Ontdek de tekenen van een gaba tekort en boost je welzijn!

Hoe-weet-je-of-je-GABA-tekort-hebt

Er zijn een aantal duidelijke symptomen die kunnen duiden op een GABA tekort; bijvoorbeeld slecht slapen en slapeloosheid. Maar ook als je prikkelbaar of angstig bent, kan dit komen door GABA tekort. Als slaapcoach wil ik je graag helpen om beter te slapen.

In dit artikel lees je de verschillende symptomen, maar ook mogelijke oorzaken. Hierdoor weet je of je GABA tekort hebt.

Overleg eerst met je huisarts!

Wil je graag een supplement kopen? Dan raad ik je Vitakruid aan. Zo weet je zeker dat je een hoogwaardig supplement gebruikt en deze niet vol zit met vulmiddel en oxides waar je lichaam niets aan heeft. Bovendien is dit merk goed opneembaar. Goedkopere varianten bevatten vaak de niet actieve vormen van vitamines en mineralen en worden daardoor amper opgenomen.

Koop je liever niet bij bol.com? Bekijk dan dit product bij: DeOnlineDrogist.nl

De symptomen van een GABA tekort

De symptomen van een tekort kunnen variëren in ernst en impact op je dagelijks leven. Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een neurotransmitter in je hersenen die een cruciale rol speelt bij het reguleren van je neurale activiteit. Wanneer er een tekort aan GABA optreedt, kan dit leiden tot verstoringen in de balans van neurotransmitters, wat op zijn beurt verschillende symptomen kan veroorzaken. Mogelijke tekenen die kunnen wijzen op een GABA-tekort zijn:

Slaapproblemen
GABA speelt een rol bij het bevorderen van ontspanning en het reguleren van slaappatronen. Een tekort kan leiden tot moeilijkheden bij het in slaap vallen, een onrustige slaap of frequente onderbrekingen van de slaapcyclus.

Angst en Stress
Een van de belangrijkste functies van GABA is het remmen van overmatige neurale activiteit. Een tekort aan GABA kan leiden tot een verlies van deze remmende werking, wat resulteert in overmatige prikkelbaarheid van de zenuwcellen. Dit kan zich manifesteren als toegenomen angstniveaus, stress, overmatige zorgen en een algemeen gevoel van gespannenheid.

Gevoeligheid voor Geluid en Licht
Omdat GABA fungeert als een rem op de neurale activiteit, kan een tekort leiden tot overgevoeligheid voor bijvoorbeeld geluid en licht. Mensen met een GABA-tekort kunnen sneller geïrriteerd raken door omgevingsprikkels.

Spierspanning en Krampen
GABA is betrokken bij het reguleren van spierspanning. Een tekort kan resulteren in ongewenste spierspanning, krampen of zelfs trillingen.

Moeilijkheden met Concentratie
GABA speelt een rol bij het handhaven van een gebalanceerde neurale activiteit, wat van invloed is op de concentratie en aandacht. Een tekort kan leiden tot moeilijkheden bij het vasthouden van de aandacht en het uitvoeren van taken die focus vereisen.

GABA tekort

Bij vermoeden van GABA tekort arts raadplegen

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet exclusief wijzen op een GABA-tekort en dat andere aandoeningen vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Als je vermoedt dat je een GABA-tekort hebt, is het essentieel om professioneel medisch advies in te winnen. Een arts kan een grondige evaluatie uitvoeren, mogelijk inclusief bloedonderzoek of andere diagnostische tests, om de oorzaak van de symptomen vast te stellen en een passende behandeling voor te stellen. Zelfmedicatie of zelfdiagnose zonder begeleiding van een gekwalificeerde zorgverlener kan ongewenste gevolgen hebben.

Aanvullende details over symptomen en oorzaken GABA tekort

Een GABA-tekort kan verschillende aspecten van de fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden. Het begrijpen van deze effecten kan nuttig zijn voor mensen die vermoeden dat ze mogelijk een GABA-tekort hebben. Aanvullende details over de symptomen en mogelijke oorzaken zijn:

Depressieve stemming
GABA is betrokken bij het reguleren van stemmingen, en een tekort kan bijdragen aan depressieve gevoelens. Mensen met een verminderde GABA-activiteit ervaren mogelijk een algemene somberheid, verlies van interesse in activiteiten en een gebrek aan energie.

Eetlustveranderingen
GABA heeft invloed op het beloningssysteem in de hersenen en kan daarom van invloed zijn op eetgewoonten. Sommige mensen met een GABA-tekort melden een verandering in eetlust, wat kan leiden tot gewichtsveranderingen.

Hoofdpijn en Migraine
Een verstoorde GABA-balans kan ook gerelateerd zijn aan het optreden van hoofdpijn en migraine. Sommige mensen met een GABA-tekort ervaren frequente hoofdpijn, mogelijk als gevolg van de verstoorde neurotransmitterbalans.

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
Onderzoek suggereert dat er een verband kan zijn tussen GABA-niveaus en darmgezondheid. Mensen met een GABA-tekort melden soms symptomen van prikkelbaar darm syndroom, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en veranderingen in de stoelgang.

Gebrek aan Ontspanning
GABA staat bekend als de ‘kalmerende neurotransmitter’ omdat het de hersenactiviteit vermindert. Een tekort kan resulteren in een constant gevoel van spanning en een gebrek aan vermogen om te ontspannen.

Hoe weet je of je GABA tekort hebt

Oorzaken van een GABA-tekort

Als je een vermoeden hebt van een GABA-tekort wil je natuurlijk ook weten wat de mogelijke oorzaak hiervan kan zijn. Onderstaand heb ik de meest bekende oorzaken voor je verzameld.

a. Genetische Predispositie
Sommige mensen hebben mogelijk genetische factoren die hun vatbaarheid voor een GABA-tekort vergroten. Een familiegeschiedenis van neurologische aandoeningen of stemmingsstoornissen kan een indicatie zijn.

b. Stressvolle Levensstijl
Langdurige stress kan de GABA-productie verminderen, aangezien het lichaam zich vaak richt op het produceren van stressgerelateerde neurotransmitters. Een stressvolle levensstijl kan dus bijdragen aan een GABA-tekort.

c. Voedingsfactoren
Voeding speelt een cruciale rol bij de productie van neurotransmitters, waaronder GABA. Een tekort aan voedingsstoffen zoals vitamine B6, magnesium en zink kan de GABA-productie beïnvloeden.

d. Medicatiegebruik
Sommige medicijnen, zoals benzodiazepines, kunnen de GABA-activiteit beïnvloeden. Langdurig gebruik van dergelijke medicijnen kan mogelijk leiden tot een verminderde natuurlijke productie van GABA.

e. Alcoholgebruik
Overmatig alcoholgebruik kan de GABA-receptoren beïnvloeden en leiden tot tolerantie, wat betekent dat het lichaam meer GABA nodig heeft om hetzelfde kalmerende effect te bereiken.

Arts kan nauwkeurige diagnose stellen

Het is belangrijk om te benadrukken dat zelfdiagnose van een GABA-tekort moeilijk kan zijn, omdat de symptomen overlappen met andere gezondheidsproblemen. Een grondige evaluatie door een zorgverlener is noodzakelijk om een nauwkeurige diagnose te stellen. In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek, zoals neurotransmittertests, nuttig zijn om de GABA-status beter te begrijpen.

Voor mensen die een GABA-tekort vermoeden, kan het raadplegen van een arts of een gespecialiseerde zorgverlener leiden tot een gepersonaliseerd behandelplan. Dit kan bestaan uit aanpassingen in levensstijl, voeding, en in sommige gevallen, het gebruik van supplementen. Het is echter van cruciaal belang om medisch advies in te winnen voordat men begint met zelfmedicatie of significante veranderingen in de levensstijl.

Overleg eerst met je huisarts!

Koop je liever niet bij bol.com? Bekijk dan dit product bij: DeOnlineDrogist.nl

 

Meer info > https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen