Slapen in ziekenhuis een uitdaging? Zeker weten!
Wie ooit eens is opgenomen in een ziekenhuis, kan het beamen; goed slapen in een ziekenhuis is een hele uitdaging. Niet alleen vanwege de onbekende omgeving, maar ook door de continue zorg die aanwezig is. Voor het herstel is het echter van cruciaal belang dat een patiënt in het ziekenhuis een goede nachtrust krijgt.
Word je binnenkort opgenomen in het ziekenhuis? Of verblijft een dierbaar familielid, vriend of kennis in het ziekenhuis? Lees dan absoluut even verder. Met onderstaande tips ervaren de meeste patiënten namelijk een betere nachtrust tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.
1- Creëer een veilige en vertrouwde omgeving
Als je goed wilt slapen, is het belangrijk dat je omgeving veilig en vertrouwd voelt. Dat valt natuurlijk niet mee in een ziekenhuis. Dus ga daar dan ook zelf mee aan de slag. Neem bijvoorbeeld wat persoonlijke voorwerpen mee, zoals foto’s, een favoriete deken of wat kleine accessoires. Zo voelt de omgeving iets meer ‘thuis’ aan. Met persoonlijke voorwerpen om je heen zal angst en stress verminderen. Dit komt zeker jouw slaapkwaliteit ten goede.
2- Communiceer met het verplegend personeel
Zorg voor een goede communicatie met het verplegend personeel. Geef duidelijk jouw behoefte aan rust en slaap aan. Je kunt gerust vragen of ze jou zoveel mogelijk met rust willen laten tijdens de slaaptijden. Uiteraard kan dat alleen als dat medisch verantwoord is. Verpleegkundig personeel is meestal heel begripvol en zij zullen jou dan ook zeker ondersteunen bij het krijgen van een goede nachtrust.

3- Blijf je vaste bedritueel gebruiken
Heb je een vast bedritueel? Gebruik deze dan ook zeker in het ziekenhuis. Lees bijvoorbeeld voor het slapengaan nog een boek of luister naar kalmerende muziek. Ook eenvoudige ademhalingsoefeningen kunnen helpen om ontspannen te worden voor de nacht. Als je een vast ritueel hebt, help je jouw lichaam zich voor te bereiden op rust en herstel.
4- Verminder externe prikkels met oordopjes en oogmasker
In een ziekenhuis is vrijwel altijd geluid. Je hoort machines, rinkelende telefoons en heen en weer lopend personeel. Maak dan ook zeker gebruik van oordopjes en een oogmasker. Op deze manier kun je externe prikkels verminderen en creëer je een rustige omgeving die bevorderlijk is voor jouw slaap.
Als ik je een oogmasker zou mogen aanraden, is dat absoluut het Manta Sleep Mask van Slaapwijzer. Dit masker is 100% verduisterend, heeft een perfecte pasvorm, is comfortabel en duurzaam én geeft geen druk op je ogen. Je leest hier alle informatie over dit oogmasker >>
5- Vermijd cafeïne en stimulerende middelen
Gebruik liever geen cafeïne of stimulerende middelen. Zeker vlak voor het slapengaan kan dit jouw slaap enorm verstoren. Ook is het lastiger om na het gebruik van cafeïne of stimulerende middelen in slaap te vallen.
6- Ontspanningsoefeningen
Goed slapen lukt alleen als je ontspannen bent. Dat valt in een ziekenhuis natuurlijk niet mee. Naast de nieuwe omgeving en de geluiden heb je misschien ook last van spanningen. Over je ziekte of over een aankomende operatie. Overweeg dan ook ontspanningstechnieken toe te passen. Je kunt hierbij denken aan meditatie, yoga of progressieve spierontspanning. Je zult merken dat je geest kalmeert waardoor je makkelijker in slaap valt.
7- Dim op tijd het licht
Overdag is het belangrijk om je goed bloot te stellen aan daglicht. Dit bevordert je natuurlijke circadiaans ritme. Breng dan ook niet de hele dag met dichte gordijnen door. Tegen de avond is het echter belangrijk het licht te dimmen. Helder en fel licht kan jouw interne slaap- waakcyclus verstoren en dan lukt het niet goed om in slaap te vallen. Als de ziekenhuisomgeving voor jou te fel is, kun je het verplegend personeel om hulp vragen bij het regelen van de verlichting.
8- Extra kussen of zacht matras
Soms ligt het ziekenhuisbed helemaal niet comfortabel. Vraag gerust om een extra kussen of zacht matras. Het verplegend personeel kan jou hiermee helpen zodat je comfortabeler kunt slapen.
Natuurlijk kun je ook je eigen hoofdkussen meenemen. Zelf heb ik het hoofdkussen van Cloudpillo. Na heel wat exemplaren geprobeerd te hebben, is dit echt de allerbeste. Je kunt heel gemakkelijk door het verwijderen of toevoegen van vulling je eigen dikte bepalen.
9- Zorg voor goede nachtkleding
Het is belangrijk dat je in het ziekenhuis goede nachtkleding draagt. Zorg dat deze kleding comfortabel is. Dit kan namelijk bijdragen aan een betere nachtrust. Losse en ademende kleding heeft dan ook de voorkeur. Vermijd vooral strakke nachtkleding of materialen die irriteren. Vooral zachtere stoffen geven een beter gevoel van comfort.
10- Vraag om pijnbestrijding
Veel patiënten slapen slecht door de pijn die zij ervaren. Pijn kan een grote impact hebben op het vermogen om te slapen. Indien je pijn hebt, mag je gerust om medicatie vragen. Aarzel niet en overleg wat de mogelijkheden zijn. Door adequate pijnbeheersing kan jouw slaap verbeteren en zal je algehele welzijn toenemen.
11- Vraag familie en vrienden om steun
Betrek zeker je dierbaren bij je ziekenhuisopname. Familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van jouw slaap tijdens je ziekenhuisverblijf. Zo kunnen zij bijvoorbeeld je favoriete muziek afspelen, voorlezen of gewoon alleen maar aanwezig zijn om je gezelschap te houden. Indien je hierdoor een gevoel van verbondenheid ervaart, kan dat zorgen voor een betere nachtrust.
12- Probeer actief te blijven
Als het mogelijk is; blijf actief! Natuurlijk hangt het af van jouw medische toestand, maar een aantal lichte oefeningen tijdens je ziekenhuisverblijf kan een positieve uitwerking hebben op jouw nachtrust. Je kunt hierbij denken aan korte wandelingen in de gangen of wat lichte stretching-oefeningen. Je lichaam en geest worden zo beter voorbereid op slaap en je zult merken dat jouw slaapkwaliteit beter wordt. Uiteraard is het wel belangrijk dat je jouw activiteiten eerst bespreekt met het zorgteam. Zij weten precies wat toegestaan is in jouw medische situatie.

13- Vermijd langdurig naar schermen kijken
Hoewel het verleidelijk is om in je ziekenhuisbed veel televisie te kijken of gebruik te maken van een laptop, tablet of mobiele telefoon, is het toch raadzaam dit zeker een aantal uren voor de nacht af te bouwen. Het blauwe licht wat deze apparaten uitstralen, belemmert absoluut je slaap. Kies vlak voor de nacht liever voor een ontspannende activiteit als lezen of luisteren naar rustgevende muziek.
Beter slapen in ziekenhuis is mogelijk
Hoewel slapen in het ziekenhuis uitdagend kan zijn, zijn er toch verschillende maatregelen die je kunt nemen. Aarzel dan ook niet om te overleggen met het verplegend personeel. Zij kunnen jou helpen een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Welzijn en herstel zijn nou eenmaal nauw verbonden met voldoende rust en slaap. Vergeet dan ook niet oordopjes, een oogmasker en ontspanningstechnieken mee te nemen indien je opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Met de juiste aanpak kun je jouw verblijf in het ziekenhuis zo comfortabel mogelijk maken en jouw herstel bevorderen.
Oordopjes nodig?