Luchtzuiverende planten voor in de slaapkamer

Luchtzuiverende planten kunnen helpen bij slapeloosheid. Dit is een veel voorkomend probleem bij mannen én vrouwen. Maar liefst 30% van de volwassenen heeft last van kortdurende slapeloosheid en 10% zelfs van chronische slapeloosheid. Zelf heb ik een flink aantal jaren last gehad van slapeloosheid. Een zeer vervelende slaapstoornis waar ik nu gelukkig helemaal van af ben!

Deze slaapstoornis komt voor in drie verschillende vormen:

Heel grote pechvogels hebben last van alle vormen. Hoor jij hier ook bij? Pas dan goed op; de slapeloosheid gaat vroeg of laat invloed hebben op je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid.

Ik wil niet zeggen dat luchtzuiverende planten dé oplossing zijn voor slapeloosheid. Dat zou prachtig zijn en heel veel problemen de wereld uit helpen. Maar ze kunnen zeker een bijdrage leveren aan een betere nachtrust. Een slaapprobleem is complex en er is niet één gouden oplossing voor. Daarom ben ik voorstander van meerdere factoren aanpakken. In dit artikel informeer ik je dan ook graag over de functie van luchtzuiverende planten in je slaapkamer.

Luchtzuiverende planten

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan slaapproblemen. Maar wat de diagnose ook mag zijn, slaapkamers zijn vaak een deel van het probleem. Hoe je jouw slaapkamer kunt inrichten voor een betere nachtrust lees je in mijn blog De ideale slaapkamer inrichting voor een goede nachtrust. Daar ga ik verder in op de hele inrichting, terwijl ik hier graag de aandacht wil vestigen op planten. Planten kunnen namelijk een zeer belangrijke rol spelen in jouw slaapkamer en dan vooral de luchtzuiverende planten.

NASA’s Clean Air Study ontdekte dat er een aantal luchtzuiverende planten zijn die jouw slaapkamer kunnen ontgiften van de in lucht aanwezige gifstoffen en van stof en ziektekiemen die te vinden zijn in bed en matrassen. Om je slaapkamer een frisse wind te geven, zie je verderop in dit artikel een lijst met de beste luchtzuiverende planten voor in een slaapkamer.

Ga hier meteen naar de top 4 luchtzuiverende planten >>

Luchtzuiverende planten slaapkamer
Luchtzuiverende planten kunnen slaapkamer ontgiften

Waarom luchtzuiverende planten in je slaapkamer niet slecht zijn!

Er is een beetje een oude mythe dat planten in je slaapkamer heel erg slecht zijn. Omdat ze bijvoorbeeld zuurstof opnemen terwijl jij lekker ligt te slapen. Dat zou één van de redenen zijn waarom je beter geen planten in je slaapkamer kunt zetten.

In onderstaande video legt Iris van Mama Botanica heel duidelijk uit waarom planten in je slaapkamer niet slecht zijn. Integendeel … planten in je slaapkamer zijn juist heel erg goed. Zeker de luchtzuiverende planten!

Top 4 luchtzuiverende planten slaapkamer

1 -Sansevieria | de beste plant voor luchtzuivering
De sansevieria slangenplant (ook wel bekend als ‘de tong van schoonmoeder’) is een natuurlijke luchtreiniger. Deze plant geeft in de nacht zuurstof af waardoor jij veel beter zult slapen. Natuurlijk neemt een plant ook zuurstof op. Maar dat is zo’n klein beetje. Een partner die naast je ligt, gebruikt vele malen meer zuurstof.

Daarnaast kan de sansevieria ook enkele schadelijke chemicaliën uit de lucht verwijderen. Hierbij kun je denken aan: xyleen, tolueen, benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde. Deze laatste stof wordt vaak aangetroffen in haarlak en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De sansevieria is dus een geweldige plant om in je slaapkamer te hebben.

Luchtzuiverende planten in slaapkamer
Sansevieria

2- Peace Lily | de beste plant om luchtvochtigheid te verhogen
Net als de slangenplant zijn vredeslelies ook geweldige luchtreinigers, zoals bestudeerd door NASA. Een bijkomend voordeel van deze plant is dat de vochtigheid in je slaapkamer met wel 5% verhoogd. Een verhoogde luchtvochtigheid is geweldig voor ademhalen tijdens je slaap. De Peace Lily is absoluut een topper onder de luchtzuiverende planten.

Het is heel belangrijk dat er een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer is. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt namelijk statische elektriciteit, een droge huid en droog haar. Maar ook ben je  vatbaarder  voor een verkoudheid en luchtwegaandoeningen. Als laatste is het belangrijk om te vermelden dat bij een lage luchtvochtigheid virussen en ziektekiemen beter gedijen. De vredeslelie is een ideale slaapkamerplant. Deze plant heeft weinig licht nodig en maar een keer per week water. Door de mooie witte bloemen staat het ook nog eens heel gezellig.

Luchtzuiverende planten tegen slapeloosheid
Peace Lily

Tip van Mireille:

Wil je graag voorgoed afrekenen met je slaapproblemen? Start hier >>

3- Aloë Vera | de beste plant voor verbetering van de luchtkwaliteit
De nummer drie van de luchtzuiverende planten is een echte medicinale plant. Eigenlijk zou iedereen deze in huis moeten zetten. Ook deze plant produceert in de nacht zuurstof en verbetert dus de lucht in je slaapkamer. De Aloë Vera staat bekend als een ‘succulent’ – hij heeft heel weinig water nodig omdat hij vocht in zijn bladeren houdt.

Het medicinale aspect zit in de gel van de bladeren. Dit kan worden gebruikt om kleine snijwonden en brandwonden, insectenbeten en een droge huid te behandelen. Het is daarom een geweldige plant om in huis te hebben. Zet deze luchtzuiverende plant op een zonnige plek. Zo zorg je ervoor dat de plant gezond blijft.

Slaapkamerplant slapeloosheid
Aloë Vera

4- Golden Pothos | de beste plant voor hangmanden voor binnen
Deze plant wordt ook wel de ‘duivelsklimop’ genoemd. Hij  heeft gemarmerde, hartvormige bladeren. Ook de Golden Pothos valt onder de luchtzuiverende planten; het is een echte superluchtreiniger. De plant ziet er het beste uit in een hangende mand, dit komt door de manier van groeien. Je zorgt meteen voor een verbluffend designkenmerk in je slaapkamer. Deze luchtzuiverende plant is heel gemakkelijk te verzorgen. Er is maar een beetje zonlicht nodig en één keer per week water geven is voldoende.

Slaapkamerplant beter slapen
Golden Pothos

Slaapkamerplanten voor verbetering slaapomgeving

Naast luchtzuiverende planten zijn er nog een aantal andere planten die zeer geschikt zijn voor in jouw slaapkamer. Ze kunnen wel degelijk bijdrage aan een betere nachtrust.  Deze planten zijn:

  • Jasmijn
  • Lavendel
  • Valeriaan

Hieronder lees je uitgebreidere informatie over de drie beste slaapkamerplanten.

Top 3 slaapkamerplanten

1- Jasmijn | de beste plant om te ontspannen
Dat wil je hebben; ontspanning! Want wie ontspannen is, zal makkelijker in slaap vallen. Een jasmijnplant heeft kleine witte bloemen en is erg mooi. Deze plant verspreidt een zoete geur die vaak wordt gebruikt in de vorm van etherische olie om te ontspannen. Studies tonen aan dat deze geur verband houdt met verminderde angstniveaus en ook met een verbeterde slaapkwaliteit.

Een jasmijnplant kun je heel gemakkelijk in een pot zetten en staat heel gezellig in een slaapkamer. Zet jouw plant bijvoorbeeld op de vensterbank en geef hem tijdens de bloeiperiode geregeld water. Tijdens de niet-bloeiperiode kun je de bovenkant van de grond lichtjes laten uitdrogen. Zo voorkom je te veel water.

Slaapkamerplanten
Jasmijn

2- Lavendel | de beste plant voor een diepere slaap
De geur van lavendel is je vast wel bekend. Het is een geweldig hulpmiddel om te ontspannen. Van lavendel is bewezen dat het je hartslag, bloeddruk en stress verlaagt. Daarom is deze plant perfect voor in je slaapkamer. Het is zelfs een van de meest bekende planten om je te helpen slapen.

Een studie van de Miami Miller School of Medicine (1) toonde zelfs aan dat de geur van lavendel in badolie voor baby’s ervoor zorgde dat de baby kalmeerde en in een diepere slaap viel. Tevens verminderde het stress bij de moeder. Lavendelplanten houden van warmte en zonlicht. Dus zet deze plant in je vensterbank en geef  niet teveel water.

Slaapkamerplant slaapproblemen
Lavendel

3- Valeriaan | de beste plant om slaap op te wekken
Deze plant heeft vooral een zoete geur. Al eeuwenlang worden valeriaanplanten gebruikt om te helpen bij slaapproblemen, waaronder slapeloosheid. Het is aangetoond dat het inademen van de geur van een valeriaanwortel slaap opwekt (2) en de kwaliteit van de slaap verbetert. Als jij moeite hebt met slapen kun je eens wat bloemblaadjes aan je bad toevoegen. Heb je geen bad, snuffel dan eens aan de blaadjes voordat je naar bed gaat.

De plant staat prachtig in je slaapkamer dankzij de kleine roze en witte bloemen. Het is wel belangrijk dat je een valeriaanplant op een zonnige plek zet. Deze planten hebben namelijk zo’n zes uur zon per dag nodig.

Slaapkamerplant
Valeriaan

Tot slot …

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem en zowel mannen als vrouwen kunnen hier veel last van ondervinden. Waar de een maar niet in slaap kan vallen, worstelt de ander met het vroege tijdstip dat hij of zij wakker wordt. Het is echt geen pretje om heel vroeg wakker te worden en daarna niet meer de slaap te kunnen vatten. Zelf heb ik bijna overal wel last van gehad. In slaap vallen ging heel moeizaam en als ik dan eindelijk sliep werd ik ’s nachts ook weer meerdere keren wakker.

Uiteraard zijn er heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je problemen krijgt met slapen. Bij mij heeft de ziekte van Lyme mijn hele slaappatroon overhoop gegooid. Dan ga je van alles proberen, maar vergeet je wel eens dat je slaapkamer ook heel erg belangrijk is. Planten kunnen een heel belangrijke rol spelen. Vooral luchtzuiverende planten zijn zeer aangenaam en kunnen zeker jouw slaapkwaliteit verbeteren. Kies welke plant het beste bij jou past en zet deze eens een tijdje op jouw slaapkamer. Het zou fijn zijn als je merkt dat je hierdoor beter kunt slapen.

Kun je wel wat extra hulp gebruiken om in slaap te vallen?
Download tijdelijk GRATIS mijn e-book met 20 tips om snel in slaap te vallen >>
Bronnen:
PubMed US National Library of Medicine | National Institutes of Health

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18053656
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16857858

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen