Ben jij op zoek naar een middel tegen muggen op je slaapkamer? Ik snap je helemaal! Je zult er vast goed zat van zijn; dat gezoem als je lekker in je bed ligt. Zelf vind ik het ook hoogst irritant. Net op het moment dat je bijna slaapt, begint zo’n mug om je oor heen te zoemen. Meestal sla ik met mijn handen wild om mijn oor heen, maar eigenlijk helpt dat ook helemaal niets hè. Want nog geen minuut later, als ik weer bijna slaap, begint het gezoem gewoon weer opnieuw.
Jij en ik zijn echt niet de enigen. Er zijn ontzettend veel mensen die zoeken naar een middel tegen muggen op hun slaapkamer. Ik vond het daarom wel nuttig om hier een blog over te schrijven. Het is immers belangrijk dat je goed slaapt. Dit bevordert een gezond lichaam en een gezonde geest. Die kleine muggen kunnen behoorlijk je slaap verstoren. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Tip van Mireille (Slaapcoach):
Met 28+ reviews!
Direct muggen wegjagen op je slaapkamer? Dit heb je nodig >>
Als muggen je slaap verstoren, raad ik je echt aan om een middel tegen muggen op je slaapkamer te kopen. Maar weet je dat er ook heel wat manieren zijn om een muggenbeet te voorkomen? Hieronder lees je de 10 beste manieren. Nu kun je echt alles in de strijd gooien om beter te slapen en de volgende dag niet onder de jeukende bulten te zitten.
10 manieren om muggenbeten in je slaap te voorkomen
1- Klamboe is beste middel tegen muggen op je slaapkamer
Met stip op nummer 1 staat natuurlijk de klamboe. Het is een van de meest effectieve manieren om muggenbeten te voorkomen. Als je een klamboe op de juiste manier gebruikt, is het een goedkope en betrouwbare manier om muggenbeten te voorkomen. Uiteraard bescherm je je ook direct tegen andere insectenbeten.
Er zijn klamboes die je zowel thuis als op reis kunt gebruiken. Je kunt deze ophangen met een bijgeleverd ophangkoord. Op deze manier kun je de klamboe snel en gemakkelijk ophangen. Dit kan in je slaapkamer, maar dus ook als je op reis gaat. Je neemt de klamboe eenvoudig mee in een opbergetui.

2- Maak je tuin mugvrij
Het is een goed idee om er alles aan te doen om je huis en tuin minder aantrekkelijk te maken voor muggen. Verwijder daarom stilstaand water in je tuin. Hierbij kun je denken aan emmers, vogelbaden of het zwembadje van de kinderen. Loop ook eens een rondje door je huis en dicht gaten in schermen of deuren met weerstrippen. Als je in een muggengevoelig gebied woont, overweeg dan om je tuin te laten besproeien.

3- Helder licht vinden muggen niet fijn
Muggen zijn behoorlijk vasthoudend. Dat merk je al als je ze weg wilt slaan. Keer op keer komen ze weer terug. Maar ze zijn niet bijzonder slim en het is dan ook gemakkelijk om hun interne cyclus te verstoren. Ze komen graag ’s nachts, als het donker is. Zorg dus voor een helder licht. Nu kun je natuurlijk niet de hele nacht in helder licht gaan slapen, maar blootstelling aan slechts tien minuten licht in de nacht, kan er al voor zorgen dat muggen minder zullen steken (1). Dit effect houdt zo’n vier uur aan nadat er een lichtje heeft geschenen. Je kunt overwegen om een helder lichtje te laten schijnen met behulp van een tijdschakelaar.

4- Draag sokken in bed
Dit vind je vast heel vreemd. Sokken aan in bed. Waarschijnlijk doe je dat nooit of alleen als het echt heel, heel erg koud is. Maar ja, muggen komen juist in het voorjaar en de zomer. Niet echt temperaturen om met sokken aan in bed te gaan liggen. Maar probeer het toch eens. Het hoeven echt geen geitenwollen sokken te zijn, gewoon dunne katoenen sokken.
Waarom zou dat helpen, denk je nu vast. Dit is omdat je voeten ’s nachts gaan stinken. En stinkende voeten zijn als zoet parfum voor hongerige muggen. Sowieso kan het dus al helpen om voor het slapengaan te gaan douchen. Maar ook sokken aantrekken heeft effect. Muggen kunnen op die manier ook nog eens minder goed bij je voeten komen.

5- Doe zwoele parfum op
Jouw stinkende voeten mogen dan wel als een zoete parfum voor muggen zijn, aan je echte parfum hebben ze maar een hekel. Zwoele parfum is een verrassend effectief middel tegen muggen in de slaapkamer (2). Een bloemige, fruitige geur kan muggen voor zeker twee uur bij je weghouden en werkt bijna net zo goed als sprays die 7% Deet bevatten. De parfum blijkt ook nog eens beter te presteren dan veel ‘’volledig natuurlijke’’ insectenwerende middelen.

6- Draag een lange pyjama in bed
Het moet niet gekker worden. Sokken en nu ook nog een pyjama. Ik snap dat dit tijdens hele warme nachten niet echt prettig is. Kijk dus wat voor jou goed voelt. Kies in ieder geval voor een dun exemplaar. Maar het is nou eenmaal zo: minder blote huid betekent dat muggen minder ruimte kunnen bereiken.
Draag daarom een lange broek, lange mouwen en sokken. Zorg er daarbij voor dat ze strak om je enkels, polsen en kraag zitten, zodat muggen er niet onderdoor kunnen sluipen. Kies vooral voor lichte kleuren. Rood, marineblauw en zwart zijn de drie slechtste kleuren als het gaat om het vermijden van muggen, maar alles wat donker is zal ze aanzienlijk meer aantrekken dan lichtere tinten.

7- Ventilator prima middel tegen muggen op slaapkamer
Een ventilator tijdens de zomer op je slaapkamer is natuurlijk heel aangenaam. Je blijft lekker koel en het geluid kun je eventueel blokkeren met wat witte ruis. Maar wist je dat een ventilator ook een prima middel tegen muggen op je slaapkamer is? Een briesje op gang brengen kan bescherming bieden tegen muggen (3).
Dit werkt op een aantal manieren. Muggen zijn zwakke vliegers en verplaatsen zich ongeveer 1,5 tot 2,5 kilometer per uur. Dus een sterke wind kan het moeilijk voor ze maken om bij jou te komen. Bovendien vinden de muggen jouw lijf door geur en koolstofdioxide die je uitademt. Dus het windje van de ventilator maakt het moeilijker om jou te vinden.

8- Douchen voor het slapengaan
Een van de redenen waarom muggen graag mensen steken, is door de geur van hun zweet. Dit heeft mogelijk te maken met het melkzuur dat erin zit. Spoel daarom het zweet van de dag af onder de douche om jezelf minder een doelwit voor de hongerige muggen te maken. Droog je vervolgens wel volledig af voordat je in bed kruipt.

9- Houd ramen gesloten of neem horren
Natuurlijk is het heel verleidelijk om op warme zomeravonden met je raam open te slapen. Maar als je echt veel last van muggen hebt, doe het dan niet. Muggen zijn echt meesters in het vinden van een kleine opening om je huis binnen te komen. Ramen en deuren goed gesloten houden, kan dus een enorme winst opleveren. Mocht je dit echt niet prettig vinden, kies dan voor een hor voor je raam. Zelf slaap ik graag met het raam open; het hele jaar door. Daarom gebruik in de zomer altijd horren om insecten tegen te houden. Dat werkt echt heel goed.

10- Etherische oliën in de strijd tegen muggen
Volgens een studie (4) gepubliceerd in BioMed Research International kunnen etherische oliën van citronella, citroen, kaneel en eucalyptus de vervelende muggen afschrikken. De planten produceren natuurlijke chemicaliën die het reukvermogen van de beestjes verstoren. Hierdoor blijven ze mogelijk bij jou uit de buurt. Zorg ervoor dat je de etherische olie verdunt met water voordat je het in je slaapkamer spuit.

Veelgestelde vragen
Muggen kunnen ons behoorlijk bezighouden. En dat is niet zo gek. Ze verstoren immers je slaap en je krijgt vervelende jeukende bulten op je lichaam. Sommige mensen reageren zelfs zo heftig op een muggensteek dat ze een allergische reactie krijgen. Zo’n plek voelt dan warm aan, kan hard zijn en zwelt behoorlijk op. Logisch dat er veel vragen zijn omtrent muggen. Hieronder lees je de meest gestelde vragen.
Een heel interessante vraag die veel gesteld wordt, is: wat gebeurt er als een mug je prikt? In onderstaande video wordt dit aan de hand van een animatie heel mooi uitgelegd.
-
Waarom zijn muggen nuttig?
Muggen steken, muggen zoemen, muggen houden je uit je slaap, muggen zorgen voor jeuk. Ondanks al deze nadelen zijn muggen toch ook zeer nuttig. En waarom? Zij vormen het bulkvoedsel voor heel wat dieren. Dit zijn onder andere zwaluwen, salamanders, kikkers en libellen. Als het mogelijk zou zijn om alle muggen in één keer te laten verdwijnen, dan ontwricht je het hele ecosysteem.
-
Is een muggenbeet gevaarlijk?
Doorgaans is een muggenbeet niet gevaarlijk. Je kunt echter allergisch zijn en als die allergie zeer extreem is, is het mogelijk dat er na een muggenbeet een anafylactische reactie optreedt. Je zult last krijgen van zwellingen en je bloeddruk daalt. Het kan gevaarlijk worden als die daling zeer sterk is. Gelukkig is deze mate van allergie zeer zeldzaam.
-
Mag je krabben aan een muggenbult?
Natuurlijk ben je nog altijd zelf de baas over je eigen lichaam. Als jij wilt krabben, moet je dat helemaal zelf weten. Het wordt alleen niet aangeraden. Tijdens het krabben, beschadig je namelijk weefsel wat in en onder je huid zit. Dit is natuurlijk ook al beschadigd door de steek van de mug. Krabben activeert bovendien ook nog eens de ontstekingsreactie. De jeuk zal erger worden en langer aanhouden.
-
Komen muggen op licht af?
Het klopt dat de meeste insecten, en dus ook muggen, naar het licht toe vliegen. Echter de aantrekkingskracht van mensengeur en koolstofdioxide (CO2) is veel sterker. Veel mensen denken dat muggen op het licht afkomen omdat zij dat zelf aanzetten. Bijvoorbeeld als je op een warme zomeravond nog even lekker wilt lezen, buiten op het terras.
-
Komen muggen af op zoet bloed?
Nee, dat is niet waar. Zoet bloed bestaat niet eens. Het is wel zo dat er grote verschillen zijn tussen mensen. De een lijkt veel gevoeliger voor muggensteken dan de ander. Waarschijnlijk heeft dit vooral te maken met de lichaamsgeur van een mens.
-
Kun je ziek worden van het bloed van de mug als je deze doodslaat?
Nee, als je een mug doodslaat, kun je niet zoeken worden van dat bloed. Als een mug een ziekte bij zich zou dragen, kan de mug dit alleen aan jou doorgeven via zijn speeksel wat in jouw bloedbaan terecht komt als hij jou steekt. Je huid beschermt uitstekend tegen ziektekiemen. Er zijn zelfs geen aantoonbare voorbeelden bekend dat je ziek zou kunnen worden als je een mug doodslaat die net op een wondje zit.
-
Steken alle muggen?
Het is niet zo dat alle muggen steken. Je hebt bijvoorbeeld ook andere groepen muggen, zoals de dansmuggen, die steken niet. Bovendien zijn het alleen vrouwtjes die steken. Om een grote hoeveelheid eieren te kunnen produceren, hebben zij echt een bloedmaaltijd nodig. Mannetjes eten alleen suikers en dat doen zijn door nectar uit bloemen te zuigen.
-
Helpt Deet tegen muggen?
Deet kan zeker helpen om muggen te weren. Maar het werkt niet voor 100 procent. Een fysieke barrière is nog altijd het beste middel tegen muggen. Dat is heel simpel: kan een mug niet bij jouw lichaam komen, dan kan hij jou ook niet steken. Al eerder werd in dit artikel de klamboe als beste middel tegen muggen op de slaapkamer genoemd. Daarnaast zijn er parfums aan deet toegevoegd, waar sommige mensen een allergische reactie van krijgen.
Tot slot …
Muggen zijn nodig in de natuur. Ze vormen het bulkvoedsel voor verschillende dieren. Zonder muggen ontwricht het ecosysteem. Maar muggen zijn voor ons mensen soms heel hinderlijk. Ze houden je uit je slaap en zorgen voor jeukende bulten op allerlei plaatsen op je lichaam.
Vooral ’s nachts houden muggen ons in de greep. Daarom zoeken veel mensen naar het beste middel tegen muggen op de slaapkamer. Natuurlijk zijn er tal van muggensprays, maar als je liever niets op je lichaam wilt smeren, is de anti mug muggenstekker de beste oplossing. Daarnaast zijn er nog tal van andere tips om je slaapkamer vrij te houden van muggen. Denk hierbij aan een klamboe boven je bed, helder licht, sokken en een pyjama aan, een ventilator, douchen voor het slapengaan, horren voor de ramen, etherische oliën of een zoete parfum op.
Een absolute aanrader voor je slaapkamer is de Anti Mug Muggenstekker. Geen mug meer te bekennen en daardoor een goede nachtrust!
Bronnen:
The Healthy
BMC | Part of Springer Nature
Oxford Academic
PubMed – NHI | National Library of Medicine | National Center for Biotechnology Information
NCBI | PMC US National Library of Medicine| National Institutes of Health
https://www.thehealthy.com/first-aid/bug-bites/mosquito-protection-sleep/
1 https://parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-017-2196-3
2 https://academic.oup.com/jinsectscience/article/15/1/140/2583458
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14596273/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6189689/