Boekweitkussen – de 9 beste gezondheidsvoordelen

Boekweitkussen kopen

Ben jij van plan een boekweitkussen te kopen? Dan kan ik alleen maar zeggen: super goed plan! Er zitten namelijk zoveel voordelen aan een boekweitkussen. In dit artikel lees jij de negen beste gezondheidsvoordelen. Ook tijdens je slaap kun je dus werken aan je gezondheid. En waarom zou je dat niet doen?

Overdag doen wij er van alles aan om gezond te blijven. We letten goed op onze voeding, proberen regelmatig te sporten of te bewegen, we volgen een bepaald dieet of een bepaalde training. Maar hoe zit dat eigenlijk als je slaapt? Je kunt wel een ideale slaaphouding voor jezelf bedenken, maar als je eenmaal slaapt heb je daar geen enkele controle meer over. Daarom is zowel een goed matras als een goed kussen nodig. Deze zorgen voor een goede gezondheid terwijl je slaapt.

De meeste mensen denken dat de kwaliteit van hun slaap afhangt van het type matras dat ze kopen. Veel mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid hebben dan ook vaak al een heel goed matras. Maar wist jij dat een kussen net zo belangrijk is? Veel te vaak wordt dit vergeten, maar een goed hoofdkussen kan zeker een onderscheid maken tussen slechte en goede slaap. Als jij dus niet voldoende aandacht geeft aan de keuze van je kussen, kan dat invloed hebben op je gezondheid. Ik vind het daarom ook tof dat je op zoek bent gegaan naar een boekweitkussen. Dat is mijns inziens toch echt wel de beste keuze!

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Wakker worden zonder pijn in nek of schouders? Dit heb je nodig >>

Gevuld met biologisch geteeld boekweitkaf

Boekweitkussen is beste investering en veilige keuze

Hoofdkussens zijn net zo verschillend en onderscheidend als de materialen waarmee ze worden gemaakt. Sommige materialen zijn gewoon niet gemaakt om de beste ondersteuning te bieden aan bepaalde soorten slapers. Als jij bijvoorbeeld een zijslaper bent, zal het type kussen wat jij nodig hebt anders zijn dan het hoofdkussen dat een buikslaper nodig heeft. Tenzij jij natuurlijk een super kussen hebt gevonden. En dat zou zomaar eens het boekweitkussen kunnen zijn.

Een boekweitkussen valt op, en dat heeft een reden. Voor alle soorten hoofdkussens zijn er vaak beperkingen, een boekweitkussen daarentegen is bijna onbeperkt. Het kan ondersteuning bieden aan iedereen, ongeacht de slaapstijl. Daarom is een boekweitkussen kopen echt een goede investering en ook nog eens een veilige keuze als je een kussen wilt dat precies past.

Diverse aanbieders

Boekweitkussen kopen

Let op: Als je prijzen wilt vergelijken, kijk dan ook goed naar de afmetingen van het hoofdkussen. Wil je weten welk formaat voor jou geschikt is? Kijk dan even hier bij de veelgestelde vragen (vraag 1).

Wat is het geheim van een boekweitkussen?

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat er zo bijzonder is aan dit hoofdkussen. Wat is het geheim van zo’n goed presterend kussen? Eigenlijk is die heel simpel; het is de boekweit zelf. Boekweit verwijst naar een graan dat oorspronkelijk uit Azië komt. Ze groeien in een omhulsel dat eruit ziet als een dop, waar ze worden beschermd tot ze volwassen zijn.

Om boekweitkussens te maken, worden de zaden uit hun doppen gehaald. Die doppen worden schoongemaakt en de zaden worden verwijderd. Deze holle boekweitdoppen worden vervolgens gebruikt als het primaire materiaal om kussenomhulsels te vullen.

Boekweitkussen kopen
Boekweitdoppen als vulling voor hoofdkussen

Vóór het pelproces hebben boekweitzaden drie kanten, maar na het ondergaan van de procedure blijven er alleen tweezijdige doppen over. Om deze boekweitdoppen aan te vullen, zijn de kussenslopen voor boekweitkussens meestal gemaakt van zijde, katoen of andere natuurlijke ademende vezels. Bovendien zijn ze zo gemaakt dat je gemakkelijk boekweitdoppen kunt verwijderen of weer kunt toevoegen.

Gezondheidsvoordelen boekweitkussen

Een boekweitkussen wordt ook wel een Sobakawa kussen genoemd. Veel mensen prijzen dit hoofdkussen aan als een van de meest comfortabele en gezondste kussen. Het is interessant om eens te bekijken hoe dit comfort, onder andere, een positieve invloed kan hebben op je gezondheid.

Uiteraard kunnen sommige voordelen van een boekweitkussen van persoon tot persoon verschillen. Dit hangt natuurlijk af van je gezondheidstoestand, je slaappatroon of gewoon jouw voorkeur. Maar over het algemeen kun je stellen dat onderstaande gezondheidsvoordelen gelden:

1- Boekweitkussen zorgt voor betere slaap

Niets zo fijn als heerlijk slapen. Dus alles wat daarbij kan helpen, is natuurlijk meegenomen. Het leven van alledag is vaak hectisch en druk. Soms heb je nu eenmaal niet de mogelijkheid om genoeg uren slaap te krijgen. Door dit soort nachten is een hoofdkussen wat je slaapkwaliteit verbetert uiteraard zeer welkom.

Als je een buik- of een rugslaper bent, wordt er gezegd dat het juiste kussen dun genoeg moet zijn om je hoofd op dezelfde hoogte als je schouders te houden. Zo’n kussen biedt ook nog enige ondersteuning aan de opening die wordt gecreëerd door de boog van je nek.

Aan de andere kant, als je op je zij slaapt, is wat je van een ideaal hoofdkussen nodig hebt, dat je hoofd hoog tussen je schouders wordt gehouden. Er wordt aangenomen dat het materiaal in het kussen ook voldoende moet zijn om de opening te overbruggen tussen hoe hoog je hoofd wordt gehouden en de schouder die op het matras rust.

Een boekweitkussen is perfect voor al deze functies omdat het kneedbaar is. Het is ontworpen om zich te vormen naar de contouren van je lichaam én je slaaphouding. Het kan beschermen tegen bijvoorbeeld letsel aan je wervelkolom. Het wordt namelijk aangenomen dat dat veroorzaakt kan worden (of verergeren) door een verkeerde slaaphouding.

Als jouw slaaphouding perfect is uitgelijnd, zul je beter kunnen slapen en ook ’s nachts minder vaak wakker worden. Een boekweitkussen is dus een uitstekende keuze.

Mocht je na het proberen van een boekweitkussen niet de exacte slaapkwaliteit krijgen die je nodig hebt, dan ligt het probleem waarschijnlijk dieper dan wat een kussen kan oplossen. In dat geval kun je jouw keuze van een goed matras én een goed kussen misschien aanvullen met de Slimmer Slapen Methode. Zo kun je de juiste hoeveelheid en kwaliteit slaap krijgen die je nodig hebt.

2- Een kussen die snurkers helpt

Als je snurkt heb je vaak het idee dat je deze ‘aandoening’ maar niet onder controle krijgt. Misschien krijg je een hoop commentaar van je partner of slaap je er zelf slecht door. Het gevoel van er geen controle over krijgen, heeft natuurlijk te maken met het feit dat het gebeurt terwijl je slaapt.

Maar weet dat snurken in veel gevallen een houdingskwestie is. En als je kunt werken aan het verbeteren van je slaaphouding, kun je deze ‘aandoening’ aanzienlijk verbeteren.

Boekweitkussen kopen
Snurkers liggen vaak met hun hoofd te hoog

Meestal snurk je door geblokkeerde luchtwegen. Dit komt omdat je hoofd óf te ver naar achteren valt óf te hoog wordt gehouden. Zo’n verkeerde slaaphouding brengt dan jouw luchtwegen in gevaar en dat leidt tot snurken. Je luchtwegen bevinden zich langs de cervicale wervelkolom. Dus als je dit gebied goed kunt uitlijnen, zou je snurkprobleem aanzienlijk moeten verbeteren.

3- Boekweitkussen ondersteunt spieren

Natuurlijk wil niemand wakker worden met een pijnlijk lichaam. Maar helaas gebeurt het nog al te vaak. Meestal gaat het om een zere rug of een zere nek. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat al je spieren de hele nacht ontspannen zijn. Verwaarloosde spieren raken vermoeid en dat zorgt ervoor dat je ’s ochtends wakker wordt met pijn in je rug, je nek of soms zelfs andere delen in je lichaam.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, houdt een boekweitkussen je hoofd en je nek in de juiste positie. Dit kan helpen bij het ondersteunen van je wervelkolom. Spieren zullen veel meer ontspannen en jij stapt ’s ochtends zonder pijn uit je bed.

4- Koel slapen door hoofdkussen

Als je een slechte slaapkwaliteit hebt, kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen. Voldoende nachtrust is enorm belangrijk en bij een tekort zal er dan ook snel vermoeidheid ontstaan. Hierdoor vermindert je productiviteit, maar je kunt ook allerlei lichamelijke ongemakken gaan ervaren.

Omdat een boekweitkussen is gemaakt van boekweitdoppen wordt het niet samengedrukt als je er met je hoofd op gaat liggen. In plaats daarvan verspreiden ze zich als reactie op het gewicht. Dit zorgt ervoor dat boekweitkussens vrije lucht tussen de boekweitdoppen laten stromen en geen warmte uitstralen of vasthouden. Als jij het snel warm hebt tijdens het slapen of veel zweet in de nacht, kan het boekweitkussen een geschikte oplossing zijn voor jou. Ook vrouwen in de overgang geven aan dat ze prettig slapen met dit kussen.

5- Migraine kan verlichten met boekweitkussen

De reden waarom iemand migraine heeft, kan heel divers zijn. Voor sommigen kan het ontstaan door een slechte slaaphouding, bij anderen kan het komen door stress, voeding of spanning van zacht weefsel. Een boekweitkussen kan in sommige gevallen migraine enorm verlichten vanwege de ondersteuning die het geeft aan je luchtwegen en zachte weefsels.

Wanneer je op een boekweitkussen slaapt, wordt aangenomen dat je nek en hoofd ook zachte druk kunnen ontvangen. Deze druk op zeer specifieke punten kan je helpen te ontspannen. De bloedstroom door je hersenen wordt gereguleerd, waardoor het befaamde feel-good hormoon endorfine vrij kan komen.

Boekweitkussen kopen
Boekweitkussen kan migraine verlichten

6- Boekweitkussen is hypoallergeen

Sommige kussens zijn gemaakt van materiaal dat een goede voedselbron kan zijn voor sommige insecten. Het kan heel goed zijn dat je daar mogelijk allergisch voor bent. Daarom worden boekweitkussens over het algemeen aangeraden als een hypoallergene keuze. De luchtstroom die ze bieden, voorkomt namelijk dat huisstofmijt en insecten zich in jouw kussen kunnen verzamelen.

Er zijn heel weinig gevallen van boekweitallergieën bekend. Mocht je twijfelen, neem dan contact op met je huisarts.

7- Het kussen is op maat te maken

Het feit dat je boekweitdoppen kunt verwijderen of toevoegen volgens jouw eigen comfortbehoeften, is een groot voordeel. Ieder lichaam is weer anders en ieder kussen ook. Daarom is het zo mooi dat je jouw kussen kunt aanpassen aan jouw behoeften.

Als je een zijslaper bent, is een hoger kussen het meest ideaal voor jou om de beste cervicale uitlijning te bereiken. Voor buikslapers is een hoog kussen juist weer funest, dit bezeert hun nek. Zij hebben een heel dun kussen nodig, waardoor nek en schouders op hetzelfde niveau kunnen zijn. Als je een boekweitkussen hebt, hoef je alleen maar de doppen die erin zitten toe te voegen of te verwijderen.

8- Boekweitkussen is vrij van chemicaliën en gifstoffen

De meeste boekweitdoppen die bij de productie van boekweitkussens worden gebruikt, zijn van biologische oorsprong. Dat betekent dat ze geen tot minimale blootstelling hebben gehad aan chemicaliën en pesticiden.

Fabrikanten gebruiken dan ook doorgaans organisch materiaal. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over wat er in je kussen zit en waar jij dus aan wordt blootgesteld.

9- Geurvrij kussen door boekweit

Ben je erg gevoelig voor geuren? Bij synthetische kussens kan er nog wel eens een bepaalde geur waargenomen worden. Daar hoef je je bij het gebruik van een boekweitkussen gelukkig geen zorgen over te maken.

Boekweit heeft al voor verwerking slechts een zeer lichte aardse geur. Bovendien zullen fabrikanten de boekweitdoppen grondig wassen voordat ze worden gebruikt om het kussen te maken. Het eindproduct is een zeer ontspannende, bijna onbestaande geur.

Boekweitkussen kopen
Het is belangrijk dat je je niet stoort aan een vieze geur van je hoofdkussen

Als je graag een aromatherapie-effect bij je kussen hebt, zijn hiervoor speciale boekweitkussens. Om aan deze specifieke behoefte te voldoen, worden er essentiële oliën toegevoegd.

Tot slot …

Ben je op zoek naar een nieuw hoofdkussen? Twijfel dan niet langer en kies voor een boekweitkussen. Met dit hoofdkussen maak jij echt een heel goede keuze. Het heeft tal van gezondheidsvoordelen en is vrijwel geschikt voor iedere slaper. Of je nu op je buik, je rug of je zij slaapt, het boekweitkussen kun je zelf aanpassen.

De vulling van dit kussen bestaat uit boekweitdoppen. Deze passen zich aan de vorm van jouw nek en schouders aan. Jouw hoofd zal gedurende de nacht volledig gedragen worden. Alle ruimte wordt moeiteloos opgevuld. Op deze manier heb je in elke slaaphouding de juiste ondersteuning. Je lichaam zal dus volledig ontspannen en dat is absoluut de nummer één voorwaarde om gemakkelijk in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.

Boekweitkussens zijn online bij diverse aanbieders te koop. Je kunt ze via onderstaande buttons bekijken.
Bronnen:
HealthcareNews
https://www.wphealthcarenews.com/9-health-benefits-of-using-a-buckwheat-pillow/

2 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen