Gepubliceerd op: maart 31, 2021

Veilig samen slapen

Laatste update: mei 22, 2021

Hoera! Je bent moeder of vader geworden van een prachtige baby. Een mooie tijd breekt aan. Maar ook een tijd met soms onzekerheden. Eén daarvan is het delen van je bed. Hoe kun je veilig samen slapen? Een deel van de ouders meent namelijk dat hun bed dé plek is waar hun baby thuishoort. De andere groep vindt dat hun baby in een eigen bedje moet slapen. Zij vinden dat veilig samen slapen niet in hetzelfde bed kan. Maar hoe gevaarlijk is het? En wat kun je het beste doen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Veilig samen slapen kan maar op 1 manier. Ontdek hier wat je nodig hebt >>

100% veilig samen met je baby slapen.

Het bed delen of samen slapen

Veel mensen gebruiken de termen ‘bed delen’ en ‘samen slapen’ om hetzelfde te beschrijven. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Hieronder leg ik je deze verschillen in het kort uit.

Samen slapen: dit is wanneer een ouder en kind in nauw sociaal of fysiek contact met elkaar slapen. Dit betekent dat elk kan zien dat de ander dichtbij is.

Er zijn twee soorten samen slapen (waarvan het bed delen er dus één is).

Kamer delen: dit is wanneer ouders een wieg bij zich in de kamer hebben. Dit kan de wieg zijn waar het kindje later ook in gaat slapen op zijn of haar eigen kamertje. Maar het kan bijvoorbeeld ook een reiswieg zijn.

Bed delen: dit is wanneer ouders en baby samen in één bed slapen. Dit heeft echter aanleiding gegeven tot bezorgdheid. Het delen van je bed met je baby verhoogt namelijk het risico op slaapgerelateerde sterfgevallen, waaronder wiegendood.

Waarom samen slapen?

Er zijn heel wat ouders die vinden dat het samen slapen diverse voordelen heeft. Sommige onderzoekers ondersteunen hun overtuigingen. Hieronder lees je vijf voordelen van samen slapen:

  • Het moedigt borstvoeding aan. Als je samen slaapt, is het gemakkelijker om ’s nachts borstvoeding te geven.
  • Het is voor een moeder die borstvoeding geeft gemakkelijker om haar slaapcyclus aan te passen aan die van haar baby.
  • Baby’s vallen gemakkelijker in slaap. Vooral tijdens de eerste paar maanden, maar ook als zij ’s nachts wakker worden.
  • Baby’s zullen meer slaap krijgen. Ze worden vaker wakker met een korte voedingstijd. Dit kan leiden tot een grotere hoeveelheid slaap gedurende de nacht.
  • Het helpt ouders hun band weer terug te krijgen nadat ze tijdens de werkdag van hun baby gescheiden zijn.
Borstvoeding
Samen slapen moedigt borstvoeding aan.

Maar … wegen de risico’s van het samen slapen op tegen de voordelen?

Is veilig samen slapen mogelijk?

In sommige niet-westerse culturen is het samen in één bed slapen gebruikelijk. Opvallend is dat het aantal daarmee samenhangende kindersterfgevallen lager is dan in het Westen. Verschillen in matrassen, beddengoed en andere culturele gebruiken kunnen de oorzaak zijn van het lagere risico in deze landen.

Toch zijn er verschillende medische groepen die waarschuwen om je baby NIET bij je in bed te laten slapen. Door samen met je baby te slapen, loopt hij of zij risico op verstikking, wurging of wiegendood. Studies hebben aangetoond dat samen in één bed slapen de meest voorkomende doodsoorzaak is bij baby’s.  Vooral die van drie maanden en jonger.

Jouw bed heeft veel veiligheidsrisico’s voor je baby. Onder andere:

  • Verstikking door een zacht matras, traagschuim, waterbed of los of zacht beddengoed. Zoals kussens, dekens of dekbedden.
  • Beknelling en verstikking wanneer een baby bekneld raakt door een volwassene. Maar ook wanneer de baby bekneld raakt tussen een matras en een hoofdeinde, een muur of een ander voorwerp.
  • Wurging in een bedframe waardoor een deel van het lichaam van de baby door een gebied kan gaan terwijl het hoofd van de baby bekneld raakt. Of door bungelende koorden.

Bij oudere baby’s (4 tot 12 maanden oud) die stierven als gevolg van het samen slapen in een bed, verhoogde het hebben van een extra item (zoals een kussen of een deken) op het bed het risico op overlijden. Baby’s moeten altijd op hun rug worden gelegd op een stevig matras zonder kussens, dekens, speelgoed,  knuffels of andere items.

Het samen in één bed slapen wordt dan ook echt afgeraden. Slapen in de kamer van de ouders, maar op een apart oppervlak is een alternatief. Dit verlaagt het risico van wiegendood voor een baby.

Veilig samen slapen
Verdriet als de kleine alleen moet slapen.

Naast de mogelijke veiligheidsrisico’s, zorgt het samen in één bed slapen er soms ook voor dat ouders niet goed kunnen slapen. En baby’s die bij hun ouders slapen, leren slaap te associëren met dichtbij een ouder zijn. Dit kan een probleem worden als ze hun middagslaapje moeten doen of wanneer de baby moet gaan slapen voordat de ouder er klaar voor is.

Veilig samen slapen is dus wel mogelijk, maar niet in hetzelfde bed!

Risico op wiegendood

Het samen slapen in één bed verhoogt het risico op wiegendood. Vooral bij premature baby’s, baby’s met een laag geboortegewicht en gezonde voldragen baby’s jonger dan vier maanden.

Andere dingen die het risico op overlijden tijdens het samen slapen in één bed verder vergroten, zijn onder meer:

  • een baby die alleen of met een ouder op de bank slaapt.
  • een baby die tussen twee ouders slaapt.
  • een moeder die rookt.
  • ouders die extreem moe zijn.
  • een ouder die onlangs alcohol of drugs heeft gebruikt.
  • bed delen met kussens of spreien.
  • bed delen met andere kinderen.

Natuurlijk wil je al deze risico’s vermijden, maar ook genieten van de voordelen van het bij elkaar in de buurt slapen. Om je kleintje dichtbij je te houden, maar niet in je bed, kun je kiezen voor een aanschuifwieg.

Op deze manier blijft jouw kleintje dicht bij jou in de buurt, wat vooral heel handig is als je borstvoeding geeft. Dit wiegje is licht van gewicht en eenvoudig te monteren (of demonteren). Ideaal is dat de bekleding verwijderd kan worden zodat je deze kunt wassen. Met een simpel systeem kun je dit wiegje eenvoudig vastmaken aan je eigen bed.

Met dit wiegje kun je veilig samen slapen. Je pasgeboren baby kan zo prima wennen aan het dag- en nachtritme. Bovendien stelt het jou gerust; je kindje zo dichtbij en het geeft hem of haar een veilig gevoel. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat als jullie op deze manier veilig samen slapen, de band tussen jou en je kindje versterkt. Jouw kleintje kan zo zelfverzekerder en socialer opgroeien.

In onderstaande video kun je de installatie en het gebruik van een aanschuifwieg zien.

Het aanschuifwiegje in deze video is de Chicco Next2Me Dream Co-sleeper.


Voordelen van veilig samen slapen in Next2Me Co-sleeper

Dit aanschuifwiegje is een echte must-have voor ouders die hun kindje graag dichtbij zich hebben tijdens de nacht. Hiermee kun je 100% veilig samen slapen. Onder de afbeelding lees je de vele voordelen.

Veilig samen slapen
Met de co-sleeper is het alsof je samen in hetzelfde bed ligt.

Voordelen aanschuifwieg:

  • Het wiegje is inklapbaar en licht van gewicht.
  • Je kunt de aanschuifwieg in hoogte verstellen. Zo past deze vrijwel aan ieder bed.
  • Bij aankoop krijg je er een gevoerd en supercomfortabel matrasje bij.
  • Het frame is voorzien van een zachte cover. Deze kun je verwijderen en wassen.
  • Je hebt altijd een prima zicht op je kindje.
  • Het wiegje is simpel en veilig aan jullie bed te bevestigen.
  • Ook ideaal bij refluxklachten. Je kunt de spijsvertering van je kleine een beetje helpen door de bodemplaat wat schuiner te zetten. Zo minimaliseer je het teruggeven van voedsel.
  • Het wiegje kun je direct vanaf de geboorte gebruiken (tot ca. 6 maanden / 9 kilogram).

Zo veilig mogelijk samen slapen

Ondanks de risico’s van het samen slapen, besluiten sommige ouders toch dat dit het beste is voor hun kindje. Als je ervoor kiest om samen met je baby te slapen, volg dan absoluut deze voorzorgsmaatregelen. Veilig samen slapen is het allerbelangrijkste.

  • Laat een baby jonger dan 4 maanden NIET bij jou in bed slapen. Een wieg naast het bed is een veel betere keuze.
  • Leg je baby altijd op zijn of haar rug te slapen. Zo verklein je het risico op wiegendood.
  • Val niet in slaap met je baby op je borst.
  • Zorg dat je bed niet in de buurt staat van gordijnen of jaloezieën. Je kindje kan hier in vast komen te zitten of gewurgd worden door koorden.
  • Trek je baby niet teveel kleertjes aan. Dit om oververhitting te voorkomen.
  • Laat je baby nooit alleen slapen in jullie bed.
  • Drink geen alcohol en gebruik geen medicijnen of drugs die ervoor kunnen zorgen dat je niet wakker wordt of waardoor je op je baby kunt rollen die daardoor kan stikken.
  • Gebruik geen kussens, dekbedden en andere zachte of pluchen voorwerpen op je bed. Je kunt je baby beter een slaapzak aandoen dan dekens te gebruiken.
  • Leg je baby niet op een zachte ondergrond om te slapen. Dus geen zacht matras, een bank of een waterbed.
  • Zorg ervoor dat het hoofdeinde en voeteneinde van je bed geen openingen of uitsparingen hebben die het hoofdje van je baby kunnen beknellen.
  • Bedek het hoofdje van je baby niet tijdens het slapen.
  • Zorg ervoor dat je matras goed in het bedframe past. Zo kan jouw baby niet bekneld raken tussen het frame en het matras.
  • Heb je overmatig lang haar? Bind dit dan vast. Zo kan jouw haar niet verstrikt raken rond het nekje van je kleine.
  • Ga nooit met je baby op de bank slapen of in een (schommel)stoel.
Veilig samen slapen
Overleg goed met elkaar, maar laat NOOIT je baby jonger dan 4 maanden bij jullie slapen.

Het is verstandig om er samen over te praten. Het is namelijk belangrijk dat beiden ouders het eens zijn om samen met het kindje in één bed te slapen. Overleg dat jullie samen verantwoordelijk zijn en zorg ervoor dat jullie beiden bewust zijn van het feit dat er ook een baby in bed slaapt. Leg nooit je baby bij je partner in bed als die al slaapt. Hij of zij heeft dan geen besef dat het bed gedeeld wordt met een kleine baby.

Experts raden aan dat baby’s tot hun eerste verjaardag bij hun ouders op de kamer slapen. Als jij je baby liever in zijn of haar eigen kamertje wil laten slapen, is het beste om te wachten tot je kind minstens zes maanden oud is.

Tot slot …

Veel ouders vragen zich af: hoe kan ik veilig samen slapen met mijn baby? Ze denken dat het voor hun kindje goed is om bij hun in bed te slapen en zoeken dus naar mogelijkheden. Veilig samen slapen in één bed bestaat eigenlijk niet. Zeker niet als je kindje jonger is dan drie maanden. Uiteraard is het wel heel goed om je kindje dicht bij jou te laten slapen. Gelukkig zijn daar veilige oplossingen voor. Met een Next2Me Co-sleeper kunnen jullie veilig samen slapen. Het is bijna alsof jullie samen in hetzelfde bed liggen.

Neem het risico niet. De kans op verstikking, beknelling of wurging is nou eenmaal aanwezig als je samen met je baby in één bed gaat slapen. Ook als je baby vlak naast je ligt, geniet je van de vele voordelen. Het geven van borstvoeding gaat makkelijker, je baby zal eerder een goed slaapritme creëren en het heeft een positief effect op jullie binding. Wil je veilig samen slapen? Weet dan wat je moet doen!




Bronnen:
KidsHealth | from Nemours

https://kidshealth.org/en/parents/cosleeping.html

Wil je meer weten over dit artikel? Stel gerust je vraag!
Natuurlijk mag je ook een leuke reactie achterlaten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook:

augustus 17, 2020

januari 30, 2020

oktober 31, 2019

juli 1, 2020