Weet je dat heel veel mensen klagen dat zij slecht slapen in een vreemd bed? Vooral de eerste nacht is hopeloos. Ik herken dat zelf ook wel. Als ik op vakantie ga, of eens logeer bij familie of vrienden, slaap ik de eerste nacht vaak heel belabberd. Gelukkig gaat het de tweede nacht al vaak een stuk beter.
Hoe kan het toch dat veel mensen slecht slapen in een vreemd bed? In dit artikel krijg jij antwoord op die vraag. En ik geef je ook nog eens 11 tips die jou zullen helpen om beter te slapen in een vreemd bed. Als bonus heb ik nog een echte aanrader: het slaappakket!
Tip van Mireille (Slaapcoach):
Nu met niet goed, geld terug garantie!
Het meest bestelde item uit het slaappakket bekijken? Klik hier >>
Onderzoek naar slecht slapen in een vreemd bed
Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft dit slechte slapen in een vreemd bed alles te maken met jouw hersenen. In die eerste nacht slapen jouw hersenen namelijk maar half. De linkerhersenhelft reageert in een vreemde omgeving sterk op geluiden. Slaapwetenschappers hebben zelfs een term voor de eerste nacht in een vreemd bed; FNE.
FNE staat voor First Night Effect, oftewel: ‘eerste nacht effect’. Het is natuurlijk heel rot, maar je hersenen doen dit eigenlijk om je te helpen. Het is een soort waakzaamheid die als beschermer dient. Je kent immers de geluiden in je nieuwe omgeving niet. Dus mocht er iets van dreiging op je nieuwe slaapplek zijn, dan is jouw brein alert genoeg om daarop te reageren.
Slecht slapen in vreemd bed kan als een worsteling voelen
Het kan soms echt een worsteling zijn om in een vreemd bed in slaap te vallen. Lang niet iedereen is gezegend met de gave om overal en altijd maar makkelijk in slaap te vallen. Voor sommige mensen kan zelfs een kleine verandering, zoals een ander kussen, ervoor zorgen dat ze niet op een andere plaats kunnen slapen.
Gelukkig heeft het onderzoek uitgewezen dat het meestal maar voor één nacht geldt. Vanaf de tweede nacht zal de hersenactiviteit van jouw beide hersenhelften weer gelijk zijn. Geef het dus niet direct op na één nacht slecht slapen in een vreemd bed. Bedenk dat dit heeft te maken met de activiteit van jouw hersenen.
Maak je dus geen zorgen als je op een nieuwe plaats niet meteen goed kunt slapen. Met de juiste tips voor een goede nachtrust lukt het al snel om ook die eerste nacht goed door te komen. Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je de volgende dag weer prima kunt functioneren en je op langere termijn ook geen last zult krijgen van geestelijke en/of lichamelijk ongemakken.
Tips voor mensen die slecht slapen in vreemd bed
Er zijn een aantal goede tips die jou kunnen helpen als je slecht slaapt in een vreemd bed. Natuurlijk hoef je ze niet allemaal toe te passen. Kijk gewoon wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.
1- Vasthouden aan het normale slaapschema
Het is de bedoeling dat je jouw hersenen laat geloven dat er geen andere situatie is. Dus alsof je gewoon thuis bent. Zo hebben zij geen moeite om te slapen, zelfs niet als je in een andere omgeving bent. Als jij je aan je normale bedtijden houdt, worden je hersenen getriggerd om op tijd melatonine af te geven. Hierdoor sukkel je snel in slaap en dat is echt de beste manier om een goede nacht door te slapen in een vreemd bed.
2- Eigen kussen
Als je de ruimte hebt, neem dan echt je eigen kussen mee. Dit kan al heel veel helpen. Een eigen hoofdkussen voelt heel vertrouwd en kan ervoor zorgen dat je je op het moment van slapengaan wat meer ontspannen voelt.

3- Ontspannen
Het is heel verleidelijk om actieve dingen te gaan doen als je op vakantie bent. Maar ook als je ergens anders moet slapen voor zaken, ben je vaak nog tot laat in de avond actief. Probeer echt in de avond te gaan ontspannen. Dat betekent in ieder geval een uur voor het slapengaan niets meer doen. Als je dat wel doet, zit er nog veel te veel adrenaline in je lijf. Als je al slecht slaapt in een vreemd bed, zorg je er zo voor dat het nog lastiger wordt om in slaap te vallen.
4- Probeer ademhalingsoefeningen
Om te ontspannen, zou je ervoor kunnen kiezen om ademhalingsoefeningen te doen. Er zijn oefeningen (maar ook slaapmeditatie) die je kunnen helpen om je geest en lichaam te kalmeren. Vaak voel je je een soort rusteloosheid omdat je van tevoren al weet dat je slecht slaapt in een vreemd bed. Als je lichaam en geest kalmeren, lukt het veel beter om ontspannen in slaap te vallen. Het lijkt misschien te eenvoudig, maar je gedurende twee minuten aandachtig concentreren op je in- en uitademing, laat je vaak al stoppen met denken. Stoppen met denken is vaak magisch en de beste manier om in slaap te vallen.

5- Vermijd cafeïnehoudende dranken
Omdat je in een vreemde omgeving ligt, zijn je hersenen al extra waakzaam. Zij zorgen ervoor dat je veilig bent. Als je slecht slaapt in een vreemd bed raad ik dan ook echt af om voor het slapengaan cafeïne te drinken. Door de cafeïne zullen je hersenen namelijk nog actiever worden. Naast de alertheid die zij al vertonen door de vreemde omgeving, vergroot je dit nog eens met cafeïne. Dit geldt uiteraard ook voor alcohol. Ik raad het dan ook niet aan om alcohol te drinken voor het slapengaan.
6- Lees een boek
Als je thuis vaak even leest voordat je gaat slapen, is het verstandig om dat ook in je vreemde bed te doen. Lezen ontspant en zorgt voor een rustgevende kracht. Als je thuis niet of nauwelijks een boek leest, is het toch verstandig dit wel te doen als je slecht slaapt in een vreemd bed. Kies wel voor iets wat ontspant en lees bijvoorbeeld geen enge thriller. Als je echt geen lezer bent, is een eenvoudig tijdschrift ook al goed.
7- Beeldschermen uit
Het blauwe licht wat van je mobiel komt (of van je laptop of iPad) heeft écht invloed op de kwaliteit van je slaap. Het is gewoon niet goed om vlak voor het slapen nog op een scherm te kijken. Ook op vakantie, én juist op zakenreis, raad ik aan je apparaten twee uren voor het slapengaan op te bergen. Als je al slecht slaapt in een vreemd bed, moet je zeker dit soort zaken vermijden.

8- Ga niet snoozen
Meestal is het niet nodig om op vakantie een wekker te zetten. Of je moet op tijd voor een excursie je bed uit, dan is het een ander verhaal. Op zakenreis is het vaak anders, dan is een wekker noodzakelijk. Mocht je dus je wekker moeten zetten (of als je dat gewoon wilt op vakantie), ga dan niet snoozen. Je natuurlijke slaapritme wordt enorm verstoord door snoozen. Er kan desoriëntatie optreden, waardoor je slechter gaat functioneren.
9- Temperatuur
De temperatuur heeft zeker invloed op jouw slaap. Een te koude of te warme kamer kan ervoor zorgen dat je problemen hebt met slapen. Als je weet dat je slecht slaapt in een vreemd bed, is het verstandig om goed de temperatuur van de kamer te controleren. Hiermee voorkom je dan al een extra handicap. Mijn advies is om op een koele kamer te gaan slapen. Het liefst met een temperatuur van ongeveer 15 à 16 graden. Als je gaat slapen, daalt je lichaamstemperatuur. Je lichaam zal minder snel afkoelen als het te warm is. Hierdoor zul je sneller wakker worden, maar ook lichter slapen.
10- Warm bad of douche
Vlak voor het slapengaan een lekker warm bad of een warme douche nemen, kan helpen je te ontspannen. Hierdoor lukt het makkelijker om in slaap te vallen én zul je ook beter doorslapen.
11- Voldoende slapen
Ook op vakantie is het belangrijk om voldoende te slapen. Als je iedere dag gebroken bent, geeft je lichaam zelf al aan dat je niet genoeg uren slaapt. Probeer wat eerder naar bed te gaan. Zeker na die eerste nacht waarin je meestal slecht slaapt in dat vreemde bed.
Slaappakket voor mensen die slecht slapen in vreemd bed
Naast al deze tips heb ik nog een leuke bonus. Het slaappakket. Misschien wel de slimste manier om op een vreemde plek goed te kunnen slapen. Wat neem jij mee?
Een slaappakket bestaat uit:
- (Draagbare) witte ruismachine
- Een slaapmasker
- Goede oordopjes (voor blokkeren van geluiden)
- Gemberthee (voor een ontspannen modus vlak voor het slapengaan)
Hieronder lees je in het kort wat waar voor is.
Een witte ruismachine
In de nacht zijn je oren alerter voor geluiden die zich buiten afspelen. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijker is om in slaap te vallen. Helemaal als je al last hebt van slecht slapen in een vreemd bed. Een witte ruismachine speelt een geluid af, waardoor verstoringen van buiten worden geblokkeerd. Op deze manier kun jij dus beter slapen. Maar niet alleen beter slapen is een voordeel van zo’n witte ruismachine. Het helpt ook bij het verminderen van stress, het verbeteren van je concentratie én het verzacht hoofdpijn en migraine.
Een slaapmasker
Met een slaapmasker heb je een diepere slaap door de 100% verduistering. Let op! Het is dan wel belangrijk dat je een goed slaapmasker koopt. Ik kan absoluut het Manta Sleep Mask aanbevelen. Deze is volledig verstelbaar en bestaat uit zachte, ademende en duurzame materialen. Bovendien heb je met dit slaapmasker geen druk op je oogleden of wimpers.
Extra tof is dat je bij dit slaapmasker garantie krijgt. Niet goed? Geld terug!
Hij is te koop bij een collega van mij in de slaapbranche. Dus ik kan je garanderen dat dit een veilig en goed adres is.
Oordopjes
Persoonlijk zou ik oordopjes niet voor langere tijd gebruiken. Maar op het moment dat je op vakantie gaat en echt problemen ondervind met slecht slapen in een vreemd bed, is het een mooie tijdelijke oplossing.
De speciale oordopjes van Alpine worden geadviseerd voor gebruik tijdens het slapen. Ze zijn namelijk voorzien van een uniek filtersysteem. Dit houdt in dat de omgevingsgeluiden gedempt worden, maar je niet helemaal afgesloten wordt van de buitenwereld. Wel zo handig als je gewoon nog de wekker wilt horen of bijvoorbeeld een kind die jou roept. Maar ook als je baby niet wil slapen en van zich laat horen.
Gemberthee
Mensen die slecht slapen in een vreemd bed, raad ik aan om een kopje gemberthee te drinken voor het slapengaan. Gember heeft tal van (gezondheids)voordelen, maar zorgt er vooral voor dat je lichaam kalmeert. Het resultaat is vaak makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen. Reeds eerder heb ik hier een blog over geschreven. Het is een prachtig natuurlijk slaapmiddel. Wil je weten hoe je dit kunt maken? Ga hier naar mijn blog over gemberthee voor het slapengaan >>
Tot slot …
Veel mensen zeggen dat zij slecht slapen in een vreemd bed. Gelukkig is dit meestal na de eerste nacht over. Als je dus op vakantie gaat, onthoud dan goed dat je hersenen gewoon even moeten schakelen en het vanaf de tweede nacht meestal al een stuk beter gaat. Om je te helpen, zijn er gelukkig veel tips. Natuurlijk kun je alle tips toe gaan passen, maar kies vooral wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Meestal werkt het dan ook beter.
Hoef je maar één nacht weg (bijvoorbeeld voor je werk), dan is slecht slapen in een vreemd bed natuurlijk wel lastig. Je hebt geen tijd om aan je nieuwe omgeving te wennen en de volgende dag word je wel uitgerust verwacht op je werkplek. Als het mogelijk is, kun je overwegen om een dag eerder te vertrekken. Je hoeft dan niet meteen na een eerste slecht nacht volop aan de bak. Slecht slapen in een vreemd bed is bij de meeste mensen vanaf de tweede nacht voorbij.