De meeste mensen wassen hun dekbedovertrek, hoeslakens en kussensloop regelmatig. Maar het dekbed wordt nog wel eens vergeten. Maar weet je dat een dekbed wassen minstens zo belangrijk is? Deze kan namelijk allergenen bevatten, zoals huisstofmijten die jouw goede nachtrust kunnen verpesten.
Elke nacht verlies je huidcellen en zweet tijdens het slapen. Dit moedigt huisstofmijten aan. Ze produceren uitwerpselen die bacteriën stimuleren en die prikkelbare ogen en astma veroorzaken. Deze uitwerpselen, huidcellen en zweet hopen zich op in je kussen en in je dekbed.
Bleeeh … vies hè!
Het wordt dan ook aanbevolen om minstens twee keer per jaar (of natuurlijk als je geknoeid hebt) je dekbed eens goed te wassen. Zo houd je jouw bed fris en schoon en allergieën op afstand. Gelukkig is het wassen van een dekbed bijna net zo eenvoudig als het doen van een normale was. Je moet alleen even weten waar je op moet letten. In dit artikel leg ik je dan ook uit hoe jij je het beste jouw dekbed kunt wassen.
6 tips voor als je jouw dekbed gaat wassen
Tip 1: Check het waslabel van je dekbed
Als je wastrommel groot genoeg is, kun je prima jouw dekbed in je eigen wasmachine wassen. Natuurlijk moet je wel goed rekening houden met het type dekbed. Check daarom van tevoren altijd het waslabel. Hierop staan de instructies van de fabrikant. Sommige materialen, zoals wol of zijde, kunnen in de wasmachine beschadigen of krimpen. Dus als er op het label staat: ‘Alleen chemisch reinigen’ is het verstandig je dekbed te laten reinigen bij een stomerij.
Als er op het label staat dat je jouw dekbed in de wasmachine kunt wassen, volg dan goed de instructies op. Soms moet je koud water gebruiken of wordt een handwas aanbevolen. Het is nog even het vermelden waard dat je een donzen dekbed ook zelf kunt wassen. Veel mensen denken dat dit dekbed naar een stomerij moet. Dit is alleen nodig als het specifiek op het waslabel staat.

Tip 2: Verwijder eventuele vlekken en repareer indien nodig
Soms heb je geknoeid en moet je dekbed daarom in de was. Maar het kan ook voorkomen dat je vlekken ontdekt als je het dekbedovertrek eraf haalt. Verwijder deze vlekken voordat je het dekbed in de wasmachine gooit.
Schud de vulling een beetje weg en maak de vlek schoon met wat ossengalzeep of groene zeep. Controleer ook of er gescheurde naden zijn of losse draden. Repareer dit voordat je het dekbed gaat wassen. Zo voorkom je schade aan je wasmachine of droger.
Heb je een wit dekbed? Laat deze dan eerst vijf minuten in een oplossing met twee liter koud water en een half kopje bleekwater weken. Hierdoor frist de kleur weer op. Daarna ga je het dekbed echt wassen. Deze heeft wel ruimte nodig om rond te draaien. De beste manier om het dekbed in je wasmachine te stoppen is door het dubbel te vouwen en het gewicht daarna uit te spreiden.
Tip 3: Gebruik de juiste wasmachine
Zorg ervoor dat jouw dekbed in de wasmachine past met voldoende ruimte. Het is zeker het beste om een dekbed alleen te wassen. Ook al is de verleiding groot om er nog wat kleding bij te gooien. Het is belangrijk dat het dekbed zoveel mogelijk ruimte heeft. Als dit niet het geval is, kan de vulling namelijk samendrukken en daardoor wordt het dekbed mogelijk niet goed schoon.
Als je wasmachine niet groot genoeg is, kun je jouw dekbed laten wassen bij een stomerij. Of je kiest ervoor het dekbed te wassen met de hand. Dit kun je doen in je badkuip. Let er wel goed op dat je het dekbed goed uitspoelt!
Bij de stomerij wordt jouw dekbed na het stomen goed verpakt.
Tip 4: Check voor het wassen je dekbed
Nu je bijna zover bent om je dekbed in de wasmachine te gooien, is het belangrijk om te bekijken welk type dekbed je hebt. Hieronder zie je een overzicht van vier verschillende type dekbedden en hoe deze schoon te maken.
Donzen dekbed
- Kan in wasmachine gewassen worden.
- Kies een fijnwasprogramma of wolwasprogramma.
- Check waslabel voor aantal graden (40 of 60 graden).
- Gebruik speciaal wasmiddel voor zijde, donswasmiddel, fijnwasmiddel of een milde shampoo.
- Bij ieder wasmiddel niet meer dan ¼ van de normale hoeveelheid gebruiken.
- Laat een paar tennisballen meedraaien in de wasmachine. Zo blijft je dekbed lekker luchtig en klonteren de (dons)veertjes niet samen.
- Begin op tijd met wassen. Het drogen kan namelijk een hele tijd duren (meerder uren is heel gewoon).
- Droog je dekbed op een lage temperatuur (maximaal 30 graden).
Synthetisch dekbed
- Kan in wasmachine gewassen worden.
- Wassen meestal op maximaal 60 graden (check dit goed op het waslabel).
- Dit type dekbed niet te vaak wassen (door vaker te wassen, verkort je de levensduur).
- Dit dekbed drogen mag in de droger.
Wollen dekbed
- Het wordt afgeraden om een wollen dekbed in een wasmachine te wassen.
- Kies voor chemisch reinigen.
- Sommige wollen dekbedden mogen wél gewassen worden (op 40 graden) / check label!
- Bij afwezigheid van waslabel wollen dekbed altijd naar stomerij brengen om te reinigen.
- Lucht een wollen dekbed regelmatig. Door de zelfreinigende eigenschappen van wol is luchten voldoende en blijft het dekbed lekker fris.
Zijden dekbed
- Niet in wasmachine.
- Reinigen bij stomerij.
- Lucht dit type dekbed twee tot drie keer per jaar. Het liefst in de buitenlucht, maar zorg dat het dekbed dan niet in de volle zon hangt.
Tip 5: Kies juiste wasmiddel en wasprogramma
Gebruik een mild of natuurlijk wasmiddel en volg altijd de instructies op de fles. Selecteer vervolgens een fijnwasprogramma en als het mogelijk is een extra spoeling. Op het waslabel van je dekbed kun je lezen op hoeveel graden je jouw dekbed mag wassen. Koud of warm water beschermt kleuren en stoffen. Heet water doodt huisstofmijten. Indien mogelijk dit gebruiken als je het dekbed niet in de droogtrommel gaat drogen.
Tip 6: Droog je dekbed met tennisballen
Net als in de wasmachine is het ook verstandig om in de droger tennisballen te gebruiken. Hierdoor wordt de vulling gelijkmatig verdeeld en komt je dekbed in goede conditie weer uit de droger. Droog je dekbed enkele uren op de temperatuur die op het waslabel wordt aangegeven.
Het is verstandig om je dekbed ieder half uur even uit de droger te halen. Als de tennisballen niet voldoende werken, kun je op deze manier de vulling opnieuw verdelen. Indien je dekbed niet in de droger past, kun je overwegen om alles bij een stomerij uit te laten voeren.
Wasinstructies:
Kussens wassen in wasmachine
Naast je dekbed wil je uiteraard ook je hoofdkussen wel eens wassen. Aangeraden wordt om dit twee keer per jaar te doen. Op een hoofdkussen komen immers allemaal bacteriën voor. Bijvoorbeeld als je verkouden bent of griep hebt.
De meeste kussens kun je in de wasmachine wassen. Maar check altijd eerst de onderhoudsinstructies. Daarnaast moet je wasmachine groot genoeg zijn en is het belangrijk dat er een sterke voering om je kussen zit. Er moeten sowieso geen gaten inzitten. Natte veren zouden anders je wasmachine kunnen verstoppen. Leg het kussen dan ook in een kussensloop. Zo voorkom je dat de vulling naar buiten lekt.
Let op: schuimkussens mogen niet in een wasmachine. Breng deze naar een stomerij.
Belangrijke punten als je een kussen gaat wassen in de wasmachine:
- Een temperatuur van 60 graden doodt de meeste bacteriën.
- Was bij voldoende ruimte twee kussens tegelijk. Zo blijft de wasmachine in balans.
- Het is belangrijk dat je het hoofdkussen goed droogt. Zo voorkom je schimmel en meeldauw.
- Als je kussen in de droogtrommel mag, stel deze dan niet te heet in.
- Gebruik ook hier tennisballen. In een kussensloop of in schone sokken. Zo voorkom je dat de vulling gaat klonteren.

Kussen wassen in bad
Als je niet voldoende ruimte in je wasmachine hebt, kun je natuurlijk ook het bad gebruiken. Vul deze (of een grote plastic bak) met lauw water en voeg wat wasmiddel toe. Meng dit met je handen. Daarna dompel je het kussen volledig onder en beweeg je het een paar minuten om vuil en puin te verwijderen. Vervolgens spoel je het kussen af tot het water schoon en zeepvrij er vanaf loopt.
Knijp zoveel mogelijk water uit, ga dan naar buiten en wring het weer uit. Dit gaat beter als je het met z’n tweeën doet. Ieder aan een uiteinde. Schud het kussen uit voordat je het aan de waslijn hangt. Begin wel op tijd. Zo heb je voldoende droogtijd en kun je ’s avonds met een fris en schoon kussen weer gaan slapen.
Tip voor zachte kussens
Wil je graag donzige kussens? Stop ze dan gewoon één keer per week in de droogtrommel. Door het draaien blazen ze wat op en de hitte doodt dode huidcellen en droogt vocht op.
Tot slot …
Het is heel verstandig om minstens twee keer per jaar je dekbed te wassen. Het geeft niet alleen een fris en schoon gevoel, je houdt meteen ook allergieën op afstand. Gemiddeld gaat een dekbed zo’n tien jaar mee. Maar dan moet je deze natuurlijk wel fris houden. Anders is het toch echt aan te bevelen je dekbed eerder te vervangen.
Tips om je dekbed fris te houden:
- Zet elke dag je slaapkamerraam minimaal een uur open. Zo ventileer je niet alleen je slaapkamer, maar ook je dekbed.
- Maak er een gewoonte van om bij het opstaan je dekbed even losjes op te schudden.
- Check altijd goed het waslabel van je dekbed en was (of stoom) je dekbed ook weer niet te vaak.
- Hang je dekbed regelmatig even buiten. Lekker luchten, maar uiteraard niet in de regen of in felle zon.
- Stop af en toe je dekbed in de droogtrommel. Wel kort en ook op de laagste stand. Op deze manier kun je gemakkelijk transpiratievocht verwijderen.
- Bacteriën kun je ook in de vriezer verwijderen. In plaats van je dekbed wassen, leg je deze dus eens in de vriezer.
- Als je een donzen dekbed hebt, is het niet verstandig om met een stofzuiger vuil te verwijderen. Mogelijk beschadig je dan de vulling.
Dekbed vervangen
Hoe lang heb jij jouw dekbed al? Als dit 10 jaar of langer is, is het verstandig je dekbed te vervangen voor een nieuw exemplaar. Bekijk hier het enorm grote aanbod van Swiss Sense >>
Bronnen:
SAGA
Architecturaldigest