10 tips tegen koude voeten in bed

Koude voeten in bed

Voor jezelf, maar ook voor je partner, zijn koude voeten in bed helemaal niet prettig. Juist in je bed wil je ontspannen liggen om gemakkelijk in slaap te vallen. Als je met koude voeten in bed kruipt, is het heel lastig om helemaal lekker warm te worden. Dus wat doe je? Juist, je legt ze heerlijk tegen het warme lijf van je partner aan. Maar of die daar nou zo vrolijk van wordt?

Tijd om eens te gaan kijken of jij wat kunt doen aan die koude voeten. Meestal is het alleen het ongemak en verder heel onschuldig. Maar weet je dat koude voeten soms verband houden met een medische aandoening die behandeld moet worden? In dit blog ontdek jij wat de reden kan zijn van jouw koude voeten.

Maar natuurlijk begin ik eerst met de 10 beste tips tegen koude voeten in bed.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Wil je nooit meer koude voeten? Dit heb je nodig >>

Voor zowel vrouwen als mannen

10 tips tegen koude voeten

1- Met warme voeten naar bed
Zorg dat je met warmen voeten naar bed gaat. Neem bijvoorbeeld een lekkere warme douche of trek warme sokken aan. Leg de sokken voordat je ze aantrekt even op de verwarming.

2- Ontspanning
Zorg ervoor dat je ontspannen bent. Stresshormonen hebben een negatief effect op je bloedvaten. Door stress vernauwen deze en daardoor krijg je koude voeten.

3- Doorbloeding stimuleren
Om koude voeten te voorkomen, kun je jouw doorbloeding wat stimuleren. Dit kun je bereiken door verse gemberthee te drinken.

4- Voetmassage
Probeer eens je voeten te masseren met zachte druk. Je kunt bijvoorbeeld met je handpalmen in rechte lijnen over je voeten wrijven. Maar je kunt ook met je duim cirkels draaien. Je kunt ook een massageroller gebruiken. Hier kun je met je hele voet over heen rollen. Op deze manier worden je bloedvaten gestimuleerd.

En heb je wel eens gehoord van massage inlegzolen? Als je deze in je schoenen stopt, stimuleer je de bloedvaten.

5- Niet té dikke sokken dragen
Draag je dikke sokken in je schoenen? Dat betekent niet per se dat je voeten warmer worden. Door te dikke sokken in je schoenen te dragen, komt de warmtecirculatie niet op gang. Om te controleren of je genoeg ruimte hebt in je schoenen, kun je even wiebelen met je tenen.

6-Verwarmde inlegzolen
Misschien weet je niet dat het bestaat, maar er zijn ook verwarmde inlegzolen op de markt. Deze zijn heerlijk warm en eenvoudig in je schoenen te plaatsen.

7- Yoga oefeningen
Doe speciale yoga oefeningen voor warme voeten en handen. Helemaal onderaan deze pagina vind je een heel goede video met oefeningen voor koude voeten en handen. Via deze link ga je direct naar de video >>

8- Geen cafeïne en nicotine
Vermijd cafeïnehoudende dranken. Voorbeelden zijn koffie, thee en cola. Ook roken wordt sterk afgeraden omdat ook hier je bloedvaten van zullen vernauwen.

9- Voldoende water drinken
Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Je doorbloeding zal dan veel beter werken.

10- Wollen sokken dragen
Ik raad je af om synthetische sokken te dragen. Door deze sokken ga je veel eerder zweten en hierdoor koelen je voeten af. Kies liever voor een wollen sok. Op die manier krijg je een goede temperatuurregulering.

Waarom heb ik koude voeten in bed?

Die koude voeten zijn er overdag misschien ook wel hoor. Maar in bed heb je het nou eenmaal sneller door. Het kan een hele normale reactie zijn van jouw lichaam op temperatuur. Maar zoals hierboven beschreven, kan het ook zijn dat het komt door een medische aandoening. Ziekten van diabetes tot bloedarmoede kunnen de temperatuur van je voeten beïnvloeden.

Andere symptomen die gepaard kunnen gaan met koude voeten en een medische aandoening aangeven, zijn onder meer:

 • Zwakte en pijn in je handen en voeten
 • Een verdoofd gevoel als je warm wordt of stress ervaart
 • De kleur van je huid verandert als je het koud hebt of stress ervaart
 • Gevoeligheid voor kou

De oorzaak van koude voeten in bed

Zoals gezegd komen koude voeten natuurlijk ook overdag voor. Maar vaak zeggen mensen waarvan later blijkt dat ze een aandoening hebben; ‘ik had altijd al zulke koude voeten in bed.’ Het valt gewoon meer op, omdat je nergens anders meer mee bezig bent. Overdag heb je de afleiding van alle drukte om je heen. Of dat nu thuis is, op school of op je werk.

De volgende aandoeningen kunnen koude voeten veroorzaken:

 • Diabetes
 • Hypothyreoïdie (traag werkende schildklier)
 • De ziekte of het syndroom van Raynaud
 • Bloedarmoede
 • Ziekte van Buerger
 • Hoge cholesterol
 • Spanning
Koude voeten in bed
Er zijn een aantal aandoeningen die koude voeten veroorzaken

Diabetes

Als je diabetes hebt, loop je het risico op verschillende problemen die jouw voeten kunnen aantasten: perifere neuropathie en perifere aderziekte.

A- Perifere neuropathie
Deze complicatie van diabetes beschadigt de zenuwen in je voeten. Ze kunnen voor jou koud aanvoelen, maar normaal zijn als je ze aanraakt. Mensen zonder diabetes kunnen ook perifere neuropathie krijgen. Sommige dingen die het kunnen veroorzaken zijn:

B- Perifere aderziekte

Deze aandoening vertraagt of blokkeert de bloedtoevoer naar je benen en voeten. Een slechte bloedsomloop kan ervoor zorgen dat je voeten koud worden. Het is mogelijk om perifere aderziekte te krijgen zonder diabetes te hebben. Roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en leeftijd verhogen allemaal je kansen om de aandoening te krijgen.

Hypothyreoïdie (traag werkende schildklier)

De schildklier is een vlindervormige klier in je nek. Deze kan de oorzaak zijn van je koude voeten. De schildklier maakt hormonen aan die bijna al je organen bedienen. Die hormonen helpen ook om voedsel en zuurstof om te zetten in energie. Als je een traag werkende schildklier hebt, maakt je schildklieren niet genoeg hormonen vrij. Je kunt het overal koud krijgen, dus ook je voeten.

De ziekte of het syndroom van Raynaud

Deze ziekte zorgt ervoor dat jouw lichaam overdreven reageert op kou. Als de temperatuur gaat dalen, kunnen jouw vingers en tenen gevoelloos en bevroren aanvoelen. Ze veranderen soms zelfs van kleur. Eerst worden ze bleek en daarna blauw. Als je jouw vingers en tenen probeert op te warmen, kunnen ze gaan steken en rood worden. Koud weer, airconditioning, stress en angst kunnen deze aanvallen veroorzaken.

Als je de ziekte van Raynaud hebt, krijg je problemen met sommige slagaders – bloedvaten die bloed van je hart naar de rest van je lichaam transporteren. De slagaders in je handen en voeten zijn krampachtig en smal. Hierdoor stroomt het bloed niet goed naar je vingers en tenen en soms ook niet goed naar je neus, lippen, oren en tepels. Deze ziekte komt vaker voor in koude klimaten en treft vaker vrouwen dan mannen. Er zijn twee soorten:

A- Primaire ziekte van Raynaud (ook wel de ziekte van Raynaud genoemd)
Dit is de meest voorkomende van de twee typen en heeft ook mildere symptomen.

B- Secundaire Raynauds (ook wel het syndroom van Raynaud genoemd)
Het kan ernstiger zijn en op oudere leeftijd toeslaan. Dit kan ook veroorzaakt worden door onder andere:

 • Lupus
 • Reumatoïde artritis
 • Verwondingen
 • Carpaletunnelsyndroom
 • Medicijnen (bètablokkers voor hoge bloeddruk en sommige medicijnen voor migraine)

Als je de ziekte of het syndroom van Raynaud hebt, neem dan altijd contact op met je huisarts als je last krijgt van zweren op je vingers, tenen of andere plekken op je lichaam. Een snelle behandeling kan schade helpen voorkomen.

Bloedarmoede

Als je vaak last hebt van koude voeten in bed, kan het ook zijn dat je bloedarmoede hebt. Dit betekent dat je lichaam niet genoeg rode bloedcellen heeft, of dat ze niet gezond genoeg zijn om hun werk te doen door zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam te brengen.

Raadpleeg altijd je huisarts als je tekenen van bloedarmoede vertoont, omdat dit een symptoom kan zijn van een andere ziekte. De behandeling hangt af van het type bloedarmoede dat jij hebt. Naast koude voeten in bed zijn er nog andere kenmerken van bloedarmoede. Dit zijn:

 • Moe
 • Zwak gevoel
 • Bij inspanning snel kortademig
 • Gevoel hebben flauw te vallen
 • Duizelig
 • Hoofdpijn
 • Zweten
 • Hartkloppingen
 • Oorsuizen

Ziekte van Buerger

Deze ziekt is zeldzaam. Maar als je rookt of tabak gebruikt en je hebt last van koude voeten, kan deze aandoening de reden zijn. De ziekte, die verband houdt met tabaksgebruik, zorgt ervoor dat bloedvaten in je handen en voeten opzwellen. Dat vertraagt de bloedstroom en kan stolsels en een infectie veroorzaken.

Raadpleeg altijd je huisarts als je symptomen hebt van de ziekte van Buerger. Dit kunnen zijn:

 • Vingers en tenen die pijnlijk zijn
 • Verkleuring van vingers en tenen (rood /blauw)
 • Pijn in voeten en handen die verergert
 • Tijdens lopen pijn in voeten en kuiten

De ziekte van Buerger komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en bij mensen onder de 45 jaar. De enige remedie voor Buerger is om volledig te stoppen met het gebruik van tabak.

Hoge cholesterol

Koude voeten in bed kan er ook op duiden dat je cholesterolgehalte te hoog is. Je loopt dan een hoger risico op problemen met je bloedsomloop, wat kan leiden tot koude voeten. Problemen met de bloedsomloop (ook wel arteriële ziekte genoemd) is het gevolg van de ophoping van cholesterol en ontstekingen in jouw bloedvaten.

Spanning

Als laatste noem ik spanning. Als je gestrest bent, duwt je lichaam bloed naar je kern en weg van je handen en voeten. Let maar eens goed op of er periode zijn dat je meer last hebt van koude voeten in bed. Wellicht ervaar je in die periode ook meer stress.

Diagnose van koude voeten

Koude voeten in bed
Hulp van arts bij diagnosticeren van mogelijke onderliggende medische aandoeningen

Als je last hebt van koude voeten in bed, kan dat gerust onschuldig zijn. Misschien is je weerstand wat verlaagt, misschien zit je in een stressvolle periode of ben je nu eenmaal een kouwelijk type. Maar in sommige gevallen is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Er is namelijk een breed scala aan oorzaken van koude voeten.

Jouw huisarts kan je helpen bij het diagnosticeren van mogelijke onderliggende medische aandoeningen, en stelt dan een behandeling voor. Je arts zal naar symptomen vragen, naar je medische geschiedenis en je natuurlijk onderzoeken. Het is ook mogelijk dat hij of zij een test uitvoert om medische problemen die jouw koude voeten veroorzaken, te bevestigen of uit te sluiten.

Wat kun je doen aan koude voeten?

Of jouw koude voeten nou door een medisch probleem komen of niet, het is natuurlijk altijd prettig om ze op te warmen. Hier lees je enkele manieren:

 • Trek sokken of pantoffels aan
 • Strek of beweeg je voeten
 • Stop met roken (nicotine maakt het moeilijker voor bloed om je handen en voeten te bereiken)
 • Verlaag je cholesterol (dit kan door middel van voeding en medicatie)
 • Verlaag je stress
 • Zorg dat je meer ijzer, vitamine B12 en foliumzuur binnenkrijgt. Dit zal je bloedsomloop verbeteren.

Soms blijkt het lastig om deze zaken alleen via je voeding binnen te krijgen. Het kan zijn dat het er niet genoeg in zit, bijvoorbeeld door bestrijding op het land of door bewerking van voedsel in fabrieken. Maar soms kan het ook zijn dat je lichaam het niet voldoende opneemt. In die gevallen kun je het aanvullen met supplementen. Let er dan wel goed op dat je kiest voor hoogwaardige supplementen.

Met alle respect, maar de potjes bij de plaatselijk drogist zijn lang niet altijd goed. Er zitten vaak veel hulpstoffen in en in veel gevallen kan je lichaam het moeilijk opnemen. Voor de hoogwaardige supplementen betaal je wel iets meer, maar dan weet je zeker dat het goed wordt opgenomen in je lichaam en dat je niet allerlei toevoegingen mee naar binnenkrijgt.

Zelf gebruik ik al heel lang supplementen en ik kan je dan ook de merken Orthica en Now aanbevelen. Orthica geeft aan dat hun producten vrij zijn van: synthetische conserveermiddelen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen en ook geschikt zijn voor vegetariërs. Bij Now zijn de meeste producten allergenenvrij. Dat houdt in dat ze geen tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren en noten bevatten.  Voor de exacte informatie kun je altijd het etiket bekijken. Dat kan ook online.

Tot slot …

Koude voeten in bed is hinderlijk. Natuurlijk als eerste voor jezelf, maar eigenlijk ook wel een beetje voor je partner. Stel je voor dat jij net bijna in slaap sukkelt en je krijgt een ijsklomp tegen je lijf aan. Dat is niet prettig.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je last hebt van koude voeten. Vaak helpt dit al aardig en merk je dat het aantal momenten dat je echt last hebt van die kou, gaan afnemen. Vooral stress is een belangrijke factor om in de gaten te houden.

Maar stel dat je koude voeten blijft houden óf het wordt alleen maar erger, maak dan zeker een afspraak bij je huisarts. Het kan zijn dat je last hebt van een medische aandoening waar koude voeten bij horen. Het is prettig als er iets aan die aandoening gedaan kan worden, zodat jij weer kunt genieten van warme voeten in je bed. Want warme voeten is een warm lichaam.

Tip van Mireille (Slaapcoach):
Wil je nooit meer koude voeten? Dit heb je nodig >>

Voor zowel vrouwen als mannen

Yoga oefening voor koude voeten

Klik op de play knop in het midden van deze video en doe mee!
Bronnen:
WebMd
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cold-feet-reasons

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen