5 HTP en beter slapen

5 HTP beter slapen

Steeds meer mensen zijn op zoek naar kruidensupplementen om beter te slapen. 5 HTP is zo’n supplement. De populariteit van dit product neemt enorm toe en daarom vind ik het waardevol om hier een artikel over te schrijven. Want wat blijkt … veel mensen hebben 5 HTP geprobeerd voor emotionele problemen, máár …  heel veel anderen hebben het geprobeerd om te slapen. Als slaapcoach vind ik het daarom belangrijk dit kruidensupplement wat extra aandacht te geven.

5 HTP zorgt voor ontspanning, een sterke biologische klok en een betere nachtrust.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Wil je ook 5 HTP proberen en het liefst een natuurlijke variant? Dit heb je nodig >>

Beter slapen met 5 HTP

Slaap en stemming

Dat mensen 5 HTP ook proberen om emotioneel leed te verminderen is niet zo gek. Heftige emoties kunnen immers leiden tot rusteloze, slapeloze nachten en moeilijke dagen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een moeilijke relatiebreuk. Maar ook een lastige situatie op het werk of een langdurige worsteling met een depressie of angst zorgt ervoor dat je emotioneel uit balans raakt. Je emoties en je stressniveau kunnen dan behoorlijk jouw slaap verstoren.

Eigenlijk is de relatie heel gecompliceerd. Een depressie, angst of stress kan een gezonde slaap verstoren. Maar slechte slaap daarentegen maakt je weer kwetsbaarder voor stemmingsproblemen en zorgt ervoor dat je minder goed om kunt gaan met je emoties.

Bijzonder mooi is dan ook dat 5 HTP zowel op je slaap als op je stemming effect heeft. Maar ook op andere lichaamsfuncties die van invloed zijn op je gezondheid en je vermogen om je overdag goed te voelen en ’s nachts rustig te slapen. Interessant dus om eens te bekijken wat deze stemmingsbevorderende en slaapbevorderende stof in je lichaam doet en de voordelen die het kan hebben voor slaap, gezondheid en kwaliteit van leven.

5 HTP
Als je beter slaapt is de volgende dag jouw stemming ook beter

Wat is 5 HTP?

De officiële benaming van deze stof is 5-Hydroxytryptofaan. Het is een verbinding die van nature in je lichaam wordt aangemaakt. 5 HTP wordt gemaakt als bijproduct van het aminozuur L-tryptofaan. Je lichaam maakt van nature geen L-tryptofaan. Dit essentiële aminozuur neem je op uit het voedsel dat je eet. Naarmate je ouder wordt, lijkt het erop dat de natuurlijke niveaus van 5-Hydroxytryptofaan afnemen.

Hoe werkt 5 HTP?

5-Hydroxytryptofaan helpt jouw lichaam om meer serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter (= een chemische stof die zorgt voor het overdagen van impulsen. Tussen zenuwcel en ander orgaan of tussen zenuwcellen onderling) die een sleutelrol speelt bij het reguleren van stemmings- en slaap-waakcycli. Een gezond serotoninegehalte in nodig voor een positieve stemming én voor een positieve kijk op het leven. Tevens bevordert het ook een goede nachtrust. Daarnaast speelt serotonine ook nog eens een belangrijke rol in veel andere lichaamsfuncties; waaronder je spijsvertering, eetlust en pijnperceptie.

Serotonine beïnvloedt slaap- en slaap-waakcycli op veel manieren en wetenschappers blijven ontdekkingen doen over hoe deze belangrijke neurochemische stof je slapende en wakkere leven beïnvloedt. Een belangrijke manier waarop serotonine je slaap en je biologische tijd beïnvloedt, is door zijn relatie met het ‘slaaphormoon’ melatonine.

Als het donker is, wordt melatonine gemaakt van serotonine. Hierbij moet je goed onthouden dat de melatonineproductie in je lichaam veroorzaakt wordt door duisternis. Het wordt dus onderdrukt als je blootgesteld wordt aan natuurlijk en kunstlicht. Om gezonde melatoninespiegels te handhaven, zijn gezonde serotoninespiegels essentieel. Beide zijn belangrijk om goed te slapen en voor het behoud van een goed functionerende biologische klok. Met zijn vermogen om serotonine te verhogen, ondersteunt 5 HTP een neurochemisch proces dat slaap van hoge kwaliteit mogelijk maakt. Bovendien houdt het de biologische klok van jouw lichaam synchroon.

Vanwege het serotonineverhogende vermogen kan 5 HTP ook helpen bij andere aandoeningen. Hierbij kun je denken aan:

 • Stress
 • Stemmingsproblemen
 • Beheersing van je eetlust
 • Pijn
Het supplement kan helpen bij stress, pijn of stemmingsproblemen

Voordelen van 5 HTP

5-Hydroxytryptofaan kent vele voordelen. Hieronder zie je overzichtelijk per categorie welke voordelen dat zijn.

Slaap- en slaap-waakcycli
Vanwege zijn rol bij het aanmaken van serotonine, is 5 HTP indirect betrokken bij de productie van melatonine. Dit hormoon is zeer belangrijk voor je slaap. Melatonine helpt namelijk de biologische klok van je lichaam synchroon te houden en het regelt de dagelijkse slaap-waakcycli.

Een sterke biologische klok en regelmatige slaap-waakroutines zijn de basis van een rustgevende en verkwikkende slaap. Volgens onderzoek kan 5 HTP helpen om de tijd die nodig is om in slaap te vallen te verkorten. Bovendien kan het jouw hoeveelheid slaap ook nog eens verhogen.

Daarnaast kan 5 HTP effectief zijn bij het verbeteren van je stemming en het verlichten van symptomen van stress en angstgevoelens. Deze twee kunnen behoorlijk je slaap verstoren. Onderzoek toont tevens aan dat 5 HTP ook effectief kan zijn voor kinderen. Slaapangst kan door het gebruik van dit supplement zeker verminderen.

Stress, angst en depressie
In wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat 5 HTP kan zorgen voor ontspanning en dat het stress en angst verlicht. Het lijkt erop dat ontspanning en minder angst voortkomt uit het vermogen dat 5 HTP heeft om het serotonineniveau te verhogen. Onderzoek heeft aangetoond dat 5 HTP de kans op paniekaanvallen kan verminderen. Maar ook symptomen van paniek, angst en emotionele stress. Tevens blijkt uit onderzoek dat 5 HTP effectief kan zijn bij het helpen verlichten van een depressie.

Onderdrukking van de eetlust en gewichtsbeheersing
Al tientallen jaren lang wordt 5 HTP erkend als belangrijk voor de regulering van de eetlust. Hogere serotoninespiegels zijn gekoppeld aan een verminderde eetlust. Door te voorkomen dat de serotoninespiegel daalt, kan de eetlust onder controle worden gehouden en kan het verlangen naar koolhydraten worden verminderd. 5 HTP kan als serotoninebooster helpen om je eetlust te onderdrukken. Volgens onderzoek kan het ook effectief zijn om mensen met overgewicht of obesitas te helpen om af te vallen.

Fibromyalgie
Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van chronische lichamelijke pijn in combinatie met slaapproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat 5-Hydroxytryptofaan kan helpen bij het verbeteren van symptomen die bij fibromyalgie optreden. Enkele symptomen kunnen zijn:

Migraine en hoofdpijn
Er is wetenschappelijk bewijs dat aangeeft dat 5 HTP de frequentie van migraine aanvallen kan verminderen. Maar ook dat het de pijn van chronische hoofdpijn kan verminderen.

Mogelijke bijwerkingen

Over het algemeen wordt 5 HTP door gezonde volwassenen goed verdragen. Mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Ook al is het supplement vrij verkrijgbaar, ik raad je altijd aan vóór gebruik eerst je arts te raadplegen. Hij of zijn kan beoordelen of er geen wisselwerking is met andere medicatie die je eventueel gebruikt. Dit is dus een advies. Je bent uiteraard altijd vrij om zelf 5 HTP te gebruiken.

In onderstaande situaties MOET je een arts raadplegen voordat je 5-Hydroxytryptofaan gaat gebruiken:

 1. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

 2. Als je geopereerd moet worden. Sommige operatiemedicijnen kunnen namelijk serotonine beïnvloeden. Aanbevolen wordt om ten minste twee weken voor de geplande operatie te stoppen met het innemen van het supplement.

 3. Kinderen. Overleg altijd eerst met de arts van je kind voordat je start met het geven van 5 HTP.

5 HTP en andere medicijnen

Van een aantal medicijnen en supplementen is bekend dat zij een wisselwerking kunnen hebben met 5-Hydroxytryptofaan. Er kan in die gevallen een verhoogde (of juist verlaagde) vorm van slaperigheid en sufheid optreden. Maar ook kan het de effectiviteit van de medicijnen en/of supplementen verstoren. Hieronder tref je een lijst aan met veelgebruikte medicijnen en supplementen die wetenschappelijk geïdentificeerde interacties met 5-Hydroxytryptofaan hebben.

Gebruik je deze of andere medicijnen en supplementen? Raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je 5 HTP gaat gebruiken.

Gebruik je al medicijnen? Overleg dan altijd met je arts!

Interacties met medicijnen:

 • Carbidopa (wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson)
 • Antidepressiva
 • Dextromethorfan (aangetroffen in hoestmiddelen)
 • MAO-remmers
 • Kalmerende medicijnen
 • Pijnstillers

Interacties met andere supplementen:

Het gebruik van 5 HTP in combinatie met andere kruiden of supplementen die slaperigheid of sufheid kunnen veroorzaken, kan leiden tot overmatige slaperigheid. De meest bekende kruiden en supplementen zie je hieronder. Maar er zijn er meer.

 • Calamus
 • Californië papaver
 • Catnip
 • Hop
 • Jamaicaanse kornoelje
 • Kava
 • Sint-janskruid
 • Skullcap
 • Valeriaan
 • Yerba mansa

Het gebruik van 5 HTP in combinatie met andere kruiden of supplementen die de serotoninespiegel verhogen, kan leiden tot hoge serotoninespiegels. De meest bekende kruiden en supplementen zie je hieronder. Maar er zijn er meer.

 • Hawaiian baby woodrose
 • L-tryptofaan
 • S-adenosylmethionine (SAMe)
 • Sint-janskruid

Tot slot …

Als je emotioneel in balans bent en je stressniveau en gemoedstoestand goed kunt beheersen, kan dat een enorm verschil maken voor je slaap. Maar ook voor je prestaties, je kwaliteit van leven en je algehele gezondheid. Als deze problemen juist jouw slaap verstoren en ook jouw dagelijks welzijn, overweeg dan om met je arts te overleggen of 5 HTP kan helpen. Een bijzonder mooi kruidensupplement, maar één waar je wel zorgvuldig mee om moet gaan.

5-Hydroxytryptofaan heeft tal van voordelen. Zo zorgt het onder ander voor ontspanning, een sterke biologische klok en een betere nachtrust.
Bronnen:
Psychology Today

https://www.psychologytoday.com/us/blog

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen