Ben jij een echte snurker? Dan weet ik zeker dat jij wat zult hebben aan de 15 beste grootmoeders tips tegen snurken. Maar misschien ben je hier wel terecht gekomen omdat jouw partner zo snurkt. In dat geval herken je vast het volgende:
Je ligt heerlijk in bed en vlak voordat je in slaap valt, begint er toch een herrie te ontstaan in je slaapkamer. Help! Het is weer zover. Een beetje geïrriteerd pak je je mobiel (ik weet het: geen aanrader voor in bed, maar nood breekt wetten) en woest typ je in: grootmoeders tips tegen snurken. Want … oma weet altijd raad!
Iedereen die geregeld naast een snurkende man of vrouw slaapt, weet hoe ontzettend irritant dit kan zijn. Vaak begint het snurkende geluid zacht, maar in rap tempo kan het geluid omslaan in een luid ronkende zaagmachine. Oordoppen zouden geen overbodige luxe zijn.
TIP van Mireille (Slaapcoach):
90% van de mensen die snurken hebben baat bij een anti snurk beugel
Wil je niet langer last hebben van snurken? Dit heb je nodig >>
In dit artikel lees je behalve de 15 beste grootmoeders tips tegen snurken tevens wát snurken is, waarom mensen snurken of snurken gevaarlijk is en wanneer je naar de huisarts moet gaan.
Wat is snurken?
Snurken is luidruchtig ademen terwijl je slaapt. Het komt veel voor en iedereen kan er last van krijgen. Je ziet het echter vaker bij mannen en bij mensen met overgewicht. Het lijkt erop dat snurken erger wordt als de leeftijd toeneemt.
Af en toe snurken is meestal geen probleem. Maar als je naast een snurker ligt, kan dat wel voor overlast zorgen. Een snurker kan jouw slaappatroon behoorlijk verstoren, maar ook zijn of haar eigen slaapkwaliteit kan schade oplopen.
Het kan zelfs zo zijn dat het snurken een symptoom is van een gezondheidsprobleem zoals bijvoorbeeld slaapapneu. Snurkt jouw partner veel en heel hard? Grootmoeders tips tegen snurken bieden dan waarschijnlijk geen uitkomst.
In onderstaande video kun je zien wat voor impact snurken kan hebben op de snurker én de partner van de snurker. Ben je benieuwd of de relatie het snurken heeft overleefd? Gewoon even kijken …
Als je het idee hebt dat jouw partner last heeft van slaapapneu, raad ik je zeker aan een afspraak te maken bij de huisarts. Met medische hulp kunnen jij en je snurkende partner weer een goede nachtrust krijgen.
Waarom snurken mensen?
Snurken gebeurt wanneer de luchtstroom door je mond en neus wordt geblokkeerd. Verschillende dingen kunnen die luchtstroom verstoren, waaronder:
- Geblokkeerde neusluchtwegen
Sommige mensen snurken alleen als ze last hebben van een allergie. Dit komt vaak voor in een bepaald seizoen. Je kunt hierbij denken aan hooikoorts in het vroege voorjaar. Maar ook tijdens een verkoudheid neemt de kans op snurken toe.
Luchtwegen kunnen ook geblokkeerd worden door een afwijkend septum (de wand die het ene neusgat van het andere scheidt, zit dan niet in het midden) of neuspoliepen.
- Slechte spierspanning in keel en tong door slaapgebrek
Als je niet genoeg slaapt, kunnen keelspieren te veel ontspannen. Hierdoor kan je tong en/of het zachte weefsel in je keelholte de luchtweg blokkeren. - Slaaphouding
Mensen die veel op hun rug slapen zullen eerder snurken dan mensen die veel op hun zij slapen. - Grof keelweefsel
Overgewicht kan zorgen voor wat grover weefsel in de keel. Hierdoor gaat iemand eerder snurken. Sommige kinderen hebben grote amandelen of adenoïden waardoor ze snurken. - Alcohol- en drugsgebruik
Het drinken van alcohol of het gebruiken van spierverslappers kan ervoor zorgen dat tong- en keelspieren te veel ontspannen. Een logisch gevolg is snurken. - Lang zacht gehemelte en/of huig
Een lang zacht gehemelte of een lange huig (het bungelende weefsel achter in je mond) kan de opening van neus naar keel vernauwen. Tijdens het ademen trilt dit en botst het tegen elkaar. Luchtwegen worden hierdoor geblokkeerd.
Moet je met snurken naar de huisarts?

Eerder schreef ik in dit artikel dat het verstandig is om bij veel en hard snurken naar de huisarts te gaan. Het is handig als je meegaat naar dit consult. Jij bent immers degene die klaagt over het snurken en kunt daardoor de symptomen met de arts bespreken.
Een huisarts zal vragen gaan stellen over de medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek doen om te kijken of er zaken zijn die de luchtwegen blokkeren. Hierbij kun je dus denken aan een afwijkend tussenschot, neuspoliepen of gezwollen amandelen. Er kunnen ook een aantal tests worden gedaan. Hieronder lees je welke dat kunnen zijn:
- Röntgenfoto
- MRI-scan
- CT-scan
- Slaapstudie
Bij de eerste drie tests kan er gekeken worden of er problemen in de luchtwegen zijn. Een slaapstudie kan betekenen dat er thuis een apparaat nodig is om de slaap te bewaken.
Soms moet de snurker een nacht doorbrengen in een slaapcentrum. Daar wordt een polysomnografie uitgevoerd waarbij tijdens de slaap verschillende zaken worden gemeten. Dat zijn bijvoorbeeld hartslag, ademhaling en hersenactiviteit.
Is snurken gevaarlijk?
Het lijkt erop dat er geen complicaties kunnen optreden bij snurken. Maar als iemand snurkt door slaapapneu kunnen er wél problemen ontstaan. Hieronder zie je een overzicht. Voor meer informatie kun je mijn blog over slaapapneu lezen.

Problemen bij slaapapneu
- Slechte nachtrust
Hierdoor word je overdag slaperig en loop je een grotere kans op een ongeluk. Een slechte nachtrust kan de kwaliteit van je leven verstoren.
- Regelmatig wakker worden in de nacht
Bij slaapapneu word je ’s nachts vaak even wakker, maar dit heb je niet altijd zelf door.
- Spanning op je hart
Langdurige obstructieve slaapapneu verhoogt vaak de bloeddruk en kan je hart groter maken. Hierdoor loop je een hoger risico op een hartaanval of beroerte.
- Licht slapen
Als je ’s nachts vaak wakker wordt, heeft dit invloed op je normale slaappatroon. Hierdoor breng je meer tijd door in een lichte slaap dan in een herstellende, diepere slaap.
De 15 beste grootmoeders tips tegen snurken
Als we ergens last van hebben, gaan we vaak driftig op zoek naar oplossingen en internet is hier natuurlijk een prachtig medium voor. Maar blijf echter altijd alert, want niet alles wat op internet staat is waar en koop ook nooit zomaar medicijnen via internet.
Gelukkig zijn er altijd nog ouderwetse tips te vinden die geen gevaar opleveren voor je gezondheid. Het mooie is dat grootmoeders tips tegen snurken zonder medicijnen zijn en daarom zo geliefd bij veel mensen. Je kunt het altijd proberen; baat het niet, dan schaadt het niet.
1- Behandel chronische allergieën
Allergieën kunnen ervoor zorgen dat de luchtstroom door je neus vermindert. Hierdoor moet je door je mond ademen wat de kans op snurken vergroot.
Overleg met je huisarts welk medicijn je kunt krijgen tegen de allergie of koop zelf een vrij verkrijgbaar natuurlijk product. Een aantal bekende allergieën zijn huisstofmijtallergie, hooikoorts of allergieën voor honden en katten.
Voor hooikoorts zijn de producten van A. Vogel zeer geschikt. Deze middelen zijn homeopathisch en kennen niet tot nauwelijks bijwerkingen.
Ik raad je de producten van DeOnlineDrogist aan. Zo weet je zeker dat je veilig en betrouwbaar winkelt. Je kunt via onderstaande linkjes de producten bekijken.
Heb je het vermoeden van een huisstofmijtallergie? Dan kun je dit zelf uittesten met de Allergie Check Huisstofmijt. Dit is een unieke allergietest die je zelf thuis eenvoudig kunt uitvoeren. De uitslag komt voor 98% overheen met die van een bloedtest in het laboratorium.
2- Doe de bovenkant van je bed omhoog
Als je het hoofdeinde van je bed vier centimeter hoger zet, kun je het snurken al verminderen. Je luchtwegen kunnen namelijk op deze manier iets meer opengehouden worden.
3- Stop met roken
Je weet natuurlijk heel goed dat roken erg ongezond is. Maar het kan snurken ook nog eens verergeren. Roken irriteert enorm je luchtwegen en daarmee lok je een allergische reactie uit. Je longen kunnen daardoor minder lucht opnemen en dus raken je neus en je bijholten sneller verstopt.
Probeer dus te stoppen met roken. Dit kun je het beste doen met een hulpmiddel. De pleisters van NiQuitin zijn hier uitermate geschikt voor.
4- Slaap op je zij
Door te slapen op je rug beweegt je tong naar de achterkant van je keel. Hierdoor wordt de luchtstroom door je keel gedeeltelijk geblokkeerd. Om de lucht gemakkelijker te laten stromen, kun je beter op je zij gaan slapen. Het snurken zal minder worden of zelfs stoppen. Vind je het lastig om op je zij te slapen? Kijk dan eens bij tip 8.
5- Probeer af te vallen
Als je te zwaar bent, is het verstandig om wat aan je gewicht te gaan doen. Hierdoor zal de hoeveelheid weefsel in je keel verminderen waardoor je minder zult snurken. Bovendien is afvallen ook nog eens goed voor je algehele gezondheid. Probeer je calorie-inname te veranderen door kleinere porties te eten.
Kies vooral voor gezond voedsel. Ook regelmatig sporten kan ervoor zorgen dat je gewicht verliest. Als je het alleen niet kunt, vraag dan je huisarts om hulp. Waarschijnlijk kun je doorgestuurd worden naar een voedingsdeskundige.
Heb je het liever zelf in eigen hand, maar wel met een beetje hulp? Van het boek ‘Afvallen met gezond en vooral lekker eten’ zijn inmiddels ruim 75.000 exemplaren verkocht. Eindelijk eens een boek met lekkere recepten wat goed is voor gewichtsverlies. Je bestelt het boek eenvoudig via onderstaande linkje bij bol.com.

6- Corrigeer problemen in je neus
Sommige mensen worden met een afwijkend septum geboren. Maar ook door een ongeval of verwonding kan dit probleem ontstaan. De luchtstroom wordt beperkt doordat het schotje in je neus niet precies in het midden staat. Een gevolg is ademen door je mond en dus snurken. Overleg met je huisarts of het een optie is een operatie uit te voeren.
7- Zorg voor voldoende slaap
Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Dit kan van persoon tot persoon wisselen, maar veel mensen hebben zeker 7 – 8 uur slaap per nacht nodig. Waarschijnlijk vind je dit een open deur, maar een gezonde en regelmatige nachtrust gaat nu eenmaal snurken tegen.
8- Tennisbal-truc
Heb je deze truc al eens gehoord? Het is het proberen zeker waard. Snurkende mensen wordt altijd aangeraden om op hun zij te gaan slapen. Maar dat klinkt makkelijker dan dat het is. Eenmaal in slaap draaien we ons geregeld om en kom je dus ook vaak op je rug terecht.

Om dit te voorkomen kun je een tennisbal in een oud shirt naaien. Dit zorgt ervoor dat het heel ongemakkelijk wordt om op je rug te slapen. Na een aantal weken zul je zo gewend zijn om op je zij te slapen dat je het zonder tennisbal kunt proberen.
9- Drink geen alcohol voor het slapengaan
Alcohol verslapt je spieren. Vooral een verslapte tong, mond en keel zorgen voor snurkgeluiden. Probeer tenminste twee uren voordat je gaat slapen geen alcohol meer te drinken. Verlang je weer hevig naar een goede nachtrust? Vermijd dan alcohol helemaal.
10- Gebruik anti-snurk neusspreiders
Deze neusspreiders zorgen ervoor dat je neusgaten tijdens het slapen worden verwijd. Hierdoor ontstaat een betere luchttoevoer door je neus. Bij nassale blokkades zal het snurken hierdoor verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Extra voordeel is dat je hersenen meer zuurstof krijgen. Je zult merken dat je hierdoor uitgeruster en fitter wakker wordt. In de verpakking zitten vier verschillende maten. Er is dus altijd een geschikt exemplaar voor jou.
11- Neem geen kalmerende middelen vlak voor het slapengaan
Als je een kalmerend middel gebruikt en daarbij snurkt is het verstandig om eens met je huisarts te overleggen of er andere opties zijn. Als je geen kalmerende middelen meer gebruikt vlak voor het slapengaan, zal het snurken aanzienlijk minderen.
12- Ga eens zingen
Het klinkt waarschijnlijk een beetje gek: ga zingen. Maar als je helemaal niet meer weet wat je moet doen om het snurken te stoppen, kun je overwegen een aantal zanglessen te nemen.
Tijdens die lessen train je de spieren in je keel. In het dagelijks leven zul je die spieren zelden trainen, maar als ze sterker worden zal dat het snurken verminderen.

13- Niet eten voor het slapengaan
Als je twee uur voor het slapengaan nog een zware maaltijd nuttigt, is de kans heel groot dat jij die nacht gaat snurken. Door het vele eten komt er in de nacht meer druk op je longen en hierdoor word je ademhaling oppervlakkiger.
Een gevolg is een versnelde ademhaling waardoor meer lucht circuleert en de kans op snurken toeneemt. Eet dus liever niets voor het slapengaan of een klein beetje.
14- Behandel op tijd een verkoudheid
Bij een verkoudheid raakt je neus verstopt en moet je dus noodgedwongen door je mond ademen. Hierdoor neemt de kans op snurken toe. Behandel daarom ook op tijd je verkoudheid door een goede neusspray te kopen. Door deze spray zul je vrijer kunnen ademen.
Je kunt er ook voor kiezen om je neus schoon te spoelen. Hier zijn speciale neusdouches voor. Heel handig in gebruik en direct een schone neus. De meest populaire neusspoeler is de Rhino Horn. Met dit product kun je op een heel veilige manier dagelijks je neus spoelen.
Benieuwd hoe een neusdouche werkt? Bekijk dan onderstaande video van het St. Anna Ziekenhuis. De instructies zijn heel goed te volgen.
15- Doe oefeningen
Er zijn twee goede oefeningen die snurken kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen stoppen. Dit zijn:
Tongtrekker
- Steek je tong zo ver mogelijk recht naar voren uit
- Breng puntje van je tong richting neus
- Breng puntje van je tong richting kin
- Beweeg tong naar linkerwang
- Beweeg ton naar rechterwang
Herhaal deze oefening tien keer en doe het op een hoog tempo.
Python
- Voer een vertraagde slikbeweging uit
- Probeer deze beweging 5 seconden te rekken
- Houd steeds zoveel mogelijk druk in je keel
Herhaal deze oefening vijf keer.
Omgaan met een snurkende partner
Snurkgeluiden in de nacht kunnen heel storend zijn en zeker invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Terwijl het lijkt alsof jouw snurkende partner ongestoord geniet van zijn of haar nachtrust, ben jij keer op keer wakker. Af en toe een por, iets zeggen, zuchten, je boos omdraaien … logisch dat je dit doet, maar het snurken wordt er echt niet minder door.
Grootmoeders tips tegen snurken zijn natuurlijk een uitkomst. Hopelijk gaat je partner er minder door snurken (het allermooiste is natuurlijk dat het helemaal stopt). Toch is er nog een beetje extra hoop voor jou. Er bestaan tegenwoordig namelijk speciale oordopjes voor mensen met een partner die snurkt.
Door een speciaal filter wordt het irritante snurkende geluid gedempt en hoor je nog wel de wekker. Deze oordopjes zijn zeer comfortabel en herbruikbaar. Je kunt ze via onderstaande linkje bestellen bij De Online Drogist:
Neem het snurken op
Vaak heeft de snurker zelf geen last en reageert dan ook heel verbaasd als jij de volgende ochtend met wallen onder je ogen aan het ontbijt zit. Waarschijnlijk word je ook nog eens niet serieus genomen. Gelukkig kun je daar nu iets aan doen. Installeer een snurkapp op je mobiel en neem het geluid op.
Leg hiervoor je mobiel op het nachtkastje van je partner (vaak moet deze aan de lader) en terwijl jullie slapen worden er automatisch opnames gemaakt. Op deze manier kun je jouw partner confronteren met het harde geluid in de nacht. Zeker weten dat daar wel even van wordt opgekeken.
Nu kan jouw partner er niet meer onderuit. Je hebt een bewijs in handen en samen kunnen jullie de huisarts bezoeken of kiezen voor een oplossing thuis. Kijk hiervoor bij de grootmoeders tips tegen snurken.
Snurken tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap verandert er van alles in jouw lichaam. Veel kwaaltjes worden besproken met een verloskundige en omgekeerd stelt deze bij elk bezoek vragen aan de zwangere vrouw. Maar over snurken wordt niet veel gepraat.
Vrouwen vertellen dit meestal niet en een verloskundige vraagt ook bijna nooit of jij snurkt tijdens je zwangerschap. Toch is het heel belangrijk om dit te melden bij je verloskundige. Vooral als je voor je zwangerschap nooit hebt gesnurkt.

Door gewichtstoename en hormonale veranderingen is het mogelijk dat je tijdens je zwangerschap gaat snurken. Het zou kunnen dat je hierdoor een verhoogd risico hebt op een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie).
Een onbehandelde zwangerschapsvergiftiging kan levensbedreigend zijn voor jou en je kindje. Volgens een studie (uitgevoerd door de Universiteit van Michigan) lopen vrouwen die beginnen te snurken nadat ze zwanger zijn geworden, het grootste risico op hoge bloedrukproblemen.
Als je zwanger bent en veel snurkt, kun je eens kijken naar grootmoeders tips tegen snurken. Misschien staat er iets tussen waar jij wat mee kunt. Check wel altijd of het veilig is voor jou en je kindje!
Tot slot …
Snurken doen we allemaal wel eens. Het is onschuldig en kan meestal niet echt kwaad. Het kan echter wel heel storend zijn voor de partner van een snurker. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om het snurken te verminderen of zelfs misschien te stoppen. Naast grootmoeders tips tegen snurken kun je ook een aantal producten kopen die speciaal voor snurkers zijn ontworpen:
Neusspreiders >>
Snurkbeugels >>
Oordoppen >>
Antisnurkbandages >>
Snurk jij of je partner echter iedere nacht veel en hard? Neem dan contact op met je huisarts. Er bestaat dan namelijk het gevaar dat er sprake is van slaapapneu. Bij deze ernstige slaapstoornis stokt je ademhaling tussen enkele seconden en anderhalve minuut tijdens het slapen. Het is heel belangrijk dat je hier de juiste behandeling voor krijgt.
TIP van Mireille (Slaapcoach):
90% van de mensen die snurken hebben baat bij een anti snurk beugel
Wil je niet langer last hebben van snurken? Dit heb je nodig >>

Shop je liever online bij bol? Bekijk dan hier alle snurkartikelen >>
Bronnen:
WebMD
Healthline
Beeldmateriaal:
People photo created by nensuria – www.freepik.com
Baby photo created by rawpixel.com – www.freepik.com
Business photo created by asierromero – www.freepik.com
Travel vector created by macrovector – www.freepik.com