Inbakerslaapzak is zeer populair en uitermate geschikt voor de pasgeboren baby. Je kunt deze inbakerslaapzak de eerste drie maanden gebruiken.
De Puckababy bestaat uit een buitenzak met daarin een hesje waarin je jouw baby legt. Op deze manier wordt de bewegingsruimte om je kindje heen beperkt en zal hij of zij direct meer rust ervaren. Je kunt deze inbakerslaapzak bestellen bij bol.com.
6- Nachtvoeding en inbakeren
Als je baby ’s nachts nog een voeding nodig heeft, is het verstandig om deze ingebakerd te geven. Een nachtvoeding moet zo stil en rustig mogelijk verlopen. Veel gepriegel aan het lijfje van je baby maakt hem of haar alleen maar wakkerder. Soms is het echter nodig om de luier te verschonen. Je kunt voor dit soort gevallen speciale inbakerdoeken kopen waarmee je de luier kunt verwisselen zonder het bovenste deel los te maken.
7- Leg je baby wakker in bed
Het is heel verleidelijk om je kindje lekker in slaap te wiegen en dan pas in zijn of haar wiegje te leggen. Echter leert je kindje op deze manier niet zelfstandig slapen. Probeer dus het goede moment te timen. Is je baby slaperig, maar toch nog wakker? Dan is dat het ideale moment om je kleine in het wiegje te leggen. Ook baby’s worden ’s nachts wel eens wakker, maar op deze manier leren ze zelf weer in slaap te vallen. Een baby wil niet slapen als het gewend is dat jij steeds rondloopt en wiegt.
8- Zoek naar een goed ritme
Pasgeboren baby’s kunnen ongeveer 45 minuten tot een uur goed wakker blijven. Dat is het moment vanaf dat je begint met voeden tot het moment wanneer je ze weer in hun wiegje legt. Let er dus op dat je niet veel langer dan een uur voorbij laat gaan. Met een goed en regelmatig ritme zal je baby sneller een gezond slaapritme creëren.
9- Zorg ervoor dat je baby niet te warm is.
Temperatuur is heel belangrijk. Net zoals niet te koud is niet te warm ook niet gunstig voor een goede slaap. Een baby wil niet slapen als hij het te heet heeft. Hij zal zeker wakker worden in de nacht. Je kunt een laagje kleding uit doen en zorg als je inbakert altijd voor een zomervariant. Als dit alles nog niet bijdraagt aan een goede temperatuur van je baby, kun je eventueel een ventilator neerzetten. Houd altijd in de gaten of er niet een zweetglans op zijn of haar gezichtje zit. Als het te warm of te koud is wil een baby gewoonweg niet slapen.
10- Leg je baby op tijd in bed
Niet elke dag is hetzelfde. Als je baby iedere avond rond zeven uur naar bed gaat, betekent dat niet dat dat áltijd moet. Er kan eens een dag tussen zitten dat je kleintje om zes uur al duidelijke tekenen van vermoeidheid afgeeft. Blijf dan niet rondlopen met je kleintje, maar breng hem of haar gewoon naar bedje toe. Als je te lang wacht, kan het zijn dat je kindje oververmoeid raakt. Onbedaarlijk en hysterisch huilen is het gevolg en daar vallen baby’s pas echt moeilijk van in slaap.
11- Bedje iets hoger
Als je baby last heeft van krampjes, de hik of van reflux (voeding die terugstroomt in de slokdarm) kun je het bedje beter iets hoger zetten. Leg een kussentje onder het matras of een stukje hout onder de pootjes van het bedje. Hierdoor voelt je baby zich comfortabeler en zal het beter slapen. Een baby wil niet slapen als het last heeft van lichamelijke ongemakken. Logisch, dat willen en kunnen wij zelf toch ook niet?
12- Voorkom afhankelijkheid
Het is natuurlijk heerlijk voor de hechting: zingen met je kindje, een verhaaltje vertellen, knuffelen, etc. Doe dit dan ook fijn en het liefst zo vaak mogelijk. Maar bepaalde gewoontes kun je beter niet vlak voor bedtijd doen. Je baby went hieraan en kan niet zelfstandig in slaap vallen. Na 45 minuten tot een uur zullen ze wakker worden en jou weer nodig hebben om in slaap te vallen. Een vaste bedroutine is uiteraard zeer geschikt voor een goede nachtrust, maar bedenk dus goed hoe je dat gaat invullen.
13- Stilte voor het slapen
Veel baby’s kunnen het: slapen in een rumoerige ruimte. En ouders zijn er maar wat trots op. Toch zullen zij niet de allerbeste slaap pakken. Hiervoor is immers stilte nodig. Zorg daarom dat het zo’n vijftien minuten voor het slapengaan rustig is in huis. Als er grotere broers of zussen in huis zijn, is het verstandig hen aan te leren dat het stil moet worden als de baby gaat slapen. Breng deze druktemakertjes dus altijd even naar een andere ruimte.
14- Overdag voeden zonder inbakerdoeken
Als je overdag je baby gaat voeden doen je er verstandig aan om de inbakerdoeken af te doen. Op deze manier help je jouw kindjes dag- en nachtverwarring op te lossen. Een baby wil niet slapen als er te veel onduidelijkheid is.
15- Zorg voor een betere routine
Hier moet je in groeien en gelukkig kun je dit ook elke dag oefenen. Maar routine is het toverwoord. Hier doen baby’s het nu eenmaal heel erg goed op. Een goede routine betekent dat jouw baby goed is gevoed, het buikje vol zit en slaperig is tegen de tijd dat jij hem of haar in het wiegje wil leggen. Op deze manier zal jouw baby het beste leren slapen.
16- Rustig zingen
Baby’s zijn gek op de stem van hun moeder. Voor het slapengaan is het dan ook heel fijn als je steeds hetzelfde liedje voor je baby zingt. Je kleintje zal hier rustig door worden en dat maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Zorg er wel voor dat je baby hier niet afhankelijk van wordt (zie tip 12). Voor het slapengaan een liedje zingen is een hele mooie bedroutine, maar begin er dus niet ’s nachts aan. Voor je het weet moet je elke nacht zingen omdat je baby anders niet wil slapen.
17- Gebruik een fopspeen
Baby’s hebben in de eerste paar weken een heel grote zuigbehoefte. Het is natuurlijk niet te doen om altijd maar jouw pink aan te bieden. Geef ze een fopspeen om in die behoefte te voorzien. Extra handig zijn de fopspenen aan een doekje. Deze rust op de borst van je baby en de speen zal daardoor minder snel uitvallen. Houd er wel rekening mee dat als je begint aan een speen dit ook weer een keer afgeleerd moet worden. Bij het ene kindje gaat dat makkelijker dan bij de ander.
18- Zorg dat je baby kans krijgt om te boeren
Als een baby zich ongemakkelijk voelt, lukt het niet goed om te slapen. Een mooie truc is even wrijven over de linkeronderkant van zijn of haar ruggetje. Hier bevindt zich de maag. Meestal worden deze bewegingen gevolgd door een boertje. Probeer ervoor te zorgen dat je baby alles kwijt is voordat je hem of haar weer in het wiegje legt. Een baby wil niet slapen als hem nog wat dwarszit.
19- Geef de voeding liggend
Het kan helpen je baby slaperig te houden door hem of haar liggend te voeden in de nacht. Na het voeden kan je kleintje dan meteen weer in slaap vallen. Een baby die je oppakt, meeneemt naar een stoel en dan schommelt en voeding geeft, wordt op deze manier volledig wakker. Het kan dus veel moeite kosten om hem of haar daarna weer in slaap te krijgen. Deze tip is alleen niet handig als jouw baby veel last van oprispingen heeft. Dan is het toch noodzakelijk je kleintje na het voeden even op te pakken om te laten boeren. Maar houdt dat kort en zo dicht mogelijk bij de wieg.
20- Veel knuffelen als baby wakker is
Sommige baby’s kunnen alleen maar slapen als ze vastgehouden worden en/of als er met ze rondgelopen wordt. In deze situatie wordt het voor jou natuurlijk steeds moeilijker om overdag normaal te kunnen functioneren. Probeer dit patroon dus zo gauw mogelijk te doorbreken. Je kunt proberen je baby tijdens de wakkere momenten extra te knuffelen. Zo voelt hij of zo enorm jouw genegenheid. Tijdens deze knuffelsessies probeer je jouw baby langzaam te verplaatsen naar het wiegje. Dat is de plek om te gaan slapen. Blijf dit steeds herhalen totdat jouw baby dit ritme doorheeft.
21- Lichten ’s nachts uit
Probeer het ’s nachts zo donker mogelijk te houden. Dit helpt om jouw baby lekker te laten slapen. Dus ook geen licht van een mobiele telefoon als jouw kindje nog bij jou op de kamer slaapt. Tijdens een voeding in de nacht of bij het verschonen van de luier is het aan te raden alleen een klein nachtlampje aan te doen. Op deze manier gaat jouw kindje goed het verschil tussen dag en nacht leren.
Het is ook zonde om de hele nacht een lampje te laten branden. We leven immers steeds energie-bewuster. Je hebt speciale nachtlampjes met een bewegingssensor en een bereik van drie tot vijf meter. Als je binnen die afstand van het lampje komt, gaat deze aan. Ideaal als je in het donker naar het kamertje van jouw kleine gaat. Zo kun je met een klein lichtje voeden en/of verschonen. Het lichtje is mooi zacht en niet te fel.
22- Zorg voor een vaste plek
Steeds in een andere ruimte slapen, geeft heel veel onrust. Laat je baby dus altijd op dezelfde plek slapen. Dit geeft ontspanning en een ontspannen baby slaapt nu eenmaal beter. Sommige baby’s kunnen het prima hebben, maar het overgrote deel vindt het lastig zich steeds aan te passen. Hierdoor kunnen ze geïrriteerd raken en veel gaan huilen. Jouw baby wil niet slapen in een vreemde omgeving? Dat is dus helemaal niet gek!
23- Beperk drukke activiteiten
Zorg ervoor dat je niet te veel drukke activiteiten met je baby onderneemt. Zeker niet vlak voor hij of zij moet slapen. Als er veel prikkels vlak voor het slapengaan zijn, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je kindje tot rust komt voordat je hem of haar in het wiegje legt. Neem liever je baby ook niet mee naar een druk winkelcentrum. De kans is echt klein dat jouw baby rustig 2,5 uur gaat slapen terwijl jij winkelt.
24- Koop een witte ruis apparaat
Uit onderzoek is gebleken dat baby’s makkelijker in slaap vallen als zij white noise geluiden horen. Het is vooral heel handig als er nog oudere broers of zussen rondlopen in huis. Deze produceren nu eenmaal geluid waar je baby last van kan hebben. Een witte ruis apparaat dempt geluiden en zorgt voor een goede nachtrust voor je baby.
ProMind wordt door velen verkozen als beste middel tegen slaapproblemen. Deze slaaptherapie is wetenschappelijk bewezen, brengt geen schade aan en kan vanaf 0 jaar worden gebruikt.
Bij bol.com kun je een uitgebreide uitleg en reviews lezen. De service bij deze webwinkel is uitstekend en de levering ook nog eens supersnel.
25- Stop met schommelen
Als jouw baby alleen maar gaat slapen door te schommelen, is het advies om hier direct mee te stoppen. Probeer in plaats daarvan te zingen, je baby rechtop te houden of alleen maar te schommelen tot hij of zij slaperig is. Op dat moment leg je jouw kleintje in de wieg. Zo leert hij of zij zelf in slaap te vallen.
Het kan even duren om dit proces om te keren. Vaak doe je dit al een tijdje en moet je baby er echt aan wennen. Natuurlijk is schommelen prima als jouw baby het niet de hele nacht nodig heeft. Maar als jij meerdere keren per nacht je baby uit het wiegje moet halen om te schommelen, is het echt verstandig om hiermee te stoppen.
26- Routine
Routine is enorm belangrijk voor een goede nachtrust. Probeer iedere avond steeds hetzelfde te doen. Dit kan zijn: zingen, witte ruis, inbakeren, etc. Jij ontdekt zelf wat het beste bij jouw baby past. Zo’n activiteit voor het slapengaan is een signaal voor de hersenen van jouw baby om de slaaphormonen vrij te maken. Een baby wil niet slapen als alles elke keer anders verloopt. Routine is het toverwoord.
27- Zorg overdag voor voldoende licht
Als jouw baby dag en nacht nog door elkaar haalt, is het helemaal belangrijk om overdag de gordijnen wijd op te doen. Dus ook na het middagslaapje doe je meteen de gordijnen open. Zorg dat je baby tijdens momenten van wakker zijn veel licht tot zich krijgt. Zodra het tijd is om te slapen, dim je de lichten en sluit je de gordijnen. Jouw baby gaat een donkere kamer dan associëren met slaap.
Wanneer slaapt een baby door?

Als kersverse moeder of vader houd je natuurlijk rekening met gebroken nachten. Maar als deze te lang gaan duren of als je echt bijna niet aan slapen toekomt, begin je je toch af te vragen wanneer jouw baby een keer gaat doorslapen.
Uiteraard weet niemand dat. Er is immers geen gebruiksaanwijzing meegeleverd waarop de datum staat dat jouw kindje gaat doorslapen. Maar het kan wel fijn zijn om te weten wat enigzins normaal is. Als je weet dat bepaalde dingen erbij horen, kun je de gebroken nachten makkelijker accepteren. Ik heb een aparte blog geschreven over wanneer een baby doorslaapt. Daar ga ik verder in op de lichamelijke en cognitieve ontwikkeling. Wanneer je baby doorslaapt kun je hier lezen >>
Tot slot …
Pasgeboren baby’s hebben vaak nog moeite om de hele nacht door te slapen. Dit kan voor ouders zeer vermoeiend zijn. Maar je kunt er ook erg onzeker van worden. Waarom huilt mijn baby toch steeds? Mijn baby wil niet slapen, waarom is dat? Gelukkig is er meestal niet iets ernstigs aan de hand en kun je er zelf heel wat aan doen. Het is belangrijk om te weten waarom je baby huilt. De vijf meest bekende redenen zijn: je baby weet niet goed of het dag of nacht is, je baby voelt zich niet zo lekker, je baby heeft honger, je baby heeft je nodig of je baby heeft honger.
Als je deze signalen herkent kun je daar actie op ondernemen. Bovendien zijn er tal van goede tips die helpen om jouw baby beter te laten slapen. Want als jouw baby lekker slaapt, ben jij ook weer beter uitgerust. Dat zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van deze bijzondere tijd. En als je het allemaal even niet ziet zitten, bedenk dan: een baby die niet wil slapen is maar tijdelijk.
Bronnen:
Healthline
https://www.healthline.com/health/parenting/newborn-not-sleeping