Hoera! Je bent zwanger. Dat vind ik als eerste een felicitatie waard. Een zwangerschap is tenslotte een heel bijzondere en blije gebeurtenis. Maar … laten we eerlijk zijn. Het gaat niet altijd over rozen. Veel zwangere vrouwen krijgen namelijk last van slapeloosheid. In dat geval kan een zwangerschapskussen helpen om beter te slapen. En extra leuk: na de bevalling kun je dit zwangerschapskussen gebruiken als voedingskussen.
Meteen door naar de 10 beste zwangerschapskussen? Klik hier >>

Dé tip voor alle zwangere vrouwen: SuperFoods voor een SuperBaby! Ontdek hier wat jij kunt doen tijdens je zwangerschap >>
Slapen tijdens het eerste trimester
Iedereen weet dat een nieuwbakken moeder op een gegeven moment last krijgt van slaaptekort. Nadat je kindje is geboren, zul je namelijk geregeld ’s nachts uit bed moeten om je kindje te voeden. Maar wat men vaak niet weet is dat slaaptekort ook kan optreden in het eerste trimester van de zwangerschap.
Ben je net zwanger en behoorlijk moe? Helemaal niet gek. Natuurlijk gebeurt er van alles in jouw lichaam wat energie kost, maar er gebeurt ook iets met je slaap.

Een hele grote groep vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap slaapproblemen. Zwangere vrouwen hebben de neiging om meer te slapen tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap. Herken je dit? Misschien wil jij ook wel elke avond lekker vroeg naar bed.
Het lijkt dus dat er veel geslapen wordt, maar er ontstaat een grote daling in de kwaliteit van slaap. Bovendien kan een zwangerschap je de hele dag een uitgeput gevoel geven en kun je ’s nachts last hebben van slapeloosheid.
Wat is slapeloosheid?
Bij slapeloosheid kun je verschillende problemen ervaren. Soms heb je last van één, soms van allemaal. Het gaat om de volgende drie slaapproblemen:
- Moeilijk in slaap vallen
- Meerdere keren per nacht wakker
- Heel vroeg wakker worden (denk aan ca. 05.00 uur) en niet meer kunnen slapen
Als je zwanger bent, kun je deze slaapproblemen in alle stadia van je zwangerschap ervaren, maar het komt vaker voor in het eerste en derde trimester. Verschillende zaken zoals plassen, een verstopte neus, brandend maagzuur en hormonen die uit balans zijn, kunnen ervoor zorgen dat er nachten bij zijn dat je meer uit bed bent dan in bed.
Gelukkig is er ook nog een beetje goed nieuws: voor jouw kleine baby is dit allemaal niet schadelijk.

Natuurlijk speelt ook jouw buik een grote rol. Vooral in het derde trimester neemt deze enorm in omvang toe en lig je lang niet altijd even comfortabel in bed. Tijdens deze periode slapen vrouwen dan ook vaak met een zwangerschapskussen.
Wat veroorzaakt slapeloosheid tijdens de zwangerschap?
Iedere vrouw is anders, dus ook iedere zwangere vrouw is anders. Misschien heb jij wel heel andere klachten dan je zwangere zus, vriendin of collega. Toch zijn er een aantal redenen voor slapeloosheid die geregeld voorkomen. Dit zijn onder andere:
- Vaak plassen
- Levendige dromen
- Misselijkheid
- Overgeven
- Brandend maagzuur
- Rugpijn
- Kortademigheid
- Gevoelige borsten
- Krampen in benen
- Buikpijn
Andere oorzaken van slapeloosheid kunnen stressgerelateerd zijn. Misschien maak je je wel zorgen over de bevalling of hoe het straks moet met je werk als je moeder bent. Dit soort gedachtes kunnen je ’s nachts wakker houden, helemaal als je al drie keer naar de wc bent geweest.
Soms is het heel moeilijk om van deze gedachtes af te komen. Je ligt immers in bed en er is verder geen afleiding. Maar probeer altijd te onthouden dat piekeren niet productief is. Probeer in plaats van te piekeren, je zorgen op papier te zetten.
Hierdoor ontstaan er wellicht kansen om oplossingen te vinden. Als die oplossingen er niet zijn of als je niets kunt doen, sla dan die pagina om en richt je op een andere zorg. Dit kan helpen je hoofd leeg te maken, zodat jij goed kunt slapen.
Bespreek je angsten en zorgen vooral ook met je partner. Hierdoor kun je je beter voelen, waardoor slapen ook weer beter lukt.

Zwangerschapskussen zorgt voor perfecte slaaphouding
Soms kan het even duren voordat jouw buikje zichtbaar wordt. Maar er breekt onvermijdelijk een tijd aan waarin je per week je buik ziet groeien. Prachtig! Het is een wonder om te zien. Maar diezelfde mooie dikke buik kan in bed voor veel ongemakken zorgen.
Een zwangerschapskussen zorgt dan voor een perfecte slaaphouding. Maar wat is nu eigenlijk de perfecte slaaphouding tijdens je zwangerschap?
Slapen op je zij – links of rechts?
Artsen raden over het algemeen aan om tijdens je zwangerschap op je zij te slapen, vooral als de tijd verstrijkt. Waarom dit is? Dat heeft te maken met de bloedstroom. Maar … uit een evaluatie van medische onderzoeken uit 2019 (1) bleek dat beide kanten goed zijn.
Links
Op je linkerzij slapen wordt tijdens een zwangerschap vaak het ‘ideale’ scenario genoemd. Door op je linkerzij te gaan liggen, kun je een optimale bloedstroom krijgen vanuit de inferieure vena cava (IVC), een grote ader die parallel aan je wervelkolom aan de rechterkant loopt. Het brengt bloed naar je hart en op zijn beurt naar je baby.
Slapen op je linkerzij ontlast ook je lever en je nieren. Dit betekent meer ruimte om goed te functioneren, wat helpt bij zwelling problemen in je handen, enkels en voeten.
Rechts
Nu zul je wellicht denken: maar als links ideaal is, moet ik dan slapen op mijn rechterzij zien te voorkomen? Nee, dat is dus niet persé noodzakelijk.
Dat onderzoek uit 2019 (1) toonde aan dat het links of rechts even veilig is. Er is een zeer klein risico op compressieproblemen met de IVC wanneer je op je rechterzij slaapt. Het is vooral belangrijk in welke positie jij je het prettigst voelt.
Vind je het lastig om op je zij te slapen? Is dat niet helemaal jouw ding? Dan is een zwangerschapskussen een ideale oplossing.
De 10 beste zwangerschapskussens
Met een zwangerschapskussen kun jij een perfecte houding aannemen in bed. Hierdoor zul je een betere nachtrust ervaren. Het ergonomisch ontwerp is tevens geschikt voor als je rug- of heupklachten hebt. Je hele lichaam wordt optimaal ondersteund; vanaf je hals, langs je wervelkolom tot aan je heupen.
Extra voordeel is dat jouw baby wordt gestimuleerd om een optimale geboortepositie aan te nemen. Dit kan de bevalling korter en minder pijnlijk maken.
Hieronder zie je een lijst met de 10 beste zwangerschapskussens:
1- Litollo Zwangerschapskussen [afneembare hoes!]
2- Litollo Zwangerschapskussen [zachte fleece stof!]
3- Vitality Pur Zwangerschapskussen [anti-allergisch!]
4- Litollo Zwangerschapskussen [afneembare en wasbare hoes!]
5- Meisterhome Zwangerschapskussen [ideaal voor rugklachten!]
6- Litollo Zwangerschapskussen [ademend materiaal!]
7- Meisterhome Zwangerschapskussen [met 2x witte hoezen!]
8- TJ Store Zwangerschapskussen [premium polyester vezel vulling!]
9- Merkloos Zwangerschapskussen [totale lengte 300 cm!]
10- Nagui Zwangerschapskussen [oeko-tex label!]
Het zwangerschapskussen per trimester
Tijdens je zwangerschap doorloop je drie trimesters. Vanaf trimester één is het al aan te bevelen om ’s nachts een zwangerschapskussen te gebruiken.

Eerste trimester
In het begin is het prima om in elke houding te slapen. Maar als je er een gewoonte van wilt maken om bijvoorbeeld op je zij te gaan slapen, kun je het zwangerschapskussen inzetten. Als je een deel tussen je benen schuift, kan dit een eventueel ongemak in je je heupen en onderlichaam verminderen.

Tweede trimester
Naarmate je buik groeit, moet je ervoor zorgen dat je een stevig matras hebt. Dit is beter voor je rug. Als die van jouw te zacht is, kun je overwegen om een plank tussen je matras en boxspring te schuiven. Ook in dit trimester kun je het zwangerschapskussen gebruiken. Je kunt het om je lichaam wikkelen zodat je beter op je zij kunt slapen.

Derde trimester
Blijf ook in deze laatste fase je zwangerschapskussen gebruiken voor optimale ondersteuning. Als je echter niet kunt wennen aan het slapen op je zij, probeer dan kussens te gebruiken om je bovenlichaam in een hoek van 45 graden te ondersteunen. Op deze manier slaap je niet plat op je rug en haal je de compressie van je IVC af. Als alternatief kun je nog proberen om het hoofdeinde van je bed een paar centimeter op te tillen met boeken of blokken.
Slapeloosheid onder controle houden tijdens je zwangerschap
Alhoewel een zwangerschapskussen kan zorgen voor de perfecte slaaphouding, is het natuurlijk ook belangrijk om tijdens je zwangerschap goede slaapgewoontes te creëren. Zo zorg je ervoor dat je minder last hebt van slapeloosheid. Wat kun je doen?
Vaste bedtijden
Probeer iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en iedere ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan. Zorg dat je voordat je naar bed gaat altijd iets doet wat ontspant.
Vermijd schermen
Probeer minstens een uur voor het slapengaan al je apparaten op te bergen. Het blauwe licht van de televisie, je mobiele telefoon of je tablet kan het circadiaans ritme van je lichaam beïnvloeden. Ga liever even een boek lezen of luister naar rustgevende muziek. (vind je baby ook leuk J)
Voeding en beweging
Let goed op je voeding en zorg voor voldoende beweging. Deze twee zaken kunnen wel degelijk jouw slaap beïnvloeden. Probeer gedurende de dag veel water te drinken, maar na 19.00 uur zo min mogelijk. Probeer vanaf laat in de middag cafeïne te vermijden.

Goed eten
Eet vooral gezond! Probeer er langzaam van te genieten, zo verminder je de kans op brandend maagzuur. Vroeg eten kan ook helpen, maar pas op dat je niet met een hongerig gevoel naar bed gaat. Als je ’s avonds laat iets gaat eten, kies dan voor een lichte snack. Eten met veel eiwitten kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel de hele nacht stabiel blijft.

50 Energieke Zwangerschap Recepten geven jouw baby de allerbeste voedingsstoffen!
Bekijk hier SuperFoods voor een SuperBaby >>
Sporten / bewegen
Naarmate je buik zwaarder wordt, zal sporten steeds lastiger worden. Misschien doe je wel een sport die gevaarlijk is voor de baby en moet je tijdelijk stoppen. Maar blijf bewegen! Vooral wandelen en zwemmen zijn uitermate geschikt voor zwangere vrouwen. Als je overdag actief blijft, slaapt je ’s nachts beter.
Ga in bad
Van een warm bad kun je lekker slaperig worden. Zorg er echter wel voor dat de temperatuur niet te hoog is. Dit kan nadelig zijn voor jouw baby. Dit geldt vooral tijdens de vroege zwangerschap. Vermijd voor de zekerheid bubbelbaden.

Comfortabele slaapkamer
Het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt, maar je slaapkamer speelt ook een rol in een goede nachtrust. Als je hier meer over wilt weten kun je ook mijn blog over de ideale slaapkamer inrichting lezen.
Temperatuur van je slaapkamer
Houd je slaapkamer koel, donker en stil voor optimale slaapomstandigheden. Gebruik in de badkamer een nachtlampje. Dit is handig voor als je geregeld ’s nachts naar de wc moet. Het gedimde licht is minder schokkend dan een fel licht aan het plafond.
Controleer tevens of de luchtvochtigheid in jouw slaapkamer in orde is.
Ga lekker slapen
Maak het jezelf vooral heel gemakkelijk. Ga dus lekker op je zij liggen en kies voor dat zwangerschapskussen. Als je last van gevoelige borsten hebt, kies dan een comfortabele slaapbeha.
Je kunt deze heel eenvoudig online bij bol.com bestellen.
Probeer te ontspannen
Als je in bed ligt en klaarwakker bent, is het beter om even uit bed te gaan. Je kunt eens proberen om aan slaapmeditatie te doen. Dit is veel effectiever dan in bed liggen en naar de wekker staren. Het is meteen een goede manier om te leren ontspannen. Wel zo fijn voor jouw bevalling.
Tot slot …
Zwanger zijn is prachtig! Ik heb het zelf ook meegemaakt en heb er volop van genoten. Het is een groot wonder er zo’n klein kindje in jouw buik groeit. Ik nam alle kwalen dan ook echt voor lief, maar het slecht slapen vond ik wel lastig hoor. Vooral als er al een grote broer of zus rondloopt, heb je je energie overdag wel nodig.
Gelukkig kan een zwangerschapskussen uitkomst bieden. Mij heeft het zeker geholpen om een comfortabeler slaaphouding aan te nemen. Ik sliep beter en voelde mij daardoor overdag ook veel meer uitgerust.
Van het kussen heb ik nog heel lang genoten. Na de bevalling deed deze dienst als voedingskussen en nog wat later legde ik het om mijn kindje heen toen hij leerde zitten. Als hij dan eens achterover viel, was de landing in ieder geval lekker zacht.
Ik raad dan ook zeker alle zwangere vrouwen zo’n ideaal zwangerschapskussen aan!
Bronnen:
Healthline
E Clinical Medicine
https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-insomnia
https://www.healthline.com/health/pregnancy/sleeping-positions-in-pregnancy
1 https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(19)30054-9/fulltext