Hoeveel valeriaan per dag?

Hoeveel valeriaan per dag

Wat goed dat je op mijn site terecht bent gekomen! Je hebt gezocht naar hoeveel valeriaan per dag je mag nemen en die informatie kun je hier dan ook prima vinden.

Ik heb dit artikel geschreven omdat valeriaan een prachtig natuurlijk slaapmiddel is. Als slaapcoach beveel ik dit dan ook zeker aan. Maar valeriaan kun je ook prima inzetten bij nervositeit, stress of bijvoorbeeld examenvrees. Valeriaan staat bekend om rust te bevorderen en de slaap te verbeteren.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Wil je af van je slapeloosheid of van stress, spanning of nervositeit? Dit heb je nodig >>

100% plantaardige bestanddelen
Bekijk het product hier >>

Bestel je liever bij bol.com? Dat kan natuurlijk ook!

Dosering Arkopharma Valeriaan:

Wil je lekker slapen?
Gebruik dan 2 capsules voor het avondeten en 2 capsules net voor het slapengaan.

Heb je een zenuwachtig gevoel?
Gebruik dan ’s morgens, ’s middags en ’s avonds 1 capsule bij de maaltijd.

Het onder lage temperatuur fijngemalen totaalpoeder bevat per capsule: 350 mg van de wortel van de Valeriana officinalis.

Wil je meer weten over dit bijzondere kruid? Lees dan absoluut verder. Je ontdekt wat valeriaan is en hoe het jou kan helpen om beter te slapen of beter te ontspannen. Tevens lees je andere voordelen en kom je erachter of er ook nadelige effecten zijn.

Wat is valeriaan?

De officiële naam van valeriaan is: Valeriana officinalis. De valeriaanwortel wordt vaak ‘valium van de natuur’ genoemd. Dit kruid is afkomstig uit Azië en Europa en wordt in feite al sinds de oudheid gebruikt om rust te bevorderen en de slaap te verbeteren. Het wordt nu ook verbouwd in de VS, China en andere landen.

Eeuwen geleden werden de bloemen van de valeriaanplant gebruikt om parfum te maken. Het wortelgedeelte wordt al minstens 2000 jaar in de traditionele geneeskunde gebruikt. De bloemen van deze plant hebben een subtiele geur. Valeriaanwortel daarentegen heeft juist een zeer sterke, aardse geur. Dit komt door de vluchtige oliën en andere verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de kalmerende effecten.

Wat ik zelf interessant vind, is dat de naam ‘valeriaan’ afgeleid is van het Latijnse werkwoord valere. Dit woord betekent ‘sterk zijn’ of ‘gezond zijn’. Valeriaanwortelextract is verkrijgbaar als supplement in capsule– of vloeibare vorm. Je kunt het ook als thee drinken.

Hoe werkt valeriaan?

De valeriaanwortel bevat een aantal verbindingen die slaap kunnen bevorderen en angst kunnen verminderen. Deze verbindingen omvatten valereninezuur, isovaleriaanzuur en een verscheidenheid aan antioxidanten.

Valeriaan is onder de aandacht gekomen vanwege de interactie met gamma-aminoboterzuur (GABA). GABA is een chemische boodschapper die helpt bij het reguleren van zenuwimpulsen in je hersenen en zenuwstelsel.

Onderzoekers hebben aangetoond dat lage GABA-niveaus gerelateerd aan acute en chronische stress, verband houden met angst en slaap van lage kwaliteit. (1, 2, 3).

Hoeveel valeriaan per dag
Valeriaan kan helpen bij angst en slaap van lage kwaliteit

Van valereninezuur is vastgesteld dat het de afbraak van GABA in de hersenen remt. Hierdoor ervaar je gevoelens van kalmte en rust. Dit is dezelfde manier waarop anti-angstmedicijnen zoals Valium en Xanax werken (4, 5, 6).

Valeriaanwortel bevat ook de antioxidanten hesperidine en linarine. Deze antioxidanten lijken kalmerende en slaapverbeterende eigenschappen te hebben (7).

Veel van deze verbindingen kunnen overmatige activiteit in de amygdala remmen. Dit is een deel van je hersenen dat angst en sterke emotionele reacties op stress verwerkt (5, 8)

Hoeveel valeriaan per dag om beter te slapen?

Eerder in dit artikel kon je al lezen dat je bij slapeloosheid 2 capsules voor het avondeten en 2 capsules net voor het slapengaan mag nemen. Dit is gebaseerd op mijn aanbevolen Arkocaps Valeriaan Capsules.

Ik beveel dit product aan omdat het 100% plantaardig is. Als ik iets gebruik, kies ik namelijk het liefst voor zo natuurlijk mogelijk. Het omhulsel van de capsules zijn van plantaardige oorsprong. Ze bevatten alle actieve natuurlijke bestanddelen van de wortel.

Bovendien zijn de capsules zonder enige toevoegingen van gist, suiker, conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen én ook nog eens glutenvrij.

Gebruik je andere valeriaansupplementen of valeriaandruppels? Check dan altijd op de verpakking hoeveel valeriaan per dag je mag nemen.  

Valeriaan kun je dus prima inzetten bij slapeloosheid. Een veel voorkomend probleem waar steeds meer mensen last van krijgen. Slapeloosheid komt voor in verschillende vormen. Je kunt last hebben van één van onderstaande problemen of zelfs van alle drie:

Onderzoek (9, 10, 11, 12, 13, 14) heeft aangetoond dat het nemen van valeriaanwortel de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te vallen, kan verminderen. Bovendien kan het je slaapkwaliteit en –kwantiteit verbeteren.

Tijdens een studie (15) werden 27 jonge volwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd met slaapproblemen gevolgd. Maar liefst 24 van de 27 hadden na inname van 400 mg valeriaanwortel een verbeterde slaap. Van die 24 vonden 12 mensen zelfs dat zij een ‘perfecte slaap’ hadden gekregen.

Valeriaan voor perfecte slaap (eventueel met slaapmasker als extra hulpmiddel)

Maar ook sneller in een diepe slaap komen door middel van valeriaan werd aangetoond in een studie (16). Hier deden volwassenen met slapeloosheid aan mee. Een enkele dosis valeriaan stelde hen in staat 36% sneller in diepe slaap te komen. Bovendien nam de totale tijd dat ze in diepe slaap waren toe gedurende 14 dagen dat ze valeriaan gebruikten.

Bijzonder mooi is dat valeriaan ook mensen met slapeloosheid kan helpen die gestopt zijn met het gebruik van benzodiazepines. Dit zijn kalmerende medicijnen die na verloop van tijd tot afhankelijkheid kunnen leiden. Een voordeel van een natuurlijk middel is dat dit geen verslavend effect heeft.

Hoeveel valeriaan per dag om te ontspannen?

Hoeveel valeriaan per dag je mag nemen als je behoefte hebt aan een ontspannen gevoel heb je ook eerder in dit artikel kunnen lezen. Dit is ’s morgens, ’s middags en ’s avonds 1 capsule bij de maaltijd. Uiteraard is ook deze dosering gebaseerd op mijn aanbevolen Arkocaps Valeriaan Capsules.

Als je liever andere valeriaansupplementen of valeriaandruppels gebruikt, check dan altijd de verpakking. Hier staat op hoeveel valeriaan per dag je mag nemen.

Als je stress hebt, is het heel moeilijk om kalm te blijven. Ik denk dat iedereen dat wel eens heeft ervaren. Af en toe stress is geen enkel probleem. Het hoort bij het leven.

Maar als de stress gaat overheersen en het niet meer lukt om kalm te worden, kan valeriaanwortel helpen bij het verminderen van angstige gevoelens die optreden als reactie op stressvolle situaties. Meerdere onderzoeken (6, 17, 18, 19) hebben uitgewezen dat valeriaan kan helpen.

Valeriaan zorgt voor een ontspannen gevoel

Naast het verminderen van angst als reactie op acute stress, kan valeriaanwortel ook helpen bij chronische aandoeningen die worden gekenmerkt door angstig gedrag. (20, 21) Dit zijn bijvoorbeeld een gegeneraliseerde angststoornis of obsessief-compulsieve stoornis (OCS).

Overige voordelen van valeriaanwortel

Veel mensen willen weten hoeveel valeriaan per dag je mag nemen bij slapeloosheid of bij stress en spanning. Echter heeft valeriaanwortel nog tal van andere voordelen. Waarschijnlijk weet ook jij daar weinig van. Dit komt omdat er minder gepubliceerd onderzoek is naar de effecten op andere aandoeningen.

Sommige onderzoeken suggereren echter dat valeriaanwortel ook voordelen kan bieden in de volgende situaties:

Menopauze
Valeriaan kan de ernst van opvliegers tijdens de overgang doen afnemen.

Menstruatieproblemen
Vrouwen die last hebben van PMS (premenstrueel syndroom) of een pijnlijke menstruatie kunnen baat hebben bij valeriaan. Het verbetert de fysieke, emotionele en gedragssymptomen van PMS.

Restless legs-syndroom
Door het gebruik van valeriaan kunnen symptomen van rusteloze benen verbeteren en zal de slaperigheid overdag verminderen.

Ziekte van Parkinson
Een studie (22) wees uit dat de behandeling van muizen met de ziekte van Parkinson met valeriaan-extract leidde tot beter gedrag, een afname van ontstekingen en een toename van het antioxidantgehalte.

Heeft valeriaan nadelige effectten?

Wie zich afvraagt hoeveel valeriaan per dag je mag nemen, is uiteraard voorzichtig met zijn of haar gezondheid. En dat is goed! Je moet zuinig zijn op je lijf, je hebt er immers maar één. Het is daarom goed om altijd op de verpakking te checken hoeveel valeriaan je per dag mag nemen. Kun je daar niks vinden? Kijk dan of er een bijsluiter aanwezig is.

Als je valeriaan op de juiste manier gebruikt, is het vrijwel voor de meeste mensen opmerkelijk veilig. Studies (23, 24) hebben aangetoond dat het geen nadelige veranderingen in het DNA veroorzaakt. Bovendien lijkt het de mentale of fysieke prestaties niet te beïnvloeden wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven.

Veel medicijnen tegen angst of slapeloosheid veroorzaken afhankelijkheid of ontwenningsverschijnselen als je hiermee stopt. Valeriaan daarentegen kent deze gevolgen niet. Bijwerkingen komen ook niet vaak voor. In enkele gevallen zie je nog wel eens hoofdpijn, maagpijn en duizeligheid. Ironisch genoeg is zelfs slapeloosheid genoemd, hoewel dit heel zeldzaam is.

LET OP!
Als je een leveraandoening hebt of een andere ernstige medische aandoening, is het belangrijk om met je arts te bespreken of het veilig is om valeriaan in te nemen.

Ook zwangere vrouwen en kinderen jonger dan drie jaar dienen GEEN valeriaan te gebruiken zonder medisch toezicht. Mogelijke risico’s voor deze groepen zijn niet geëvalueerd.

Tot slot …

Valeriaan kan heel goed ingezet worden bij slapeloosheid of nervositeit. Het is belangrijk om te controleren hoeveel valeriaan per dag je mag nemen. In dit artikel heb ik de hoeveelheden aangegeven die gelden voor Arkocaps Valeriaan Capsules.

Als slaapcoach beveel ik deze aan omdat dit product natuurlijk is en de capsules zonder enige toevoegingen van gist, suiker, conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen zijn. Daarbij zijn deze ook nog eens glutenvrij.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een ander soort valeriaan te kopen. Om te weten hoeveel valeriaan per dag je mag nemen van dit merk, adviseer ik je goed de verpakking te lezen. Als je daar niet de juiste informatie kunt vinden, kijk dan of er een bijsluiter bij het product zit.

Bij juist gebruik is valeriaan een zeer veilig middel en het kent dan ook niet of nauwelijks bijwerkingen. Er zijn echter een aantal groepen die valeriaan niet op eigen houtje mogen gebruiken. Zij moeten dit altijd doen in overleg met een arts. Dit zijn:

 • Zwangere vrouwen
 • Kinderen onder de drie jaar
 • Mensen met een leveraandoening
 • Mensen met een ernstige ziekte

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Wil je af van je slapeloosheid of van stress, spanning of nervositeit? Dit heb je nodig >>

100% plantaardige bestanddelen
Bekijk het product bij bol.com >>

Veelgestelde vragen over valeriaan

Wat is de juiste valeriaan dosering?

Ik beveel de Arkocaps Valeriaan Capsules aan. Als je deze wilt gebruiken om beter te slapen, mag je 2 capsules voor het avondeten nemen én 2 capsules vlak voor het slapengaan.

Wil je valeriaan gebruiken om meer te ontspannen? Gebruik dan ’s morgens, ’s middags en ’s avonds 1 capsule bij de maaltijd.

Is valeriaan verslavend?

Valeriaan is een natuurlijk middel. Dit heeft als voordeel dat er geen verslavend effect zal optreden. Bij het slikken van valeriaan ontwikkel je geen afhankelijkheid en krijg je ook geen ontwenningsverschijnselen als je ermee stopt.

Toch blijft het altijd verstandig om het ook eens een periode te laten staan. Je moet niet het idee krijgen dat je zonder valeriaan niet meer kunt slapen of ontspannen.

Kan valeriaan gevaarlijk zijn?

Gelukkig verdragen de meeste mensen dit kruidengeneesmiddel prima. Soms klagen mensen over maagdarmklachten. Dan kun je denken aan misselijkheid en buikpijn. Verdere bijwerkingen van valeriaan zijn niet bekend.

Wat moet je doen als je te veel valeriaan hebt genomen?

Er zijn geen verschijnselen bekend van een eenmalige overdosis valeriaan. Maar gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Bij een overdosis kunnen de volgende klachten ontstaan:

– Buikkrampen
– Vemoeidheid
– Benauwdheid
– Licht in hoofd voelen

Heb je klachten door een overdosis valeriaan? Raadpleeg dan altijd een arts.


Bronnen:
Healthline
PubMed | National Library of Medicine
ScienceDirect

https://www.healthline.com/nutrition/valerian-root

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20634372/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24790267/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19014069/
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18602406/
5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10411208/
6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/
7 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S009130570300368X
8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26177123/
9 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17268081/
10 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3936097/
11 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7122669/
12 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24199972/
13 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21775910/
14 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2678162/
15 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2678162/
16 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10761819/
17 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22923195/
18 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11807960/
19 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16444660/
20 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410546/
21 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22718671/
22 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26522450/
23 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24837473/
24 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25093031/

4 reacties

 1. Echt leuk artikel.

  Nou de symptomen van slapeloosheid en spierpijn zijn precies wat ik heb, maar ik heb het ook moeilijk om grote pillen door te slikken. Ik heb dit probleem al van kindsbeen af en ik elke keer moet ik kokhalzen als ik een grote pil moet doorslikken. Kunnen jullie geen supplement in olievorm aanraden? Na zelf wat opgezocht te hebben vind ik alleen maar flinndal.nl/magnesium/magnesium-olie terug, maar ik ben helemaal niet bekend met dit merk en had graag jullie professionele mening gehoord.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Adam Van Hoof

  1. Dat is vervelend, Adam. Veel kinderen hebben moeite met het doorslikken van grote pillen. Gelukkig wordt dat beter naarmate ze ouder worden. Maar net als bij jou blijven sommige volwassenen hier moeite mee houden. Een enkele keer kun je een pil / supplement breken of laten smelten in wat water. Als je op zoek bent naar magnesium in een vorm die je niet hoeft te slikken, dan raad ik zeker de producten van Zechsal aan. Je kunt deze hier bekijken >>

  1. Hoi Stefan,

   Je bedoelt dat je dat elders leest?

   Hoe ik het zie?
   Het product in dit artikel is 100% plantaardig en heeft geen vervelende toevoegingen.
   Dit zegt al heel veel over de veiligheid.

   Toch moet je inderdaad altijd bedacht zijn.
   Daarom staan er in mijn artikel ook waarschuwingen voor mensen die het beter niet kunnen gebruiken.

   En als men twijfelt aan veiligheid dan is mijn advies altijd: overleg het met je huisarts!

   Groet,
   Mireille

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen