11 voordelen van naakt slapen

Naakt slapen

Veel mensen dragen ondergoed of een pyjama in bed. Dit is natuurlijk heel comfortabel, maar doe eens gek en stap vanavond helemaal bloot in bed. Naakt slapen heeft ontzettend veel voordelen en blijkt ook nog eens goed voor je gezondheid te zijn. Natuurlijk ontdek je dit niet na één nachtje naakt slapen. Probeer het dus een langere tijd vol te houden. Je zult merken dat je wordt beloond.

Volgens slaapdeskundigen zou je elke nacht ongeveer 7 tot 9 uur slaap moeten krijgen. Bij veel mensen lukt dit alleen in het weekend of na een paar glazen wijn. Slaap is echter wel heel hard nodig om normaal te kunnen functioneren. Als naakt slapen je nou een stap dichter bij een goede nachtrust brengt, waarom zou je dat dan niet proberen?

Hieronder lees je 11 voordelen van naakt slapen. Doe er je voordeel mee!

1- Naakt slaap je beter

Er zijn ontzettend veel studies die hebben aangetoond dat het goed is om te slapen bij lage temperaturen. Het is daarom een uitstekend idee om te slapen op natuurlijke wijze; dus in je blootje. Dit zal je zeker helpen om beter te slapen.

De National Sleep Foundation (1) beveelt voor een goede nachtrust een slaapkamertemperatuur aan van ongeveer 15,6 tot 19,4 graden Celsius. Als je naakt slaapt, ga je nog meer afkoelen, wat jou kan helpen om beter te slapen en die felbegeerde diepe slaapfase te bereiken. Je huid is van nature heel goed in het zichzelf isoleren en je lichaamstemperatuur daalt om de slaap te bevorderen.

Uit een artikel (2) over slaap en temperatuur bleek dat het vermogen van je huid om warmte te verliezen zelfs toeneemt als je omgeving wordt opgewarmd, waarschijnlijk omdat je lichaam al een lagere kerntemperatuur heeft tijdens het slapen.

Word je vaak wakker terwijl je jouw dekbed aftrapt? Dan is de temperatuur de reden; je lichaam wil gewoon afkoelen! Een onderzoek uit 2012 (3) wees uit dat beddengoed en kleding de slaap verstoorde bij jongeren en ouderen wanneer ze werden blootgesteld aan hitte. Dus zet je thermostaat lager en ga naakt slapen.

2- Zonder nachtkleding val je sneller in slaap

Een lagere lichaamstemperatuur helpt je om sneller in slaap te vallen. Denk maar eens aan hete zomeravonden. Dat zijn avonden waarbij het in slaap vallen een stuk moeilijker gaat dan op een koude winteravond. Je lichaamstemperatuur beïnvloedt je circadiaans ritme. Dit is een mooie term voor de cyclus die je vertelt wanneer je moet slapen en wanneer je de volgende ochtend wakker moet worden.

Deze biologische klok helpt je om door de vier slaapfasen te gaan die essentieel zijn voor een goede nachtrust.

Er zijn talloze studies die slapeloosheid in verband hebben gebracht met huid- en lichaamstemperatuur. Een studie (4) die naar slapeloosheid en temperatuur keek, ontdekte dat mensen met slapeloosheid een veel hogere kerntemperatuur hadden dan degenen die veel slaap kregen.

Tip van Mireille:
Met de Slimmer Slapen Methode pak je slapeloosheid volledig aan. Start hier >>

Slimmer Slapen

3- In je nakie slapen kan calorieën verbranden

Dit klinkt natuurlijk geweldig! Wie wil dat niet? Calorieën verbranden terwijl je slaapt. Maar … denk niet meteen dat je gezonde voeding en sporten achterwege kunt laten. Naakt slapen kán helpen bij het afvallen door je lichaamstemperatuur te verlagen.

Tijdens een onderzoek (5) van een maand lang werd het effect van lichaamstemperatuur tijdens het slapen en vet op een groep mannen onderzocht. Er werd ontdekt dat mannen bij lagere temperaturen meer bruin vet kregen en hun metabolisme verhoogden. Bruin vet is een vetweefsel dat ervoor zorgt dat energie wordt omgezet in warmte. Als het lichaam koud wordt, zal dit vet actief worden en calorieën verbranden.

4- Naakt in bed verbetert je geestelijke gezondheid

Stap voortaan elke avond lekker naakt in bed. In je blootje slapen zorgt er namelijk voor dat je stressniveau daalt. Je gaat je kalmer voelen en zal minder snel angst ervaren. Hierdoor verbetert je mentale gezondheid.

Bij onvoldoende slaap stijgt je cortisol; dit is het stresshormoon. Hogere stressniveaus zijn echt funest voor een gezonde slaap en kunnen leiden tot een vervelende cyclus van slaapstoornissen.

Daarnaast hebben onderzoeken (6) aangetoond dat er een verband bestaat tussen slaap en depressie. Naakt in bed is dan ook zeker aan te raden voor mensen die zich niet heel prettig voel en onvoldoende nachtrust krijgen.

5- Samen naakt slapen zorgt voor betere relatie

Als je samen met je partner naakt gaat slapen, versterkt dit jullie band. Dit komt door het ‘knuffelhormoon’ oxytocine, dat vrijkomt bij huid-op-huid contact.

Verschillende studies (7) hebben aangetoond dat oxytocine vrijkomt tijdens positieve interacties tussen mensen. Hierdoor voel je je als mens veel beter en ook minder gestrest. Door dit gevoel voel je je ook veel meer verbonden met je partner. Hierdoor zal je meer knuffelen en/of seks hebben en kom je dus in een heel aangename positieve cirkel.

6- Zonder onderbroek slapen verhoogt mannelijke vruchtbaarheid

Bijna iedereen weet dat strak ondergoed niet bevorderlijk is voor de vruchtbaarheid van een man. Het is daarom beter om ‘s nachts een wijdere boxershort te dragen of om naakt te slapen. Een onderzoek uit 2018 (8) naar mannelijke vruchtbaarheid wees uit dat jongens die wijde boxershorts droegen een veel hogere spermaconcentratie en totaal aantal zaadcellen hadden in vergelijking met degenen die een strakke boxershort of strakke slip droegen.

Er zijn veel onderzoeken die een verband hebben aangetoond tussen slaap en zaadcellen. Maar ook slechte slaap zal verder bestudeerd moeten worden. Uit een onderzoek (9) onder 953 Deense mannen bleek namelijk dat er ook een verband bestaat tussen slechte slaap en spermakwaliteit.

Deelnemers die namelijk meer slaapstoornissen lieten zien, hadden een 29 procent lagere spermaconcentratie en een zeer kleine hoeveelheid sperma van lage kwaliteit (1,6 procent).

Dus mannen … geef je ballen afkoeling en ga naakt slapen. Dit kan zeker helpen om de temperatuur van je testikels te verlagen en dus je spermakwaliteit te verbeteren.

7- Bloot slapen beter voor vagina

Ook voor de vrouwen is naakt slapen beter. Een beetje nachtelijke ventilatie kan geen kwaad voor het vrouwelijk geslachtsorgaan. Vooral als je vatbaar bent voor schimmelinfecties kan het enorm helpen om zonder onderbroek te slapen. Een onderbroek gaat in de nacht vochtig worden en ademt vaak niet voldoende. Tel daarbij nog wat zweet op en je hebt de ideale broedplaats voor die vervelende schimmelinfecties.

Zeker als je kampt met dit soort problemen is het heel verstandig om voor het slapengaan je slipje aan de kant te gooien. Je zult merken dat je op den duur een gezondere vagina krijgt.

8- Naakt slapen is gezond

Slaap is heel belangrijk. Niemand kan hier zonder. Je laadt iedere nacht als het ware je lichaam weer op om de volgende dag te kunnen overleven. Als je naakt gaat slapen, kan dit jouw gezondheid beïnvloeden.

Bij onvoldoende slaap krijgt jouw immuunsysteem een opdonder. Hierdoor word je vatbaarder voor vervelende kwaaltjes die bijvoorbeeld collega’s blijven verspreiden. Denk aan een verkoudheid of griep.

Maar ook andere ziekten kun je voorkomen door goed te slapen. En als naakt slapen zorgt voor een betere nachtrust, is dat het zeker waard. Want als je het gevoel hebt dat je nooit slaapt, loop je volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (10) een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals:

  • Zwaarlijvigheid
  • Depressie
  • Hartziekte
  • Diabetes type 2

9- Mooiere huid door in je blootje te slapen

Voldoende en goede nachtrust zorgt voor een mooiere huid. Slaap helpt namelijk de productie van collageen, wat je een jeugdige en stralende huid geeft. Als je niet genoeg slaapt, stijgen je cortisolspiegels (stresshormoon). Dit benadrukt niet alleen de uitwerking, maar ook de productie van collageen wordt verstoord.

Een onderzoek uit 2018 (11) wees uit dat deelnemers die goed sliepen, huidwonden hadden die sneller genazen dat degenen die slaapgebrek hadden. Nogmaals, een betere nachtrust is hier de sleutel. Als dat komt door naakt te slapen, dan kleed je je toch zonder problemen uit?

10- Naakt slapen zorgt voor meer seks

Als je toch al naakt je bed instapt, waarom zou je dan niet genieten van een heerlijke vrijpartij voordat je gaat slapen? Naakt slapen is eigenlijk een schot in de roos voor meer seks. Kleding zit al niet meer in de weg, dus hormonen kunnen zich meteen voorbereiden op een warm en naakt lichaam naast je. Naast dat een goede vrijpartij heel plezierig is, is het ook nog eens heel goed voor een diepe nachtrust.

11- Bloot lijf is boost voor je zelfvertrouwen

Het lijkt wel alsof nudisten zichzelf altijd echt voelen. Zal dit komen door de bevrijdende ervaring? Naakt slapen kan ervoor zorgen dat je verliefd wordt op je eigen lichaam. Je zelfrespect en lichaamsbeeld verbeteren. Misschien denk jij: ja, ja, dat zal wel. Maar er is enige wetenschap dat naaktheid geluk brengt.

Een studie (12) die keek naar nudisten en degenen die naakt waren in grote groepen, vond hogere percentages mensen met een positief lichaamsbeeld. Onderzoekers geloven dat deze boost in zelfvertrouwen kwam doordat hun lichaam door anderen werd gezien en werd geaccepteerd zoals ze zijn.

Een blik op je eigen blote lichaam voordat je gaat slapen en wanneer je weer wakker wordt, zou een boost voor je zelfvertrouwen kunnen zijn.

Tot slot …

Het blijkt wel dat naakt slapen veel voordelen heeft. Natuurlijk … we blijven wel een beetje reëel, waarschijnlijk is het niet de oplossing voor jouw slaapprobleem. Maar het kan echt leiden tot een betere nachtrust. Dit biedt uiteraard een heleboel gezondheidsvoordelen en zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.

Ook als je graag zwanger wilt worden (of gewoon zin hebt om te vrijen) kan naakt slapen helpen. Het bevordert bij mannen de spermakwaliteit en bij vrouwen komt het de gezondheid van hun vagina ten goede.

Probeer daarom je nachtkleding te dumpen en bewaar die alleen voor een luie zondagochtend. Naakt slapen kan leiden tot een betere slaap, gezondheid en seks.

Wil je wat extra tips om snel in slaap te vallen? Download dan nu mijn gratis e-book >>

Deze tips werken ook als je naakt slaapt 🙂
Bronnen:
Greatist

https://greatist.com/health/benefits-of-sleeping-naked
1 https://www.sleep.org/articles/temperature-for-sleep/
2 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.00336/full
3 https://jphysiolanthropol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1880-6805-31-14
4 https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00266.2005
5 https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/cool-temperature-alters-human-fat-metabolism
6 https://www.psychiatrist.com/JCP/article/Pages/2005/v66n10/v66n1008.aspx
7 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.01529/full
8 https://academic.oup.com/humrep/article/33/9/1749/5066758
9 https://academic.oup.com/aje/article/177/10/1027/101677
10 https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/chronic_disease.html
11 https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00547.2017
12 https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-017-9846-1

2 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen