Wakker worden met slapende handen? Ontdek de oorzaken en oplossingen!

Slapende handen bij wakker worden

Ben jij ook wel eens wakker geworden met slapende handen? Het kan een vervelende start van de dag zijn, maar gelukkig zijn er mogelijke oorzaken en eenvoudige oplossingen voor dit ongemak. In dit blog ontdek je waarom je handen kunnen gaan slapen tijdens de nacht en hoe je dit kunt voorkomen.

Tip van Mireille (Slaapcoach): 
Zoek je ondersteuning voor je polsen/handen in de nacht? Dit heb je nodig >>

Waarom slapen handen bij het wakker worden?

Slapende handen bij het ontwaken kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende reden is dat je ’s nachts in een ongemakkelijke positie slaapt, waardoor er druk ontstaat op zenuwen. Maar ook een slechte bloedcirculatie kan voor tintelingen in je hand en vingers zorgen. De positie van je arm kan de bloedtoevoer belemmeren en dat zorgt voor dat vervelende gevoel in je handen. 

Een andere mogelijke oorzaak is het fenomeen van het carpaal tunnel syndroom. Hierbij wordt de nervus medianus, die door de pols loopt, samengedrukt. Dit kan leiden tot tintelingen in de handen en daarmee het gevoel geven dat je handen aan het slapen zijn.

Hoe kun je slapende handen voorkomen?

 1. Slaaphouding aanpassen: Probeer verschillende slaaphoudingen uit en vind degene die het beste bij jou past. Vermijd het slapen met je handen onder je hoofdkussen of lichaam om onnodige druk te voorkomen.

 2. Ergonomisch kussen: Investeer in een ergonomisch kussen dat de natuurlijke curve van je nek ondersteunt. Dit kan helpen om ongemakkelijke posities te voorkomen.

 3. Beweging en stretching: Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie bevorderen en de kans op slapende handen verminderen. Het is ook verstandig om wat eenvoudige strekoefeningen uit te voeren voordat je naar bed gaat.

 4. Ontspanningstechnieken: Stress kan bijdragen aan slapende handen. Probeer je stress te verminderen en doe verschillende ontspanningstechnieken. Hierbij kun je denken aan: yoga, meditatie of diepe ademhaling.

 5. Vermijd strakke kleding: Draag losse kleding tijdens het slapen. Hiermee voorkom je beperkingen van de bloedcirculatie.

Wanneer moet je professionele hulp zoeken?

In de meeste gevallen verdwijnen slapende handen vanzelf en zijn ze onschuldig. Echter, als het probleem regelmatig voorkomt, langdurig aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan de onderliggende oorzaak vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Wakker worden met slapende handen is vervelend, maar gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om dit ongemak te verminderen. Door je slaaphouding aan te passen, regelmatig te bewegen en aandacht te besteden aan ergonomie, kun je de kans op slapende handen aanzienlijk verminderen. Als het probleem aanhoudt, aarzel dan niet om je huisarts te bellen. Hij of zij kan zorgen voor een gepersonaliseerde oplossing. Het streven is natuurlijk heerlijk slapen en dromen zonder slapende handen!

dokter afspraak voor wakker worden met slapende handen
Soms is het nodig een arts om advies te vragen

10 veelgestele vragen over slapende handen bij het wakker worden

Als je vaak last hebt van slapende handen bij het wakker worden, is het logisch dat je met vragen rondloopt. Hieronder zie je een overzicht met de 10 meest gestelde vragen. 

 1. Waarom worden mijn handen vaak slapend wanneer ik wakker word? Slapende handen bij het ontwaken kunnen worden veroorzaakt door druk op zenuwen of beperkte bloedcirculatie tijdens de slaap. Meestal onstaat dit door ongemakkelijke slaaphoudingen.

 2. Is het normaal om af en toe wakker te worden met slapende handen? Ja, af en toe wakker worden met slapende handen is helemaal niet erg. Vaak is dit gewoon normaal en het gevolg van tijdelijke druk op zenuwen of bloedvaten.

 3. Kan stress slapende handen veroorzaken? Ja, stress kan bijdragen aan slapende handen. Door stress ontstaat er spanning op de spieren en dit beïnvloedt de bloedcirculatie.

 4. Zijn er specifieke slaaphoudingen die slapende handen kunnen veroorzaken? Ja, slaaphoudingen waarbij druk wordt uitgeoefend op de handen kunnen slapende handen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan het buigen van de pols of aan slapen met je handen onder het hoofdkussen.

 5. Hoe kan ik mijn slaaphouding aanpassen om slapende handen te voorkomen? Probeer de polsen niet te buigen en te slapen met gestrekte handen. Probeer verschillende slaaphoudingen uit. Zo ontdeke je welke voor jou de meest comfortabele is.

 6. Zijn er specifieke voedingsstoffen die kunnen helpen bij het voorkomen van slapende handen? Voedingsstoffen zoals magnesium kunnen helpen bij het ontspannen van spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat kan bijdragen aan het voorkomen van slapende handen.

 7. Kan het gebruik van een ergonomisch kussen helpen bij het verminderen van slapende handen? Ja, een ergonomisch kussen dat de natuurlijke kromming van de nek ondersteunt, kan de kans op ongemakkelijke posities en slapende handen verminderen.

 8. Wanneer moet ik me zorgen maken over slapende handen en medische hulp zoeken? Als slapende handen regelmatig voorkomen, langdurig aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen zoals pijn, is het verstandig om advies aan een arts te vragen.

 9. Kan het carpaal tunnelsyndroom slapende handen veroorzaken? Ja, het carpaal tunnelsyndroom kan leiden tot slapende handen en een tintelend gevoel. Bij dit syndroom wordt de nervus medianus in de pols samengedrukt.

 10. Zijn er specifieke strekoefeningen die kunnen helpen bij het voorkomen van slapende handen? Ja, eenvoudige strekoefeningen voor het slapengaan. Je kunt de bloedcirculatie bevorderen door de focus op hand en pols te leggen. Hiermee verminder je de kans op slapende handen.

YouTube video met oefeningen voor handen en vingers

Wil je aan de slag met verschillende oefeningen voor je handen en vingers? Bekijk dan de video hieronder. Op een eenvoudige manier kun je meteen al starten met het opheffen van spanning en stijfheid in je handen en vingers.

 

Tot slot

In de zoektocht naar het fenomeen van slapende handen bij het ontwaken blijkt dat dit vaak te wijten is aan ongemakkelijke slaaphoudingen, druk op zenuwen, of beperkte bloedcirculatie. Gelukkig kunnen simpele aanpassingen in je slaaproutine en levensstijl aanzienlijke verbeteringen opleveren.

Of het nu gaat om het optimaliseren van je slaaphouding, investeren in een ergonomisch kussen, regelmatig bewegen, stress verminderen of simpelweg bewuster omgaan met je handpositie tijdens het slapen, er zijn verschillende benaderingen om slapende handen te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel tintelingen in de hand en vingers meestal onschadelijk zijn, aanhoudende symptomen of bijkomende pijnen reden kunnen zijn om medisch advies in te winnen. De sleutel tot een goede nachtrust zonder slapende handen ligt vaak in het luisteren naar je lichaam, het aanpassen van je gewoonten en het streven naar een gebalanceerde levensstijl.

Dus, slaap lekker en geniet van elke ontwaking zonder die onaangename tintelingen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen