Heb jij ook zo’n leuke, lieve en ondernemende peuter in huis? Wat zijn ze toch schattig. Ze kwebbelen, knuffelen, spelen en lachen heel wat af. Oké … met af en toe een hysterische driftbui tussendoor, maar goed wie is er nu perfect? Lekker laten uitrazen, gaat vanzelf weer over. Maar die ochtenden. Zijn die niet vreselijk? Mag je gerust zeggen hoor. Niemand wordt er vrolijk van om 5 uur de dag te starten. Hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen. Lang leve de slaaptrainer!
Een slaaptrainer is een soort wekker in de vorm van een leuk (en vaak bekend) figuur. Een ideaal hulpmiddel voor kinderen die elke dag 5 uur wakker zijn. (Of een ander te vroeg tijdstip natuurlijk :-)) Met behulp van geluiden, licht en andere technieken leert jouw kind wanneer het nog in bed moet blijven of wanneer het naar jouw slaapkamer mag komen. Hier zal uiteindelijk iedereen blij van worden, want constant vroeg wakker worden kan schade toebrengen aan je kind en uiteindelijk ook aan jou. Tegen de tijd dat het avondeten op tafel komt, is iedereen chagrijnig en ten einde raad.
Slaapproblemen kind
Veel van onze slaapgewoonten ontwikkelen zich op zeer jonge leeftijd. Daarom is het zo belangrijk voor jonge kinderen om een goede slaapgewoonte te hebben. Dit komt hun algehele gezondheid en welzijn ten goede. Een van de beste dingen die je als ouder kunt doen, is consequent zijn in bedtijden en slaaproutines. Je leest hier uitgebreide informatie over in mijn blog bedtijden voor kinderen. Daar ontdek je hoeveel slaap een kind nodig heeft en lees je 9 manieren om je kind makkelijker te laten slapen. Als je serieus omgaat met bedtijden en slaapgewoonten voorkom je vervelende slaapproblemen bij je kind.
De 5 beste slaaptrainers
Er zijn heel wat soorten slaaptrainers te koop. Om jou tijd en moeite te besparen heb ik gezocht naar de 5 beste slaaptrainers. Hieronder tref je deze aan. Je kunt nu op je gemak bij elke slaaptrainer lezen hoe deze werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Het is mogelijk om via de linkjes een slaaptrainer te bestellen. Je wordt rechtstreeks doorgestuurd naar bol.com. Wees niet bang, je betaalt niks extra’s. Wel ontvang ik een stukje commissie wat ik weer kan gebruiken voor het onderhoud van deze site. Je doet mij hier dus zeker een plezier mee!
Nijntje slaaptrainer
Nijntje … wie kent dit vrolijke konijntje niet? Zeer geliefd bij veel kinderen én ouders. Niet voor niets staat deze slaaptrainer dan ook in de top 5. Deze slaaptrainer leert kinderen spelenderwijs om niet te vroeg op te staan. Als je jouw kindje naar bed brengt, vertel je dat Nijntje ook gaat slapen. Op de rand van het bed van Nijntje zit een balk. Deze druk je 5 seconden in en vervolgens sluit Nijntje haar ogen. Kinderen reageren hier heel enthousiast op. Nijntje gaat slapen dus dan is het leuk om zachtjes te doen en zelf ook te gaan slapen.
Je kunt nu tegen je kind zeggen dat hij of zij pas mag opstaan als Nijntje haar oogjes weer open gaan. Als jouw kind dus te vroeg wakker wordt, ziet het dat Nijntje haar oogjes nog dicht heeft en het dus nog niet mag opstaan. Nijntje zal haar oogjes open doen op een door jou ingestelde tijd. Deze kun je in het weekend bijvoorbeeld aanpassen. Als Nijntje op het door jou ingestelde tijdstip haar oogjes opent, begint meteen ook het muziekje ‘Nijntje lief klein konijntje’ te spelen. Deze blijft een minuut lang spelen. Een vrolijk moment voor jouw kindje om uit bed te kruipen en gauw naar papa of mama te gaan. Als je liever geen muziekje wilt, kun je deze uitzetten.

+ Hoge kwaliteit
+ Effectief
+ Mooi ontwerp
+ Veel functies
– Geen batterijen meegeleverd
Bestel hier de Nijntje slaaptrainer via bol.com >>
Zazu slaaptrainer
Tijdsbesef is voor jonge kinderen nog heel lastig. Zij starten de dag als de ogen open zijn. Gelukkig is er de Zazu slaaptrainer. Dit hulpmiddel helpt jouw kind wennen aan het tijdsbesef van “grote mensen”. De Sam slaaptrainer laat op een heel eenvoudige manier aan je kind zien wanneer jij blij bent om hem of haar weer te zien en wanneer ze beter nog heel eventjes op hun kamertje kunnen blijven. Het liefst natuurlijk in hun bedje.
Dit gebeurt heel simpel; als jouw kindje naar bed gaat, gaat de Sam slaaptrainer slapen. De ogen sluiten en het scherm op zijn buik wordt donkerblauw. Een duidelijk signaal voor je kind dat het tijd is om te gaan slapen. Deze Zazu Sam slaaptrainer heeft voor de heel vroege vogels een prachtige functie. Je kind kan namelijk heel goed zien hoe lang het nog duurt voordat de Sam slaaptrainer weer wakker wordt. Een half uur daarvoor gaat het scherm van zijn buik namelijk al veranderen. Het donkerblauw gaat over in een groene kleur. Twaalf sterretjes zullen één voor één verdwijnen en zo 30 minuten aftellen.
En dan is het moment dat je kindje mag opstaan. Sam opent zijn ogen, het scherm op zijn buik wordt wit en er verschijnt een zonnetje. Het tijdstip waarop dit gebeurt is natuurlijk door jou ingesteld. Deze handelingen gebeuren geruisloos, wel zo fijn als je kind toch een keer wat langer slaapt en niet wakker gemaakt wordt door de slaaptrainer.
De Zazu slaaptrainer is behoorlijk uitgebreid. Het hulpmiddel heeft twee tijdsinstellingen zodat je het ook kunt gebruiken voor een middagslaapje. In de ochtend kies je bijvoorbeeld voor een specifiek tijdstip (bijvoorbeeld 07.00 uur) en bij het middagslaapje geef je aan dat na een bepaald aantal minuten (bijvoorbeeld 120 minuten) de slaaptrainer in actie komt.
De slaaptrainer heeft ook een alarm. De instelling kan verschillen van de tijd waarop Sam wakker wordt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om Sam om 07.00 uur wakker te laten worden en om 08.00 uur het alarm af te laten gaan. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van het alarm.
Het Lcd-scherm op de buik van Sam dient tevens als nachtlamp. Het is mogelijk het schermpje de hele nacht aan te laten. Voor veel kinderen geeft dit een gerust gevoel. Je moet de slaaptrainer dan wel aansluiten op de adapter. Als je het lampje niet de hele nacht wilt laten branden, kun je gebruik maken van de timer. Deze schakelt na 5, 15 of 30 minuten het nachtlampje uit.

+ Goede prijs-kwaliteitverhouding
+ Fraai design
+ Wekker of timer
+ Batterijen of netstroom
– Niet heel duidelijke handleiding
– Geen extra muziekjes
Bestel hier de Zazu slaaptrainer via bol.com >>
Kidsleep slaaptrainer
Een ideale peuter- en kleuterwekker waarbij een verlicht plaatje aangeeft dat het tijd is om op te staan. De kidsleep is een 2-in-1 klok en combineert het ‘nog-even-slapen-lampje’ met een prachtige klok. Op deze manier kunnen kinderen meteen de tijd leren én zien wanneer ze uit bed mogen.
De werking van deze slaaptrainer is heel eenvoudig. Het klokje heeft twee plaatjes. Op het ene plaatje zie je een kindje dat buiten speelt, het andere plaatje laat een slapend kindje zien. Achter één van deze plaatjes brandt een lampje, dat is natuurlijk afhankelijk van de instellingen. Als jouw kindje wakker wordt, hoeft hij of zij alleen maar even naar de vrolijke plaatjes te kijken. Op deze manier weet het heel goed of het wel of niet uit bed mag. De klok heeft een omgekeerde wijzer die aangeeft hoe lang het nog duurt voordat het kind mag opstaan.
Met de kidsleep leert je kind meteen op twee manier klokkijken. Naast de wijzers heeft de klok namelijk ook een digitale klok. Je kunt de slaaptrainer tevens als wekker gebruiken. Er zijn drie weksignalen: koekoek, trein of vogelgezang. Erg fijn is dat de klok geen tikkend geluid maakt.

+ Fraai design
+ Wekker- en snoozefunctie
+ Batterijen én adapter
+ Veel functies
+ Leert kind tevens klokkijken
– Minder goede bijsluiter
Bestel hier de Kidsleep slaaptrainer via bol.com >>
Pinguïn slaaptrainer
De slaaptrainer Pinguïn van Zazu Pam is bijzonder schattig. Deze lieve pinguïn kan gebruikt worden als nachtlampje. Je kunt Pam de hele nacht zachtjes laten oplichten of gebruik maken van de timerfunctie. In dat geval gaat het lampje na een half uur vanzelf uit. Het leuke is dat jouw kindje zelf de kleur van het lampje kan kiezen: blauw, roze, wit of rood. De slaaptrainer functie zorgt ervoor dat jouw kindje weet wanneer het tijd is om op te staan.
Is Pam oranje van kleur? Dan moet je kindje nog eventjes wachten (maximaal 30 minuten). Als de pinguïn groen kleurt mag je kindje uit bed komen. Pam is tevens een leuke bluetooth speaker. Je kunt deze aan je telefoon koppelen en je kindje laten genieten van vrolijke liedjes, leuke verhaaltjes of lieve slaapdeuntjes. De pinguïn slaaptrainer is draadloos en kun je heel gemakkelijk opladen met de meegeleverde USB kabel. Doordat de slaaptrainer een LED-lampje heeft, wordt deze niet warm en dus zeer geschikt en veilig voor een kinderkamer.

+ Veel functies
+ Bluetooth speaker
+ Mooi design
+ Aantrekkelijk figuur voor kinderen
– Handleiding niet helemaal volledig
– Iets mindere kwaliteit
Bestel hier de Pinguïn slaaptrainer via bol.com >>
Bumba slaaptrainer
Alweer zo’n bekend figuur. Kinderen houden van herkenning en Bumba kennen ze ongetwijfeld van televisie of speelgoed. Bumba is een slaaptrainer en nachtlampje in één. Aan de kleur van het licht kan jouw kindje zien wanneer het tijd is om op te staan.
Rood: het is tijd om te gaan slapen
Geel: nog heel even blijven liggen
Groen: je mag opstaan … jippie!
De Bumba slaaptrainer is voorzien van een LED-lampje. Hierdoor wordt deze niet warm en kan het veilig meegenomen worden in bed. In principe mag en kan het nachtlampje de hele nacht aanblijven, maar het kan ook automatisch uitgaan na een uur.
Je kunt Bumba eenvoudig opladen met het meegeleverde USB kabeltje. Maar dit kan natuurlijk ook met je eigen micro USB kabel. Bumba is gefabriceerd door het merk Zazu.

+ Geeft mooi licht
+ Mooie vormgeving
+ Goede kwaliteit
+ Oplaadbaar
– Redelijk prijzig
Bestel hier de Bumba slaaptrainer via bol.com >>
Peuter vroeg wakker
Is jouw peuter vroeg wakker en is dat al een zeer lange tijd gaande? Dan is een slaaptrainer uitermate geschikt. Je schaft eenmalig dit product aan en vervolgens heb je er talloze ochtenden veel plezier van. Zelf kom je meer aan je nachtrust toe, wat jouw humeur alleen maar ten goede zal komen. Maar ook je peuter vaart er wel bij. Met een slaaptrainer leert jouw kindje op een speelse manier een goede slaapgewoonte aan. Je zult tevens merken dat jouw peuter veel uitgeruster aan de dag begint. Geef het niet te snel op en wees geduldig. Een bed- en wektijd veranderen kan ongeveer drie weken duren. Het is vooral belangrijk dat je consequent bent.
Slaaptrainer vanaf welke leeftijd
Na het lezen van dit artikel ben je misschien wel enthousiast geworden. Toch kan ik mij voorstellen dat je denkt: ‘een slaaptrainer … vanaf welke leeftijd gebruik je dat eigenlijk?’ Dat is geen gekke vraag. Kinderen kunnen immers al op zeer jonge leeftijd heel vroeg wakker worden. Toch is het niet verstandig om voor het tweede levensjaar al met een slaaptrainer te gaan werken. Voor deze leeftijd zijn ze namelijk nog niet in staat om verbanden te leggen. Pas vanaf de leeftijd van twee jaar en ouder heeft jouw kindje het denkvermogen om te begrijpen wat er van hem of haar wordt verwacht. Het is belangrijk dat zij onderscheid kunnen maken tussen oogjes open of oogjes dicht of lampje aan / uit). Nu ontwikkelt ieder kind zich natuurlijk in zijn eigen tempo en de één pikt dingen nou eenmaal sneller op dan de ander. Jij zelf kunt het beste inschatten hoe ver jouw kindje is. Het is daarom heus niet gek om voor het tweede levensjaar al eens een poging te wagen. Werk dan met een kleurenlampje en zorg dat je consequent bent in het gebruik en het benoemen.
Kind langer laten slapen
Met een slaaptrainer kun je op den duur je kind langer laten slapen. Het zou al een hele winst zijn als je kind op een gegeven moment half 6 wakker wordt in plaats van 5 uur. Het streven is natuurlijk 6 uur en dit langzaam wat uitbreiden. Hiervoor moet je natuurlijk wel wat geduld hebben en zoals eerder gezegd, steeds consequent te werk gaan. Een stappenplan kan jou hierbij helpen:
Stappenplan gebruik slaaptrainer
- Het is belangrijk dat je samen de slaaptrainer installeert. Op deze manier voelt jouw kind zich meer betrokken en zal het zijn of haar nieuwe ‘object’ in de slaapkamer eerder accepteren. Je stelt samen een wektijd in van bijvoorbeeld 6 uur. Je spreekt af dat als het lampje aangaat, het tijd is om op te staan. Als het lampje nog uit is, dan is het nog nacht.
- Als jouw vroege vogeltje toch eerder roept, ga dan snel naar zijn of haar slaapkamer. Je zegt alleen heel vriendelijk dat het lampje nog uit is. Doe vooral geen licht aan of gordijnen open.
- Zorg ervoor dat je peuter in bed blijft en zeg geruststellende woorden. Geef even een knuffel, een aai of een kus en ga daarna weer naar je eigen bed.
- Je kunt eventueel na een aantal minuten nog even kijken of alles goed is.
- Heeft jouw kindje besloten zelf uit bed te komen, breng hem of haar dan weer terug naar bed en zeg alleen maar dat het nog nacht is. Ook nu wijs je alleen maar op het lampje. ‘Kijk, het lampje is nog uit’.
- Als het lampje aangaat, kun je naar jouw kindje toegaan. Begroet hem of haar lekker uitbundig: ‘goedemorgen lieverd! De dag is begonnen.’ Je doet de gordijnen open, het licht aan en ondertussen klets je wat. Voor jouw kindje is het nu heel duidelijk dat de dag begint.
- Wijs vooral duidelijk op het lampje. Die is aan of de oogjes zijn open. De dag is dus begonnen. Zeg dat ook duidelijk: ‘Kijk, het lampje is aan, we mogen opstaan.’
- Slaapt je kindje (weer in) tot na het moment dat het lampje aangaat? Maak hem of haar dan vooral niet wakker. Lekker laten slapen en prijs hem of haar helemaal de hemel in na het wakker worden. Wat heeft hij of zij goed geslapen zeg!
Als het een aantal keren is gelukt om tot 6 uur te slapen, kun je de wekker steeds 10 minuten later zetten. Begin dus met 06.10 uur en verander dit na een aantal goede nachten naar 06.20 uur. Op deze manier kun je verdergaan tot een acceptabele tijd om op te staan.
Tot slot …
Een kind die elke dag zeer vroeg wakker is, kan zeer vermoeiend zijn. Jouw dagen starten meteen ook op een zeer vroeg moment, wat uiteindelijk tot vermoeidheid kan leiden. Ook voor je kind is het niet leuk. Bij onvoldoende slaap is het moeilijker om emoties te beheersen. Hierdoor wordt een kind veel eerder prikkelbaar en hyperactief. Gelukkig zijn er prachtige hulpmiddelen om kinderen te leren wanneer het een acceptabele tijd is om op te staan. Er zijn diverse slaaptrainers op de markt met elke hun eigen functies. Kies wat bij jou en je kind past en geniet over niet al te lange tijd weer van wat extra slaap in de ochtend. Daar vaart iedereen wel bij!
Bekijk hier het gehele assortiment slaaptrainers bij bol.com >>
Bronnen:
Cleveland Clinic | HealthEssentials
https://health.clevelandclinic.org/is-your-child-waking-up-too-early/