Bruxisme

Wat te doen tegen tandenknarsen in je slaap?

Ooit wel eens gehoord van bruxisme? Ik kende dit woord tot voor kort niet, maar het is de medische term voor het klemmen of knarsen van je tanden tijdens je slaap. Dat klinkt al een stuk duidelijker, vind je niet? Heel veel mensen hebben wel eens een keer last van tandenknarsen in hun slaap. Dat is absoluut niet erg en meestal maar van korte duur.

Maar als bruxisme een langere tijd voorkomt, kan dat gematigde tot ernstige schade opleveren aan je gebit. Bovendien kan het ook nog eens voor gezichtspijn en een verstoorde slaap zorgen. Probeer daarom tandenknarsen te voorkomen!

Bruxisme

Ongeveer de helft van de bevolking heeft wel eens last van tanden knarsen tijdens het slapen. Tijdens dat knarsen schuiven je tanden of kiezen heel hard over elkaar. Dit kan best veel lawaai veroorzaken, wat soms heel hinderlijk kan zijn voor je partner. Het gebeurt eigenlijk altijd onbewust en dus heb je er zelf niets van door. Bij 5% van de bevolking is het knarsen zo heftig dat dit voor serieuze problemen zorgt. Bij kinderen ligt dit percentage iets hoger; namelijk 15%. Meestal is stress de boosdoener, maar ook komt het vaker voor bij mensen die boos zijn, zich angstig voelen of zich concentreren. Tanden knarsen komt namelijk soms ook wel eens voor als je wakker bent.

Als je last hebt van tandenknarsen, kan er op langere termijn gebitsbeschadiging ontstaan. Je kunt een speciaal bitje dragen om tandslijtage te voorkomen.

Bij bol.com verkopen ze het dunste bitje ter wereld.

Hoe weet ik of ik last heb van tandenknarsen?

Niet iedereen slaapt met een partner in bed. In dat geval zal er dus niemand zijn die klaagt over het geluid wat jij ’s nachts tijdens het knarsen maakt. Toch zijn er nog vele andere kenmerken waardoor je erachter kunt komen of jij ’s nachts je tanden en kiezen heel hard over elkaar schuift. Dit zijn:

 • Pijnlijke tanden, vooral net na het wakker worden
 • Temperatuurgevoelige tanden
 • Pijn of stijfheid in je kaken tijdens het kauwen, vooral tijdens het ontbijt
 • Hoofdpijn, pijn aan kaakgewricht en/of pijn aan oor
 • Tandafdrukken op je tong
 • Gebarsten of afgebroken tandglazuur
 • Losse tanden
 • Pijnlijk tandvlees
 • Pijn en/of stijfheid van je gezicht en je slapen net na het wakker worden
 • Verheven weefsel aan de binnenkant van je wang, veroorzaakt door bijten
 • Kaken op elkaar klemmen als je boos, angstig of geconcentreerd bent

Tandenknarsen in slaap oorzaak

De oorzaak van bruxisme is nog altijd niet helemaal duidelijk. Er zijn echter verschillende factoren die een rol kunnen spelen.

 1. Meestal ga je tandenknarsen in tijden van stress. Overdag zie je het bij woede, angst en concentratie. Onderzoek (1) heeft aangetoond dat vóór het tandenknarsen je hersenactiviteit en hartslag kunnen stijgen. Dit suggereert dat het centrale zenuwstelsel een rol speelt bij bruxisme.
 2. Bruxisme kan ook verband houden met een abnormale beet. Je tanden komen dan niet goed bij elkaar als je je kaak sluit.
 3. De kans op bruxisme is groter bij ontbrekende of scheve tanden.
 4. Gebruik van bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, antipsychotica en amfetaminen kan de kans op tandenknarsen vergroten.
 5. Tandenknarsen komt vaker voor bij mensen die lijden aan bepaalde neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Huntington of de ziekte van Parkinson.
 6. Vermoeidheid, alcoholgebruik, roken, slaapapneu en snurken verhogen eveneens de kans op bruxisme.

Wat te doen tegen knarsen?

Als je het idee hebt dat jij vaak last hebt van tandenknarsen, kun je dit eens met je tandarts bespreken. In sommige gevallen heeft de tandarts tijdens een controle zelf al een vermoeden van bruxisme uitgesproken.

Tandenknarsen in slaap Meestal worden er diverse vragen gesteld over je medische geschiedenis en een onderzoek uitgevoerd. Daarbij wordt vooral gelet op:

 • Gebitsslijtage
 • Vergrote kaakspieren
 • Kaakongemak bij het wakker worden

Tandslijtage kan ook het gevolg zijn van overmatig poetsen, zure frisdranken en hard voedsel. Een goede tandarts zal echter het verschil zien tussen de slijtagepatronen van elke oorzaak. Na de diagnose kan het zijn dat je tandarts de tandschade gaat repareren en/of een speciale gebitsbeschermer aanraadt. Dit is een soort ‘beet spalk’ die je ’s nachts draagt en de ‘klappen opvangt’ van het schuiven van jouw tanden en kiezen. Op deze manier word je gebit beschermd. Dit voorkomt echter niet het knarsen zelf.

Belangrijker is dus het tandenknarsen proberen terug te dringen. Dit kan onder meer door:

 • Stress management therapie
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Ontspanningstechnieken
 • Regelmatige lichaamsbeweging
 • Medicatie die zorgen voor spierontspanning

Tandenknarsen en slaapcyclus

Het blijkt dat mensen vooral knarsen in een lichtere slaapfase. Het is dus belangrijk om een diepere slaap te creëren. Dit lukt alleen als je in een ontspannen modus bent. Wat dus heel nuttig kan zijn tegen tandenknarsen is zorgen voor ontspanning vlak voor het slapengaan. Schakel daarom op tijd alle apparatuur uit en lees nog even een boek voor de nacht. Ook een warme douche of bad kan voor een aangename ontspanning zorgen. Lukt het toch niet goed om je volledig te ontspannen? Probeer dan eens slaapmeditatie. Tijdens zo’n meditatie leer je om minder in je hoofd te zijn en meer in het moment. Hierdoor kun je beter zorgen loslaten en kom je makkelijker in een ontspannen toestand.

Tandenknarsen kind

Tandenknarsen komt ook voor bij kinderen. Zelfs nog meer dan bij volwassenen. Het lijkt erop dat ongeveer 3 op de 10 kinderen voor hun vijfde levensjaar hier last van heeft. Waarschijnlijk heb je het geluid wel eens gehoord als je ’s avonds zelf naar bed gaat. Meestal is er geen reden tot zorg, vaak stopt het knarsen namelijk rond de leeftijd van zes jaar. Soms kan het echter doorgaan en kan je kind geplaagd worden door broers, zussen of bij logeerpartijtjes. Het tandenknarsen maakt immers een behoorlijk hard geluid. Ook kan je kind klagen dat het vaak wakker wordt met een zere kaak of doffe hoofdpijn.

Symptomen tandenknarsen kind
Veel symptomen die volwassenen met bruxisme hebben, zie je ook terug bij kinderen. Deze en overige symptomen zijn:

Knarsend geluid
Tijdens de slaap schuiven ook kinderen de tanden en kiezen heel hard over elkaar. Dit maakt behoorlijk lawaai. Ook kan het zijn dat tanden stevig op elkaar geklemd worden.

Variatie
Niet ieder kind heeft in dezelfde mate last van bruxisme. Meestal duurt het enkele seconden en wordt het een aantal keer per nacht herhaald.

Sterk ontwikkelde kaakspieren
Vaak zijn de kauwspieren bij kinderen met bruxisme heel sterk ontwikkeld. Dan gaat het met name om de spier die van het jukbeen over de wang naar de onderkaak loopt. Het is mogelijk dat dit zichtbaar is in het gezicht.

Tandenknarsen kind blog

Zere kaak
Vaak worden kinderen ’s morgens wakker met spierpijn in hun kaak. Meestal trekt dit in de loop van de dag weer weg. Hier kan ook hoofdpijn bij passen, pijn rondom het oor of een knappend kaakgewricht.

Schade aan tanden
Door het knarsen kan er schade ontstaan aan het glazuurlaagje van tanden en kiezen. Dit zie je niet meteen, maar kan op den duur zorgen voor gele tanden. Tevens kunnen de tanden en kiezen van je kind gevoeliger worden voor warm of koud eten. Een kind klaagt dan over pijn aan de tanden. Bij heel hevig tandenknarsen kunnen er zelfs stukjes van een tand of kies afbreken.

Stevig klemmen
Ook overdag heeft een kind wel eens de neiging om de tanden stevig op elkaar te klemmen. In bijna alle gevallen wordt dan geen schurend of knarsend geluid gemaakt.

Verstoorde nachtrust
Soms worden kinderen tijdens het tandenknarsen wakker. Dit zorgt voor een verstoorde nachtrust, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Een gevolg kan zijn dat het concentreren op school lastiger gaat.

Slaapproblemen
Bij kinderen met bruxisme zie je vaker andere slaapproblemen. Voorbeelden zijn periodieke beenbewegingen tijdens hun slaap (wat vaak samen voorkomt met de aandoening restless legs) en OSAS.

Tips tandenknarsen kind

Als jouw kind last heeft van een pijnlijke mond of hoofdpijn door het tandenknarsen, zijn hier een aantal nuttige tips:

Zoek uit waarom je kind last heeft van tandenknarsen
Stress kan zorgen voor bruxisme bij kinderen. Het kan zijn dat ze opzien tegen een toets op school, problemen hebben met de juf of meester of misschien word je kind wel gepest. Praat hierover met je kind. Zo ontdek je wat hem of haar dwarszit en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken.

Vertrouw op ontspanning
Probeer samen met je kind een ontspannen bedritueel te creëren. Een lekkere warme douche, ontspannende muziek, voorlezen of ademhalingsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je kind op een ontspannen manier in slaap valt. Hierdoor zal er een diepere slaap ontstaan wat de kans op bruxisme verkleint.

Bezoek de tandarts
Bij twijfel is het altijd verstandig de tandarts om raad te vragen. Deze kan bepalen of het tandenknarsen het gebit aantast. In sommige gevallen zal er een speciale mondbeschermer worden voorgeschreven.

Tot slot …

Neem bruxisme altijd serieus. Het is zonde als er schade ontstaat aan je gebit. Bovendien zijn er tal van andere vervelende klachten die je liever wilt voorkomen. Zo nu en dan tandenknarsen hoeft geen probleem te zijn, je merkt vaak vanzelf wanneer het tijd is om aan te bel te trekken.

Om dure tandartskosten en hulpstukken te vermijden, kun je ter bescherming kiezen voor een bitje tegen tandenknarsen. Er zijn vele soorten, maar niet allemaal zitten ze even lekker of werken ze goed. Daarom laat ik je hier de meest populaire zien, welke je eenvoudig via bol.com kunt bestellen.

Bestel hier Sova Nightguard bitje tegen tandenknarsen >>

Wil je liever de andere mogelijkheden ook zien?
Bekijk hier alle bitjes van bol.com tegen tandenknarsen >>

Heeft bruxisme een verstoorde slaap bij jou veroorzaakt?
Het e-book “20 tips om snel in slaap te vallen” kun je hier GRATIS downloaden! >>> 

Bronnen

AAOM | The American Academy of Oral Medicine
Better Health Channel
Children’s Hospital of Philadelphia

https://www.aaom.com/index.php?option=com_content&view=article&id=129:tooth-clenching-or-grinding&catid=22:patient-condition-information&Itemid=120
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/teeth-grinding
https://www.chop.edu/news/teeth-grinding-children

Beeldmateriaal op deze pagina:
Man photo created by freepik – www.freepik.com
People photo created by freepik – www.freepik.com
People photo created by freepik – www.freepik.com

Deel dit bericht

Gerelateerde Blogs

Wake Up Lights

Beste Wake-Up Lights

29 september 2020
Hoeveel valeriaan per dag

Hoeveel valeriaan per dag?

23 september 2020
Anti snurkbeugel

Helpt anti snurkbeugel?

08 september 2020
Chronisch slaaptekort

Chronisch slaaptekort

01 september 2020
Hoe lang voor slapen geen scherm

Scherm voor de nacht

17 augustus 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Slapenisgoed.NL

Over de auteur: Mireille Hovius (Slaapcoach)

Slaapcoach Mireille Hovius

Als slaapcoach én ervaringsdeskundige weet ik maar al te goed hoe frustrerend en uitputtend slapeloosheid is.

Met mijn blogs en mijn Slimmer Slapen Methode wil ik jou informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Nu ik weer heerlijk slaap, wil ik jou graag helpen!

GRATIS!

20 waardevolle tips voor jou:

Snel in slaap vallen

TIJDELIJK MET 50% KORTING!

Reken voor eens en altijd af met je slaapprobleem

Slimmer Slapen

Slaapcoach | CRKBO Geregistreerde Instelling

RECENTE ARTIKELEN

Beste Wake-Up Lights

Wake-up lights zijn bijzonder ...

Hoeveel valeriaan per dag?

Wat goed dat je op mijn websit...

Helpt anti snurkbeugel?

Je snurkt … of degene naast ...