Detox thee: Ja of Nee?

Detox thee

Ben je van plan om detox thee te kopen? Dan raad ik je aan om eerst even dit artikel te lezen. Ik heb namelijk ontdekt dat er naast de groep mensen die hun lichaam willen ontgiften, ook een hele groep is die denkt dat deze thee je slaapproblemen oplost. Sommige websites beweren dat je heel eenvoudig van je slapeloosheid afkomt door iedere dag detox thee te drinken. Ik vind dat nogal een gevaarlijke uitspraak. Iedere dag detox thee drinken kan nooit goed voor je lichaam zijn. Ik heb het uitgezocht en deel graag deze informatie met jou.

Er zijn heel wat producten die dagelijks online worden gepromoot. Detox thee is een daarvan. Influencers verdienen veel geld door mensen te vertellen welke producten zij moeten gebruiken. Of zijzelf nou wel of niet die producten gebruiken, dat doet er meestal niet toe. Maar aan al deze aanbevelingen is het lastig te ontsnappen. Sociale media is immers helemaal van deze tijd en komt ons dagelijks onder ogen. Dat betekent echter niet dat alle producten die promoot worden ook altijd de beste zijn.

Vooral detox thee is een product wat heel veel gepromoot wordt. Het lijkt helemaal geweldig door woorden en uitdrukkingen als: ‘afvallen’, ‘platte buik’, ‘geen opgeblazen gevoel meer’ enzovoorts. Het wekt de indruk dat deze thee een geweldige manier is om een paar kilo kwijt te raken. Maar wat blijkt: als je elke dag de thee drinkt, val je niet per se af. Misschien doet het jouw lichaam zelfs wel meer kwaad dan goed.

Wil je echt gezond en veilig detoxen? Kies dan voor de Clean Start 21 dagen detox van Miss Natural. Klik hier voor meer info >>

10x wat er gebeurt als je elke dag detox thee drinkt

Iedere dag deze thee drinken is echt heel onverstandig. Het is schadelijk voor je lichaam en zorgt voor veel bijwerkingen. Hieronder kun je lezen wat er gebeurt als je elke dag een kop detox thee drinkt.

1- Je valt niet per se af als je elke dag detox thee drinkt

Detox-thee-afvallen

Een van de grootste redenen waarom mensen worden aangetrokken tot detox thee, is omdat het een vrij gemakkelijke manier lijkt om af te vallen. Dat is natuurlijk ook niet vreemd als je woorden leest als ‘platte buik’ en ‘thee waar je fit van wordt’. Je kunt heel gemakkelijk denken dat deze thee jou kan helpen om die ongewenste kilo’s kwijt te raken. Dat is echter niet  per se waar.

De meeste detox-theeën bevatten groene thee of groene thee-extract (GTE), dat kan helpen bij vetverlies. Volgens een onderzoek van de American Society for Nutrition is in sommige onderzoeken aangetoond dat GTE de vetoxidatie in rust en tijdens inspanning verhoogt. Deze resultaten waren echter niet consistent. Volgens Healthline (Hoog aangeschreven Amerikaanse website en leverancier van gezondheidsinformatie) is er geen definitief bewijs dat detox thee kan helpen bij het afvallen. Op de website staat: “Er zijn geen klinische onderzoeken die bewijzen dat detox thee een goed hulpmiddel is om af te vallen.”

Sommige influencers of detox theedrinkers beweren dat zij zijn afgevallen tijdens het drinken van dit drankje. Maar vergeet niet dat ook zij degenen zijn die adviseren om gezond te eten en te bewegen. Dus als je elke dag deze thee drinkt, betekent dat niet dat je afvalt.

2- Elke dag de thee drinken betekent mogelijk te veel cafeïne in je lichaam

Cafeïne

Veel mensen hebben cafeïne nodig om ’s morgens de dag te starten. Ze hebben het gevoel dat het energie geeft en ze wat opfleurt. Het is ook normaal dat mensen elke dag één tot drie koppen koffie drinken. Als je echter dan ook nog eens detox thee gaat drinken, voeg je superhoge hoeveelheden cafeïne toe. Dat is niet echt goed voor je lichaam.

Detox thee bevat vaak hoge niveaus van cafeïne. Al die extra cafeïne in je systeem is helemaal niet goed voor jouw lichaam. Je kunt er een aantal vervelende bijwerkingen door krijgen. Dit zijn onder andere:

 • Hoofdpijn
 • Beven of trillen van lichaamsdelen (tremoren)
 • Prikkelbaarheid
 • Zeer snelle hartslag

Bovendien verhoogt cafeïne het stressniveau. Ook al denk jij dat je er wel gewend aan bent omdat je het veel drinkt. In kleine doses kan cafeïne zeker heel goed zijn, maar er bestaat zoiets als te veel cafeïne. Als jij dus elke dag detox thee gaat drinken, ervaar je waarschijnlijk die onaangename bijwerkingen die gepaard gaan met een overdosis cafeïne.

3- Dagelijks detox thee drinken kan hartproblemen veroorzaken

Detox-thee-hartklachten

Het is geen geheim dat detox thee nogal vaag kan zijn. Zelfs als een bepaald merk door een beroemdheid of influencer wordt gepromoot, betekent dat niet meteen dat het werkt of dat het zelfs gezond is. Aldus Healthline worden de meeste detox theeën niet gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Bovendien is gebleken dat sommige theeën en andere ‘ontgiftende’ producten voor gewichtsverlies gevaarlijke medicijnen en chemicaliën bevatten die niet op de verpakking staan vermeld. Een van de ingrediënten die vaak worden aangetroffen in detox theeën is guarana.

Guarana komt uit zaden. Deze zaden zitten aan de Guarana plant. De officiële benaming van deze plant is Paullinia Cupana. Deze liaanvormige plant groeit tegen bomen op. In de zaden zit ongeveer 2,5 tot 5% cafeïne. Het is het belangrijkste ingrediënt. Bijwerkingen die het kan geven, zijn: hartkloppingen, slecht slapen, nervositeit, rusteloosheid, maagirritatie, misselijkheid, braken, hoofdpijn, angst, opwinding, oorsuizen. Het kan dus best gevaarlijk zijn. Wellicht kan jouw hart het dus niet aan als je iedere dag detox thee drinkt. Guarana, in combinatie met senna, kan een enge invloed hebben op de gezondheid van je hart. Daarom is inname hiervan, door elke dag deze thee te drinken, misschien niet zo’n heel goed idee.

In onderstaande video legt expert Drs. Ruud van Langeveld uit wat cafeïne doet met je hart.

4- Je kunt uitdrogen bij dagelijkse consumptie van detox thee

Detox-thee-uitdrogen

Enkele van de belangrijkste ingrediënten in detox thee zijn vaak laxeermiddelen. De bijwerkingen van dergelijke laxeermiddelen kunnen schadelijk zijn voor je lichaam. Als je elke dag de thee drinkt, krijg je veel laxeermiddel binnen. En hoe meer laxeermiddel in jouw lichaam, hoe meer schade ze kunnen aanrichten. Een van de grootste bijwerkingen van laxeermiddelen is uitdroging. Dat klinkt eenvoudig, maar het kan echt behoorlijk schadelijk zijn.

Volgens Healthline kan uitdroging het niveau van de elektrolyten in je bloed verlagen. Je zou kunnen denken: ach, een beetje lager, hoe erg kan dat zijn? Maar elektrolyten zijn belangrijk voor het functioneren van je spieren. Een verstoorde elektrolytenbalans kan dan ook spierspasmen en een abnormaal hartritme veroorzaken. Dit zijn beide toch serieus ernstige problemen. Bovendien kun je ook nog eens lichamelijk afhankelijk worden van laxeermiddelen. Ook dat kan gevaarlijk zijn. Je dikke darm zou verslaafd kunnen raken en voortaan altijd een laxerende oplossing nodig kunnen hebben. Het is belangrijk dat de dikke darm zelf in beweging blijft.

5- Detox thee iedere dag drinken zorgt voor meer stoelgang

Detox-thee-stoelgang

De meeste mensen die wel eens detox thee geprobeerd hebben, ook al was dat maar voor één dag, zullen gemerkt hebben dat deze thee een bepaalde negatieve bijwerking had waar ze niet zo goed op voorbereid waren; namelijk een toename van de stoelgang. Dat komt omdat detox thee zo’n hoog cafeïnegehalte heeft en dus ook diuretica bevatten die je stoelgang kunnen versnellen.

Diuretica triggeren het lichaam om water te verdrijven via urine en stoelgang. Ze kunnen ervoor zorgen dat je het zogenaamde ‘watergewicht’ verliest. Dus hoewel het lijkt alsof de thee je helpt om af te vallen, is dat waarschijnlijk alleen watergewicht. En de negatieve bijwerkingen van diuretica kunnen zeker opwegen tegen het watergewicht wat je zult verliezen. Zo kan diuretica zorgen voor:

 • Krampen
 • Hoge bloedsuikerspiegel
 • Hoog cholesterol
 • Hoofdpijn
 • Huiduitslag

Als je elke dag detox thee drinkt, zul je vanwege de diuretica waarschijnlijk vaker naar de wc moeten.  


 

Wees zuinig op je lichaam. Detoxen doe je veilig! Kies voor de Clean Start 21 dagen detox van Miss Natural. Klik hier voor meer info >>


6- Diarree kan ook een gevolg zijn van iedere dag deze thee drinken

Detox-thee-diarree

Naast een hoog gehalte aan cafeïne, diuretica en andere mogelijk twijfelachtige ingrediënten, bevat detox thee ook laxeermiddel waar je diarree van kunt krijgen. Natuurlijk wil niemand dat, maar vanwege alle laxeermiddelen die in de thee wordt aangetroffen, is dat meestal wat er gebeurt als je elke dag detox thee drinkt.

Een van de belangrijkste laxeermiddelen die in veel detox theeën wordt aangetroffen, is senna. Mogelijke bijwerkingen van het gebruik van senna zijn:

Overmatig gebruik kan zelfs leiden tot kaliumuitputting en andere elektrolytafwijkingen. De senna in combinatie met het hoge cafeïnegehalte en diuretica werken allemaal samen om diarree te veroorzaken. En als je elke dag detox thee drinkt, kun je te maken krijgen met al die negatieve bijwerkingen van diarree die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

7- Buikpijn komt voor bij het dagelijks drinken van detox thee

Detox-thee-buikpijn

Veel mensen willen graag (of moeten zelfs) afvallen. Echter de keuze om iedere dag detox thee te drinken is meestal niet de manier om echt, blijvend gewicht te verliezen. Hoewel alle cafeïne, diuretica en laxeermiddelen ervoor kunnen zorgen dat je wat watergewicht en een opgeblazen gevoel verliest, verbrandt dat eigenlijk geen vet. Bovendien kunnen alle ingrediënten zelfs veel pijn in je maag veroorzaken.

Detox thee veroorzaakt vaak buikpijn en ongemak. Teves komen krampen, een opgeblazen gevoel, gas en misselijkheid voor. Dus misschien ga je wel vaak naar de wc, maar je kunt nog steeds een opgeblazen gevoel en pijn in je maag hebben. De hoge niveaus van cafeïne en laxerende ingrediënten veroorzaken meestal deze symptomen omdat ze de spijsvertering belasten.

8- Angsten kunnen verergeren bij dagelijks inname

Detox-thee-angst

Er zijn zoveel negatieve bijwerkingen van detox thee dat het moeilijk kan zijn om ze bij te houden. En hoewel deze thee voor sommige mensen lijkt te werken, wil dat nog niet zeggen dat het echt werkt, of dat het voor iedereen zal werken. Bovendien is de ernstige negatieve impact die detox thee op je lichaam heeft, vaak gewoon niet de moeite waard als het gaat om het verliezen van wat watergewicht.

Als je iedere dag detox thee drinkt, kun je zelfs angst gaan ervaren. Er zijn sowieso al een grote groep mensen die worstelen met angst. De ingrediënten van detox thee kunnen die symptomen van angst nog veel erger maken. Het eerder genoemde ingrediënt guarana staat er ook om bekend dat het ook angst kan veroorzaken. Dan gaat het dus dubbelop. Angstaanvallen zijn bovendien een aanslag op je lichaam.

Als jij last van angst of paniek hebt, kun je onderstaande video van psycholoog Najla Edriouch MSc. bekijken. Zij geeft waardevolle tips hoe jij hiermee om kunt gaan.

9- Elke dag detox thee drinken kan schade aan de lever veroorzaken

Detox-thee-lever

Het is duidelijk dat regelmatige consumptie van detox thee problemen kunnen opleveren. Echter de omvang van die problemen is enigszins onbekend. Helaas kan één van de bijwerkingen van de thee zijn dat de laxeermiddelen in de thee leverschade kunnen veroorzaken.

Uiteraard zijn niet alle laxeermiddelen slecht, maar als je elke dag detox thee drinkt, kan het gevaarlijk zijn. Als je het met mate gebruikt, kunnen laxerende theeën constipatie verlichten. Maar overdreven gebruik is duidelijk gevaarlijk. Te veel detox thee drinken kan leiden tot lever-, nier- en dikke darmproblemen.

Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat het drinken van detox thee van het merk Yogi letterlijk leverschade kan veroorzaken. Vier casusrapporten met zeven patiënten laten zien dat complicaties kunnen variëren van milde hepatitis tot acuut leverfalen. Kaneelschors, zwarte peper, jeneverbes, rabarberwortel en andere ingrediënten van deze thee zijn allemaal in verband gebracht met leverdisfunctie.

10- Verstoorde slaap door dagelijks drinken van deze thee

Detox-thee-slapeloosheid

Als slaapcoach voelde ik het nut om dit artikel te schrijven. Ik vind het heel vervelend als mensen denken dat zij met detox thee hun slapeloosheid kunnen oplossen. Was het maar zo simpel. Slapeloosheid is zo complex, daar is een veel bredere aanpak voor nodig.

Elke dag detox thee drinken kan juist voor het omgekeerde zorgen van wat je zo graag zou willen, namelijk een verstoorde slaap. En dat dan nog eens bovenop jou al bestaande slaapprobleem. Dit komt omdat deze thee je meer energie geeft. Dat is overdag natuurlijk heel erg prettig. Vooral sporters zijn hier heel blij mee. Zij kunnen langer en harder trainen. Al die energie moet echter ergens vandaan komen, en in het geval van de meeste detox theeën komt het van een extreem hoge dosis cafeïne. Al die cafeïne kan het echter moeilijk maken om in slaap te vallen en ’s nachts in slaap te blijven.

Detox thee kan veel meer cafeïne bevatten dan wordt aanbevolen op een enkele dag. Dit kan echt leiden tot problemen met in slaap vallen en in slaap blijven. Heel vervelend, want onvoldoende slaap leidt tot overmatig eten en gewichtstoename. Het kan zelfs leiden tot een traag metabolisme, waardoor het gemakkelijk wordt om aan te komen, zelfs als je geen extra calorieën eet. Dus ook al heb je misschien meer energie om te trainen, dat betekent niet dat je af zult vallen als je niet goed slaapt. Dagelijks detox thee drinken, kan ervoor zorgen dat je vaak uitgeput bent.

Heb jij door onvoldoende slaap last van een traag metabolisme? Een ander woord hiervoor is stofwisseling. In de video van HappyHealthy legt Oscar uit wat de beste manieren zijn om je metabolisme te versnellen.

Dagelijks detox thee zal je lichaam niet echt ontgiften

Het hele idee rondom detox thee is natuurlijk je lichaam ontgiften. Mensen geloven dat het dagelijks drinken van deze thee alle gifstoffen uit hun lichaam zal spoelen. Dat het hen zal helpen zich te ontdoen van een opgeblazen gevoel en dat ze zelfs een paar kilo kwijtraken op den duur. Maar net als sapreinigingen zijn detox theeën vrij zinloos en zullen het lichaam niet echt ontgiften.

Elke thee die dit wel beweert, is eigenlijk een hype. Jouw lichaam heeft zijn eigen ingebouwde ontgiftingssysteem dat 24 uur per dag en 7 dagen per week werkt. Je lever die gifstoffen ontmantelt en je nieren die deze afvalproducten wegspoelen. Je lichaam is werkelijk ontworpen om te helpen bij het verwijderen van eventueel opgehoopte gifstoffen en heeft geen detox thee nodig om dit te kunnen doen. Kortom, als je elke dag detox thee drinkt, beschadig je niet alleen jouw lichaam, maar verspil je ook nog eens geld.

Tot slot …

Detox thee drinken om af te vallen of te ontgiften klinkt heel aantrekkelijk. Maar wat je moet weten is dat de ingrediënten niet gereguleerd zijn en lang niet altijd onschuldig zijn. Vervelende bijwerkingen kunnen een gevolg zijn. Als je detox thee wilt kopen, raad ik je aan om altijd eerst de ingrediënten te checken. En bestel vooral geen detox thee vanuit het buitenland.

In dit artikel heb je gelezen dat dagelijks detox thee drinken heel veel negatieve gevolgen kan hebben voor jouw lichaam en jouw gezondheid. Dagelijkse consumptie zou ik je dus alleen maar afraden. Maar er is natuurlijk altijd een middenweg. Natuurlijk kun je gerust wel eens een kop detox thee drinken. Maar of je dan het effect krijgt, wat jij voor ogen hebt, dat is nog maar de vraag.

Wil je dus echt gezond en verantwoord ontgiften, kies dan voor een detox kuur. Natuurlijk is dit ook even een investering, maar je pakt het dan wel veilig en goed aan. Uiteindelijk is het altijd goedkoper dan dagelijks detox thee drinken.


Een absolute topper en meest verkocht: De Clean Start 21 dagen detox van Miss Natural. Klik hier voor meer info >>

Bronnen:

The List
https://www.thelist.com/183836/when-you-drink-detox-tea-every-day-this-is-what-happens-to-your-body/

2 reacties

 1. Hallo Mireille,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over de potentiële gevaren van detox theeën. Als ervaringsdeskundige met een enorme interesse in duurzame gezondheid en welzijn, heb ik de risico’s en voordelen van verschillende detox methoden uitgebreid onderzocht. Ik waardeer je kritische blik op de ongereguleerde ingrediënten en de mogelijke negatieve effecten op het lichaam. Dit onderstreept het belang van bewustzijn en verantwoordelijkheid bij het kiezen van gezondheidsproducten. Je pleidooi voor veilige en gezonde alternatieven sluit nauw aan bij mijn aanpak en de adviezen die ik deel.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten,
  Martijn

  1. Hoi Martijn,

   Dank voor je mooie reactie.
   Bewustzijn en verantwoordelijkheid is inderdaad heel belangrijk bij het kiezen van gezondheidsproducten.

   Vriendelijke groet,
   Mireille

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen