Gepubliceerd op: juni 28, 2023

Hooikoorts symptomen

Laatste update: juni 28, 2023

Steeds meer mensen krijgen last van hooikoorts. Deze vervelende allergie kan voor behoorlijk wat klachten zorgen. Opvallend is dat veel mensen ook slechter slapen in het hooikoortsseizoen. Als slaapcoach leek het mij dan ook een goed idee om eens een blog te schrijven over hooikoorts. Want wat is het nu precies? En wat zijn de echte hooikoorts symptomen? Je leest het allemaal in dit blog en uiteraard ontdek je wat het beste middel is.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is de gebruikelijke naam voor allergische rhinitis. Indien je neus en/of ogen in contact komen met omgevingsallergenen speelt de hooikoorts op. Omgevingsallergenen zijn:

  • Pollen (grassen, onkruid en bomen)
  • Schimmels
  • Huisstofmijt
  • Huidschilfers van dieren

Als je over hooikoorts praat, denken de meeste mensen dat deze allergie optreedt in de lente. De graspollen in de lucht zijn dan immers op hun hoogtepunt. Deze vorm staat bekend als seizoensgebonden allergische rhinitis of hooikoorts in het voorjaar. Maar helaas kan hooikoorts ook op andere momenten van het jaar optreden.

Heb je bijvoorbeeld het hele jaar door last van hooikoorts symptomen dan staat dit bekend als niet-seizoensgebonden allergische rhinitis. Deze vorm van allergie wordt meestal veroorzaakt door een reactie op allergenen zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van dieren of beroepsallergenen. De symptomen zijn hetzelfde en heel erg vervelend. Sommige mensen kunnen zich er echt ziek door voelen.

De pollen, het stof en andere microscopisch kleine deeltjes worden opgevangen door de kleine haartjes en slijm langs de neusgangen. Je neus werkt dus als een filter. Als je hooikoorts hebt ben je allergisch voor sommige deeltjes (bijvoorbeeld pollen) die in je neus vast komen te zitten. Wat volgt is een allergische reactie. Dit houdt in dat je immuunsysteem een onschuldige stof behandelt alsof deze gevaarlijk is. En dus voert het een ‘aanval’ uit. Het gevolg is dat je neusgangen ontstoken raken en er meer slijm geproduceerd wordt.

Ben je niet zo’n lezer? Bekijk dan eens deze video van Arts en Zorg. In deze video wordt kort uitgelegd wat de symptomen van hooikoorts zijn en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Misschien twijfel je of jouw klachten bij hooikoorts passen.  Hieronder zie je dan ook een lijst met verschillende hooikoorts symptomen:

  • Niezen
  • Hoesten
  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Ogen die jeuken, tranen of rood zijn
  • Jeukende keel, mond, neus en oren
  • Reukverlies
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn
  • Vermoeid gevoel
  • Pijn rond je slapen en voorhoofd

Mensen die astma hebben kunnen ook nog de volgende hooikoorts symptomen ervaren:

  • Beklemmend gevoel op de borst
  • Piepen en hoesten
  • Kortademig

Vaak wordt hooikoorts verward met een verkoudheid. Dat laatste gaat echter in de meeste gevallen na één of twee weken weer over. Hooikoorts daarentegen kan wel weken of maanden duren. In sommige gevallen kunnen hooikoorts symptomen zo ernstig zijn dat je hierdoor niet kunt slapen. Maar ook concentratieproblemen, vermoeidheid en een onwel gevoel kunnen optreden

Hoe lang duurt hooikoorts?

Als je rondloopt met waterige ogen, een verstopte neus, steeds moet niezen en alles jeukt, wil je natuurlijk graag weten wanneer je verlost zal zijn van deze akelige hooikoorts symptomen. In een zoekwoordenonderzoek ontdekte ik dan ook dat ontzettend veel mensen op Google intikken: “Hoe lang duurt hooikoorts?”

Helaas is er niet een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Doorgaans hebben mensen een paar weken last van hooikoorts. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het bloeiseizoen van de berk. Maar als je allergisch bent voor verschillende bomen en grassen kan het helaas voorkomen dat je het gehele voorjaar en zomer last hebt van deze allergie.

Het is dus moeilijk aan te geven hoe lang hooikoorts duurt. Tussen februari en september groeien de meeste bomen, grassen en planten. Logischerwijs heb je in deze periode dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek ligt in de maanden mei en juni. Maanden waarin de grassen volop bloeien.

Prevalin heeft een mooie pollenkalender ontworpen. Hierop kun je precies zien in welke maanden bepaalde bomen, struiken, kruiden en grassen de meeste klachten geven.

Pollenkalender_hooikoorts

Bron: Hooikoorts.com

Wat is een goed middel tegen hooikoorts?

Ben je ervan overtuigd dat jij ook hooikoorts hebt? Dan wil je natuurlijk meteen weten wat een goed middel is om deze allergie te lijf te gaan. Hier zijn verschillende middelen (of methodes) voor. Kijk vooral wat bij jou past. De meeste mensen starten met  een neusspray, oogdruppels of tabletten. Als dit niet voldoende helpt, wijken zij uit naar andere middelen. Hieronder zie je een overzicht:

Neusspray
Een neusspray kan een mooie oplossing zijn als je vaak last hebt van een verstopte neus, een loopneus of niesbuien. Je pakt direct de eerste hooikoorts symptomen aan waardoor je een allergische reactie voorkomt. Op je neusslijmvlies zorgen allergenen voor een allergische reactie. Een neusspray houdt deze allergenen tegen.

Een aanrader is de Prevalin Direct neusspray. Deze spray bevat geen geneesmiddelen (zoals antihistamine of cortisone). Daardoor zul je ook geen last krijgen van een vermoeid of slaperig gevoel. Als je een neusspray gebruikt, geniet je van de volgende voordelen:

  • Een snelle en effectieve werking
  • Een volledige werking na drie minuten
  • Een werking die vijf keer sneller is dan tabletten
  • Bezorgt je niet een slaperig gevoel
  • Na gebruik stopt het allergenen
  • Ook te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding

Wil je meteen Prevalin Direct neusspray bestellen?  Dat kan hier >>

Oogdruppels
Bij problemen met je ogen, bijvoorbeeld geïrriteerde, tranende of jeukende, kunnen oogdruppels een goede oplossing zijn. Speciale oogdruppels voor hooikoorts zorgen ervoor dat je allergieklachten voorkomt én dat deze verdwijnen. De oogdruppels van Prevalin helpen goed bij de volgende klachten:

  • Gezwollen oogleden
  • Rode ogen
  • Tranende ogen
  • Jeuk en een branderig gevoel in de ogen

Iedereen heeft mestcellen in zijn of haar lichaam. Je lichaam bewaart hier de stoffen in die binnendringers uitschakelen. Antistoffen in het lichaam vangen pollen op uit de lucht. Deze antistoffen zitten vast aan mestcellen. Doordat deze mestcel geprikkeld wordt, geeft hij onder andere het stofje histamine af. Juist dit stofje zorgt voor die vervelende hooikoorts symptomen. Het is dus de bedoeling dat de werking van histamine geremd wordt. Dat doet de werkende stof ‘dinatriumcromoglicaat’. Deze stof zit in oogdruppels die speciaal bedoeld zijn voor hooikoortspatiënten.

Wil je meteen Prevalin oogdruppels bestellen? Dat kan hier >>

Hoe kan je het beste het oog druppelen?

Vind je het lastig om oogdruppels te gebruiken? In onderstaande video van Apotheek.nl kun je een duidelijke instructie bekijken.

Tabletten

Heb je de pech dat je last hebt van alle hooikoorts symptomen? Dus zowel een loopneus, verstopte neus, niesbuien én tranenede, brandende of jeukende ogen. Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor tabletten. Je kunt deze tabletten het hele hooikoortsseizoen gebruiken. Je zult merken dat klachten verlichten. Mocht je geen last meer hebben, dan kun je prima stoppen met de inname van hooikoorts tabletten.

Hooikoorts symptomen

Een andere naam voor hooikoortstabletten is antihistaminica tabletten. Onder andere de stoffen cetirizine of loratadine remmen ook de werking van histamine. Je klachten zullen hierdoor dus verminderen.

Wil je meteen Prevalin tabletten bestellen? Dat kan hier >>

Hooikoorts spuit
De hooikoorts spuit wordt ook wel een desensibilisatie-injectie genoemd. De spuit is een bekend middel tegen hooikoorts. De injectie zorgt ervoor dat een allergische reactie wordt voorkomen. De spuit wordt ingezet tijdens een immuuntherapie en zal ervoor zorgen dat je ongevoelig wordt voor de allergische stof.

Je krijgt periodiek injecties. De vloeistof hierin bevat een prikkel waar je lichaam op reageert. Door de periodieke toediening zal je lichaam langzaam wennen en zal het op een gegeven moment minder heftig gaan reageren op de prikkel. Meestal zet je de hooikoorts spuit in voor een periode van drie tot vijf jaar, waarbij je start met wekelijkse injecties en later overstapt naar 4- of 6-wekelijkse injecties.

De behandeling met injecties is een vrij intensief project en ook niet iedereen komt hier meteen voor in aanmerking.  Eerst moet blijken dat tabletten onvoldoende werken.

Alternatieve methodes
Uiteraard kun je ook kiezen voor een alternatieve behandeling. Check altijd eerst of deze behandelaar aangesloten is bij een beroepsvereniging. Vaak wordt dan de gehele behandeling (of een gedeelte daarvan) vergoed door je zorgverzekeraar. Je weet dan ook meteen dat je een afspraak maakt bij een betrouwbare en kundige zorgverlener.

Alternatieve methodes tegen hooikoorts zijn onder andere:

  • Accupunctuur
  • Medical taping
  • Bioresonantie
  • NEI-therapie

Maar ook een gezonde leefstijl, goede voeding en voldoende vitamine C kunnen bijdragen aan een vermindering van de klachten. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de volgende producten zo veel mogelijk te vermijden:

Tevens kan een dagje aan zee of een dagje in de bergen verlichting brengen. Evenals het eten van lokale honing.

Wat verergert hooikoorts?

Er zijn altijd dingen die je beter wel of niet kunt doen als je last hebt van hooikoorts. Om je hierbij te helpen, zet ik eerst een aantal zaken op een rij die je juist wel moet DOEN. Aansluitend lees je wat hooikoorts juist verergert.

Wat je juist kunt DOEN:

  • Smeer een beetje vaseline rond je neusgaten. Zo wordt het stuifmeel opgevangen.
  • Draag een omhullende zonnebril zodat stuifmeel niet in je ogen kan komen.
  • Blijf zoveel mogelijk binnen.
  • Houd zoveel mogelijk de ramen en deuren gesloten.
  • Ga meteen douchen als je buiten bent geweest. Zo was je de pollen eraf en trek ook meteen nieuwe kleding aan.
  • Regelmatig stofzuigen en afstoffen met een vochtige doek.

Wat verergert hooikoorts en moet je dus NIET DOEN:

  • Ga niet in het gras lopen of gras maaien.
  • Breng niet te veel tijd buiten door.
  • Droog je kleding niet buiten. Hier kan stuifmeel op komen.
  • Zet geen verse bloemen in huis neer.
  • Rook niet en zorg er ook voor dat je niet in de buurt van rokende mensen komt. De hooikoorts symptomen kunnen hierdoor verergeren.

Waarschuwing

Ga naar je huisarts als de hooikoorts symptomen erger worden of als je klachten niet verbeteren na het innemen van medicijnen uit de apotheek. Doe dit ook als je twijfelt of jouw klachten ontstaan door hooikoorts.

Wil je meer weten over dit artikel? Stel gerust je vraag!
Natuurlijk mag je ook een leuke reactie achterlaten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook:

juni 28, 2021

oktober 29, 2019

april 22, 2021

maart 14, 2023