Gepubliceerd op: oktober 29, 2019

Maagzuur in keel tijdens slapen

Laatste update: maart 7, 2023

Hè nee toch … je wilt zooo graag slapen, maar je hebt weer eens last van brandend maagzuur. Deze vervelende kwaal kan op elk moment van de dag voorkomen, maar meestal krijg je er last van als je in bed gaat liggen. Dat heeft te maken met de positie van je maag en je slokdarm. Je hoeft er in ieder geval niet van te schrikken. Heel veel mensen hebben namelijk wel eens last van maagzuur in hun keel tijdens het slapen.

Meestal ontstaat het na een zware maaltijd. Probeer daarom altijd terug te halen wat je die avond hebt gegeten, zo kun je maagzuur in je keel tijdens het slapen misschien voorkomen. Wil je de 12 beste tips om ’s nachts minder last te hebben van brandend maagzuur, én weten wat helpt tegen maagzuur? Lees dan zeker verder. In dit artikel deel ik veel waardevolle informatie over deze lastige kwaal.

TIP van Mireille (Slaapcoach):
Wil je af van brandend maagzuur? Dit heb je nodig >>

Natuurlijk én effectief

Hoe voelt brandend maagzuur?

Bij brandend maagzuur of zuurbranden stroomt er te vaak zure maaginhoud terug in je slokdarm. Dit kan als zeer irritant ervaren worden. Als je mensen vraagt: ‘hoe voelt brandend maagzuur dan?’, geven ze vaak aan een branderig en pijnlijk gevoel te hebben achter hun borstbeen, vlak boven de maag. Misschien herken jij dit gevoel wel.

Maar ook een geïrriteerde keel, hoesten, heesheid en slikklachten kunnen voorkomen bij brandend maagzuur. Net zoals boeren en zure oprispingen. Het is dus helemaal niet zo gek dat maagzuur in je keel tijdens het slapen voor een verstoorde nachtrust zorgt.

Zelf heb ik gelukkig geen last meer van brandend maagzuur. Maar ik weet wel hoe het voelt! Tijdens en een behoorlijke periode na mijn zwangerschap heb ik last van deze kwaal gehad. Echt he-le-maal niet leuk!

Voor wie af wil van brandend maagzuur is Iberogast dan ook een écht aanrader!


LET OP: Ben je zwanger? Gebruik dan GEEN Iberogast. Er zijn onvoldoende gegevens bekend om mogelijke schadelijkheid te beoordelen.

Wat ik heb gebruikt tijdens mijn zwangeschap is Gaviscon. Het heeft mij zeker geholpen! Inmiddels is mijn zoon 15 jaar en bestaat het product nog steeds. Dat zegt genoeg …

Gaviscon mag je gebruiken als je een zwangerschap plant, zwanger bent of borstvoeding geeft. De behandeling moet alleen niet langer duren dan noodzakelijk. Deze informatie kun je lezen in de bijsluiter.

Reflux bij volwassenen

De medische term van brandend maagzuur is reflux. De aandoening komt veel voor en heeft daarom ook vast zoveel benamingen. Waar de een het reflux noemt, heeft een ander het over maagbranden, zure oprispingen of opkomend maagzuur.

In onderstaande video wordt door huisarts Jacqueline Hordijk duidelijk uitgelegd wat reflux bij volwassenen is. Het filmpje is van Thuisarts.NL in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting.

Reflux kun je behandelen door het maagzuur te verminderen. Er zijn middelen dat maagzuur bindt en neutraliseert. Door het gebruik van deze maagzuurbinders kan het brandende gevoel en pijn achter je borstbeen verminderen.

Als een maagzuurbinder niet genoeg helpt, kun je een maagzuurremmer proberen. De aanmaak van maagzuur wordt door dit middel geremd. Je kunt het beste starten met cimetidine (op recept) of ranitidine (vrij verkrijgbaar onder de naam Zantac).

Meestal gaan de klachten met deze middelen weg. Als je klachten aanhouden of ze komen terug, kies dan voor een middel als pantoprazol (op recept) of omeprazol (vrij verkrijgbaar onder de naam Losecosan).

Let op!
Komen de klachten steeds weer terug óf gaan ze niet weg? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat zijn de oorzaken van reflux?

Er zijn heel veel mensen die zo nu en dan last hebben van reflux. Maagzuur stroomt dan vanuit je maag je slokdarm in, echter veel mensen hebben het over maagzuur in hun luchtpijp of maagzuur in hun keel.

Tijdens het slapen is dit zeer vervelend en logisch dat je daar dan ook wakker van wordt. Vaak is er niet een duidelijke reden waarom dat zo is. Soms wordt het veroorzaakt of verergerd door:

  • Overgewicht
  • Bepaald eten en drinken (koffie, alcohol, chocolade, vet of gekruid voedsel)
  • Roken
  • Zwangerschap
  • Sommige medicijnen
  • Stress en angst
  • Middenrifbreuk (hiatus hernia)

Maagzuur in keel tijdens slapen kan slaapstoornis veroorzaken

Als je geregeld last hebt van maagzuur in je keel tijdens het slapen, kun je last gaan krijgen van slaapstoornissen. Vaak zie je de volgende slaapgerelateerde symptomen:

Als je het gevoel hebt dat er maagzuur in je keel komt, ga je vaak hoesten en heb je soms zelfs het gevoel alsof je stikt. Deze symptomen zijn uiteraard erger als je ligt of probeert te slapen. Het terugstromen van zuur vanuit je maag naar je slokdarm kan zo hoog zijn als je keel en strottenhoofd. Hierdoor ervaar je dus ook dat hoestende en verstikkende gevoel. Wie zou daar niet wakker van worden? Zonde van je nachtrust dus.

Heb je dus last van maagzuur in je keel tijdens het slapen, dan kun je proberen een extra kussen te gebruiken. Hierdoor lig je iets meer rechtop en is er meer weerstand tegen de zuurstroom. Als je dit niet prettig vindt slapen, of snel last van je nek hebt, kun je overwegen een speciaal ontworpen wigvormig kussen te kopen.

Deze kussens worden vaak gebruikt voor een juiste houding tijdens het zitten. Maar het is een goed idee om deze onder je eigen hoofdkussen te leggen. Dit is comfortabeler dan twee kussens op elkaar. Je kunt een orthopedisch wigkussen online bestellen bij bol.com.

Mensen met slaapapneu hebben doorgaans ook meer last van maagzuur in hun keel tijdens het slapen. Bij slaapapneu heb je een oppervlakkige ademhaling of een of meer pauzes in je ademhaling tijdens het slapen. Deze pauzes duren enkele seconden tot enkele minuten. Ze kunnen wel 30 of meer keer per uur voorkomen.

Na deze pauzes wordt de ademhaling weer normaal, maar vaak wel met een luid gesnuif of verstikkend geluid. Omdat slaapapneu je slaap verstoort, ben je overdag vaak moe en lusteloos. Het kan lastiger worden om goed te functioneren en je te concentreren op dagelijkse activiteiten.

Opgeblazen buik bij reflux

Naast maagzuur in je keel tijdens het slapen, zure oprispingen, een geïrriteerde keel en boeren kun je ook last krijgen van een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel. Iets wat veel mensen ervaren na het nuttigen van een maaltijd.

Het is dan ook niet verstandig om meteen na het eten te gaan slapen. Meestal laaien de symptomen van brandend maagzuur dan op en heeft dat een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap.

Je kunt het beste drie tot vier uren voordat je gaat slapen een maaltijd nuttigen. Ook snacks voor het slapengaan moet je proberen te vermijden.

Opgeblazen buik
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na het nuttigen van een maaltijd

Beter kun je na het eten even lekker een rondje gaan wandelen. Misschien heb je een hond en is dit al een soort routine voor jou. Vind je het niet handig of prettig om ’s avonds te gaan wandelen? Ga dan nog even in huis aan de gang. Werk de afwas weg en berg nog even wat wasgoed op. Zo heeft je spijsverteringskanaal meestal genoeg tijd om je maaltijd te verwerken.

Uit onderzoek (1) blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging je slaap kan verbeteren en reguleren. Een extra voordeel is dat je gewicht verliest, wat ook de symptomen van brandend maagzuur vermindert. Let er wel op dat je niet vlak voor het slapengaan nog heel actief gaat wandelen of sporten. Van nature verhoogt sporten je adrenaline en dit maak het moeilijker om in slaap te vallen.

Om een opgeblazen buik te vermijden, is het beter om kleinere, frequentere maaltijden te nuttigen. Vermijd sowieso voedsel en dranken die symptomen van brandend maagzuur verergeren. Dit zijn:

  • Chocola
  • Gefrituurd voedsel
  • Tomaten
  • Knoflook
  • Koffie
  • Alcohol

Wat te doen tegen maagzuur in keel tijdens slapen – 12 tips!

De zoekterm: maagzuur in keel tijdens slapen wordt ontzettend veel gebruikt binnen Google. Het geeft heel duidelijk aan hoeveel mensen met dit probleem te maken hebben. Logisch dat je wilt weten wat je kunt doen tegen maagzuur; het is een super vervelende kwaal!

Uiteraard kun je medicatie nemen, maar gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je eerst zelf zou kunnen proberen. Hieronder lees je 12 tips om brandend maagzuur in keel tijdens het slapen te verlichten.

1- Slaap op je linkerzij
Dokter Johnson (afdelingshoofd interne geneeskunde aan de Eastern Virginia School of Medicine) zegt dat deze positie de symptomen van brandend maagzuur ’s nachts kan helpen verminderen. Als geheugentruc zegt hij: Right is wrong!

2- Medicijngebruik
Sommige medicijnen kunnen brandend maagzuur veroorzaken of verergeren. Het gaat dan met name over sommige medicijnen tegen:

– Osteoporose
– Hart- en bloedruk
Hormonen
Astma
– Depressie

Net zoals bepaald voedsel, kunnen ook medicijnen een trigger zijn voor maagzuur in je keel tijdens het slapen. Overleg met je huisarts of het mogelijk is een ander soort medicijn te krijgen of een andere dosering.

3- Gewicht
Probeer gewicht te verliezen. Zelfs een beetje kan al helpen. Maagzuur wordt vaak alleen maar erger als je aankomt, maar het verliezen van slechts 2,5 kilo kan al helpen om de symptomen van brandend maagzuur te verminderen.

Brandend maagzuur gewicht
Gewicht verliezen kan helpen om symptomen van brandend maagzuur te verlichten

4- Roken
Als je rookt: probeer hier echt mee te stoppen! Als het gaat om brandend maagzuur is roken een dubbele bedreiging. Niet alleen kan sigarettenrook je maag- darmkanaal irriteren, maar roken kan ook de slokdarmspieren ontspannen die maagzuur houden waar het hoort.

5- Slaaphouding
Als je plat in bed ligt, zijn in principe je keel en maag op hetzelfde niveau. Hierdoor kan maagzuur makkelijker je slokdarm in stromen, wat een brandend gevoel veroorzaakt. Probeer met je bovenlichaam omhoog te slapen.

Dit kan op twee manieren:
– Leg het hoofdeinde van je bed op blokken van 10 tot 15 centimeter
– Slaap op een wigvormig kussen dat aan de ene kant minstens 15 tot 25 centimeter dik is.

6- Kauwgom
Kauwgom stimuleert de productie van speeksel, dat je slokdarm kan kalmeren en het zuur neutraliseert. Heb je vaak last van maagzuur in je keel tijdens het slapen, overweeg dan om ’s avonds eens een tijdje op kauwgom te kauwen.

Brandend maagzuur kauwgom
Kauwgom kauwen heeft een positief effect op brandend maagzuur

7- Kleding
Draag vooral loszittende kleding. Strakke kleding, vooral in de buurt van je middel, kan druk uitoefenen op je maag. Dit kan weer leiden tot symptomen van brandend maagzuur.

Ook knellende nachtkleding kan dus de kans op maagzuur in je keel tijdens het slapen vergroten. Het beste kun je naakt slapen en anders in een ruim t-shirt of iets dergelijks.

8- Oefenen / trainen
Ga niet meteen na een maaltijd sporten. Wacht liever een paar uur zodat je maag de tijd heeft om zichzelf te legen. Een mooi vervolg op het sporten is slaapmeditatie. Dit doe je vlak voor het slapengaan.

9- Voedingsmiddelen
Sommige voedingsmiddelen veroorzaken brandend maagzuur. Dit kan van persoon tot persoon verschillen en soms is het dan ook lastig om te achterhalen waar jij gevoelig voor bent.

Hieronder lees je in ieder geval welke voedingsmiddelen en dranken vaak maagzuur in je keel tijdens het slapen veroorzaken en dus je slaap kunnen onderbreken:

– Alcohol
– Cafeïnehoudende dranken zoals: cola, koffie en thee
– Chocolade en cacao
– Pepermunt
– Knoflook
– Uien
– Melk
– Vet
– Kruidig, vet of gefrituurd voedsel
– Zure voedingsmiddelen zoals: citrus- of tomatenproducten

Ik raad je aan een voedingsdagboek bij te houden. Noteer elke dag wat je gegeten hebt en zet een kruisje achter het product als je last hebt gekregen van brandend maagzuur in je keel tijdens het slapen. Zo ontdek je vanzelf waar jij gevoelig voor bent en kun je deze producten (geheel of gedeeltelijk) gaan vermijden.

Maagzuur in keel tijdens slapen
Ontdek welk voedingsmiddel brandend maagzuur veroorzaakt

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen juist helpen om beter te slapen. Benieuwd welke dat zijn? Je leest het in mijn artikel ‘Eten om beter te slapen.’ Maar houd ook hier in de gaten welke voedingsmiddelen wel en niet geschikt voor jou zijn.

10- Rechtop
Na het eten is het misschien verleidelijk om even te gaan liggen op de bank. Toch is het beter om een tijdje rechtop te blijven. Zo verminder je het risico dat zuur je slokdarm instroomt. Je kunt beter ook niet te veel voorover buigen en zware dingen optillen direct na het eten.

11- Maaltijden
Eet zo’n drie tot vier uren voor het slapengaan geen grote maaltijden meer. Op deze manier verminder je het maagzuur en krijgt je maag de gelegenheid om de inhoud gedeeltelijk te legen. Grote maaltijden zetten je maag onder druk. Eet daarom liever meerdere kleine maaltijden. Zo voorkom je ‘s nachts de symptomen van brandend maagzuur.

12- Ontspannen eten
Als je haastig eet of je gestrest voelt tijdens het eten, kan je maag meer maagzuren produceren. Ontspan daarom even lekker na het eten (maar ga niet liggen). Sommige professionals raden aan om ontspanningstechnieken te proberen, zoals diepe ademhaling of meditatie. Er is speciale slaapmeditatie voor het slapengaan.

Brandend maagzuur snel verhelpen

Gelukkig zijn er naast de tips nog genoeg middelen die je kunt gebruiken bij maagzuur in je keel tijdens het slapen. Kies wat het beste bij jou past. De een vindt het fijn om eerst met tips aan de slag te gaan en vermijdt liever nog even allerlei middeltjes. Terwijl een ander daar geen geduld voor heeft en het probleem het liefst met medicatie oplost.

Het is in ieder geval heel belangrijk dat je slaap er niet onder gaat lijden. Te weinig slaap kan je geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten. Eerder in dit artikel heb je al wat mogelijkheden kunnen lezen. Zelf heb ik veel baat gehad bij Gaviscon, maar ook de middelen die aanbevolen worden bij Thuisarts.NL zijn natuurlijk te proberen.

Wil jij liever op een natuurlijke manier brandend maagzuur snel verhelpen? Dan is Iberogast een absolute topper. Je kent dit product vast wel van de reclame op televisie.

Dit product kun je met een gerust gevoel gebruiken. Maar liefst negen geneeskrachtige kruiden verlichten op een natuurlijke en effectieve manier brandend maagzuur.

Als je dit product volgens de bijsluiter gebruikt, kent het maar weinig bijwerkingen. Wat zou het fijn zijn als jij binnenkort verlost bent van brandend maagzuur en weer heerlijk kunt slapen.

Bestel hier Iberogast het voordeligst >>


Welk fruit eten bij zure oprispingen?

Eerder heb je gelezen dat voedsel en drank invloed kunnen hebben op de symptomen van brandend maagzuur. Door het bijhouden van een voedseldagboek kun je al aardig in kaart brengen waar jij gevoelig voor bent. Natuurlijk hoef je deze producten niet helemaal te schrappen, maar een vermindering kan al helpen om zure oprispingen onder controle te houden. Als je graag fruit eet, ben je misschien nieuwsgierig welk fruit bij opkomend maagzuur wordt aanbevolen. Dit zijn de volgende zes soorten:

Maagzuur in keel tijdens slapen fruit
Sommige soorten fruit kunnen helpen bij brandend maagzuur
  • Appels
  • Watermeloen
  • Peren
  • Bananen
  • Perziken
  • Frambozen

Veel van dit fruit heeft een beschermend effect en neutraliseert het zuur. Hierdoor kan maagzuur in je keel tijdens het slapen afnemen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Omdat veel mensen last hebben van brandend maagzuur, lijkt het een vrij onschuldige kwaal. Toch moet je het wel in de gaten houden.

Als je chronische klachten hebt en minstens twee keer in de week veel wakker ligt door opkomend maagzuur in je keel tijdens het slapen, is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.

Het zuur kan jouw slokdarm gaan aantasten, wat ernstige gevolgen kan hebben. Soms komen onderstaande klachten ook voor. Maak dan ook een afspraak bij je huisarts.

  • Geregeld overgeven
  • Voedsel wat niet goed wil zakken in je slokdarm
  • Meer dan vijf kilo afvallen in een korte periode (zonder dat daar een reden voor is)
  • Zwarte, plakkerige en dunne ontlasting

Tot slot …

Brandend maagzuur (medische term: reflux) komt bij veel mensen voor. Vaak gebeurt dit in bed en dus kan dat enorm je slaap verstoren. Om ervoor te zorgen dat je door het opkomende maagzuur geen slaapstoornis ontwikkelt, is het belangrijk deze aandoening te behandelen.

Dit kan door je levensstijl te veranderen, maar ook door sommige middeltjes die vrij verkrijgbaar zijn. Blijven de klachten echter aanhouden en verbeteren ze ook niet na het gebruik van middelen, raadpleeg dan je huisarts. Doe dit zeker als je last hebt van chronisch brandend maagzuur.

Brandend maagzuur wordt ook wel zuurbranden, maagbranden, zure oprispingen of opkomend maagzuur genoemd.

Kun je wel wat tips gebruiken om snel in slaap te vallen?
Het e-book “20 tips om snel in slaap te vallen” kun je hier GRATIS downloaden! >>> 

TIP van Mireille (Slaapcoach):
Wil je af van brandend maagzuur? Dit heb je nodig >>

Natuurlijk én effectief




Bronnen
PubMed US National Library of Medicine National Institutes of Health
Healthline
WebMD
NHS

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27797982
https://www.healthline.com/health/gerd/improve-sleep
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/nighttime-heartburn-sleep-tips#1
https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux


Beeldmateriaal: Heart photo created by freepik – www.freepik.com

Wil je meer weten over dit artikel? Stel gerust je vraag!
Natuurlijk mag je ook een leuke reactie achterlaten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook:

oktober 25, 2019

december 20, 2019

december 23, 2019

december 15, 2019