Gepubliceerd op: June 22, 2020

Is snoozen slecht voor je?

Laatste update: January 14, 2022

Piep-piep-piep … BAM! Mmm … lekker slapen. Piep-piep-piep … BAM! Mmm … lekker slapen. Ben jij ook zo iemand die als de wekker gaat een grote klap op dat vervelende ding geeft, en vervolgens weer lekker indut? Ik was er gek op. Wás inderdaad. Het werd anders toen mijn vriendin laatst aan mij vroeg: is snoozen slecht voor je? Hé, zo had ik er eigenlijk nooit naar gekeken. Ik vond het immers heerlijk.

Hoog tijd dus om eens te ontdekken of snoozen slecht voor je is. Het leuke was dat dit onderwerp later ook aan bod kwam tijdens mijn opleiding slaapcoaching. Daar werd bevestigd dat snoozen inderdaad slecht voor je is. In dit artikel wil ik je daarom uitleggen wat de nadelige gevolgen van snoozen zijn. Wellicht ga jij dan, net als ik, stoppen met deze (stiekem heerlijke) gewoonte.

Wat is snoozen?

Alhoewel de meeste mensen wel weten wat snoozen is, wil ik het toch even kort toelichten. Het blijkt namelijk dat er op deze term nog behoorlijk vaak gezocht wordt in Google.

Het is ook absoluut niet raar als je vraagt: wat is snoozen? Sommige mensen snoozen namelijk nooit en andere mensen hebben deze gewoonte wel, maar hadden nooit het idee dat dit snoozen wordt genoemd.

Snoozen is heel eenvoudig uit te leggen. Snoozen is je wekker met tussenpozen laten afgaan. Dus steeds val je weer even opnieuw in slaap. Dit lijkt heel lekker, je hoeft immers nog niet je bed uit. Maar snoozen is slecht voor je. Het is belangrijk dat je hiermee stopt.

Snoozen is te kort om een volledige slaapcyclus te voltooien

Stel je drukt elke negen minuten de wekker weer in. Sommige mensen kunnen dat wel tot drie of vier keer doen. Zijn die 27 tot 36 minuten de moeite waard? Krijg je daadwerkelijk die extra minuten slaap of ben je je eigenlijk alleen maar aan het voorbereiden om je moe te voelen? De meeste slaapdeskundigen zijn het er echter over eens dat je met snoozen alleen maar verliest. Het antwoord op de vraag: Is snoozen slecht voor je?, is dan ook volmondig: Ja!

Door te snoozen krijg je echt niet meer rust. Slaap is een van de pijlers van een goede gezondheid. Dus je zou denken: iedere minuut die ik meer kan slapen, pak ik. Maar het blijkt dat steeds weer in slaap vallen tussen het afgaan van de wekker niet echt veel doet om energie te tanken. De standaard negen minuten is niet genoeg tijd om de volledige slaapcyclus te voltooien die nodig is voor herstellende slaap.

Snoozen zorgt niet voor meer rust

Tijdens je slaap doorloop je vier verschillende slaapfasen:

  • Fase 1: Lichte slaap
  • Fase 2: Tussenslaap
  • Fase 3: Diepe slaap
  • Fase 4: Remslaap

Meer informatie hierover kun je lezen in mijn blog: Hoeveel slaap heb je nodig?

Tijdens fase 1 en fase 2 zit je nog in een lichte slaap. Fase 3 is de diepe slaap, waarin je lichaam herstelt. De remslaap is de slaap waarin je droomt. Natuurlijk is elke fase belangrijk, maar vooral fase 3 is het meest herstellend. Je doorloopt deze fases in volgorde en een volledige slaapcyclus duurt 90 minuten.

Dus … tijdens die extra snooze-minuten zul je waarschijnlijk fase 3 niet halen en dus ook niet meer rustgevende slaap krijgen. Met andere woorden: je kunt net zo goed uit bed gaan als je wekker gaat. Er zijn echt wel betere manieren om uit te rusten. Nu hoor ik je zeggen: maar ik kom zo moeilijk mijn bed uit. Maar gaat dat na drie keer snoozen nou echt zoveel beter?

Snoozen is dus slecht voor je en voegt ook niets toe. Je krijgt echt niet meer rust en je hebt ook nog eens geen ontspannen ochtend. Zet liever je wekker op een realistische tijd en creëer een verkwikkende ochtendroutine. Dat is veel beter dan nog die extra minuten in bed te blijven liggen. Bovendien is het steeds opnieuw afgaan van de wekker ook continu een schrikreactie voor je lijf. In plaats van dat jij denkt dat het snoozen nog wat extra rust geeft, kan het er juist voor zorgen dat je je de hele dag suf voelt.

Snoozen is slecht voor je slaappatroon

Hoewel er geen specifiek onderzoek is naar de snooze-knop, vormen onderzoeken naar een verstoorde slaap een overtuigend argument voor het stoppen met snoozen. In een onderzoek (1) waren deelnemers ’s nachts vier keer herhaaldelijk wakker. Zij kregen wel acht uur slaap. Toch waren ze even vermoeid als de groep deelnemers die maar vier uur slapen hadden gekregen en die geen onderbreking hadden. Hieruit zou je kunnen concluderen dat herhaaldelijk wakker worden door de wekker en vervolgens een korte slaap hebben, vermoeidheid zelfs kan vergroten.

Snoozen en vermoeidheid
Snoozen zorgt voor vermoeidheid overdag

Er is nog een reden waarom snoozen slecht voor je is. Het zou namelijk kunnen bijdragen aan wat wetenschappers slaap-traagheid (2) noemen. Slaap-traagheid is het gevoel van duizeligheid wat je ervaart net na het wakker worden. Je vermogen om eenvoudige taken uit te voeren kan verminderen. Je wast bijvoorbeeld twee keer per ongeluk je haar.

Traagheid van je slaap neemt gewoonlijk binnen een uur na het wakker worden af. Als je echter tijdens de verkeerde slaapcyclus wakker wordt, kan dit tot vier uren duren. Dit geldt vooral voor de remslaap en fase 3. Dus als jij op de snooze-knop drukt en weer in een remslaap valt, kun je deze effecten tot de lunch voelen. Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bepalen of er echt een verband bestaat tussen de snooze-knop en sufheid, wijst persoonlijke ervaring zeker op ja.

Nu je weet dat snoozen slecht voor je is, kun je een belangrijke stap gaan zetten in je slaapgewoonte. Maar daarnaast is het belangrijk om te ontdekken waarom je zo graag op die snooze-knop drukt. Misschien is het namelijk wel een symptoom van een groter probleem. Als je een serieuze snoozer bent, kan het zijn dat je niet voldoende kwantiteit en/of kwaliteit slaap krijgt. Je wordt dus ook niet uitgerust wakker.

Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat. Leg je mobiel weg (het blauwe licht is echt niet bevorderlijk voor je slaap) en koop een ouderwetse wekker! Op deze manier heb je niet de mogelijkheid om op de snooze-knop te slaan en start je absoluut veel beter jouw dag.

YouTube video snoozen

Constant snoozen heeft dus echt nadelige effecten. Je krijgt maar een fragment van extra slaap en die is ook nog eens van slechte kwaliteit. Daarnaast begin je aan een nieuwe slaapcyclus, maar je hebt helemaal geen tijd om deze af te maken. Je zult je de hele dag slaperig voelen en niet productief zijn.

In onderstaande YouTube video wordt dit heel duidelijk uitgelegd:

Snoozen afleren

Met de snooze-knop onderbreek je steeds je diepe slaap. Je zult begrijpen dat jouw lichaam dan helemaal nog niet klaar is om wakker te worden. Het is dus belangrijk dat je wakker wordt tijdens je lichte slaap. Dan zul je merken dat je uitgerust wakker wordt.

Je kunt overwegen een ‘tracker’ te kopen. Je draagt dan een bandje om je pols en al jouw bewegingen worden gemeten. Dus ook wanneer je slaapt. Op een gegeven moment zul je ontdekken wanneer jij in je lichte slaap terecht komt. Meestal is dit tussen 06.30 en 07.00 uur (aangenomen dat je rond 23.00 uur gaat slapen). Zo weet je dat je op die tijd je wekker moet zetten. Er zijn zelfs trackers die een ingebouwde lichte-slaap-wekker hebben.

De best verkochte tracker op bol.com is de Maoo Total Health Smartwatch.

Via deze link kun je alle slaaptrackers bekijken >>

Een tweede mogelijkheid is een anti-snooze wekker aan te schaffen. Bij bol.com verkopen ze een rijdende wekker. Zodra deze wekker afgaat, rijdt hij weg. Hij valt bijvoorbeeld van het nachtkastje en jij zult dus echt moeten opstaan om de wekker uit te zetten. Deze wekker kun je ook gewoon als standaard wekker gebruiken. Het is namelijk mogelijk de beweegfunctie uit te zetten.

Wakker worden zonder wekker

Zonder apparatuur is het ook mogelijk om op de ideale tijd wakker te worden. Gebruik hiervoor je brein. Dat klinkt heel vreemd, maar je zult versteld staan wat je zelf kunt. Het is mogelijk om op het ideale moment wakker te worden. Zodra je ’s avonds in bed gaat liggen, visualiseer je de tijd en het moment waarop je de volgende ochtend wakker moet worden.

Op deze manier activeer je jouw brein. Deze stuurt je lichaam aan om op dit tijdstip wakker te worden. Het zal je echt verbazen hoe goed je op jouw eigen brein en lichaam kunt vertrouwen. Oefen het gewoon eerst eens in de weekenden. Zo voel je niet de druk van verplichtingen die je hebt en hoef je niet bang te zijn om je te verslapen.

Blijf je toch maar snoozen? Lukt het niet goed om je bed uit te komen? Overweeg dan de anti snooze Walk Me Up! Alarm Clock te gebruiken. Je weet nu immers dat snoozen slecht voor je is. Deze wekker zal pas uitgaan als jij er een bepaald aantal stappen mee rondloopt. Dit voorkomt dat je weer gaat liggen en je ogen weer dichtvallen.

Tot slot …

Veel mensen houden van snoozen. Zelf was ik er ook gek op. Ik vond het verschrikkelijk om meteen uit bed te gaan als die wekker ging. Maar nu ik ontdekt heb dat snoozen slecht voor je is, kijk ik er heel anders tegenaan. En ja … inderdaad, ik was best vaak suf.

Snoozen onderbreekt je diepe slaap. Je bent dan zeker nog niet klaar om de dag te beginnen. Zorg er dus voor dat je in je lichte slaap gewekt wordt en kom meteen in actie. Dit geeft je heel veel voordelen gedurende de dag. Veel meer dan die 27 tot 36 minuten extra ‘slaap’ in de ochtend.




Bronnen:
Mbghealth
PubMed | National Library of Medicine
PMC | US National Library of Medicine – National Institutes of Health

https://www.mindbodygreen.com/articles/is-hitting-snooze-really-that-bad-for you
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24891081/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5136610/

Wil je meer weten over dit artikel? Stel gerust je vraag!
Natuurlijk mag je ook een leuke reactie achterlaten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook:

May 11, 2020

November 30, 2019

April 22, 2021

October 26, 2020