De ideale luchtvochtigheid in slaapkamer

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

Een goede nachtrust is enorm belangrijk en een ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer kan daar zeker aan bijdragen. Goed slapen zorgt ervoor dat je de volgende dag opgewekt wakker wordt en de hele dag een betrokken en productief mens kan zijn. Zo ontzettend jammer dat veel mensen worstelen met hun slaap.

Zelf behoorde ik een aantal jaar geleden ook tot die groep. Ik ben dus het bewijs dat je goed slapen kunt leren. Mijn nachten krijgen namelijk weer een dikke voldoende! Natuurlijk zit er wel eens een mindere nacht tussen, maar mijn slapeloosheid is echt verleden tijd.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Eenvoudig ideale luchtvochtigheid slaapkamer testen? Dit heb je nodig >>

Ontdek het klimaat in jouw slaapkamer

In je slaapkamer moet het uiteraard gebeuren. Ja … ik heb het nu even over slapen 😉 Je bent immers op een website terecht gekomen die geheel in het teken staat van slapen. Hoe is het in jouw slaapkamer? Houd je voldoende rekening met factoren die jouw slaap kunnen beïnvloeden? Denk hierbij aan het geluidsniveau, licht en temperatuur. Vaak hoor ik van cliënten dat dat allemaal wel op orde is. Maar de ideale luchtvochtigheid voor hun slaapkamer weten ze helemaal niet.

En dat is jammer. Want vochtigheid in je slaapkamer (of het vochtgehalte in de lucht van jouw slaapkamer) kan zeker een oorzaak zijn van minder goed slapen. Volgens de National Sleep Foundation ligt de ideale luchtvochtigheid voor een slaapkamer tussen de 30% en 50%. Hoog tijd om hier eens verder in te duiken.

Wat gebeurt er als je slaapkamer te vochtig is?

In de zomer circuleert er vaak warme lucht in je slaapkamer. Warme lucht houdt meer vocht vast, de relatieve luchtvochtigheid neemt dus toe. Een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer kan ervoor zorgen dat je tijdens het slapen behoorlijk gaat zweten. Je zult een oververhit gevoel ervaren en dat voelt er ongemakkelijk. Logisch dat je hierdoor wakker wordt of heel onrustig slaapt.

Als je ’s ochtends wakker wordt met vochtig beddengoed, kan dit zijn omdat de luchtvochtigheid in je slaapkamer te hoog is. Een andere nadeel van te veel vocht in de lucht, is de groei van huisstofmijten en schimmels. Dit vergroot de kans op allergische reacties zoals niezen of jeuk. Hierdoor kan jouw slaap zeker verstoord worden.

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer
In een ruimte waar het te vochtig is ontstaat schimmel

Hoe creëer je de ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer bij teveel vocht?

In deze situatie zou je heel goed een airconditioner of luchtontvochtiger kunnen gebruiken. Deze apparaten kunnen overtollig vocht uit de lucht verwijderen. Hierdoor zal de algehele vochtigheidsgraad dalen.

Het gebruik van een airconditioner of luchtontvochtiger in je slaapkamer kan de luchtvochtigheid op een comfortabeler en slaapvriendelijker niveau brengen. Zelfs als je deze maar een paar uur voor het slapengaan aanzet. Een ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer is dus vrij eenvoudig te creëren.

De 5 beste luchtontvochtigers

De onderstaande luchtontvochtigers hebben een geluidsniveau ‘Stil’ (dat betekent tot 43 dB) en zijn dus speciaal geschikt voor de slaapkamer.

Je kunt via de blauwe buttons de luchtontvochtigers op bol.com bekijken. Hier staat ook aanvullende informatie.

1- Qlima D225 Luchtontvochtiger

Bekijk hier alle luchtontvochtigers van Qlima >>

2- Cecotec Luchtontvochtiger

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

3- Dryventure Luchtontvochtiger

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

4- Trotec Peltier Luchtontvochtiger

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

5- AB Enterprise Luchtontvochtiger

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

Wat gebeurt er als je slaapkamer niet voldoende vochtig is?

Omgekeerd kan natuurlijk ook. Je hebt dan last van een te droge slaapkamer. In de winter is er daarom dan ook een tegenovergesteld probleem: niet genoeg vocht in de lucht. Koele lucht houdt niet zoveel vocht vast als warme lucht, dus dit zorgt er al voor dat de omgeving om je heen minder vochtig is. Tel daar nog eens het gebruik van je verwarming bij op en je zult begrijpen dat je in de winter nog meer vocht uit de binnen atmosfeer haalt.

Bij een lage luchtvochtigheid in je slaapkamer kan het gebrek aan vocht verschillende symptomen veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Droge huid
  • Jeukende huid
  • Geïrriteerde sinussen
  • Droge keel

*Sinussen zijn met lucht gevulde holten in je schedel naast en boven je neus en je ogen, en in je bovenkaak en in je voorhoofd.

Je zult begrijpen dat bovenstaande klachten ervoor kunnen zorgen dat je minder goed slaapt. In slaap vallen lukt meestal nog wel, maar vaak word je meerdere keren in de nacht wakker. Je zult dus niet met een uitgerust gevoel opstaan.

Hoe creëer je de ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer bij te weinig vocht?

Als er te weinig vocht in de lucht zit, is het natuurlijk logisch dat je vocht aan de lucht moet toevoegen. Dit kun je doen met een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger aanschaffen is de beste manier om het vocht te verhogen en zo een ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer te creëren.

Het is echter wel heel belangrijk om een (grote) luchtbevochtiger te kopen die krachtig genoeg is om je hele slaapkamer te bedekken. Het zou kunnen dat je anders niet alle voordelen van het gebruik zou ervaren en dat is natuurlijk zonde. Tegelijkertijd moet je er natuurlijk ook op letten dat de luchtbevochtiger niet teveel lawaai maakt. Dat zou anders je slaap weer kunnen beïnvloeden. Onderzoek doen is daarom wel aan te bevelen. Om je te helpen een geschikt model te vinden, heb ik onderzoek voor je gedaan.

De 5 beste luchtbevochtigers

De onderstaande luchtbevochtigers hebben een geluidsniveau ‘Stil’ (dat betekent tot 25 dB) en zijn dus speciaal geschikt voor de slaapkamer.

Je kunt via de blauwe buttons de luchtbevochtigers op bol.com bekijken. Hier staat ook aanvullende informatie.

1- Medisana AH 665

2- Medisana AH 660

3- Medisana AH 675

4- Phannie Luchtbevochtiger met Aromatherapie

5- Luchtbevochtiger aromatiseur, met dimbare LEDlamp

Het is belangrijk dat je de luchtbevochtiger regelmatig onderhoud. Je kunt het apparaat afvegen met een vochtige doek en voor elk gebruik dien je het water te verversen. Als je de luchtbevochtiger niet goed genoeg schoon houdt, kunnen er bacteriën en schimmelsporen in het apparaat groeien. Deze zullen dan bij gebruik zich verspreiden door je slaapkamer.

Grote roosters kunnen ook nuttig zijn om de ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer te bereiken. Net als het gebruik van een diffuser. Een paar druppels etherische oliën zoals: lavendel, bergamot, sandelhout en salie voegen een rustgevend aroma toe aan je slaapkamer. Tevens kan het helpen bij het bevorderen van een rustige en vredige slaap.

Hoe controleer je de luchtvochtigheid in je slaapkamer?

Door het gebruik van een hygrometer kun je ontdekken of je de ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer hebt bereikt. Gebruik een digitale variant en je kunt precies aflezen hoeveel vocht er in de lucht zit door de relatieve vochtigheid te berekenen.

Veel digitale hygrometers worden geleverd met een bijbehorende app. Op deze manier kun je gegevens over veranderingen in de luchtvochtigheid van je slaapkamer in de loop van de tijd opslaan. Met een hygrometer met app kun je zien of de fysieke veranderingen die je aanbrengt in je omgeving de luchtvochtigheid in je slaapkamer beïnvloeden.

De meest populaire hygrometer bij bol.com is deze:

Maar natuurlijk kun je ook andere exemplaren bekijken. Start hier >>

Meer informatie over de ThermoPro Hygrometer? Bekijk onderstaande video:

Wat is de ideale temperatuur voor in de slaapkamer?

Volgens de National Sleep Foundation is de ideale temperatuur voor een goede nachtrust over het algemeen tussen 15,5 graden Celsius en 19,5 graden Celsius. Dit geldt voor de meeste volwassenen, er blijven natuurlijk altijd uitzonderingen. Factoren die jouw ideale slaapkamertemperatuur kunnen beïnvloeden zijn onder meer leeftijd en zelfs geslacht. Voor baby’s en peuters gelden andere temperaturen. Voor hen is een ideale temperatuur om in te slapen tussen de 18,5 graden Celsius en 21 graden Celsius.

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer
Ideale temperatuur slaapkamer: tussen de 15,5 en 19,5 graden Celsius

Vergeet echter niet dat de temperatuur niet hetzelfde is als de luchtvochtigheid. De hoeveelheid vocht in de lucht kan variëren, zelfs als de kamertemperatuur hetzelfde blijft. Dus als jouw slaapkamer jouw ideale slaaptemperatuur heeft, kan deze nog steeds te vochtig of te droog zijn. Een relatieve vochtigheid buiten het aanbevolen bereik van 30% tot 50% kan ervoor zorgen dat je een slechte nachtrust krijgt.

Tot slot …

Voor een goede nachtrust is het heel belangrijk dat je een ideale luchtvochtigheid in je slaapkamer hebt. Vaak wordt dit vergeten. Veel mensen weten de belangrijkste factoren wel op te noemen: is het donker genoeg in mijn slaapkamer? Is het stil genoeg? Is de temperatuur goed? Echter als alles in orde is, maar de lucht in jouw slaapkamer is te vochtig of te droog, kan dat er alsnog voor zorgen dat jij niet goed slaapt.

Voldoende slaap is zeer belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Check dus de luchtvochtigheid in jouw slaapkamer. Dit kun je heel eenvoudig doen met een hygrometer. Lucht te vochtig? > koop een luchtontvochtiger. Lucht te droog? > koop een luchtbevochtiger.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je slaapkamer optimaal in te richten voor een goede nachtrust? Lees dan ook mijn blog over de ideale slaapkamer inrichting voor een goede nachtrust >>
Bronnen:
Weather Station Advisor

https://www.weatherstationadvisor.com/ideal-humidity-level-for-sleeping/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen