Plast jouw zoon of dochter regelmatig ’s nachts in bed? Dan ben je vast benieuwd wat de beste plaswekker voor je kind is. Met een plaswekker is het namelijk mogelijk dit vervelende probleem op te lossen. Bedplassen (waarvan de medische benaming enuresis nocturna is) treft veel kinderen in de schoolgaande leeftijd en zelfs sommige tieners. Het is geen ernstig gezondheidsprobleem en meestal ontgroeien kinderen het. Toch kan het zeer ongemakkelijk worden voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Een plaswekker kan gelukkig uitkomst bieden.
Tip van Mireille (Slaapcoach):
Verkrijgbaar in verschillende kleuren
Wil je een plaswekker voor je kind die niet opvalt? Dit heb je nodig >>
In dit artikel toon ik je eerst de vijf beste plaswekkers voor kinderen. Verderop kun je meer informatie lezen over bedplassen. Zo ontdek je hoe vaak het voorkomt, wat de oorzaken zijn, welke risicofactoren er zijn, wat de emotionele impact is en nog meer …
De 5 beste plaswekkers voor kinderen
1- Plaswekker tegen bedplassen
Een zeer comfortabele plaswekker die klein is van formaat en voorzien van een geluidsalarm met knipperend led licht. Deze plaswekker is ontworpen en getest door pediatrische urologen.
Door de verstelbare elastische band kun je deze plaswekker prima op maat stellen. De vochtigheidssensor is effectief en van hoge kwaliteit. Extra leuk is de beloningskaart die meegeleverd wordt. Na iedere droge nacht mag je kind een sticker plakken. Zo wordt de zindelijkheidstraining ook nog eens leuk.
Voordelen:
- Makkelijk in gebruik
- Inclusief batterijen
- Alarm met led licht

2- Plaswekker tegen bedplassen
Deze kindvriendelijke plaswekker is eenvoudig, effectief en comfortabel. Ideaal is dat er geen extra toebehoren nodig zijn. Deze plaswekker kan prima enkele weken tot maanden gebruikt worden omdat het totaal niet belastend voor het kind is.
De plaswekker is eenvoudig aan te brengen en wordt geleverd met een ‘sterrenkaart’. Met behulp van deze kaart kun je de resultaten van de behandeling in beeld brengen.
Voordelen:
- Inlcusief batterijen en NL handleiding
- Mogelijkheid om resultaten bij te houden
- Eenvoudig aan te brengen

3- Zindelijkheidstraining kind met alarm
Bij een eerste druppel urine ontstaat er een “piepend” geluid, begint de zindelijkheidstrainer te trillen en flitst er een licht. Zeker dat je kind hier wakker van wordt en op tijd naar de wc kan gaan.
Erg prettig van deze trainer is de verbeterde clip die zorgt voor een sterkere greep en stevige grip. Hierdoor zal de zindelijkheidstrainer niet snel van de kleding afglijden.
Voordelen
- Ontworpen en getest door pediatrische uroloog
- Inclusief usb oplaadkabel
- Inclusief voortgangskaart

4- Draadloze plaswekker
Deze draadloze zindelijkheidstrainer werkt zowel op stroom als op batterijen. Rodger wordt al ruim 20 jaar aanbevolen door urotherapeuten en werkt met een onderbroek met daarin een aantal onzichtbare draadjes.
Extra voordeel van deze plaswekker is de acht verschillende wekgeluiden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het afwisselen van wekgeluiden de gevoeligheid om wakker te worden verhoogd.
Voordelen:
- Unieke Rodger app beschikbaar die kind extra motiveert
- Inclusief plaskalender en stickervel
- Werkt op stroom of batterijen

5- Kinderhorloge met plaswekker
Als dat niet stoer is! Een echt horloge om. Naast de vele andere functies kan dit horloge ingezet worden als plaswekker door de alarmen met knipper- en trilfunctie.
Ideaal voor kinderen die liever niet willen dat anderen hun plaswekker zien. Het lijkt een gewoon polsbandje en door het discrete trilalarm kan een kind geluidloos herinnert worden om naar de wc te gaan.
Voordelen:
- 15 instelbare alarmen
- Inclusief toiletherinneringen
- Gebruiksduur bij volle accu tot wel 2 weken

Hoe vaak bedplassen?
Het is bekend dat ouders die op zoek zijn naar de beste plaswekker voor hun kind, zich soms nog wat onzeker voelen. Is het écht wel nodig? Gaat het niet vanzelf over? Wat is normaal en wanneer plast mijn kind te vaak in bed? Allemaal vragen die heel normaal zijn. Natuurlijk gebeuren er incidenteel nog wel eens wat ongelukjes als je kind net zindelijk is. Maar na langere tijd zou dit over moeten gaan. Ongeveer 20% van de kinderen op vijfjarige leeftijd heeft nog problemen met bedplassen.
Bij sommige kinderen duurt het bedplassen langer. Op de leeftijd van 7 jaar heeft 10% nog last van bedplassen. En tegen het einde van de tienerjaren ligt het geschatte percentage bedplassen tussen 1% en 3% van de kinderen. Bedplassen komt twee tot drie keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Een plaswekker wordt aangeraden vanaf de leeftijd van zeven jaar. Het is belangrijk dat je kind zelf van het bedplassen af wil en dus voldoende gemotiveerd is. Meestal ontbreekt deze motivatie nog bij wat jongere kinderen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
Bedplassen is er in twee soorten:
Primaire enuresis: een kind heeft ’s nachts nooit blaascontrole gehad en heeft het bed altijd nat gemaakt.
Secundaire enuresis: een kind had gedurende een periode van minimaal zes maanden ’s nachts controle over de blaas, maar verloor die controle en plast nu weer in bed.
Primaire enuresis komt veel vaker voor. Secundaire enuresis bij oudere kinderen of tieners moet door een arts worden beoordeeld. Bedplassen in de leeftijdsgroep kan namelijk een teken zijn van een urineweginfectie of andere gezondheidsproblemen, neurologische problemen (gerelateerd aan de hersenen), stress of andere problemen.
Oorzaken van bedplassen
Het is niet helemaal duidelijk waarom bedplassen optreedt. Tot op heden wordt aangenomen dat het gebeurt door een vertraging in de ontwikkeling in tenminste een van de volgende drie gebieden ’s nachts:
Blaas: ’s nachts minder ruimte in de blaas
Nier: er wordt ’s nachts meer urine aangemaakt
Hersenen: niet in staat om wakker te worden tijdens de slaap
Bij baby’s en peuters zijn de verbindingen tussen de hersenen en de blaas niet volledig gevormd. De blaas zal gewoon urine afgeven als hij vol aanvoelt. Naarmate een kind ouder wordt, ontwikkelt de verbinding tussen hersenen en blaas. Hierdoor is een kind in staat om te bepalen wanneer de blaas geleegd moet worden. Deze controle ontwikkelt zich meestal eerst overdag. Het duurt langer voordat dit ’s nachts gebeurt. Duur het echt lang? Dan is het dus niet vreemd dat je als ouder wilt helpen en dus op zoek gaat naar de beste plaswekker voor je kind.

Andere risicofactoren voor bedplassen
Er is nog een heel lijstje met andere risicofactoren voor bedplassen. Hieronder lees je de meest bekende. Misschien is het verstandig om deze eerst door te nemen voordat je besluit naar de beste plaswekker voor je kind te zoeken.
Spanning
Dit is een van de meest voorkomende redenen voor secundaire enuresis. Situatie waarin kinderen stress ervaren zijn bijvoorbeeld: een verhuizing, een nieuwe school, een scheiding, het verliezen van een dierbaar persoon of andere belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Deze stress kan bedplassen veroorzaken. Het is belangrijk dat de stress behandelt wordt. Hierdoor kan het bedplassen stoppen.
Obstructieve slaapapneu of snurken
In zeldzame gevallen heeft een kind die ’s nachts in bed plast, obstructieve slaapapneu of snurken. Kinderen met deze aandoening hebben een gedeeltelijk geblokkeerde luchtweg die tijdens het slapen kort kan stoppen met ademen. Dit kan de chemische balans van de hersenen veranderen. Dit kan weer leiden tot bedplassen.
Blaas- of nierziekte
Dit kan het geval zijn als een kind zowel overdag als ’s nachts problemen heeft met de controle van de blaas en andere urinaire symptomen zoals pijn bij het plassen of de behoefte om vaak te plassen.
Constipatie
De blaas en darmen zitten heel dicht bij elkaar in het lichaam. Een verstopte darm (obstipatie) kan op de blaas drukken en ervoor zorgen dat het kind de controle over de blaas verliest. Het behandelen van de constipatie is in deze gevallen vaak de eerste stap om het bedplassen te behandelen. Als jouw kind pijn heeft of last heeft van de stoelgang, kan dit bijdragen aan bedplassen.

Neurologische ziekte
Soms kan een ruggenmergprobleem dat zich ontwikkelt met de groei of dat al vroeg in de kindertijd aanwezig is, bedplassen veroorzaken. Als je kind andere symptomen heeft, zoals gevoelloosheid, tintelingen of pijn in de benen, kan een probleem met de wervelkolom worden overwogen. Dit is echter een zeer zeldzame oorzaak van bedplassen.
Diepe slaap
Een diep slaappatroon kan deel uitmaken van de normale ontwikkeling van adolescenten, evenals een slecht slaapschema en te weinig slaapuren. Dit komt allemaal veel voor tijdens de puberteit en vooral tijdens de middelbare schooljaren van een tiener.
Genetica
Als een van de ouders na hun vijfde jaar nog in bed plaste, kunnen hun kinderen ongeveer 40% van de tijd hetzelfde probleem hebben. Als beide ouders als kind in bed plasten, zou elke van hun kinderen ongeveer 70% kans hebben op hetzelfde probleem.
Andere medische aandoeningen en/of medicijnen
In zeldzame gevallen veroorzaken andere medische aandoeningen, zoals diabetes, enuresis bij kinderen. Sommige studies (1) suggereren dat kinderen met aandachtstekortstoornis / hyperactiviteitsstoornis meer kans hebben op enuresis, mogelijk vanwege verschillen in hersenchemie. Sommige medicijnen kunnen ook de kans op bedplassen vergroten.
Hoe wordt bedplassen beoordeeld?
Als je besluit met je kind naar de huisarts te gaan, zal deze eerst een volledige medische anamnese afnemen. Tevens zal hij of zij vragen stellen over andere plasklachten, zoals de drang om veel te plassen, de behoefte om veel naar de wc te rennen of pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen.
Ook zal de arts vragen stellen over slaappatronen, hoe vaak je kind zijn of haar darmen beweegt en de gezondheid van het gezin. En hoogstwaarschijnlijk krijg je als ouder ook de vraag of je vroeger zelf in bed hebt geplast en of je kind wellicht last heeft van stressvolle gebeurtenissen in zijn of haar leven. Deze zouden mogelijk het probleem kunnen vergroten.
Naast alle vragen, krijgt je kind een volledig lichamelijk onderzoek inclusief een eenvoudig urinetest (urineonderzoek). Met deze test kan een infectie of ziekte worden uitgesloten. Gelukkig zijn bij de meeste kinderen met enuresis de resultaten van deze test volkomen normaal. Meestal zijn röntgenfoto’s dan ook niet nodig.
Behandeling voor oudere kinderen en tieners die in bed plassen
Het is prima om als ouder naar de beste plaswekker voor je kind te zoeken. Dit is immers een goede behandeling tegen bedplassen. Echter als het bedplassen wordt veroorzaakt door stress, dan moet dat eerst behandeld worden. Over het algemeen hebben kinderen die actief deelnemen aan hun behandeling een betere kans om het bedplassen te verminderen of te stoppen.

Naast plaswekkers bestaan er ook medicijnen die helpen tegen bedplassen. Er zijn er slecht twee goedgekeurd: imipramine en desmopressine. Het is belangrijk op te merken dat bedplassen meestal terugkeert als de medicatie is gestopt, tenzij het kind “uit” de nachtelijke enuresis is gegroeid.
Imipramine
Dit middel werkt goed bij sommige kinderen met nachtelijke enuresis. Het is heel belangrijk dat je als ouder strikt controleert hoe en wanneer ze het geneesmiddel toedienen. Er is namelijk bij dit middel een kans op een overdosis. Hoewel er een geen hartproblemen zijn gemeld bij een doses imipramine, wordt het toch aanbevolen voor de start met dit geneesmiddel een ECG te maken. Kinderen die een afwijkend ECG hebben, mogen dit genessmiddel namelijk niet gebruiken.
Desmopressine
Dit middel staat ook bekend als DDAVP en helpt de hoeveelheid urine die het lichaam aanmaakt te verminderen. Het verbetert het bedplassen bij ongeveer 40% tot 60% van de kinderen. DDAVP is verkrijgbaar in zowel neusspray als pilvorm en moet voor het slapengaan ingenomen worden. Het is belangrijk dat je na het innemen geen vloeistoffen meer te drinken. Hiermee verminder je het risico op een verstoorde elektrolytenbalans. Van een aanvullend medicijn, oxybutynine, is aangetoond dat het nuttig is, vooral bij patiënten die niet alleen op DDAVP reageren en in combinatie daarmee kunnen worden gegeven.
Hoelang blijft het bedplassen aanhouden?
Veel ouders zijn bang dat het bedplassen van hun kind blijft aanhouden tot ze volwassen zijn. Gelukkig verdwijnt bedplassen bijna altijd vanzelf. Natuurlijk kun je hulpmiddelen gebruiken en daarom ook dit artikel over de beste plaswekker voor je kind.
De meeste kinderen zullen er tegen het einde van de tienerjaren of eerder uitgroeien. Secundaire enuresis kan verdwijnen als de oorzaak is gevonden. Het wordt ofwel behandeld, of het wordt vanzelf beter. Als het bedplassen in de late tienerjaren niet is gestopt, raad ik aan een arts te bezoeken.
Emotionele impact bedplassen
Bedplassen kan een emotionele impact hebben op zowel kinderen als hun gezinnen. Een kind kan zich schamen, zich angstig voelen of een laag zelfbeeld ontwikkelen. Dit kan invloed hebben op hun relaties, schoolwerk en kwaliteit van leven. Kinderen die bedplassen zijn vaak bang om te gaan logeren bij vriendjes of op een (school)kamp te gaan.

Maar ook voor gezinsleden kan het bedplassen impact hebben. Broers en zussen moeten mogelijk in aparte kamers slapen of worden ook wakker als de plaswekker afgaat of een ouder het kind komt wekken. Tevens hebben ouders misschien extra werk om het natte beddengoed en de nachtkleding weer schoon te maken.
Het is daarom heel belangrijk om te onthouden dat het bedplassen niet de schuld van het kind is of onder zijn of haar controle staat. Familieleden en vrienden mogen het kind niet beschamen of straffen.
Tips voor ouders van bedplassers
Om de kans op bedplassen te verminderen, zijn er een aantal tips. Hieronder lees je een overzicht.
Tip 1:
Zorg ervoor dat je kind niet te veel eten of drinken met cafeïne krijgt. Tevens is het belangrijk dat je kind geen zoute snacks eet en geen suikerhoudende dranken drinkt. Vooral ’s avonds.
Tip 2:
Moedig je kind aan om overdag (elke twee tot drie uur) en vlak voordat je zelf naar bed gaat om regelmatig naar de wc te gaan.
Tip 3:
Maak je kind ’s nachts maar één keer wakker om te plassen, indien nodig. Als je je kind vaker wakker gaat maken, kan dit zijn of haar slaappatroon verstoren. De volgende dag kan dit leiden tot problemen op school.
Tip 4:
Overweeg om je kind tijdens een logeerpartij of (school)kamp een wegwerponderbroek mee te geven. Hier overheen kan hij of zij een boxershort dragen. Praat vooral goed met je kind of hij of zij geholpen wil worden door de ouder van het vriendje of een begeleider van het kamp.
In onderstaande video deelt Fiona (bekend van filmpjes van Opvoedinformatie Nederland) ook handige tips voor ouders.
Bronnen:
Healthy Children.org | Powered by pediatricians, Trusted by parents
From the American Academy of Pediatrics
AAP News & Journals Gateway
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/genitourinary-tract/Pages/Nocturnal-Enuresis-in-Teens.aspx
1 https://pedsinreview.aappublications.org/content/30/5/165