Slaapmasker

De 10 beste slaapmaskers van 2021

“Een slaapmasker? Dat is toch zo’n ooglapje voor die aanstelligere typetjes die al gaan gillen bij een streepje licht langs de gordijnen?” NEE! Dat is dus absoluut niet waar en daarom ook een groot vooroordeel.

Steeds meer mensen gebruiken een slaapmasker en ik wil graag dit nuttige slaaphulpmiddel eens in de schijnwerpers zetten. Een slaapmasker is ideaal als je problemen hebt om in slaap te vallen, als je ziek bent of als je overdag moet slapen.

TIP van Mireille (Slaapcoach):
Wil je slapen in totale duisternis? Dit heb je nodig >>

De absolute nummer 1

Omdat niet iedereen van lezen houdt, begin ik eerst met de 10 beste slaapmaskers. Verderop in dit artikel kun je eventueel meer informatie lezen over slaapmaskers. De 7 voordelen van een slaapmasker zijn vooraal interessant.

Top 10 slaapmaskers

1- Tempur slaapmasker
Dit is een luxe slaapmasker en zorgt voor totale verduistering. Het masker heeft een comfortabele pasvorm en is gemaakt van drukverlagend Tempur materiaal. Hierdoor zul je merken dat je ogen optimaal kunnen rusten en jij daardoor ontspannen kunt slapen. De samenstelling van de hoes is 75% katoen en 25% polyester.

Tempur slaapmasker

2- Northwall 3D Deluxe slaapmasker – verstelbaar oogmasker
Nog zo’n topper in de collectie. Een zeer comfortabel slaapmasker die zorgt voor een uitstekende nachtrust. Licht wat jouw slaap kan verstoren wordt 100% vermeden. Het oogmasker is lekker zacht en is ideaal voor thuis of voor op reis. De volgende dag zul je met een uitgerust gevoel wakker worden. Dit slaapmasker wordt tevens aangeraden voor migraine en droge ogen.

3- Luxe slaapmasker 3D 100% verduisterend – Traagschuim
Met dit luxe slaapmasker haal je één van de betere slaapmaskers in huis. Dit exemplaar is ultra zacht en comfortabel. Het is gemaakt van ademend traagschuim en 100% huidvriendelijk. Het masker is geschikt voor iedereen door een zachte verstelbare band. Door het unieke 3D design is de oogruimte breder en dieper. Je zult geen druk meer op je oogballen voelen en make-up wordt ook niet uitgesmeerd.

4- Medoes slaapmasker – 100% handgemaakt (extra voordeel bij 4 stuks)
Dit handgemaakte katoenen slaapmasker is bijzonder populair bij mannen, vrouwen en kinderen. Ideaal voor tijdens de nacht, maar ook heel goed te gebruiken tijdens een mediteersessie of als je last van migraine hebt. Dit slaapmasker heeft een brede band zodat er geen irritaties ontstaan. Dit oogmasker is bij de neus op een speciale manier genaaid, daardoor ben je verzekerd van een perfecte aansluiting op jouw gezicht.

Als je meerdere exemplaren bestelt, gaat de prijs per oogmasker naar beneden.

Met gratis siliconen oordopjes en opbergtasje!

5- SIMIA Zijden Slaapmasker met Luxe Pouch | Oogmasker | Slaapbril
Een wereldwijde bestseller; dit verstelbare reismasker van zijde. Het zachte oogmasker zal verstorend licht tegenhouden en geeft rust aan je ogen. De SIMIA is hypoallergeen en gemaakt van 100% hoogwaardige (moerbei) zijde. Leuk is dat dit exemplaar in meerdere kleuren beschikbaar is. Het wordt geleverd met een opbergzakje, wat weer heel handig is voor op reis. Door de elastische band is dit slaapmasker eenvoudig te verstellen.

6- Dapoda Zijden Slaapmasker (met extra: oordopjes en e-book!)
Ook dit slaapmasker wordt wereldwijd ontzettend veel verkocht. Net als de SIMIA gemaakt van 100% hoogwaardige (moerbei) zijde en hypoallergeen. De Dapoda heeft een comfortabele pasvorm en heeft een lichtgewicht ontwerp. Je krijgt bij de aankoop van dit slaapmasker waterdichte oordopjes en een e-book om je slaap te verbeteren.

7- SIMIA Premium Zijden Slaapmasker | Sleep Well |Oogmasker
Ideaal voor op reis, maar absoluut ook voor thuis. Verstorend licht wordt tegengehouden zodat jij heerlijk kunt slapen. Het masker is gemaakt van 100% hoogwaardige zijde en is zacht voor je huid. Door de elastische band kun je het masker eenvoudig verstellen. Met een lichtgewicht ontwerp en comfortabele pasvorm een goed betaalbaar oogmasker.

8- Sens design slaapmasker – vrolijk en grappig oogmasker
Kun je wel een beetje gezelligheid gebruiken? Dan is dit vrolijke slaapmasker net iets voor jou. Ideaal voor in bed, maar ook voor in de auto of voor in het vliegtuig. Het oogmasker is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. De zachte fluwelen binnenkant houdt het licht goed tegen en dus kun je optimaal gebruik maken van complete duisternis.

In meerdere kleuren en vormen verkrijgbaar!

9- Sleeping headphone bluetooth slaapmasker
Val jij graag met muziek in slaap? Dan is dit slaapmasker helemaal wat voor jou. Het slaapmasker is geluidwerend en heeft een ingebouwde oplaadbare koptelefoon. Maar niet alleen tijdens het slapen, ook tijdens mediteren, yoga of in het vliegtuig is dit exemplaar ideaal. Met behulp van klittenband kun je hem prima op maat stellen. Uiteraard kun je het masker wassen. Hiervoor haal je middels een ritssluiting heel eenvoudig de voering en de speaker eruit.

10- OBBOmed Slaapmasker met uitneembaar Koelgel
Heb je vaak hoofdpijn en vermoeide ogen? Dan is dit oogmasker wellicht de oplossing voor jou! Het vermijdt elke lichtinval en bevordert een betere nachtrust. Je kunt dit masker ook zonder de koelpads gebruiken. Deze zijn namelijk uitneembaar. Door de velours band voelt het dan net wat zachter aan. Je kunt kiezen voor drie motieven: rose hartjes motief, hartjes motief en groenbloem motief.


Slaapmasker of ooglapje?

Een slaapmasker wordt overigens ook wel eens een nachtmasker, oogmasker of ooglapje genoemd. Tijdens het slapen plaats je deze over je ogen, meestal met behulp van een elastische band die je om je hoofd wikkelt. Ze zijn vooral handig voor mensen die in ploegendienst werken en voor andere mensen die overdag slapen. Een slaapcycli komt overeen met de aanwezigheid van natuurlijk licht. Hierdoor voel je je overdag alert en ’s nachts moe.

Slaapmaskers creëren kunstmatige duisternis waardoor je je meer ontspannen voelt en klaar bent om te slapen als de zon schijnt. Slaapmaskers zijn ook heel handig voor op reis. Ze kunnen je helpen om in slaap te vallen in een vliegtuig of ander openbaar vervoer en kunnen bovendien ook nog eens de symptomen van een jetlag verlichten.

7 voordelen van een slaapmasker

Misschien ben je nog een beetje sceptisch of een slaapmasker jou ook kan helpen om beter te slapen. Dat vind ik niet vreemd hoor. Zelf spring ik ook niet overal meteen in. Ik vind het altijd fijn om eerst nog wat meer informatie te lezen. Hieronder heb ik dan ook een aantal voordelen van een slaapmasker voor jou verzameld. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer.

Vooral het vijfde voordeel is een mooie bijkomstigheid natuurlijk 🙂

1- Oogmasker verbetert slaapkwaliteit

Voor een goede en gezonde slaap heb je duisternis nodig. Van nature zijn wij mensen overdag wakker en slapen we ’s nachts. Duizenden jaren geleden was er geen elektrisch licht. Mensen konden toen niet tot laat in de avond blijven werken of socialiseren. Dus gingen zij slapen als het donker werd en kwamen zij weer in actie bij het opkomen van daglicht. Onze hersenen associëren dus duisternis met slaap en produceren meer melatonine wanneer ze een afwezigheid van licht voelen. 

Slaapmasker voor totale duisternis
Een slaapmasker zorgt ervoor dat je kamer écht donker is. Hierdoor slaap je beter

Melatonine is het hormoon dat onze slaap- en waakcycli regelt. Naast een verhoogde melatonineproductie, hebben wetenschappers ook donkere slaapomstandigheden gekoppeld aan een langere tijd in de Remslaap en verminderde waakzaamheid. Dit betekent dat je meer kans hebt om dieper te slapen en ook de hele nacht te slapen. Deze voordelen zijn niet alleen gevonden in donkere kamers, maar ook met slaapmaskers.

2- Nachtmasker is veiliger dan medicijnen of alcohol

Veel mensen die slaapproblemen hebben, gebruiken slaapmedicatie. Soms gebruiken ze zelfs alcohol om wat rust te krijgen. Een nadeel van slaapmedicatie is dat deze verslavend kunnen zijn en vervelende bijwerkingen hebben. Alcohol heeft deze zelfde risico’s, maar verstoort ook nog eens je slaapcyclus. Uiteindelijk heeft het een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap.

Alcohol niet goed om beter te slapen
Een slaapmasker is veel veiliger dan alcohol drinken om te kunnen slapen

Slaapmaskers laten je hersenen geloven dat het tijd is om te slapen. Dit is dus een heel mooi niet-chemisch alternatief met minder risico ten opzichte van de traditionele slaapmiddelen, maar evengoed net zo effectief.

3- Slaapmasker werkt tegen slapeloosheid

Omdat je hersenen duisternis associëren met slaap, kun je wellicht een slaapmasker gebruiken om het ‘geluid’ (bijvoorbeeld stress, angst of opwinding) te dempen waardoor je ’s nachts vaak wakker blijft. Daarnaast maakt een slaapmasker het onmogelijk om je ogen te openen en te kijken naar alle verleidingen, afleidingen of een wekker in je slaapkamer. Slaapwetenschappers vinden sowieso dat deze uit het zicht moeten zijn als je gaat slapen.

4- Een ooglapje is goedkoper dan verduisteringsgordijnen

Hoe donkerder je kamer hoe beter. Maar dit valt niet altijd mee, we wonen immers niet in een grot. De enige manier om je slaapkamer dus helemaal donker te maken is met behulp van een verduisteringsgordijn. Als je veel ramen hebt, kan dit echter voor behoorlijk hoge kosten zorgen. Als je hier niet het budget voor hebt, is het handig om als alternatief te kiezen voor een slaapmasker. Op deze manier voorkom je dat omgevingslicht (of als je overdag slaapt, daglicht) je ogen raakt.

TIP van Mireille (Slaapcoach):
Wil je slapen in totale duisternis? Dit heb je nodig >>

De absolute nummer 1

5- Slaapmaskers zijn goed voor de huid

Kom je ook wel eens verkreukeld uit je bed? Lekker de afdrukken van het kussensloop in je gezicht. Dat ziet er misschien wel grappig uit (en gelukkig trekt het altijd weer weg), maar op den duur kan het zorgen voor rimpels. Als je op je zij of op je buik slaapt, kan de combinatie van de druk op je huid en eventuele wrijving op je kussensloop deze afdrukken veroorzaken. Dit leidt tot collageenafbraak, wat kraaienpootjes betekent.

Je kunt een speciaal kussen of kussensloop proberen, maar ook kiezen voor een slaapmasker. Op die manier bescherm je de tere huid rondom je ogen. De plek waar als eerste rimpels ontstaan. Het slaapmasker dient zo als een beschermende laag tussen jou en jouw kussen. Op deze manier zul je merken dat je minder snel last hebt van collageenafbraak.

Slaapmasker goed voor huid
Een slaapmasker voorkomt kreukels in je gezicht

Echter als jouw huidprobleem niet zozeer rimpels zijn, maar meer acné, is de kans aanwezig dat dit verergert. Bij acné is het daarom aan te bevelen om een slaapmasker te kiezen die gemaakt is van 100% natuurlijke, ademende materialen zoals katoen of zijde. Was bovendien het slaapmasker geregeld met een geurvrij wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.

Nu lijkt een slaapmasker bij acné misschien wat spannend, toch doet het nog altijd meer goed dan kwaad. Acné kan namelijk verergeren door onvoldoende of slechte slaap. Het gebruik van een slaapmasker kan dus meteen een positieve invloed op je acné hebben.

6- Oogmasker goed voor droge ogen

Als je je huis centraal verwarmt of koelt, vult droge lucht je slaapkamer wat ’s nachts enigszins kan opstijgen. Dit kan ongemerkt stof en eventueel haren van dieren verspreiden. Je zou eventueel kunnen investeren in een luchtbevochtiger, maar dat zal niet voorkomen dat gecirculeerde lucht naar je ogen blaast. Een slaapmasker kan dus een heel beschermende barrière zijn.

Slaapmasker goed voor ogen
Een slaapmasker zorgt ervoor dat je ‘s nachts geen stof of haren van dieren in je ogen krijgt

Er zijn ook mensen die nachtelijke lagoftalmie (1) hebben. Dit betekent dat het onmogelijk is om tijdens het slapen de ogen volledig te sluiten. Omdat de oogleden bescherming en smering bieden aan de ogen, kunnen mensen die hun oogleden niet goed kunnen sluiten extreem droge ogen ervaren. Het kan zelfs zo zijn dat hun ogen permanente schade oplopen.

Slaapmaskers kunnen dit enigszins verminderen door een gesloten omgeving rond het oog te creëren. Veel mensen zijn op zoek naar ‘ademende’ slaapmaskers, maar dit is wellicht geen goede oplossing voor mensen met lagoftalmie. Zij kunnen beter in overleg met hun oogarts een geschikt slaapmasker kiezen die helpt bij ooghydratatie.

7- Ruim assortiment slaapmaskers

Misschien heb je wel eens een slaapmasker geprobeerd en vond je dat niks. Dan kan het zijn dat deze gewoon niet geschikt voor jou was. Er zijn immers zoveel verschillende soorten slaapmaskers. Als je bijvoorbeeld niet van druk op je ogen houdt, zijn er slaapmaskers die wat ‘weg’ van het oog zitten.

Misschien houd je niet van klittenband? Dan zijn er maskers met lingerie-achtige glijdende bandjes voor het vergroten of verkleinen. Zo kun je een wat kleiner exemplaar kiezen als je niet van een heel groot slaapmasker houdt of een masker die extra verduisterend is. Er zijn genoeg mogelijkheden. Door het te proberen kom je erachter welke het beste bij jou past. Slaapmaskers zijn niet heel duur, dus je kunt altijd starten met de aanschaf van twee of drie modellen.

Slaapmasker
Slaapmaskers zijn er in alle soorten en maten. Er is altijd een geschikt exemplaar voor jou

Je zult echt verbaasd zijn hoe heerlijk uitgerust jij je de volgende ochtend voelt.


Slaapmasker van de Hema

Je vindt op deze site veel informatie over slaapmaskers. Maar misschien ben jij wel op zoek naar een slaapmasker voor jouw kind. Het blijkt dat veel mensen deze zoeken bij de Hema. Een slaapmasker van de Hema kan inderdaad heel handig zijn voor jouw kind. Sommige kinderen hebben namelijk veel moeite om in slaap te vallen. Zeker als ze in het voorjaar of zomer op tijd naar bed moeten en klagen dat het buiten nog licht is.

Voor kinderen is het extra leuk als het ooglapje een grappig design heeft. Dit maakt het aantrekkelijk om te dragen en voor jou makkelijker om je kind naar bed te brengen. Als ze zelf merken dat ze met het slaapmasker sneller in slaap vallen, gaan ze het als vanzelfsprekend gebruiken. Een slaapmasker opzetten is dan net zo gewoon als tandenpoetsen voor het slapengaan.

Heb je geen zin om de deur uit te gaan, is er bij jou geen Hema in de buurt en wil je wel een gezellig en vrolijk slaapmasker? Dan kun je gelukkig online ook je slag slaan. De slaapmaskers van de Hema zijn er in diverse kleuren en designs.Een vrolijk oogmasker van de Hema kan ook nog heel leuk voor pubers zijn. Een groep die vaak kampt met slaapproblemen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van hun hersenen. Je kunt proberen of ze met een slaapmasker eerder in slaap vallen.

Slaapmasker kopen

Als je van plan bent om een slaapmasker te kopen, kan ik je aanraden dit bij bol.com te doen. Hier vind je een groot assortiment en de meeste slaapmaskers heb je de volgende dag al in huis. Zéker de best beoordeelde slaapmaskers. Je betaalt weinig verzendkosten en vanaf een aankoopbedrag van 20 euro betaal je zelfs helemaal geen verzendkosten.

Bovendien krijg je in veel gevallen korting als je meerdere exemplaren tegelijk koopt. Dit kan heel handig zijn. Je grijpt namelijk nooit mis als er een slaapmasker gewassen wordt, maar je kan ook een slaapmasker standaard in je caravan leggen of in je koffer als je geregeld met het vliegtuig reist. En wie weet maak je iemand anders bij jou in huis ook heel blij met een slaapmasker.

Tot slot …

Er zijn nog altijd mensen die denken dat een slaapmasker onzin is. Ze lachen het wat weg en blijven waarschijnlijk liever aanmodderen. Zonde! Een slaapmasker kan namelijk wel degelijk zorgen voor een betere nachtrust. Je valt sneller in slaap én slaapt dieper bij volledige duisternis. Als je hersenen duisternis ervaren, wordt dat namelijk geassocieerd met slaap.

Als je een slaapmasker draagt in de nacht, levert je dat tevens nog meer voordelen op. Deze krijg je er gewoon even gratis bij. Zo is het bijvoorbeeld ook goed voor je huid en kan het helpen bij droge ogen. Bovendien hoef je niet diep in de buidel te tasten om verduisteringsgordijnen te kopen. Slaapmaskers zijn niet duur en bieden veel voordelen!

Wil je naast een slaapmasker nog extra tips om snel in slaap te vallen?
Het e-book “20 tips om snel in slaap te vallen” kun je hier GRATIS downloaden! >>> 

TIP van Mireille (Slaapcoach):
Wil je slapen in totale duisternis? Dit heb je nodig >>

De absolute nummer 1
Bronnen:
Gezondheid en Wetenschap

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/onvolledig-sluiten-van-de-oogleden-lagoftalmieBeeldmateriaal op deze pagina: Woman photo created by senivpetro – www.freepik.com

Deel dit bericht

Gerelateerde Blogs

Detox thee

Detox thee: Ja of Nee?

22 april 2021
Veilig samen slapen

Veilig samen slapen

31 maart 2021
Somnox slaaprobot kopen

Somnox slaaprobot

15 maart 2021
Beste plaswekker kind

Beste plaswekker

02 maart 2021
Propeaq lichttherapiebril

Propeaq lichttherapiebril

10 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Slapenisgoed.NL

Auteur: Mireille Hovius

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op Slapenisgoed.NL wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen. Tevens heeft zij een online slaaptraining ontwikkelt om zelf actief mee aan de slag te gaan. Maar natuurlijk ben je ook altijd welkom voor een 1-op-1 coaching.

GRATIS!

20 waardevolle tips voor jou:

TIJDELIJK MET 50% KORTING!

Reken voor eens en altijd af met je slaapprobleem

Slimmer Slapen

Slaapcoach | CRKBO Geregistreerde Instelling

slaapcoach

Perfect slapen in 7 stappen

RECENTE ARTIKELEN

Detox thee: Ja of Nee?

Ben je van plan om detox thee ...

Wanneer slaapt baby door?

Voel jij je soms ook net een z...

Veilig samen slapen

Hoera! Je bent moeder of vader...