Iedereen wil het liefst elke dag fris en uitgerust aan een nieuwe dag beginnen. Maar helaas lukt dat niet altijd. Herken jij dit? Misschien ga je ook geregeld veel te laat naar bed en heb je veel moeite met opstaan. Veel mensen hebben wel het voornemen om vroeg naar bed te gaan, maar vinden dat meestal een grote uitdaging. Ik geef je graag een aantal tips waardoor het beter lukt om eerder je bed in te gaan.
Vroeg opstaan? Dan ook vroeg naar bed!
Vroeg opstaan kan een heerlijk gevoel geven. Alles is nog in rust, de zon komt langzaam op en er is voldoende tijd en ruimte om bijvoorbeeld alvast wat te werken. Juist in een stil huis kom je tot de beste prestaties. Natuurlijk kun je ook voor geheel iets anders kiezen. Bijvoorbeeld lekker lezen, schrijven of mediteren.
Dit klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar je moet er wel een prijs voor betalen. Indien je ongeveer acht uren wilt slapen en 05.00 uur wilt opstaan, betekent dat ’s avonds om 21.00 uur naar bed. Dat heet met recht vroeg naar bed. Maar probeer het gewoon eens. Wie weet hoeveel lekkerder jij je gaat voelen.
Hieronder lees je 5 tips hoe het beter lukt om vroeg naar bed te gaan:
1-Vroeg naar bed vraagt om een vaste avondroutine
Mensen doen het altijd goed op ritme en regelmaat. Het is dus een prima plan om een vaste avondroutine te gaan volgen. Vaak wacht je veel te lang met naar boven gaan en stap je half slapend onder de douche om daarna het flossen en tandenpoetsen af te raffelen. O ja, snel ren je ook nog even naar beneden om brood uit de vriezer te halen voor de volgende ochtend. Als je zo chaotisch te werk gaat, lukt het nooit om vroeg naar bed te gaan.
Begin dus niet op het moment dat je naar bed wilt met opruimen, douchen of de hond uitlaten. Begin gewoon op tijd aan een nieuwe avondroutine. Als je alles ruim op tijd klaar hebt, kun je zodra je moe wordt heel snel je bed induiken. Zo’n vaste avondroutine geeft ook nog eens veel meer rust. Hierdoor val je gemakkelijker in slaap. Op een gegeven moment is je lichaam gewend aan deze nieuwe routine en weet het precies wanneer het tijd is om te gaan slapen.

2-Vroeg naar bed gaan is altijd even wennen
Het is echt niet zo dat jij meteen de eerste avond al denkt: “Goh, dat was fijn. Vroeg naar bed gaan is het helemaal voor mij en dit ga ik elke avond doen.” Het kan zomaar zijn dat je eerst veel moeite hebt om in slaap te komen. Je lichaam moet wennen aan het nieuwe ritme. Om dit te voorkomen is het verstandig om af te bouwen. Sta niet meteen onwijs vroeg op, maar zet om de paar dagen je wekker steeds tien tot vijftien minuten eerder. Je zult merken dat als je vroeger opstaat het ’s avonds steeds beter lukt om vroeg naar bed te gaan. Je dag wordt immers steeds langer.

3-De ochtend leuk maken helpt om vroeg naar bed te gaan
Verzin iets fijns voor de volgende ochtend zodat je zin hebt om vroeg naar bed te gaan. Na een tijdje zul je ontdekken dat het veel prettiger voelt om vroeg op te staan dan tot diep in de nacht te Netflixen. Hier word je vaak ook nog eens heel lui van en het maar blijven hangen op die bank lonkt dan veel meer dan douchen en tandenpoetsen. De tijd vliegt en vroeg naar bed gaan is weer niet gelukt. Verzin dus iets leuks voor de volgende ochtend. Dan heb je ’s avonds veel meer zin om op tijd aan je avondroutine te beginnen.

4- Ook vroeg naar bed in het weekend
Ritme is uitstekend. Iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaan. Ik geef mensen die last van slapeloosheid hebben altijd als eerste deze tip. Dit is een uitstekende manier om je biologische klok te resetten. Vroeg naar bed gaan in het weekend is dan ook een absolute aanrader. Zo blijf je continu in hetzelfde ritme en kun je blijven genieten van de voordelen van vroeg opstaan.
Heb je ook last van slapeloosheid? Download nu mijn GRATIS E-book met 20 bewezen tips om snel in slaap te vallen >>
Maar … wees ook weer niet te streng voor jezelf. Het leven moet ook nog een beetje aangenaam blijven. Misschien heb je weleens een feestje in het weekend en wordt het zo laat dat je gewoon even behoefte hebt om ’s ochtends wat langer te blijven liggen. Dat kan gerust, maar doe het liever niet langer dan anderhalf uur.
Dus sta je normaal bijvoorbeeld om 06.00 uur op? Blijf in het weekend dan niet langer tot 07.30 uur liggen. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je de hele week vroeg naar bed gaat en in de weekenden dit gewoon een beetje laat vieren. Uiteindelijk zul je toch wel merken dat je lichaam zo went aan het vroeg naar bed gaan dat je op dezelfde tijd wakker wordt.

In het begin kan vroeg naar bed gaan best even wennen zijn. Misschien ben je wel gewend om samen met vrienden nog wat in de avond te doen. Of misschien sport je in de avond? Kijk of het lukt om deze activiteiten wat naar voren te schuiven. Zo kun je toch gezellig socializen, maar wel vroeg naar bed gaan. Indien dit niet altijd lukt, zoek dan een bepaalde vorm van ontspanning waardoor je beter slaapt. Bijvoorbeeld yoga of mediteren. Op die manier heb je wat minder uren slaap nodig en is het dus niet zo erg om wat later naar bed te gaan.

Tot slot …
Vroeg naar bed gaan brengt veel voordelen met zich mee. Het lukt de volgende dag veel beter om op te staan en je zult je veel frisser en energieker voelen. Zo zul je ook merken dat je gezondheid verbetert en je minder snel ziek bent. Tevens is aangetoond dat vroeg naar bed gaan en op tijd slapen je geheugen verbetert.
Het is uiteraard niet altijd makkelijk. Bouw het daarom rustig op. Verwacht niet dat het meteen lukt om alle avonden vroeg naar bed te gaan. Neem hier gewoon rustig de tijd voor en ervaar dat je steeds meer in een nieuw ritme komt. En lukt het een keer niet? Geen stress. Elke dag krijg je weer een nieuwe kans om vroeg naar bed te gaan.