Met volle maan slecht slapen

volle_maan_slecht_slapen

Er zijn nogal wat zaken die ons ’s nachts uit onze slaap kunnen houden. Veel mensen slapen slecht door druk verkeer, blaffende honden, een huilende baby of stress. Wat zij echter niet op hun lijstje hebben staan, maar toch zeker heel nadrukkelijk kan zorgen voor slaapproblemen, is de maan.

Eens in de 29 dagen is er een volle maan (1). Dit gebeurt wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn liggen, met de aarde in het midden. In deze positie wordt vanuit ons perspectief gezien de maan het meest verlicht door de zon. Dit verschijnsel kan ervoor zorgen dat het lastiger is om te slapen. Misschien begrijp je nu eindelijk waarom jij iedere maand één of meerdere nachten worstelt met je slaap.

Waarom slecht slapen bij volle maan?

Je vraagt je nu natuurlijk af: maar waarom slaap ik dan slechter bij een volle maan? Wetenschappelijk gezien is het nog altijd niet helemaal duidelijk hoe de volle maan je slaap beïnvloed. De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat de hemel bij volle maan veel helderder is. Voor een goede en diepe slaap is volledige duisternis heel belangrijk en meer licht dus niet echt wenselijk.

Daarnaast bestuurt de maan de oceaan (de aantrekkingskracht van de maan op aarde bepaalt de getijden van de oceaan). Mensen bestaan ook voor een groot gedeelte uit water (zo’n 50 tot 70 procent; dit is natuurlijk afhankelijk van je leeftijd en andere factoren). Omdat de maan de oceanen en wateren op aarde beheerst kan het menselijk lichaam ook worden beïnvloed door de maanstanden.

Duizenden jaren terug was er geen kunstlicht. Mensen hadden ’s nachts alleen de maan die licht gaf. In die tijd leefden en sliepen ze voornamelijk buiten. Je kunt je voorstellen wat het effect van de maan toen op die mensen heeft gehad. Vandaag de dag denken wij alles te kunnen beheersen met kunstlicht. Maar misschien moeten we niet vergeten dat we nog steeds worden beïnvloed door eenvoudige maar krachtige krachten in de wereld om ons heen.

Volle maan meditatie

Omdat we niet allemaal hetzelfde zijn, zal de ene mens meer last hebben van invloed van de maan dan de ander. Niet iedereen hoeft natuurlijk problemen met slapen te ervaren. Mocht dat bij jou wel zo zijn en wil je graag rondom de periode van volle maan wat extra begeleiding bij het slapen? Dan is slaapmeditatie een heel mooie manier.

Bij bol.com kun je het luisterboek bestellen van Suzan van der Goest. Tijdens een meditatie van 30 minuten word je geholpen om in slaap te vallen. Het is een heel ontspannende bodyscan met rustgevende muziek die steeds zachter wordt. Door de aantrekkelijke prijs kun je het altijd eens uitproberen. Ontdek deze mooie techniek en wie weet helpt het jou bij iedere volle maan om beter in slaap te vallen.

Volle maan slecht slapen onderzoek

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het verband tussen volle maan en slecht slapen. De uitkomsten zijn wisselend. Zo laat een studie (2) met 675 Deense kinderen van 8 tot 11 jaar zien dat zij in de periode rond de volle maan juist iets langer sliepen. Terwijl een andere studie (3) uitwees dat 319 volwassenen slaapproblemen ondervonden tijdens volle maan.

Een onderzoek (4) uit 2013 levert echter de meest betrouwbare gegevens. Hier werden 33 volwassenen gevolgd gedurende een periode van drie jaar. Het bleek dat tijdens volle maan de testpersonen langer wakker lagen, minder uren sliepen en de kwaliteit van hun slaap ook minder was. Het resultaat van deze studie heeft er dan ook voor gezorgd dat het zeer aannemelijk is dat de maan onze slaap kan beïnvloeden.

Volle maan

Volgens astrologen zijn er zeven effecten die volle maan op je slaap kunnen hebben. Dat zijn:

1- Het kan moeilijker zijn om te slapen
Je lichaam bestaat voor een heel groot gedeelte uit water. De maan heeft een directe impact op het waterelement in jouw lichaam. Hierdoor kan de maan dus wel degelijk jouw stemming en mentale toestand veranderen. Je geest zal misschien wat drukker zijn en daardoor is het lastiger om in slaap te vallen.

2- Je kunt je rusteloos voelen
Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je wilt gaan slapen maar voelt je heel erg rusteloos. Dit kan heel hinderlijk zijn, want met een rusteloos gevoel is het moeilijk om in slaap te vallen. Bij volle maan ervaren veel mensen een rusteloos gevoel. Vaak is je adrenaline ook hoger dan normaal waardoor je naast het rusteloze gevoel veel energie ervaart. Logisch dat je in deze gemoedstoestand slechter kunt slapen. Het kan helpen om aan sommige slaaptechnieken te werken om deze maandelijkse ergernis te voorkomen.

Download hier mijn e-book tijdelijk gratis: 20 tips om snel in slaap te vallen >>>

3- Volle maan kan je Remslaap verstoren
Je Remslaap is je diepste slaapfase. In deze fase versnellen je hartslag en je ademhaling. Tevens is je hersenactiviteit en spierontspanning verhoogd. Meestal komen dromen voor in deze slaapfase. Het licht van de maan kan een slechte Remslaap veroorzaken. In combinatie met rusteloosheid en meer energie kan het behoorlijk moeilijk zijn om te slapen tijdens volle maan.

4- Je kunt meer actief dromen
Rond een volle maan hebben mensen meer actieve dromen. Door de energie die uitstraalt van de gloed van de maan kunnen er levendigere dromen ontstaan. Meestal is het niet duidelijk wat de droom betekent, ze kunnen echter wel een vermoeid gevoel achterlaten.

5- Je hebt het gevoel dat je minder slaap nodig hebt
Het kan zijn dat je tijdens een volle maan het gevoel hebt dat je minder hoeft te slapen. Volgens de astrologie komt dit door de energie die uit het licht van de maan komt. Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende rust krijgt, echter tijdens volle maan kan het zijn dat je eerder wakker wordt. Ook kan het zijn dat je je energieker voelt dan normaal.

Tip

 “De maancyclus heeft een grotere invloed op ons dan we ons realiseren. Yasmin Boland geeft je in dit boek alle informatie die je nodig hebt om met behulp van de dagelijkse maanstand te werken. Het begrijpen en gebruikmaken van de maanfasen zal je inspireren om bewuster en voluit te leven.”

Voorraad beperkt, dus wees er snel bij en bestel hier “Leven met de maan” >>>

6- Je wilt waarschijnlijk later opblijven
Tijdens volle maan slapen veel mensen meestal minder uren dan normaal. Dat komt niet altijd omdat je onrustig bent. Mensen die vrij energiek zijn, kunnen volgens de astrologie juist een extra boost voelen tijdens volle maan.

In onze huidige tijd is er eigenlijk geen verschil meer tussen dag en nacht. Maar voordat de elektriciteit werd uitgevonden, werden mensen sterk beïnvloed door de uitstraling van de maan. Tijdens volle maan konden zij deelnemen aan nachtelijke activiteiten. Ze kregen energie en op diezelfde manier voelen mensen nu nog steeds de elektrische energie van de maan. Dus heb je een volle agenda? Plan het lekker rondom de periode van volle maan. Meestal is je energielevel twee dagen ervoor tot twee dagen erna op het hoogtepunt.

7- Je kunt meer problemen hebben met opstaan
Volgens de astrologie verhoogt de volle maan je emoties. Ideaal als je goed in je vel zit en energiek bent. Maar wat als je je down voelt? Dan kan de volle maan er helaas voor zorgen dat je je tijdelijk wat slechter voelt. Het is zelfs zo dat nieuwe en volle manen voor depressie kunnen zorgen. Als je ernstige symptomen hebt, raad ik aan om professionele hulp te zoeken.

Wanneer is volle maan?

Waarschijnlijk vind je het wel handig om te weten wanneer het volle maan is. Dit is ongeveer 1 keer per maand. In een jaar kunnen er dus 13 volle manen verschijnen. Voor het jaar 2020 heb ik een volle maan kalender gemaakt. Zo kun jij je eenvoudig voorbereiden op de maan en er hopelijk je voordeel mee doen. Probeer vooral de energie van de maan in je voordeel te laten werken. Dit zal je juist een fit gevoel geven!

Volle maan kalender

Hieronder zie je een overzicht van 2021. Je kunt de maankalender ook hier downloaden >> Misschien handig om uit te printen en ergens in je huis op te hangen.

Volle maan 2022

Deze kalender is voor het jaar 2022. Ieder jaar zal ik in december de kalender weer aanpassen voor het nieuwe jaar.

Volle maan slecht slapen

Tot slot …

Alhoewel veel mensen denken dat je bij volle maan slecht slaapt, kun je juist ook energie ervaren van de maan. Hoe reageer jij op de maan? Misschien heb je wat aan mijn tips om sneller in slaap te vallen. Als je van nature al een energiek persoon bent, kun je alleen maar extra voordeel hebben van de volle maan. Houd de maankalender goed in de gaten en reken erop dat je vanaf twee dagen ervoor tot twee dagen na de volle maan kunt reageren op de invloed van de maan.

Het e-book “20 tips om snel in slaap te vallen” kun je hier GRATIS downloaden! >>> 
Bronnen:
NASA
PubMed US National Library of Medicine National Institutes of Health
CellPress

https://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/StarChild/questions/question3.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808903
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266502
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(13)00754-9?_returnURL=http%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982213007549%3Fshowall%3Dtrue

2 reacties

  1. Mijn vriendin en ik appen elkaar altijd. Slecht geslapen?!
    Ja Volle maan he!
    Bedankt voor het boek zeer informatief.
    We appen elkaar nog steeds.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen