Gepubliceerd op: januari 3, 2020

Melatonine voor een betere nachtrust

Laatste update: mei 26, 2021

“Kun je niet slapen? Neem gewoon een melatoninepilletje joh!” Ik lees het steeds vaker en hoor het zelfs ook in mijn eigen omgeving. Melatonine lijkt de laatste jaren helemaal een soort hip te zijn. ‘Even’ een pilletje nemen klinkt natuurlijk heel eenvoudig en het kan ook zéker een oplossing zijn voor jouw slapeloosheid, maar zelf denk ik dat een beetje vooronderzoek nooit kwaad kan.

Uit ervaring weet ik hoe vervelend het is als je slaappatroon verstoord is. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat je goed weet waar je mee bezig bent en niet zomaar iets gaat slikken waarvan iedereen roept dat het fantastisch is. Nu heb je door je slapeloosheid misschien niet zo heel veel zin om van alles uit te gaan zoeken. Vaak ontbreekt de energie daar namelijk voor. Maar dat is in dit geval geen probleem. Lees gewoon lekker verder, want ik heb namelijk ontzettend veel waardevolle informatie over melatonine verzameld. Het is gewoon heel belangrijk dat je weet wat het is en wat het doet. Alleen dan kun je een weloverwogen keuze maken.


Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon die door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt wordt en jouw dag- en nachtritme regelt. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je slaperig wordt als het donker gaat worden. In de namiddag en de late avond zal je melatonine niveau daarom ook gaan stijgen en gedurende een groot deel van de nacht blijft het hoog. Vervolgens zakt tegen de ochtend het niveau weer naar beneden. Jouw interne klok regelt zo dus op een heel natuurlijke manier wanneer je wilt slapen of wanneer je weer wakker wilt worden. Als jij slaapproblemen hebt, kan het zomaar zijn dat deze biologische klok verstoord is. Een verstoord melatonineritme kan dus hersteld worden door inname van melatonine supplementen.

Hoe merk je dat jouw biologische klok verstoord is?

Bij een verstoord slaap-waakritme is het moeilijk om in te slapen of door te slapen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het verschuiven van de tijd. Denk hierbij aan een lange reis met het vliegtuig (de bekende jetlag) of aan het werken in nachtdiensten. Bij een verstoorde biologische klok kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Minder energie
  • Hoofdpijn, prikkelbaar en wisselende stemmingen
  • Slecht kunnen concentreren
  • Verstoord eetpatroon
  • Andere ontlasting; obstipatie of juist diarree

Meestal is zo’n verstoorde biologische klok van tijdelijke aard. Bij chronische verstoringen zoals de slaapstoornissen Delayed Sleep phase syndrome (DSPH – vertraagde slaapfase syndroom) (1) en de Advanced sleep phase syndrome (ASPH – vervroegde slaapfase sybdroom) (2) raad ik aan eerst overleg te plegen met een arts. In andere gevallen kan zelfstandig gebruik van melatonine zeker uitkomst bieden.

Slaapproblemen door jetlag of nachtdienst

Reis jij inderdaad geregeld door verschillende tijdzones of heb je een baan waarbij je ook nacht- of ploegendienst moet draaien? Dan kan melatonine absoluut een waardevol product voor jou zijn. Bij een jetlag kun je de supplementen het beste gebruiken zolang er klachten zijn. Meestal is dit 2 tot 5 dagen na aankomst.

Misschien heb je de reclame op tv al gezien? 100% plantaardige melatonine koop je bij DeOnlineDrogist.nl. De grootste online drogisterij van Nederland.


Shop je liever online bij bol? Bekijk hier het product >>

Waarvoor wordt melatonine gebruikt?

Het is wel duidelijk: melatonine wordt gebruikt voor het behandelen van slaapproblemen. Supplementen hebben echter alleen maar zin als de slaapproblemen veroorzaakt worden door een stoornis in het melatonineritme. Het zou heel goed kunnen dat dit bij jou aan de orde is. Want het komt echt niet alleen maar voor bij mensen die veel reizen of werken in ploegendiensten. Er zijn nog tal van andere oorzaken waardoor het melatonineritme verstoord kan raken. Hieronder zie je een lijstje met de meest voorkomende oorzaken:

  • Stress
  • Gebruik van alcohol en/of drugs
  • Ziekte
  • Zwangerschap
  • Depressie / angst
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • Geluidsoverlast in de nacht
  • Te lang gebruik van mobiele apparatuur voor de nacht
  • ADHD
  • Autisme

Is melatonine slecht voor je?

Nee, als je melatonine in een lage dosis gebruikt zijn de supplementen in de meeste gevallen veilig. Zelfs op lange termijn. In de melatonine ‘bijsluiter’ van dr. W. Braam (3) (arts en al 20 jaar bezig met melatonine) staat dat er tot nu toe geen meldingen zijn van schadelijkheid bij de mens. Het is zelfs vrij verkrijgbaar als supplement en dus heb je geen recept nodig voor de apotheek. Dit zal pas nodig zijn bij hogere doseringen. Die moeten namelijk altijd in overleg met een arts.

Bij bepaalde (auto-immuun) ziekten raad ik je echter wel aan eerst te overleggen met je huisarts. Melatonine kan namelijk bij bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, leukemie, leverziekte, baarmoederhalskanker en reumatoïde artritis bepaalde symptomen van de ziekte versterken. Wees ook voorzichtig bij zwangerschap en borstvoeding, epilepsie, nierinsufficiëntie en ernstige neurologische stoornissen.

Melatonine dosering

De melatonine dosering is een beetje afhankelijk van je leeftijd en je melatonineritme. Als je geen specifiek advies hebt gekregen, kun je de volgende richtlijnen volgen:

Neem de dosis ruim voordat je naar bed gaat in. Volwassenen nemen ongeveer 1 mg tot 3 mg. Als het een gunstig effect op je slaapritme heeft, kun je overwegen of een lagere dosis ook toereikend is. Kinderen mogen het middel ook gebruiken en nemen dan tot 1,5 mg. Als je de supplementen langdurig gebruikt is het verstandig om tenminste één week in een jaar te stoppen. Je kunt dit het beste in de zomerperiode doen.

Melatonine voor je kind

Heeft jouw kind moeite met in slaap vallen? Ik kan mij voorstellen dat je daar op den duur wanhopig van wordt en overweegt om melatonine voor je kind te kopen.

Sleepzz rust- en slaapsiroop is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het wordt gebruikt bij druk gedrag en moeilijk slapen. Vaak is het drukke gedrag ook de oorzaak van het moeilijk in slaap vallen. Je kind moet opeens van actie naar rust. Met een vol en druk hoofd inslapen is natuurlijk heel erg moeilijk.

Melatonine

Je kunt natuurlijk ook specifiek kiezen voor melatonine voor je kind, maar zelf zou ik eerder gaan voor deze siroop. Mede doordat er geen gewenning optreedt en je het langdurig kunt gebruiken. Zolang je de gebruiksaanwijzing volgt, is dit product veilig voor jouw kind.

Gun ook jouw kind een betere nachtrust. Twijfel je? Raadpleeg dan eerst altijd je huisarts.

Bijwerkingen melatonine

Zoals elk product kan ook melatonine voor bijwerkingen zorgen. Gelukkig wordt het bijna altijd goed verdragen en zijn de bijwerkingen nihil. Goed om te weten is het feit dat het gebruik van supplementen geen invloed heeft op de eigen melatonineproductie. In 0.1 tot 1% van de gevallen ontstaan er de volgende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Obstipatie
  • Droge mond
  • Rusteloosheid
  • Misselijkheid
  • Veel dromen
  • Duizeligheid

Merk je dat je in de ochtend veel last van slaperigheid hebt, dan kan het zijn dat je een te hoge dosis gebruikt. Mocht je andere geneesmiddelen gebruiken, vraag dan altijd even bij de huisarts na of je daarnaast ook melatonine mag innemen.

Als je last krijgt van bijwerkingen is het een geruststellende gedachte dat deze verdwijnen zodra je stopt met de supplementen. Het is toegestaan om in één keer te stoppen. Als je de melatonine meerdere weken tot maanden hebt gebruikt, kan het meer dan twee maanden duren voordat je natuurlijke melatonine afgifte weer op het oude niveau is.

Melatonine kopen

Melatonine is dus in suppletievorm vrij verkrijgbaar en je kunt het kopen bij drogisterijen en reformwinkels, maar ook online. Mij valt het vooral op dat veel webwinkels supplementen hebben met een zwaardere dosering. Lees daarom altijd even goed de tekst met informatie over het product. Ik ga je hierbij één goede tip geven: op de verpakking staat heel vaak dat je de melatonine vlak voor het slapen gaan in moet nemen. Maar als je dit doet, pakt het effect meestal averechts uit.

Melatonine

Wat is het juiste moment om melatonine in te nemen?

Melatonine kan echt goed werken als je het op de juiste manier inneemt. Ideaal is ongeveer 5 uur voordat het melatonine niveau in je lichaam gaat stijgen. Dat is dus zo ongeveer vanaf de namiddag. Dit kan natuurlijk van persoon tot persoon verschillen, dus daar zul je zelf een beetje mee kunnen experimenteren. Als je melatonine te laat inneemt is dat natuurlijk geen ramp, maar de aanmaak van het slaaphormoon komt dan veel later op gang. Je zult begrijpen dat de piek dan pas in de nacht is. Het supplement zal gerust zijn werk doen, maar dat zal maar voor een paar dagen zo zijn. Door een late inname verliest het daarna zijn werking. In dit soort gevallen zijn mensen geneigd de dosering op te schroeven, maar eigenlijk is dat dus helemaal niet nodig. Het kan zelfs een vervelende valkuil zijn. Want steeds heb je tijdelijk een soort van succes, maar uiteindelijk draait het continue op hetzelfde uit.

Tot slot …

Nu je een stuk wijzer bent geworden over melatonine en het gebruik daarvan, kun je vast wel antwoord geven op de vraag: ‘Is melatonine geschikt voor mij?’ Als jij al een langere tijd slecht slaapt en daar zit geen ernstige achterliggende oorzaak achter verscholen, dan is melatonine zeker geschikt voor jou. Vitalize Melatonine kan jouw slaap verbeteren waardoor je je overdag weer alerter en opgewekter voelt.

Wil je graag meer tips om in slaap te vallen?
Het e-book “20 tips om snel in slaap te vallen” kun je hier GRATIS downloaden! >>>




Bronnen:
Slingeland Ziekenhuis  | Kenniscentrum Slaapaandoeningen
Wetenschappelijk melatonine platform

https://slaapcentrum.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte+-Aandoening/Verstoorde+biologische+klok/Vertraagde+slaapfase+syndroom/837/861/863
https://slaapcentrum.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte+-Aandoening/Verstoorde+biologische+klok/Vervroegde+slaapfase+syndroom/837/861/865
https://melatonine.nu/cv-wiebe-braam/

Wil je meer weten over dit artikel? Stel gerust je vraag!
Natuurlijk mag je ook een leuke reactie achterlaten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook:

september 1, 2020

april 20, 2020

november 12, 2019

oktober 29, 2019