Gepubliceerd op: juli 1, 2020

Vaginale schimmelinfectie en slapeloze nachten

Laatste update: januari 28, 2022

Iedere vrouw die wel eens last heeft gehad van een vaginale schimmelinfectie weet dat de ongemakken absoluut kunnen zorgen voor slapeloze nachten. Jeuk, pijn en zwelling … het zijn zomaar een paar symptomen van een heel vervelende vrouwelijke aandoening.

Een goede nachtrust is enorm belangrijk. Eén nachtje slecht slapen, haal je wel weer in. Maar als je meerdere nachten achter elkaar niet goed slaapt, gaat dat op den duur voor problemen zorgen. Tijdens je slaap werkt jouw lichaam aan geestelijk en lichamelijk herstel. Als dat niet voldoende lukt, liggen psychische en lichamelijke problemen op de loer.

Heb jij last van een vaginale schimmelinfectie en slaap je daardoor slecht? Lees dan zeker dit artikel. Je zult niet alleen ontdekken wat een vaginale schimmelinfectie precies is, maar ook de symptomen, de oorzaken en hoe je het kunt behandelen.

Bekend van televisie:
Wil je niet langer last hebben van een schimmelinfectie? Dit heb je nodig >>

Het enige vrij verkrijgbare geneesmiddel bij vaginale schimmel

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een aandoening die heel vaak voorkomt. Deze schimmelinfectie wordt ook wel candida, candidose of candidiasis genoemd. De schimmel is vrijwel bij iedereen op een onschadelijke manier aanwezig in onder andere  de mond, darm, huid en vagina.

In een gezonde vagina leven bacteriën en gistcellen. Als die balans goed is, is er niks aan de hand. Maar zodra de balans verandert, kunnen gistcellen zich vermenigvuldigen. Dit veroorzaakt dan ook die intense jeuk, de zwelling en irritatie.

Als je een vaginale schimmelinfectie gaat behandelen, kunnen de symptomen binnen een paar dagen al aanmerkelijk verminderen. In ernstigere gevallen kan het wel tot twee weken duren.

Verwar een vaginale schimmelinfectie overigens nooit met een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Seksueel contact kan het wel verspreiden, maar vrouwen die niet seksueel actief zijn, kunnen ook zeker een vaginale schimmelinfectie krijgen.

Als je eenmaal een schimmelinfectie hebt opgelopen, heb je ook meer kans op een andere infectie.

De symptomen van een schimmelinfectie

Als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie kun je tal van klachten hebben. De meest voorkomende zijn:

  • Vaginale jeuk
  • Pijn
  • Zwelling rond de vagina
  • Roodheid
  • Brandend gevoel tijdens het plassen
  • Pijn tijdens seks
  • Uitslag

Er zijn ook veel vrouwen die last hebben van vaginale afscheiding. Vaak is dit witgrijs en klonterig. Soms kan de afscheiding ook wat waterig zijn. Meestal is het zo: hoe langer je wacht met het behandelen van deze symptomen, hoe ernstiger de symptomen kunnen worden.

Oorzaken van vaginale schimmelinfectie

De schimmel Candida is een van nature voorkomend micro-organisme in de vagina. De groei wordt onder controle gehouden door Lactobacillus-bacteriën. Echter kan het voorkomen dat er een onbalans in het systeem optreedt. Deze bacteriën werken dan niet effectief wat leidt tot een overgroei van gist. Dit veroorzaakt dan ook de symptomen van een vaginale schimmelinfectie.

Er zijn verschillende factoren die een vaginale schimmelinfectie of candida kunnen veroorzaken. Dit zijn onder andere:

  • Zwak immuunsysteem
  • Antibiotica (vermindert de hoeveelheid Lactobacillus (‘goede bacteriën’) in de vagina
  • Spanning
  • Slaapgebrek
  • Zwangerschap
  • Onbalans in de hormonen (rondom menstruatie)
  • Slechte eetgewoonten
  • Ongecontroleerde diabetes

Een specifiek soort gist, Candida albicans genaamd, veroorzaakt de meeste vaginale schimmelinfecties. Deze infecties zijn gemakkelijk te behandelen.

Als je last hebt van terugkerende vaginale schimmelinfecties of problemen hebt met het verwijderen van een vaginale schimmelinfectie, kan een andere versie van Candida de oorzaak zijn. Een laboratoriumtest kan bepalen welk type Candida je hebt.

Candida
Onderzoek met microscoop om type candida vast te stellen

Diagnose van een vaginale schimmelinfectie

Nu vraag je je misschien af hoe je kunt weten of je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Sowieso zijn de symptomen behoorlijk duidelijk, maar is het altijd verstandig om een afspraak bij je huisarts te maken. Hij of zij zal vragen stellen en een medisch onderzoek doen.

Vragen die je kunt verwachten zijn of je al eens eerder een vaginale schimmelinfectie hebt gehad en of je ooit een soa hebt gehad. Daarnaast kan een inwendig onderzoek nodig zijn. De huisarts zal jouw vaginale wanden en baarmoederhals onderzoeken. Tevens zal de omgeving bekeken worden of er ook externe tekens van een infectie zijn.

Daarna beslist de huisarts of het wel of niet nodig is om een aantal cellen uit jouw vagina te verzamelen. Deze kunnen naar een laboratorium opgestuurd worden voor verder onderzoek. Meestal is dit voor vrouwen die vaker last hebben van vaginale schimmelinfectie of waarbij de infectie maar niet wil verdwijnen. Het kan heel goed zijn dat dit voor jou niet nodig is en je alleen een kuurtje meekrijgt.

Behandeling van vaginale schimmelinfectie

Elke vaginale schimmelinfectie is weer anders, dus jouw huisarts zal een behandeling voorstellen die het beste bij jou past. Meestal wordt een behandeling bepaald op basis van de ernst van jouw symptomen.

Voor eenvoudige vaginale schimmelinfecties zal je meestal een kuurtje krijgen van 1 tot 3 dagen. Dit kan een antischimmelcrème zijn, zalf, een tablet of een zetpil. Dit soort medicijnen zijn op recept of zonder recept verkrijgbaar.

Er zijn ook legio vrouwen die weten dat ze bekend zijn met een vaginale schimmelinfectie en daar zelf wat voor kopen. Meestal is het niet heel ernstig en keert het niet heel snel weer terug. Er zijn prima producten vrij verkrijgbaar die jou kunnen verlossen van die verschrikkelijke jeuk. Heerlijk als je daarna meteen weer beter kunt slapen.

Bekend van televisie:
Wil je niet langer last hebben van een schimmelinfectie? Dit heb je nodig >>

Het enige vrij verkrijgbare geneesmiddel bij vaginale schimmel

Maar wanneer spreek je van gecompliceerde infecties en zal een arts meer dan waarschijnlijk een behandeling starten?

Gecompliceerde infecties

In een aantal gevallen is een vaginale schimmelinfectie gecompliceerd en zal er een langere behandeling volgen. Dit kan voorkomen bij onderstaande situaties:

  • Ernstige roodheid, zwelling en jeuk wat leidt tot zweren of scheuren in jouw vaginale weefsel
  • Zwangerschap
  • Meer dan vier vaginale schimmelinfecties per jaar
  • Ongecontroleerde diabetes
  • Zwak immuunsysteem door medicatie
  • Een infectie hebben die veroorzaakt is door Candida, anders dan Candida albicans
  • HIV

Mogelijke behandelingen voor ernstige of gecompliceerde vaginale schimmelinfecties zijn onder meer:

  • 14-daagse crème, zalf, tablet of zetpil
  • Twee of drie doses fluconazol (Diflucan)
  • Langdurig voorschrijven van fluconazol eenmaal per week gedurende zes weken óf langdurig gebruik van een lokaal antischimmelmedicijn

Als jouw vaginale schimmelinfectie steeds terugkeert is het misschien verstandig om eens te kijken of jouw partner ook een schimmelinfectie heeft. Zo kun je het namelijk in stand blijven houden. Als één van de twee een schimmelinfectie heeft, is het verstandig om condooms te gebruiken.

Tijdens een schimmelinfectie is het verstandig om naakt te slapen. Ondergoed zal dan niet voor extra irritatie zorgen.

Bestel hier online condooms bij de grootste drogist van Nederland >>

Vaginale schimmelinfectie condoom
Gebruik bij een schimmelinfectie altijd een condoom

Huismiddeltjes tegen vaginale schimmelinfectie

Natuurlijk kun je proberen om je vaginale schimmelinfectie te behandelen met natuurlijke producten. Overleg dit echter wel altijd met je huisarts. Wellicht zijn jouw symptomen te wijten aan iets anders dan een simpele vaginale schimmelinfectie. Je arts kan dan helpen bij het diagnosticeren van je aandoening.

Let op: Sommige natuurlijke middelen kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen die je gebruikt. Ook daarom is het belangrijk met je huisarts te overleggen.

Enkele natuurlijke middelen die je kunt proberen zijn:

Kokosolie

Kies altijd een biologische en pure kokosolie. Sommige merken proberen misschien een mengsel van kokosolie door te geven dat niet dezelfde resultaten oplevert, dus zoek naar 100 procent kokosolie. Pure kokosolie heeft meestal geen sterke kokosgeur.

Behandel je schimmelinfectie door kokosolie rechtstreeks uit de pot op het getroffen gebied aan te brengen. Je kunt de kokosolie in de huid of huidplooi wrijven waar de schimmelinfectie zit. Sommige voorstanders van natuurlijke gezondheid om kokosolie op een schone tampon aan te brengen en vervolgens de tampon in te brengen.

Meestal heeft kokosolie geen negatieve bijwerkingen, maar gebruik het NIET als:

  • je niet zeker bent of het een vaginale schimmelinfectie is
  • je al andere medicijnen voor de infectie hebt
  • je terugkerende vaginale schimmelinfecties hebt
  • je allergisch bent voor kokos

Indien je zwanger bent, vraag dan je huisarts of je dit natuurlijke middel kan proberen.

Gewone yoghurt; vaginaal  aanbrengen

Yoghurt is een veilige en betaalbare behandeloptie die door vrouwen over de hele wereld wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties. Het werkt vanwege een type bacterie dat lactobacillus wordt genoemd.

Zorg ervoor dat je gewone yoghurt gebruikt zonder toegevoegde zoetstoffen.

Voor deze behandeling kun je het beste een doosje tampons met inbrenghuls kopen. Deze inbrenghuls kun je dan vullen met yoghurt en zo in jouw vagina steken.

Je kunt natuurlijk ook een oude applicator van een antischimmelcrème gebruiken. Maar was deze eerst wel met zeep en warm water.

Vries eerst de yoghurt in. Dit kan in de tamponapplicator, maar ook in een ijsblokjesbakje. Het zal heel koud zijn, maar een zeer rustgevend gevoel geven.

Natuurlijk kun je ook gewoon je vingers gebruiken om zoveel mogelijk yoghurt in je vagina te krijgen.

Schimmelinfectie bij mannen, vrouwen en baby’s

Hoewel vaginale schimmelinfecties vaker voorkomen, is het ook mogelijk dat mannen en baby’s een schimmelinfectie krijgen.

Candida man
Mannen

Alle lichamen hebben Candida, dus niet alleen het vrouwelijke lichaam. Bij een overgroei van deze schimmel kan dit leiden tot een schimmelinfectie. Vooral het liesgebied is vatbaar voor deze schimmel. Dit komt vanwege de huidplooien en vocht. Wanneer het de penis aantast, staat dit bekend als penisgistinfectie.

Toch worden penisgistinfecties meestal veroorzaakt door onbeschermde vaginale geslachtsgemeenschap met een vrouw die de infectie ook heeft. Je kunt dit voorkomen door condooms te gebruiken tijdens het vrijen. Regelmatig een bad nemen kan ook helpen.

De symptomen van een schimmelinfectie bij mannen zijn meestal niet zo opvallend. Mogelijk kan er roodheid en witte plekken langs de penis gezien worden. Ook branderige en jeukende gevoelens komen voor. Het is altijd verstandig om in dit soort gevallen een arts te raadplegen.

Candida vrouw
Vrouwen

Gistinfecties komen bij vrouwen zeer vaak voor. Het lijkt er zelfs op dat 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven meer dan twee vaginale schimmelinfecties krijgen.

Het is belangrijk om vaginale schimmelinfecties op tijd te behandelen. Niet alleen verlicht je de ongemakkelijke symptomen en zul je dus ook weer beter slapen, ook verklein je de kans dat de infectie op meerder plekken in je lichaam voorkomt.

Terugkerende vaginale schimmelinfecties komen vaak voor. Vooral bij een zwangerschap of als je diabetes of een verzwakt immuunsysteem heeft. Overleg zeker met je huisarts als je meer dan vier keer per jaar last hebt van een vaginale schimmelinfectie.

Candida baby
Baby’s

Hoewel schimmelinfecties het meest voorkomen bij de vrouw, en soms ook bij de man, is er nog een groep die er last van kan hebben. Dit zijn baby’s.

Vaak spreken we dan van luieruitslag. Niet alle luieruitslag is echter het resultaat van overgroei van gist.

Vaak zie je wel dat de aandoening meer is dan alleen een luieruitslag. De huid van de baby is extreem rood en heeft vlekken in het luier-/liesgebied. Dit ontstaat ondanks het gebruik van luieruitslagcrème. Gistinfecties kunnen ook voorkomen in andere huidplooien, zoals onder de oksels.

Een arts zal bepalen wat de beste behandeling is voor de baby. Soms is dat een antischimmelcrème en soms een oraal medicijn als de baby spruw heeft (= schimmelinfectie in het mondje).

Veel baby’s slapen slecht door een schimmelinfectie. Mede daardoor is het ook belangrijk om de infectie zo snel mogelijk te behandelen.

Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

Hoewel een vaginale schimmelinfectie niet als een soa wordt beschouwd, kunnen ze wel besmettelijk zijn. Je kunt dit doorgeven via orale of vaginale geslachtsgemeenschap. Tevens is het mogelijk de schimmelinfectie over te dragen via seksspeeltjes en door iemand te kussen die spruw (schimmelinfectie van de mond) heeft.

Als een moeder tijdens haar bevalling een vaginale schimmelinfectie heeft, kan de baby bij de geboorte een schimmelluieruitslag krijgen. Tevens is het mogelijk dat de moeder tijdens borstvoeding een schimmelinfectie doorgeeft. Als er in de borststreek Candida overgroei is, komt dit bij en in het mondje van de baby.

Hoewel je een vaginale schimmelinfectie dus aan iemand anders kan doorgeven, is het niet besmettelijk op dezelfde manier als andere infecties. Je zult de infectie dus niet ‘opvangen’ door de lucht of door dezelfde douche te gebruiken als iemand met de infectie.

Vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

Vaginale schimmelinfectie zwangerschap
Zolang de baby in de buik zit, heeft het geen last van jouw schimmelinfectie

Tijdens de zwangerschap kun je veel last hebben van hormoonschommelingen. Hierdoor ben je gevoeliger voor gistinfecties. Het is verstandig om in deze situatie je huisarts te raadplegen. Een vaginale schimmelinfectie tijdens een zwangerschap wordt namelijk niet altijd op dezelfde manier behandeld. Ga dus niet zelf aan het experimenteren. Sommige middelen mogen namelijk niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

De ongeboren baby zal geen last hebben van jouw schimmelinfectie. Helaas is het echter wel mogelijk dat je deze tijdens de bevalling doorgeeft aan je kindje. Dit kan zich dan uiten in luieruitslag of spruw. Uiteraard ondervind je baby hier wél last van. Het is daarom belangrijk een vaginale schimmelinfectie vroegtijdig te behandelen. Zo kun je dergelijke complicaties voorkomen.

Verschil tussen vaginale schimmelinfectie en bacteriële vaginose

Omdat de symptomen erg op elkaar lijken, kan het soms verwarrend zijn of je last hebt van een vaginale schimmelinfectie of van bacteriële vaginose. Laatstgenoemde is de meest voorkomende type van vaginale infectie bij vrouwen in de leeftijd van 15 tot 44 jaar. De belangrijkste oorzaken zijn bacteriële onevenwichtigheden door douchen en seks – het is geen schimmelinfectie zoals een typische schimmelinfectie. Bij bacteriële vignose zou de afscheiding ook een sterke visgeur hebben.

Symptomen die overeenkomen zijn onder andere: afscheiding, een branderig gevoel en jeuk. Dit maakt het dan ook moeilijk om het onderscheid tussen de twee infecties te maken. Toch is dit wel van groot belang. Waar een vaginale schimmelinfectie geen complicaties op de lange termijn veroorzaakt, kan een onbehandelde bacteriële vaginose dat namelijk wel.

Complicaties die onder andere kunnen optreden zijn: vruchtbaarheidsproblemen, een vroegtijdige bevalling (als je tijdens de zwangerschap geïnfecteerd raakt) en een hoger risico om soa’s op te lopen. In tegenstelling tot een schimmelinfectie, heb je een antibioticum op recept nodig om de bacteriële vaginose op te ruimen. Je huisarts kan helpen de verschillen tussen de twee infecties te onderscheiden.

Een vaginale schimmelinfectie voorkomen

De kans is zeer groot dat je precies weet of je een vaginale schimmelinfectie hebt gehad. Sommige vrouwen hebben zo’n infectie bijvoorbeeld elke keer nadat ze antibiotica hebben gebruikt. Andere vrouwen merken het na het eten van bepaalde voeding.

Maar of je nu wel of niet de exacte oorzaak kent, er zijn enkele gewoonten die je jezelf kunt aanleren om terugkerende infecties te voorkomen. Dit zijn:

  • Een uitgebalanceerd dieet volgen
  • Yoghurt eten of supplementen nemen met lactobacillus
  • Het dragen van natuurlijke vezels zoals katoen, linnen of zijde
  • Ondergoed op flink hoge temperatuur wassen
  • Vervang vaak maandverband en tampons

Vermijd vooral:

  • Het dragen van strakke broeken, panty’s of leggings
  • Rondhangen in natte kleding; vooral badpakken
  • In bubbelbaden zitten of regelmatig hete baden nemen
  • Veel en warm douchen
  • Geurende tampons of maandverband

Tot slot …

Een vaginale schimmelinfectie is ontzettend hinderlijk. Het branderige gevoel, de zwelling of pijn en de jeuk kunnen behoorlijk je slaap verstoren. Overdag heb je vaak nog wel wat afleiding, maar eenmaal in bed lijkt de jeuk in volle hevigheid tevoorschijn te komen. Probeer op dit soort momenten in ieder geval zonder onderbroek te slapen.

Het is belangrijk dat je op tijd een behandeling start. Op deze manier kunnen de ongemakkelijke symptomen binnen een paar dagen verminderen. Herken je eigen risicofactoren en zorg er zo voor dat je toekomstige infecties voorkomt.

Neem altijd contact op met je huisarts als terugkerende schimmelinfecties langer dan twee maanden aanhouden.

Bekend van televisie:
Wil je niet langer last hebben van een schimmelinfectie? Dit heb je nodig >>

Het enige vrij verkrijgbare geneesmiddel bij vaginale schimmel




Bronnen:
Healthline

https://www.healthline.com/health/vaginal-yeast-infection

Wil je meer weten over dit artikel? Stel gerust je vraag!
Natuurlijk mag je ook een leuke reactie achterlaten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook:

oktober 25, 2019

april 22, 2021

januari 7, 2021

februari 24, 2020