Ben jij iemand die ’s nachts veel zweet? Meestal is er in dat geval niet veel aan de hand, maar soms kan overmatig zweten in de nacht wijzen op een mogelijk (ernstige) medische aandoening. Overmatig zweten is echt hinderlijk. Badend in het zweet wakker worden en dan ook nog eens op moeten staan om je beddengoed en nachtkleding te verschonen … nee, daar wordt niemand vrolijk van. Ook voor een eventuele partner is het niet fijn om naast iemand in bed te liggen die nat is van het zweet.
Zweten in bed
Gewoon wat zweten in de nacht is niet ernstig. Je kunt er een beetje last van hebben, maar ook best veel. Vaak heeft het te maken met het soort beddengoed waar je onder ligt, zoals bijvoorbeeld een dun of dik dekbed. Maar ook hoe warm je slaapkamer is en zelfs wat je hebt gegeten voordat je naar bed ging.
Dit zweten in bed hoeft geen probleem te zijn als jij er gewoon heerlijk door kunt slapen. Als het echter zoveel gaat worden dat je meerdere keren met natte nachtkleding en beddengoed wakker wordt, kan er dus een onderliggend probleem zijn. In deze situatie kun je last krijgen van een verstoord slaapritme.
Soms is het moeilijk om de oorzaak van het zweten te achterhalen. In dat geval is het verstandig om eens goed te kijken of je nog andere symptomen ervaart. Als je daar iets aan zou kunnen doen, ga je wellicht ook minder zweten.
Nachtzweten oorzaak
Er zijn verschillende aandoeningen die nachtelijk zweten kunnen verergeren. Hieronder lees je de 14 meest bekende oorzaken.
1- Overactieve schildklier
Meer zweten en gevoelig zijn voor hitte zijn duidelijke symptomen van hyperthyreoïdie. Dit betekent dat je schildklier te hard werkt. In zo’n geval maakt het dus teveel hormonen aan en daardoor gaat jouw lichaam in een soort van overdrive. Bekende klachten die dan optreden zijn: stijging van lichaamstemperatuur, hongerig of dorstig zijn, snelle polsslag, moe en uit balans raken, diarree krijgen en afvallen.
2- Medicijnen
Er zijn veel medicijnen die voor nachtelijk zweten kunnen zorgen. Heel bekend zijn de vrij verkrijgbare koortsverlagende middelen zoals paracetamol, aspirine en ibuprofen. Verder zijn oudere antidepressiva, tricyclische of TCA’s genoemd, brupopion, venlafaxine, hormoonvervangende therapie en steroïden zoals cortison en prednison verdachte medicijnen. Sommige geneesmiddelen voor glaucoom en een droge mond stimuleren ook de zweetklieren. Als je deze medicijnen gebruikt kun je altijd even overleggen met je apotheker of huisarts.
3- Angst
Waarschijnlijk heb je het wel eens meegemaakt dat overdag het zweet je uitbrak bij stress, zorgen of paniek. Het is daarom ook niet vreemd dat je ’s nachts diezelfde reactie kunt hebben. Nachtmerries en slaapverschrikkingen kunnen je naast een bonzend hart ook zweetaanvallen opleveren. Als je last blijft houden van deze stoornissen, is het verstandig om hulp te vragen aan een therapeut of arts.
4 -Menopauze
Tijdens de menopauze kun je last hebben van ‘opvliegers’. Vaak zijn deze moeilijk te onderscheiden van nachtelijk zweten. Jongere vrouwen die beide eierstokken hebben laten verwijderen, of die zijn gestopt met menstrueren vanwege chemotherapie, kunnen ook last van ‘opvliegers’ krijgen. Deze momenten van plotselinge hitte komen vaker voor als je angstig of depressief bent of geregeld alcohol drinkt. Ook al ben je een vrouw in de juiste leeftijd (meestal eind 40 of 50), ga er niet meteen vanuit dat het nachtelijk zweten verband houdt met je menopauze.
Zit je in de overgang en wil je wat extra ondersteuning? Kies dan voor de producten van Vitakruid. Vitakruid is lid van de branche organisatie NPN (Natuur- & gezondheid Producten Nederland) en houdt zich aan de regels die de NPN in overleg met de overheid heeft vastgesteld. NPN zet zich in voor een breed aanbod van goede en veilige supplementen. Je kunt het heel eenvoudig bij bol.com bestellen.

Deze kruiden met mineralen zijn goed voor talloze klachten tijdens de overgang, waaronder opvliegers en zweten.
Bestel hier met korting Vitakruid Feminosan >>
5- Slaapapneu
Als je last hebt van slaapapneu stop je gedurende de nacht soms even met ademhalen. Op dat moment krijgt jouw lichaam geen zuurstof en kan het in de “vecht- of vluchtmodus” glijden. Deze modus zorgt ervoor dat jij gaat zweten. Maar ook elke keer als je weer moet beginnen met ademen en je spieren een soort uitbarsting moeten maken, kan het proces van zweten verergerd worden. Het blijkt dat mensen die een CPAP-apparaat gebruiken om ’s nachts beter te ademen ongeveer net zo vaak last hebben van nachtelijk zweten dan mensen die geen slaapapneu hebben.
6- Lymfoom
Er zijn veel kankers die nachtelijk zweten kunnen veroorzaken, maar de meest voorkomende is lymfoom. Deze vorm begint in delen van het immuunsysteem van je lichaam. Dit zijn onder andere de lymfeklieren, de milt, het beenmerg en de thymus. Ongeveer een kwart van de mensen met Hodgkin-lymfoom hebben last van nachtzweten en lage koorts. Ook zijn ze vaak moe, hebben jeuk en na het drinken van alcohol pijn op de plek waar de tumor zit. Mensen die een agressief of geavanceerd non-Hodgkin-lymfoom hebben, kunnen ’s nachts ook enorm doorweekt wakker worden van het zweten.
7- Pheochromocytoma
Een heel ingewikkelde naam voor een tumor die in de bijnieren groeit. Gelukkig zeer zeldzaam en meestal niet kwaadaardig. Maar het kan er echter wel voor zorgen dat jouw lichaam teveel hormonen aanmaakt. Hierdoor gaat je bloeddruk stijgen en ga je ’s nachts veel zweten. Ook kan het hoofdpijn en een snelle polsslag veroorzaken. De meeste mensen die deze tumor hebben, zijn tussen de 20 en 50 jaar. Als je maar moeilijk een hoge bloeddruk onder controle kunt houden, heb je meer kans op deze tumor. Ook heb je meer kans als er familieleden zijn die deze of een gerelateerde genetische aandoening hebben gehad.
8- HIV
Mensen met het HIV-virus hebben meestal symptomen als koorts, pijnlijke of gezwollen lymfeklieren en gewrichtspijn. Maar 1 op de 10 mensen krijgen last van nachtelijk zweten. Als er symptomen optreden zoals gewichtsverlies en diarree, kan er circa één keer per week ook een nachtelijke zweetaanval plaatsvinden. Ook Aids-gerelateerde opportunistische infecties zoals mycobacterium avium (MAC, MAI) en cytomegalovirus kunnen zweetaanvallen veroorzaken.
9- Tuberculose
Bij deze aandoening groeien er meestal bacteriën in je longen wat zorgt voor een ernstige en pijnlijke hoest met bloed en gekleurd slijm. Vaak voel je je koortsig, moe en zwak en heb je ook maar weinig trek in eten. Ongeveer de helft van de mensen met tuberculose hebben last van nachtelijk zweten.
10- Tumoren
Er zijn een aantal tumoren die nachtelijk zweten kunnen veroorzaken. Het gaat hier vooral om de tumoren die door artsen als ‘solide tumoren’ worden bestempeld. Veel voorkomende voorbeelden zijn prostaatkanker, nierkanker en sommige tumoren in de eierstokken of testikels. Daarnaast kan een soort geavanceerde schildklierkanker en kanker in de alvleesklier ook voor nachtelijk zweten zorgen. Bovendien is nachtzweten een klassiek symptoom van het carcinoïdesyndroom; het effect van een zeldzame vorm van kanker die meestal in je spijsverteringsstelsel of longen wordt aangetroffen.
11- Infectie
Ook infecties kunnen ervoor zorgen dat je ’s nachts enorm zweet. Vooral bacteriële endocarditis (infectie van de binnenwand van je hart en hartkleppen) en osteomyelitis (botinfecties) kunnen dit veroorzaken. Daarnaast zijn er nog andere, meer zeldzame infecties, die nachtelijk zweten veroorzaken.
12- Zure reflux
Als je last hebt van reflux word je vaak wakker van brandend maagzuur en pijn op je borst. Misschien ervaar jij naast deze klachten ook enorme zweetaanvallen. Dat kan! Er zijn namelijk artsen die zeggen dat er mogelijk een verband is tussen reflux en nachtzweten. Om het nachtzweten terug te dringen, is het verstandig de reflux te behandelen. Eet voortaan kleinere maaltijden en niet vlak voor het slapengaan. Vermijd daarnaast ook voedsel wat reflux uitlokt. Dit is vooral vet voedsel, gefrituurd voedsel of voedsel wat op tomaten is gebaseerd. Als de symptomen ernstig zijn of je hebt er meerder keren per week last van, is het heel verstandig om je huisarts te raadplegen.
Bij een milde vorm kun je proberen of je het zelf kunt oplossen. Gaviscon is hier een heel goed middel voor. De natuurlijke samenstelling zorgt ervoor dat er een schuimlaagje bovenop je maaginhoud komt. Zo zal er geen maagzuur terugstromen naar de slokdarm.

Mocht je niet zo van de smaak anijs houden, kijk gerust even verder. Bij bol.com is Gaviscon ook verkrijgbaar in bijvoorbeeld pepermuntsmaak. De service bij deze webwinkel is uitstekend en extra fijn is dat je bij bol.com het product snel in huis hebt. Als je ergens last van hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.
13- Lage bloedsuikerspiegel
Heb je diabetes? Ook al ben je goed ingesteld voordat je gaat slapen, in de nacht kan je bloedsuikerspiegel toch gaan dalen. Soms is dat na een drukke dag of na een laat avonddiner. Een nachtelijke hypoglykemie kan ontstaan als je insuline of een geneesmiddel van het type sulfonylureum gebruikt om je diabetes te beheersen. Zweetaanvallen zijn helaas het gevolg. Als jouw glucose lager is dan 140 mg / dl voordat je naar bed gaat, of als het binnen een paar uur kan dalen, zou je een snack kunnen nemen.
14- Verkeerde slaapomstandigheden
Het kan zijn dat jouw slaapkamer te warm is. Je kunt het nachtelijk zweten terugdringen door ervoor te zorgen dat de temperatuur lager wordt. Ventilatoren om de lucht te circuleren kunnen ervoor zorgen dat je je comfortabeler voelt. Gebruik daarnaast vochtafdrijvend en sneldrogend beddengoed. Vermijd vooral synthetische stoffen die niet ademen. Als je niet de oorzaak van je nachtelijk zweten weet, houd dan een dagboek bij. Dit kun je met je huisarts delen en in het meest ideale geval kun je de oorzaak (en niet alleen het symptoom) behandelen.

>>> Bekijk hier het assortiment ventilatoren en airco’s bij bol.com <<<
8 tips tegen nachtzweten
Het kan ook zijn dat jij naast het nachtzweten geen andere symptomen hebt die op meer informatie kunnen duiden. In dat geval kun je onderstaande tips eens proberen om het zweten te verlichten:
Tip 1: Zet je raam open
Zorg ervoor dat je in een koelere slaapkamer gaat slapen. Laat ’s nachts je raam openstaan. Als dat niet lukt, kun je overwegen een ventilator te gebruiken.
Tip 2: Vermijd zweettriggers
Vlak voordat je naar bed gaat, kun je gekruid eten beter vermijden. Maar ook alcohol drinken of sigaretten roken wordt afgeraden.
Tip 3: Verander je beddengoed
Zorg voor ademende lakens of vochtafdrijvende lakens en lichte dekbedden. Het kan ook al helpen om extra beddengoed te verwijderen. Dan slaap je onder lichtere lagen en zul je misschien minder zweten. Altijd goed om eerst te proberen. Je hoeft dan ook niet meteen van alles nieuw te kopen.
Tip 4: Neem een douche
Probeer voordat je gaat slapen onder een koele douche te gaan staan.
Tip 5: Gebruik een ice pack
Probeer eens een ice pack onder je kussen te leggen. Zo blijf je waarschijnlijk koel tijdens het slapen.
Tip 6: Pas je trainingstijd aan
Ben je het gewend om vlak voor het slapengaan nog te wandelen of hardlopen? Probeer dit eens op een ander tijdstip te doen. Lichamelijke activiteit vlak voor het slapengaan kan voor nachtzweten zorgen.
Tip 7: Gebruik een koel washandje
Leg voor het slapengaan en tijdens de nacht een koel washandje op je gezicht.
Tip 8: Drink koud water
Als je zwetend wakker wordt, kan het helpen om koel water te drinken. Hierdoor koel je wat af en blijf je gehydrateerd. Gebruik hiervoor een geïsoleerde beker of fles om het water lekker koel te houden. Neem deze meteen mee als je naar bed gaat.
Nachtelijk zweten door stress
Omdat het aantal burn-outklachten in ons land maar blijft stijgen, wil ik nog even extra aandacht schenken aan stress. Want dit kan zeker een oorzaak zijn van hevig zweten in de nacht. Tijdens stress wordt er namelijk adrenaline aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hartslag sneller gaat en je bloeddruk stijgt. Je lichaam gaat een tikkeltje harder werken en daardoor komt er meer energie vrij. Logisch dat je het dan warm krijgt en dus gaat zweten. Stress kan veroorzaakt worden door verschillende situaties. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een te hoge werkdruk of problemen hebben op relationeel gebied. In de nacht kan angst (en dus ook stress) ontstaan door bijvoorbeeld duisternis, ‘enge geluiden’ of onweer. Al deze zaken kunnen zorgen voor hevige transpiratie in de nacht.
Pak je innerlijke onrust aan
Dus heb je last van stress? Ga er dan echt mee aan de slag. Het kan zeker het probleem van nachtzweten verminderen of zelfs oplossen. Hierdoor zul je weer beter slapen waardoor je overdag ook weer beter de stress kunt hanteren. Een goede nachtrust is zo belangrijk, onderschat dat echt niet.
Wat heel goed kan helpen is Vitalize Relax & Balance. Dit complex bevat het kruid Ashwagandha, welke bekend staat als een zeer krachtig kruid tegen innerlijke onrust. In tijden van stress kan dit product jou helpen om weer een goede geestelijke balans te krijgen. Bij Vitstore bieden ze een proefverpakking aan met 15 capsules. Een mooie mogelijkheid om het ook eens te proberen.

Bestel hier Relax & Balance het voordeligst >>

Bestel je liever online bij bol? Bekijk hier het product >>
Tot slot …
Als je af en toe eens flink zweet in de nacht, en dat geen invloed heeft op jouw slaapkwaliteit, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Natuurlijk kun je het tijdens een bezoek bij je huisarts altijd eens melden. Als je echter slaapproblemen gaat ervaren en regelmatig badend in het zweet wakker wordt, óf andere symptomen hebt die je zorgen baren, kan ik je alleen maar aanraden om een afspraak bij je huisarts te maken. Vooral bij de volgende symptomen is dit heel belangrijk:
- Hoge koorts en koude rillingen
- Pijn in je lichaam
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Diarree of buikpijn
- Chronische of bloederige hoest
Een huisarts heeft de mogelijkheid om verder en dieper te zoeken naar een eventuele oorzaak van het nachtzweten. Indien nodig kan hij of zij dan een behandelplan voor je opstellen.
Het e-book “20 tips om snel in slaap te vallen” kun je hier GRATIS downloaden! >>>
Bronnen:
WebMD
Healthline
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-night-sweats
https://www.healthline.com/health/when-to-be-concerned-about-night-sweats#relief-tips