Eigenlijk weet iedereen wel dat suiker niet het allerbeste voor je lichaam is. Maar wat is het toch moeilijk om suiker helemaal uit je leven te bannen. Het zit in zo veel producten. Maar mocht je problemen hebben met slapen, dan is het misschien verstandig om je suikerinname eens onder de loep te nemen. Veel mensen gaan beter slapen zonder suiker. In dit artikel leg ik je uit hoe dat komt en wat jij zelf kunt doen om van een suikerverslaving af te komen.
Tip van Mireille (Slaapcoach):Wil jij een leven zonder suiker? Hier lees je hoe dat kan >>
Elke dag begeleiding: stap voor stap
Te veel suiker eten of drinken is voor niemand goed. Dit kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf, maar ook het risico verhogen op een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes. En als het je slaap verstoort, heeft dat natuurlijk ook consequenties. Tijdens je slaap werkt je lichaam namelijk aan lichamelijk en geestelijk herstel.
Het verband tussen suiker en slaap
Veel mensen gebruiken suikerhoudende dranken omdat ze denken dat het energie geeft. Het kan inderdaad zo zijn dat je dat tijdelijk ook ervaart. Maar het is heel gebruikelijk dat je snel daarna een suikercrash krijgt. Als je grote hoeveelheden suiker consumeert, stopt de productie van orexine. Dit is een chemische stof die verantwoordelijk is voor wakker zijn. Dus als de niveaus van deze chemische stof laag zijn, kun je je een beetje slaperig voelen. Dit zorgt ervoor dat je vaak naar een andere snack met suiker grijpt om de dag door te komen. Zo kom je dus al snel in een vicieuze cirkel terecht en wordt het steeds lastiger om rond bedtijd in slaap te vallen.
Tijdens een studie ontdekte men dat personen die gedurende de dag meer suiker consumeerden, meer moeite hadden om ’s avonds in slaap te vallen. Het gevolg was dat ze minder tijd doorbrachten in de diepe slaapfase en ze werden ’s nachts vaak wakker. De diepe slaap is de meest essentiële slaapfase en is echt noodzakelijk voor herstel van je lichaam. Bovendien is diepe slaap ook nog eens van vitaal belang voor het handhaven van een gezond metabolisme.

Er is nog een nadeel van veel suiker eten voor het slapengaan. Je kunt je angstiger gaan voelen. Het eten van suiker, vooral bewerkte suikers, kan ervoor zorgen dat je bloedglucosewaarden stijgen en crashen. Wanneer je zenuwstelsel door deze extreme hoogte- en dieptepunten gaat, kun je ook veranderingen in je humeur ervaren. Dit kan best verontrustend zijn voor het slapengaan. Gevoelens van zorgen en verdriet maken het nu eenmaal moeilijker om te ontspannen. Gebrek aan slaap is in verband gebracht met het hongerhormoon ghreline en ons stresshormoon cortisol. Beide worden deze in verband gebracht met het vergroten van ons verlangen om ongezond voedsel te eten, zoals suiker.
Slaapstoornissen door consumeren van suiker
Er kunnen natuurlijk tal van oorzaken zijn waarom je moeite hebt met in slaap vallen. Als dit niet komt door een lichamelijke aandoening of ziekte, kun je eens onderzoeken of je suikerinname een oorzaak is. Het is echt waar dat je beter kunt slapen zonder suiker. Suiker wordt namelijk in verband gebracht met verschillende slaapstoornissen, zoals nachtmerries en snurken. Hieronder lees je hoe suiker slaapproblemen kan veroorzaken.
Nachtelijk zwetenEen hoge suikerinname kan ertoe leiden dat je lichaam overtollige insuline aanmaakt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in energie. Het gevolg is dat je een daling van je bloedsuikerspiegel ervaart, waarbij vaak nachtelijk zweten optreedt.
Snurken en slaapapneuHet eten of drinken van bewerkte suiker kan soms de oorzaak van snurken zijn. Maar het kan ook deze aandoening verergeren. Door de inname van suiker verhoog je de natuurlijke productie van slijm en cytokines. Cytokines zijn een cel eiwit waarvan bekend is dat het ontstekingen veroorzaakt en de luchtstroom door je keel en neusholte kan beperken.
Als je te veel suiker eet voor het slapengaan, kun je gaan snurken of vaak wakker worden. Bovendien wordt slaapapneu vaak in verband gebracht met hoge glucosespiegels die in relatie staan met diabetes en hartaandoeningen. Twee aandoeningen die slaap nog ongrijpbaarder kunnen maken.

NachtmerriesEr is beperkt onderzoek om te bewijzen dat suiker de reden is voor nachtmerries. Een recent onderzoek koppelde echter suikerhoudende voedingsmiddelen zoals koek, ijs, cake, snoep en chocolade aan nachtmerries. In dit onderzoek (1) ervoer 31% van de deelnemers bizarre en verontrustende dromen na het eten van deze suikerhoudende lekkernijen. Bovendien is een van de verbanden tussen nachtmerries en suiker hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel. Deze aandoening kan tijdelijke veranderingen in de chemie van je hersenen veroorzaken, waardoor lucide dromen kunnen optreden.
Suiker stimuleert je eetlust
Als je maaltijden eet die voornamelijk uit suiker bestaan, kan dat een reden zijn waarom je zo’n zoetekauw bent. Suiker stimuleert het beloningssysteem van je hersenen. Als je suiker eet dan zorgt dat ervoor dat je hersenen het hormoon dopamine vrijgeven. Dit hormoon geeft krachtige gevoelens van plezier. Als jouw lichaam meer suikers krijgt, voel je je sneller weer hongeriger. En dat kan ervoor zorgen dat je ’s avonds laat nog gaat snacken. Hiermee onderbreek je je slaapcyclus en bovendien kan het ook nog eens voor buikpijn zorgen. Kortom het wordt steeds lastiger om in slaap te vallen. Probeer je suikerinname echt te beperken. Het loont! Je zult echt beter slapen zonder suiker.
Beter slapen zonder suiker; tips voor het slapengaan
Het is natuurlijk allemaal zo makkelijk gezegd. Stop met die suikers en je zult beter gaan slapen. Maar in de praktijk valt het lang niet altijd mee. Je lichaam is immers ook zo gewend geraakt aan al die suikers. Dit kan dus een hele strijd voor iemand zijn. Vaak is het prettig om dan wat begeleiding te hebben of ergens houvast aan te hebben. Een ideale manier is de cursus natuurlijk suikervrij van Eva van Zeeland; oprichter van Miss Natural Lifestyle.

- Beter slapen
- Meer energie
- Stabiele bloedsuikerspiegel
- Betere weerstand
- Gezonde darmwerking en stoelgang
- Gewichtsverlies
- Gezonde huid, nagels en haren
- Betere mondhygiëne
- Alerter brein en beter geheugen
- Minder drang naar zoet
- Geen after-dinner dips
Bekijk hier de inhoud van Suikervrij in 40 dagen >>
Hieronder lees je een aantal handige manieren om voor het slapengaan suikervrij te blijven | Beter slapen zonder suiker.
Slaapverwekkende voedingsmiddelenHet opnemen van slaapverwekkend voedsel in je dieet is een manier om je suikerinname tot een minimum te beperken. Voedingsmiddelen boordevol eiwitten helpen bij het inslapen en hebben minimale effecten op je bloedglucose. Ook bevat mager wit vlees, zoals kalkoen en kip, het eiwit tryptofaan. Dit eiwit is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. Bovendien verteren koolhydraten zoals zoete aardappelen langzaam en geven ze langer een vol gevoel. Daarnaast stimuleren ze tryptofaan en serotonine; twee hersenchemicaliën die betrokken zijn bij slaap.
Andere slaapverwekkende voedingsmiddelen zijn onder meer:
- Volkoren
- Donkere bladgroenten
- Kikkererwten
- Dikke vis
- Kersen
- Bananen
- Noten
Drink meer waterAls je gedurende de dag meer water drinkt, is dat een geweldige manier om de overtollige glucose in je lichaam weg te spoelen. Water verbetert niet alleen je bloedcirculatie, maar onderdrukt ook je hongergevoel. Tevens kan het helpen om je verlangen naar suiker te minimaliseren. Het wordt aangeraden om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Ik raad je echter aan om in de avonduren niet veel meer te drinken. Dit voorkomt dat je gedurende de nacht vaak moet plassen.
Beperk snacken in de avondZoete lekkernijen zijn natuurlijk heerlijk. Ze voegen echter geen voedingswaarde toe aan je lichaam én ze kunnen de oorzaak zijn van slaapproblemen. Het is nu eenmaal bewezen dat je beter kunt slapen zonder suiker. Probeer daarom ’s avonds laat geen ongezond voedsel meer te eten. Sowieso is ’s avonds laat nog eten geen goed idee. Maar mocht je enorme trek hebben, kies dan liever voor een gezonde optie. Bijvoorbeeld fruit of noten.
Gebruik minder suikerhoudende drankenFrisdrank is lekker, maar zit boordevol suiker. Weet je dat er in een glas cola een hoeveelheid van vijf tot zes suikerklontjes zitten? Vermijd dit dus zéker voor het slapengaan. Grijp ook niet naar vruchtensappen of sportdranken, ook deze bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suikers. Ruil ze bijvoorbeeld eens in voor cafeïnevrije kruidenthee, water of een glas melk. Bij veel mensen zorgen deze drankjes voor een ontspannen gevoel. Hierdoor kom je tot rust en zul je een betere nachtrust ervaren.

Tot slot …
De gevolgen van het eten van suiker voor het slapengaan kunnen best groot zijn. Je kunt veel meer last krijgen van slaapstoornissen zoals nachtmerries, nachtelijk zweten en zelfs snurken. Ik snap dat het heel verleidelijk kan zijn om ’s avonds nog wat lekkers te pakken. Maar je kunt toch echt het beste wat noten of fruit snacken op de momenten dat je trek krijgt. Wat je ook kunt proberen is om tijdens het avondeten slaapverwekkend voedsel te eten. Hierbij kun je denken aan vis of zoete aardappelen. Hierdoor kan jouw lichaam beter ontspannen en tot rust komen als het bedtijd is. Als je het leuk vindt, kun je ook mijn blog lezen die gaat over voeding en slapen.

Veelgestelde vragen
1- Waarom voel ik mij slaperig na het eten van suiker?
Veel mensen denken dat je een energieboost krijgt van suiker. Echter de werkelijkheid is dat de kalmerende effecten van suiker krachtiger zijn dan de eerste boost die je voelt. Als je veel suiker eet, stopt de productie van orexine. Dit is een neurotransmitter die verantwoordelijk is om te stimuleren dat je wakker blijft. Dus hoe meer suiker jij eet of drinkt, des te meer daalt je energieniveau.
2- Kan suiker voor het slapengaan angst veroorzaken?
Als je grote hoeveelheden suiker inneemt, kan dat ervoor zorgen dat je voor het slapengaan een beetje een angstig gevoel ervaart. Bij te veel suiker eten kan je bloedsuikerspiegel drastisch stijgen en dalen. Als je glucosewaarden dus inconsistent zijn, moet je lichaam hard werken om zichzelf te stabiliseren. Terwijl je lichaam dus druk bezig is om jouw glucose weer op een gezond niveau te krijgen, kun jij gevoelens van prikkelbaarheid, angst, verdriet of zorgen ervaren. Allemaal niet bevorderlijk om rustig in slaap te vallen.
3- Kan suiker voor het slapengaan nachtmerries veroorzaken?
Hoewel er niet echt een bewijs is, geloven sommige onderzoekers toch dat er een verband bestaat tussen voeding en dromen. Suiker kan dus een belangrijke boosdoener zijn van nachtmerries. Een van de verbanden tussen nachtmerries of angsten en suiker is hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel. Deze aandoening kan tijdelijke veranderingen in de chemie van je hersenen veroorzaken, waardoor lucide dromen kunnen optreden.
4- Is honing een goede vervanger voor suiker?
Honing heeft de reputatie beter te zijn dan kristalsuiker. Dit komt omdat het antioxidanten bevat met ontstekingsremmende eigenschappen. Dit biedt uiteraard gezondheidsvoordelen, maar net als suiker heeft honing ook hoge niveaus van glucose en fructose. In tegenstelling tot suiker bevat honing echter meer fructose dan glucose en hoeft het minder te worden verwerkt. Omdat fructose zoeter is dan glucose, kun je mogelijk een kleine hoeveelheid honing in je eten of drinken gebruiken. Zo hoef je niet in te boeten op zoetigheid. Het beste is echter om ook de inname van honing te beperken. Honing kan wel degelijk bijdragen aan pieken in de bloedsuikerspiegel en het zorgt voor gewichtstoename.
5- Hoe houd ik mijn suikerinname op een gematigd niveau?
De beste manier om je suikerinname te matigen, is door de hele dag door uitgebalanceerde maaltijden te eten. Het eten van voedsel dat rijk is aan eiwitten en vezels, helpt de manier waarop je lichaam suiker opneemt, te vertragen. Bovendien heeft het consumeren van eiwitten een minimaal effect op de bloedglucosespiegels en vertraagt het het verteringsproces. Hierdoor worden pieken in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd voorkomen.
Pak nu je kans. Weg met die suikers.
Nu met 100% garantie!
Als blijkt dat de cursus niets voor jou is, kun je binnen 10 dagen een e-mail sturen en krijg je het gehele aankoopbedrag terug.
Zonder risico – beter slapen zonder suiker.

Hulp bij een suikervrij leven? Je vindt het hier >>
Bronnen:Frontiers in Psychology
1-https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.00047/full