Banaan voor het slapen

Banaan voor het slapen

Zoek jij een natuurlijk slaapmiddel? Neem dan voortaan een banaan voor het slapen. Een vrucht die iedereen kent en bijna iedereen ook lust. Het is een ideale gezonde snack. Een banaan is klein, draagbaar, handig én lekker en bevat veel:

  • Magnesium
  • Kalium
  • Vitamine C
  • Vitamine B6
  • Vezels

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Heb je echt een groot tekort aan magnesium? Dit heb je nodig >>

Banaan voor het slapen heeft meeste effect bij mensen die tekort hebben aan magnesium

Vitamines en mineralen in banaan

De bovengenoemde vitamines en mineralen kunnen de kwaliteit van je slaap verbeteren. Het is dus heel verstandig om een banaan voor het slapen te eten. Bijkomend voordeel is dat bananen ook stress en angst verminderen én spierkrampen verlichten. Zaken waar je behoorlijk wakker van kunt liggen. Daarnaast reguleren bananen je slaap-waakcyclus met serotonine en melatonine. Met recht dus een perfect slaapmiddel.

Een middelgrote banaan bevat 9 procent van je dagelijkse kaliumbehoefte, 33 procent van je vitamine B6-behoefte en 8 procent van je magnesiumbehoefte. Daarbij kunnen bananen ook nog eens helpen bij het afvallen, het verminderen van zwellingen en de productie van witte bloedcellen verhogen. Omdat de gele vrucht ook nog eens veel antioxidanten bevat, kan een banaan je beschermen tegen kankerverwekkende gifstoffen.

Dus: iedere avond een banaan voor het slapen zorgt voor een goede nachtrust én levert tal van andere gezondheidsvoordelen op. Waar wacht je nog op?!

Honger voor het slapengaan

Herken je dat? Het is bijna bedtijd en je loopt maar te struinen door je keuken. Lade open, lade weer dicht. Wat zal je nemen? Je denkt steeds maar weer: wat kan ik nu het beste eten? Stop daarmee. Pak gewoon die banaan voor het slapen.

Hierboven heb je al gelezen dat een banaan voor het slapen ervoor kan zorgen dat jij een betere kwaliteit slaap krijgt. Maar ik snap dat jou dat nieuwsgierig heeft gemaakt. Want waarom is nou die banaan voor het slapen zo’n goed idee? Ik heb een klein tipje van de sluier gelicht. Maar in dit artikel wil ik er dieper op ingaan.

Ik hoor veel mensen namelijk al zeggen: maar je moet toch eigenlijk helemaal niets meer eten voor het slapengaan? Dat is een misverstand. Natuurlijk: je moet je niet volproppen met snoep, chocolade of zware maaltijden vlak voordat je gaat slapen.

Maar hongerig naar bed gaan kan de kwaliteit van je slaap ook verstoren. Net zoals te vol naar bed gaan. Een stukje fruit kan dan het perfecte tegengif zijn voor het buikgerommel ’s avonds laat. Dat komt omdat het licht is en toch vullende voedingsstoffen zoals vezels bevat.

Eten voor het slapengaan
Laat die chocolade voor de nacht voortaan liggen en kies voor een banaan

Banaan voor het slapen tal van voordelen

Die banaan die je voor het slapen neemt, ken zo ontzettend veel voordelen. Als je dat allemaal weet, twijfel je echt niet meer als je ’s avonds nog zin in een snack hebt. Hieronder een overzicht van de voordelen:

Spierkrampen
Door het hoge kaliumgehalte in bananen kunnen je spieren ontspannen. Je zult dus merken dat je minder last krijgt van nachtelijke krampen. Misschien is je slaap wel eens verstoord door pijnlijke spierkrampen. Deze krampen verstoren je rust en maken het moeilijk om weer in slaap te vallen.

Lage kaliumspiegels veroorzaken deze spierkrampen en een groep die er vaak last van heeft zijn zwangere vrouwen. Omdat kalium het natrium en de elektrolyten in je lichaam in evenwicht houdt, kan het de kans op spierkrampen in de nacht verminderen.

Een banaan voor het slapen fungeert dus als het ware als een spierverslapper. Het helpt om snel in slaap te vallen en slaapstoringen te voorkomen.

Stress en angst
Wie een dieet met veel magnesium volgt, zal merken dat er minder stress en angst wordt ervaren. Bananen zijn een goede bron van magnesium en kunnen je dus helpen te ontspannen, maar ook om minder stress te voelen.

Magnesium beïnvloedt de hypothalamus, het deel van de hersenen dat de bijnieren en hypofyse (de klieren die verantwoordelijk zijn voor stress) aanstuurt, en kan de symptomen van milde angst verminderen.

Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid. Dus een banaan voor het slapen eten is misschien precies wat jij nodig hebt als je ervaart dat je door stress slecht in slaap valt.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Heb je echt een groot tekort aan magnesium? Dit heb je nodig >>

Banaan voor het slapen heeft meeste effect bij mensen die tekort hebben aan magnesium
Hoogwaardig zonder synthetische toevoegingen

Shop je liever online bij bol? Bekijk dan hier magnesium >>

Slapeloosheid
Wel eens gehoord van GABA? (Gamma-Aminobutyric acid). Magnesium helpt het lichaam de juiste GABA-niveaus te behouden. GABA-niveaus zijn de neurotransmitters die slaap bevorderen door hersengolven te vertragen en het lichaam te kalmeren.

Magnesium zorgt voor een gezond GABA-gehalte. Dus heb je te maken met slapeloosheid of een andere slaapstoornis? Dan kun je ervoor kiezen om magnesiumsupplementen te nemen, maar je kunt dus ook een banaan voor het slapen nemen.

Banaan voor het slapen
Een banaan voor het slapen kan ervoor zorgen dat je niet meer zo veel wakker ligt

Serotonine en melatonine
De vitamine B6 in bananen zet het aminozuur tryptofaan om in serotonine. Dit is de neurotransmitter die de melatoninespiegel in je lichaam regelt. Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en regelt je interne klok door je ’s avonds slaperig te maken.

Zonder voldoende melatonine kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Door een banaan voor het slapen te eten, zorg je ervoor dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft om te ontspannen en op een natuurlijke wijze een goede nachtrust te vinden.

Bloeddruk
Van nature reguleert kalium ook de bloeddruk. Dit mineraal werkt om de schadelijke effecten van natrium in het lichaam in evenwicht te brengen. Dit proces vermindert de hoeveelheid water die de nieren nodig hebben om op te slaan en verlaagt op natuurlijke wijze de bloeddruk.

Meerdere studies (1) tonen een verband aan tussen een dieet met veel kalium en de gezondheid van het hart. Als je leeft met een hoge bloeddruk, kun je proberen deze te verlagen door voedsel te eten dat rijk is aan kalium. Ook voor deze groep mensen is een banaan voor het slapen dus een prima idee.

Bij een hoge bloeddruk is het verstandig om kaliumrijk voedsel te eten

Rusteloze benen syndroom
Wel eens last van rusteloze benen? Dit kan echt héél irritant zijn. Deze slaapstoornis resulteert in een oncontroleerbare behoefte om je benen te bewegen. Vaak veroorzaakt het een tintelend of jeukend gevoel als je lichaam in rust is. Lastig, want juist dan wil je lekker gaan slapen. Veel mensen met het restless legs syndrome ervaren dan ook slaapproblemen en leven vaak met chronisch slaapgebrek.

Sommige onderzoeken (2) suggereren  dat magnesium de symptomen van het rusteloze benen syndroom kan verminderen, waardoor patiënten weer een goede nachtrust krijgen. Omdat bananen veel magnesium bevatten, is het voor mensen met het rusteloze benen syndroom aan te raden om een banaan voor het slapen te eten.

Op deze manier kan een banaan een heel natuurlijke en effectieve manier zijn om het ongemak wat gepaard gaat met het rusteloze benen syndroom te verminderen.

Banaan voor het slapen bevordert goede stoelgang

Misschien twijfel jij nog wel een beetje. Dat kan. Een banaan bevat immers iets meer koolhydraten en suiker dan een ander fruit. Maar … een banaan is ook een goede bron van vezels. Maar liefst drie gram (vrouwen wordt geadviseerd om 25 gram per dag te eten). Aangezien je meestal niet genoeg vezels binnenkrijgt is het dus een mooie laatste kans van de dag om nog een paar extra grammen toe te voegen.

Vezels zijn een bron van prebiotica die helpen bij het voeden van de probiotica die zo goed zijn voor je spijsverteringsorganen. En dan in het bijzonder je maag, dunne darm en dikke darm. Je zult merken dat er meer regelmatig in je stoelgang komt en hierdoor voel je je alleen maar beter. Je darmen zijn immers je tweede brein.

Zijn er bijwerkingen als je een banaan voor het slapen neemt?

Het is niet bekend dat er nare bijwerking kunnen optreden als je een banaan voor het slapen eet. Tenzij je natuurlijk allergisch of intolerant bent. Dan raad ik je ook af om een banaan voor het slapen te nemen. In dit geval kun je mijn blog over andere voeding voor het slapengaan eens lezen. Maar voor wie niet allergisch of intolerant is, is de banaan een voedingsmiddel met een zeer minimaal risico voor je gezondheid.

Bananen zijn echter niet het enige wat goed is om voor het slapengaan te eten. Voor een goede nachtrust kun je als perfecte snack kiezen voor een halve banaan met een handvol amandelen. De eiwitten en gezonde vetten in amandelen maken het ook een goede snack voor het slapengaan en helpen de koolhydraten in de banaan in balans te houden.

Banaan voor het slapen
De banaan is een gezond slaapmiddel zonder bijwerkingen

Tot slot …

Heb je vlak voor bedtijd nog een enorme behoefte aan een snack? Kies dan voor een banaan. Deze vrucht kan door de vitamines en mineralen je slaapkwaliteit verbeteren. Tevens zorgt het hoge kalium- en magnesiumgehalte in een banaan voor het verminderen van vervelende klachten zoals spierkrampen, stress, angst en rusteloze benen. Al deze lastige kwalen kunnen behoorlijk jouw slaap verstoren. Verlang je dus naar een betere nachtrust? Eet dan beslist een banaan voor het slapen.

Even voor de duidelijkheid: verwacht alleen niet dat je na één banaan al veel beter slaapt. Net als bij allerlei andere veranderingen die je kunt doorvoeren om beter te slapen, kost ook dit tijd. Probeer het gewoon eens een paar weken en kijk of je verschil kunt ontdekken.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Heb je echt een groot tekort aan magnesium? Dit heb je nodig >>

Banaan voor het slapen heeft meeste effect bij mensen die tekort hebben aan magnesium
Bekijk dit product >>
Bronnen:
Well + Good
Early Bird By Amerisleep
NIH | National Library of Medicine | National Center for Biotechnology Information
Mayo Clinic

https://www.wellandgood.com/banana-before-bed/
https://amerisleep.com/blog/banana-before-bed/
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16856052/
2 https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)62160-5/fulltext

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen