Bye bye slapende handen: tips om dit vervelende probleem te voorkomen

Slapende handen bij wakker worden

Ken je dat gevoel? Als je wakker wordt, lijkt het alsof je handen geen gevoel meer hebben. Veel mensen hebben slapende handen bij het ontwaken en dat is heel normaal.

Dit gebeurt vaak als je handen onder druk hebben gelegen in een bepaalde positie. Het voelt alsof je handen niet van jou zijn en soms alsof er spelden en naalden in prikken. Gelukkig verdwijnt dit vervelende gevoel snel nadat je wakker bent geworden en van positie bent veranderd. Dus eigenlijk is er niets aan de hand. 🙂

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Zoek je ondersteuning voor je polsen/handen in de nacht? Dit heb je nodig >>

40+ reviews

Maar… slapende handen bij het ontwaken kunnen ook een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. Als je dus vaak last hebt van slapende handen, is het verstandig om op te letten op andere symptomen. In dit artikel vind je meer informatie over slapende handen en wat je eraan kunt doen.

Voordat je verder leest, heb ik hier alvast een aantal goede oefeningen van YogaPlaza. Nanda legt in onderstaande YouTube video heel mooi uit hoe je spanning en stijfheid in handen en vingers kunt opheffen.

Slapende hand

In medische termen heet zo’n raar gevoel in je ledematen paresthesie. Vaak komt het voor in voeten, handen of armen. Bij een slapende hand lijkt het net alsof je hand niet meer bij jouw lichaam hoort. De kans is groot dat je tijdens het slapen op je hand hebt gelegen. Door die druk knel je de bloedtoevoer af, maar ook bepaalde zenuwen.

Een verminderde bloedtoevoer naar je hand zorgt voor een slap gevoel en beknelde zenuwen belemmeren de overdacht van signalen van je hersenen naar je hand. Dat zorgt er dan ook voor dat je even niets kunt met die slapende hand. Gelukkig werken andere zenuwen nog wel. Zij geven tintelingen af, wat een signaal voor jou is om van houding te veranderen.

11 oorzaken van wakker worden met slapende handen

Er zijn verschillende oorzaken waarom je last kunt hebben van slapende handen bij het wakker worden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 1. Slaaphouding
 2. Carpaal tunnel syndroom
 3. Versleten nekwervels (cervicale spondylose)
 4. Thoracic –outlet syndroom (TOS)
 5. Zenuwbeschadiging (perifere neuropathie
 6. Suikerziekte
 7. Chemotherapie en andere medicijnen
 8. Vitamine B12-tekort
 9. Alcoholmisbruik
 10. Ganglioncyste
 11. Andere ziekten

1- Slaaphouding (met stuntprijs voor slaapmethode!)

Je slaaphouding kan zeker een negatieve invloed hebben op het gevoel in je handen. Als je tijdens het slapen vaak op je hand ligt, kan deze druk ervoor zorgen dat je een verminderde bloedtoevoer hebt. Ook kunnen zenuwen bekneld raken. Beide zorgen voor dat nare gevoel van spelden of prikken in je hand. Zodra je wakker wordt met slapende handen, is het aan te raden om meteen je slaaphouding te veranderen.

Heb je moeite met slapen? Val je bijvoorbeeld slecht in slaap of word je ‘s nachts steeds wakker? Dan is dit wat voor jou: Slimmer Slapen Methode >> Tijdelijk ontvang je hier een slaapdagboek bij. Na twee weken mag je deze naar mij mailen. Ik geef je graag gratis feedback!

Natuurlijk kun je de methode ook gebruiken zonder het slaapdagboek in te vullen. Doe vooral wat bij jou past.

2- Carpaal tunnel syndroom

Aan de binnenkant van je pols zit een tunnel. Hier lopen pezen en een zenuw doorheen. Bij een te nauwe tunnel raakt een handzenuw in de knel. Hierdoor kun je pijn ervaren, maar ook tintelingen en/of een doof gevoel in vingers, een duim of handpalm. Vaak is er ook sprake van krachtsverlies in je hand.

Je loopt een verhoogd risico op het carpaal tunnel syndroom bij herhaalde handbewegingen zoals: typen op een toetsenbord of het gebruik van machines. Maar ook mensen met diabetes, overgewicht, reumatoïde artritis of een te langzaam werkende schildklier hebben eerder last van het carpaal tunnel syndroom.

carpaal tunnel syndroom

3- Versleten nekwervels (cervicale spondylose)

Meestal treden versleten nekwervels op naarmate je ouder wordt. De tussenwervelschijf wordt dunner of verdwijnt zelfs. Hierdoor zal je nek stijf worden en kun je pijn ervaren. Gewrichtsslijtage kun je helaas niet tegenhouden en ook op jonge leeftijd kan het al voorkomen. Vaak is het dan onderdeel van een reumatische aandoening of speelt erfelijke aanleg een rol.

De volgende factoren geven een grotere kans op versleten nekwervels:

– Veel en zwaar sporten
– Sportblessures
– Langdurige overbelasting. Bijvoorbeeld als je jouw nek een lange tijd in een onnatuurlijke positie houdt.
– Zwaar lichamelijk werk

4- Thoracic –outlet syndroom (TOS)

TOS is een groep aandoeningen die ontstaan wanneer zenuwen of bloedvaten in de hals en de bovenste borststreek geïrriteerd, gewond of samengedrukt zijn. Gevoelloosheid in je onderarm, hand en vingers zijn veel voorkomende symptomen van zenuwcompressie, die ook pijn kan veroorzaken in delen van je nek, schouder, arm of hand.

5- Zenuwbeschadiging (perifere neuropathie)

Perifere neuropathie verwijst naar verschillende aandoeningen die betrekking hebben op schade aan je perifere zenuwstelsel, die signalen ontvangt en verzend tussen je centrale zenuwstelsel en de rest van je lichaam.

slapende handen

Er zijn meer dan 100 soorten perifere neuropathie en symptomen zijn afhankelijk van de aangetaste zenuwen. Symptomen kunnen zijn:

– Tintelingen en gevoelloosheid
– Scherpe, stekende pijnen
– Zoemend gevoel

6- Suikerziekte

Een andere benaming voor suikerziekte is diabetes mellitus. Het is een chronische ziekte die een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit gebeurt wanneer je lichaam niet effectief op insuline reageert of het niet genoeg aanmaakt.

Ongeveer de helft van alle mensen met suikerziekte heeft een vorm van zenuwbeschadiging. Hieronder vallen bijvoorbeeld perifere neuropathie en carpaal tunnel syndroom. Dit kan pijn, gevoelloosheid en zwakte in je handen veroorzaken.

7- Chemotherapie en andere medicijnen

Als je chemotherapie moet ondergaan of medicijnen gebruikt, kan het zijn dat deze de perifere zenuwen beschadigen. Studies (1) tonen aan dat door chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie tussen 30 en 68 procent van de mensen treft die een behandeling ondergaan.

slapende handen

Andere medicijnen waarvan bekend is dat ze perifere neuropathie veroorzaken zijn:

– Anticonvulsiva
– Bepaalde hart- en bloeddrukverlagende medicijnen
– Sommige antibiotica (waaronder metronidazol en fluorochinolonen)

8- Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 is een ontzettend belangrijke vitamine. Het is essentieel voor het functioneren van je hersenen en centrale zenuwstelsel én je DNA-synthese. Teven is het nodig om rode bloedcellen te maken.

Een tekort kan veroorzaakt worden door diverse factoren. Bijvoorbeeld: leeftijd, familiegeschiedenis, en bepaalde medische aandoeningen (zoals gastritis en auto-immuunziekten).

Als je een tekort hebt aan vitamine B12 kun je gevoelloosheid en tintelingen in je ledematen ervaren, maar ook spierzwakte en een verminderde eetlust.

9- Alcoholmisbruik

Als je overmatig veel alcohol inneemt, kan dat je zenuwweefsel beschadigen. Dit wordt ook wel alcoholische neuropathie genoemd. Mensen die echt veel drinken, kunnen pijn en tintelingen in hun ledematen voelen.

Zwaar alcoholgebruik valt vaak samen met een slecht voedingspatroon. Er zal dus eerder een tekort ontstaan aan bepaalde vitamines en voedingsstoffen. Het is duidelijk dat het lichaam dit wel nodig heeft voor een goede zenuwfunctie.

10- Ganglioncyste

Een ganglioncyste is gelukkig altijd goedaardig. Het zijn niet-kankerachtige knobbeltjes die langs gewrichten of pezen in de polsen of handen groeien. Als zo’n cyste op een zenuw drukt, kan dit dus gevoelloosheid in de handen veroorzaken. Tevens kan een cyste pijnlijk zijn wanneer er op gedrukt wordt of het kan de gewrichtsbeweging verstoren. De meeste ganglioncysten verdwijnen zonder behandeling.

11- Andere ziekten

Er zijn nog een aantal andere ziekten die ervoor kunnen zorgen dat er gevoelloosheid in je handen ontstaat. Dit zijn onder andere:

 • Reumatoïde artritis
 • Ziekte van Raynaud
 • MS (multiple sclerose)
 • Guillain-Barré-syndroom
 • Lupus
 • Hypothyreoïdie
 • Ziekte van Lyme
 • Syndroom van Sjogren
 • HIV en Aids
 • Syfilis

Wat kan een huisarts doen bij slapende handen?

Als je vaak last hebt van slapende handen en je twijfelt of dit komt door een onderliggende medische aandoening, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts. Waarschijnlijk zal deze eerst vragen stellen over je symptomen en over eventuele medicijnen die je gebruikt.

slapende handen

Wellicht laat je huisarts daarna een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bepaalde onderzoeken die voorkomen zijn:

– Standaard röntgenfoto
– CT-scan
– MRI
– Zenuwfunctietests
– Bloedonderzoek

Het kan ook zijn dat je huisarts een verwijzing maakt voor een neuroloog. Zo’n specialist kan neurologisch onderzoek uitvoeren om je handen te controleren op zwakte.

Hoe slapende handen behandelen?

Een behandeling ligt helemaal aan de ernst van je klachten. Als je incidenteel last hebt van slapende handen, is daar geen behandeling voor nodig. Waarschijnlijk verdwijnen de klachten vanzelf bij een andere slaaphouding.

Bij incidentele klachten kan het nooit kwaad om wat extra aandacht aan je handen en vingers te geven. Met behulp van de oefeningen in de video bovenaan dit artikel kun je spanning en stijfheid in je handen en vingers opheffen.

Als je vaker last hebt van slapende handen, kan een behandeling bestaan uit een combinatie van medische behandelingen en huismiddeltjes. Hierbij kun je denken aan:

 • Oefeningen
 • Vrij verkrijgbare pijnstillers
 • Spalken of polsbeschermers
 • Actuele behandelingen
 • Vitamine B12
 • Antidepressiva
 • Chirurgie

Oefeningen
Er zijn speciale oefeningen voor het carpaal tunnel syndroom. Mogelijk kunnen deze de symptomen wat verlichten en jouw kracht vergroten als er ook sprake is van spierzwakte.

Rekoefeningen, versterkingsoefeningen en houdingsoefeningen kunnen ook helpen bij symptomen van versleten nekwervels. In beide gevallen kun je contact opnemen met een fysiotherapeut. Dan weet je zeker dat je goede oefeningen doet.

Vrij verkrijgbare pijnstillers
Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen, zoals bijvoorbeeld ibuprofen of aspirine, kunnen helpen bij milde pijn en ontsteking die je handen (of andere gebieden) aantasten.

Spalken of polsbeschermers
Als je een spalk of een polsbeschermer draagt, blijven je polsen recht waardoor de druk op je middenzenuw afneemt. Je kunt ze dragen bij taken waar herhaalde handbewegingen optreden. Maar uiteraard kun je ze ook ’s avonds omdoen om de symptomen van het carpaal tunnel syndroom te helpen voorkomen.

Als je dit eens wilt proberen, raad ik je de Carpaal Tunnel Syndroom Polsbrace Super Ortho aan. Deze is verkrijgbaar bij bol.com en aantrekkelijk geprijsd. Er staan veel goede reviews bij het product.

Bestel hier een speciale brace voor het Carpaal Tunnel Syndroom >>

Acute behandelingen
Lidocaïne-pleisters en capsaïcine-crème die op de huid worden aangebracht, kunnen verlichting bieden bij milde pijn en perifere neuropathie. Topische menthol, zoals Biofreeze, kan volgens een onderzoek uit 2014 (2) ook helpen bij het verlichten van carpale tunnelpijn.

Biofreeze bevat geen was, oliën, aloë of aardolie. Het resultaat is een pijnverlichter die snel én langdurig werkt. Je kunt dit eenvoudig bij bol.com bestellen.

Vitamine B12
Je kunt een vitamine B12-tekort behandelen met supplementen. Bij een ernstig tekort, of als je B12 niet goed opneemt uit voeding, heb je mogelijk vitamine B12 injecties nodig.  Het kan helpen om voedingsmiddelen met veel vitamine B12 te eten. Dit is bijvoorbeeld zalm, eieren of lever.

Zelf moet ik voorlopig B12 injecteren. Maar ik heb voor die periode de supplementen van Now gebruikt. Ik ben daar zeer tevreden over. Now Foods is een merk dat hoge, kwalitatieve supplementen produceert. Ze zijn goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en veilig om te gebruiken.

De producten van Now bevatten geen chemische bestandsdelen. Wel zo prettig om te weten. Je kunt deze supplementen bij bol.com bestellen.

Bestel via deze link vitamine B12 supplementen van Now >>

Antidepressiva
Sommige soorten antidepressiva behandelen neuropathische pijn door zich te mengen in de processen die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van pijnsignalen. Ze kunnen nuttig zijn bij de behandeling van zenuwpijn veroorzaakt door diabetes en andere aandoeningen.

Chirurgie
Als niet-chirurgische behandelingen niet werken, kan chirurgie een optie zijn. Dit kan een operatie omvatten om gecomprimeerde zenuwen of bloedvaten veroorzaakt door carpale tunnel, uitpuilende schijven, TOS of ganglioncysten vrij te geven.

Tot slot …

Met slapende handen wakker worden is geen fijn gevoel. Maar als dat af en toe gebeurt, is dat geen reden om je zorgen te maken. Zeker niet als het verbetert na het veranderen van je slaaphouding. Als deze gevoelloosheid echter langer aanhoudt, of als je andere symptomen ervaart, is het verstandig een afspraak met je huisarts te maken. Een arts kan controleren of er zenuwbeschadiging is of dat er andere onderliggende oorzaken zijn.
Bronnen:
F1000Research | Open for Science
Hindawi
Healthline

1 https://f1000research.com/articles/5-1466/v1
2 https://www.hindawi.com/journals/rerp/2014/310913/
https://www.healthline.com/health/waking-up-with-numb-hands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis!

20 bewezen tips om sneller in slaap te komen.

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

volg mij

recente artikelen

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou?