Gepubliceerd op: maart 4, 2020

Nidra Yoga voor het slapengaan

Laatste update: mei 26, 2021

Heb jij ook last van slapeloosheid? Wat is dat toch ontzettend naar hè! Zelf heb ik er jarenlang mee gemarteld kan ik wel zeggen. En echt op alle fronten. De ene keer lukte het niet om in slaap te vallen, een andere keer werd ik tig keer per nacht wakker en soms had ik periodes dat ik ’s morgens heel vroeg wakker werd en gewoon niet meer kon slapen. Heel frustrerend. Misschien herken jij dit wel?

Slecht slapen is echt een heel vervelend probleem. Op den duur ontstaan hierdoor lichamelijke en/of geestelijke klachten. Maar gelukkig heb ik goed nieuws voor je! Nidra Yoga voor het slapengaan kan namelijk uitkomst bieden. Nidra yoga zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt of ’s nachts beter doorslaapt.

Maar ook de momenten van wakker worden én langdurig wakker liggen zullen afnemen. Tevens heeft Nidra Yoga nog een aantal andere voordelen. Zo krijg je er een rustiger hoofd door, meer energie, een betere concentratie en meer creativiteit.

Wat is Nidra Yoga?

Nidra Yoga betekent letterlijk: ‘yoga slaap’. Soms kom je deze betekenis ook tegen in de vorm van: ‘slaap van de yogi’. Swami Satyananda Saraswati is oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Rond 1950 ontdekte hij dat er een stadium bestaat tussen waken en slapen.

Hierin ben je niet echt wakker, maar je slaapt ook niet. Als je deze staat kunt bereiken, vloeit er spanning weg uit je lichaam en uit je hoofd. Deze toestand kun je dus bereiken door Nidra Yoga. Het is daarom echt aan te bevelen om Nidra yoga voor het slapengaan uit te voeren.

Veel mensen denken bij yoga aan oefeningen die je staand of zittend op een matje uitvoert. Bij Nidra Yoga is dit anders. Hier lig je zo stil mogelijk op je yogamat in savasana. Dit is de eindhouding van (bijna) elke yogales en wordt ook wel de ‘lijkhouding’ genoemd.

Het is prettig om in deze houding een dekentje over je heen te leggen, maar dat hoeft uiteraard niet.

Tijdens de yogales word je middels een stem door de oefeningen geleidt. Jouw lichaam komt als het ware in een slaaptoestand, maar je bewustzijn is helder en wakker. Het is een bepaalde ‘geestestoestand’ waarbij je bewustzijn volledig openstaat voor het oppikken van informatie.

Het kan zinvol zijn om tijdens de oefening positieve affirmaties te herhalen. Hiermee vergroot je de kans dat je deze ook in je dagelijks leven echt realiseert.

Bij Nidra Yoga voor het slapengaan kun je kiezen voor bijvoorbeeld de woorden: “Ik ben een goede slaper”.

Een affirmatie is een gedachte die je hardop uitspreekt. Als je deze maar vaak genoeg herhaalt, train je jouw hersenen om positieve gedachten te versterken.

Affirmatie
Nidra yoga voor het slapengaan
Makkelijk zittende kleding en een matje zijn handig voor een yogasessie

Ontspannen lichaam en geest

Deze vorm van yoga komt zowel je lichaam als je geest ten goede. Er zijn talloze voordelen waarvan één heel belangrijk is; namelijk makkelijker in slaap vallen. Voor je gezondheid is het van cruciaal belang dat je voldoende slaapt. Het liefst 8 – 9 uur per nacht. Helaas lukt dit lang niet iedereen en vooral stress is een grote boosdoener.

Je kunt Nidra Yoga voor het slapengaan inzetten om af te rekenen met je slapeloosheid. Tevens kan het je helpen om je gezondheid en welzijn te behouden. Je kunt hiermee gemakkelijk stress verminderen en je lichaam en geest in een diepe en herstellende staat van ontspanning brengen. Dit is dus waarom veel mensen Nidra Yoga voor het slapengaan uitvoeren.

Met een ontspannen lichaam en geest val je veel sneller in slaap en is de kwaliteit van je slaap ook beter. Natuurlijk kun je ook een middagsessie doen. Wat je ook kiest, de voordelen van Nidra Yoga zullen duidelijk en langdurig zijn.

Waarom de naam Slaapyoga?

Zoals je eerder hebt gelezen, is de betekenis van Nidra Yoga ‘slaap van de yogi’. Waarschijnlijk vraag je je dan ook af waarom de naam slaapyoga wordt gebruikt. Dit heeft een aantal redenen:

  1. Tijdens de oefening lig je op je rug en is je lichaam dus in een slaaptoestand. Tevens werkt Nidra Yoga heel bevorderlijk op de kwaliteit van je slaap. Ik moedig je daarom ook zo aan om Nidra Yoga voor het slapengaan uit te voeren.

  2. Tijdens een oefening zenden je hersenen ‘alfa-golven’ uit. Dit is de stand van een diepe ontspanning.

  3. Sommige mensen beweren dat een uur Nidra Yoga gelijk staat aan ongeveer drie tot vier uur slapen.

Slaapyoga is dan ook een simpele manier om even bij te tanken. Je kunt het doen als je bijvoorbeeld een nacht wat minder goed geslapen hebt. Maar de oefeningen zijn er niet alleen om makkelijker in slaap te vallen of om slaap in te halen.

Het kan ook helpen om jezelf overdag even te resetten. Door de oefeningen krijg je namelijk een leeg gevoel in je hoofd en voel je meer helderheid. Vooral in drukke werkweken is het echt een aanrader om even tijd vrij te maken voor wat Nidra Yoga oefeningen.

Nidra Yoga is echter nooit een complete vervanging voor slaap. Geregeld lees ik op internet: één sessie Nidra Yoga staat voor vier uur slaap. Omdat je na afloop weer helemaal fris bent, kan het zeker zo voelen, maar een goede nachtrust blijf je altijd nodig hebben.

Zet daarom dan ook echt Yoga Nidra voor het slapengaan in. Je zult versteld staan wat dit teweeg brengt! Een goede nachtrust is tenslotte iets waar we allemaal naar verlangen.

De yogasessie voorbereiden

Maak je geen zorgen: van tevoren hoef je niet veel over de oefening te weten. Dit komt omdat het altijd onder begeleiding is. Je gaat gewoon simpel op een matje liggen en doet wat je moet doen om je op je gemak te voelen.

Pak bijvoorbeeld een kussentje voor onder je hoofd, leg een dekentje over je heen en zorg voor een fijne en ontspannen geur.

Nidra Yoga voor het slapengaan

Het doel van Nidra Yoga is om een staat van bewust bewustzijn te behouden. Vaak vallen mensen, vooral beginners, tijdens de oefening nog wel eens in slaap. Dat is geen probleem, dat is oké. Je hebt echt niet gefaald als je in slaap bent gevallen.

Hoe meer jij Nidra Yoga beoefent, hoe gemakkelijker het wordt om de bewuste staat van diepe ontspanning te bereiken. Tot die tijd kun je gewoon lekker genieten van de oefening op de manier zoals die bij jou verloopt.

Hieronder lees je kort samengevat wat je doet tijdens een gewone sessie Nidra Yoga:

  • Rustig en ontspannen liggen (op je rug)
  • Probeer wakker te blijven
  • Luister naar de begeleidende stem
  • Een affirmatie uitspreken. Bijvoorbeeld: “ik ben een tevreden mens”, “ alles is goed” of “ik voel me sterk”.

Een affirmatie is altijd een korte zin en deze zeg je in de tegenwoordige tijd (alsof het dus zo is).

En toch nog even herhalend. Als je Nidra Yoga voor het slapengaan uitvoert, zeg dan bijvoorbeeld: “Ik ben een goede slaper.”

Wat kun je verwachten van Nidra Yoga?

Meestal duurt een Nidra Yoga sessie zo’n 30 tot 45 minuten. Dit is namelijk de optimale hoeveelheid tijd om je lichaam en geest in die staat van bewustzijn en ontspanning te brengen. Als je eenmaal in de savasana houding ligt, begin je met het bedenken van een affirmatie.

Je neemt bijvoorbeeld de zin: “Ik ben kalm.” In plaats van er meedogenloos naar te zoeken, laat je het nu naar je toekomen. De secties lichaamsscan en adembewustzijn van de Nidra Yoga bieden een geweldige mogelijkheid om bij jezelf in te checken en te zien waar je spanning in lichaam en geest zit.

Als je eenmaal weet welke gebieden wat extra aandacht en/of liefde nodig hebben, ben je beter uitgerust om die spanning los te laten. Ook visualisaties maken een groot deel uit bij Nidra Yoga. Het kan zijn dat de begeleiding van de Nidra Yoga soms hypnotiserend aanvoelt. Probeer je best te doen om volledig bewust te blijven.

Aan het einde van de yoga sessie word je gevraagd om terug te keren naar je ademhaling en begin je langzaam te bewegen om terug te keren naar het huidige moment. Hopelijk voel je je dan extreem ontspannen en volledig uitgerust. Als je ervoor kiest Nidra Yoga voor het slapengaan uit te voeren, merk je dat deze ontspannen staat er juist voor zorgt dat in slaap vallen veel makkelijker gaat.

Nidra Yoga wordt steeds populairder. En dat is niet zo gek. Wie wil er nu geen begeleide ontspanning ervaren die vaak even rustgevend is als drie uur slaap? Als jouw yogadocent nog geen Nidra Yoga geeft, zijn er genoeg andere mogelijkheden.

Zelf aan de slag met Nidra Yoga

Je kunt natuurlijk vragen of jouw yogadocent (of een andere docent van de yogastudio) ook Nidra Yoga sessies doet. Maar wellicht zit je niet op yoga of wil je niet op yoga, dan kun je het ook prima zelf thuis doen. Veel heb je hier niet voor nodig. Zorg dat je een plek hebt waar het stil is en waar je niet gestoord wordt. Via YouTube kun je gratis een Nidra Yoga opname vinden.

Een hele mooie aanrader is het boekje Slaapyoga van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen. Deze kun je gemakkelijk bij bol.com bestellen. Extra fijn is dat bij dit boekje een downloadlink zit met twee ingesproken slaapyoga-oefeningen. Dit is volledig in het Nederlands.


Wil je echt serieus aan de slag met Nidra Yoga? Dan raad ik je absoluut het chakra Yoga Nidra programma aan. Momenteel is deze in de aanbieding en je kunt het 30 dagen uitproberen. Mocht je niet tevreden zijn, dan krijg je jouw investering direct terug. Op deze manier loop je geen enkel risico.

30 dagen uitproberen. Niet goed is geld terug.

Via deze link lees je zeer uitgebreide informatie >>


Nidra Yoga YouTube

Onderstaande video van House of Deeprelax is speciaal geschikt om in te zetten bij Nidra Yoga voor het slapengaan. Er zijn overigens nog meer video’s van Nidra Yoga op YouTube te vinden.


Wat heb je nodig voor Nidra Yoga?

Er zijn een aantal materialen die je nodig hebt om Nidra Yoga te beoefenen. Dit zijn:

Yogamat
Een yogamat die lekker comfortabel is. Het liefst 10 mm dik


Oogkussen
Oogkussen voor extra ontspanning. Dit voelt heel erg prettig aan en kun je eigenlijk zien als een mini meditatiekussentje voor op je ogen.


Yoga sessies
Begeleide Nidra Yoga sessies


Leesvoer
Optioneel: een boek met twee geleide oefeningen op cd


Tot slot …

Slapeloosheid is een probleem dat steeds vaker voorkomt. Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen of om de hele nacht goed door te slapen. Voor je gezondheid is het echter zeer belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Je voorkomt hiermee vervelende lichamelijke en geestelijke klachten.

Om in slaap te vallen is het belangrijk dat je rustig en ontspannen bent. In onze jachtige maatschappij met veel stress en beeldschermen krijgt je geest maar zelden rust. Niet gek dat je problemen krijgt met slapen. Gelukkig kan Nidra Yoga voor het slapengaan helpen.

Met deze vorm van yoga lig je rustig op je rug en luister je naar een stem. Als je goed oefent bereik je op een gegeven moment een soort slaaptoestand waarbij je bewustzijn helder en wakker is.

Het is dus heerlijk om deze vorm van yoga vlak voor het slapengaan uit te oefenen.

Wil je meer weten over dit artikel? Stel gerust je vraag!
Natuurlijk mag je ook een leuke reactie achterlaten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook:

november 30, 2019

november 17, 2020

januari 20, 2021

april 22, 2021