Beste daglichtlamp 2024 – om beter te slapen

Beste daglichtlamp

Wat goed dat je op mijn site terecht bent gekomen. Je bent op zoek naar de beste daglichtlamp van 2024 en die zul je hier dan ook vinden. Ik heb namelijk alles al voor jou uitgezocht en jij hoeft alleen nog maar een keuze te maken uit de vijf exemplaren die verderop in dit artikel staan. Wil je meteen de beste daglichtlamp van 2024 bekijken? Klik dan even op deze link >>

Vind je het interessant om meer informatie over een daglichtlamp te krijgen? Lees dan gerust verder. In dit artikel leg ik je van alles uit over een daglichtlamp. Zo ontdek je wat lichttherapie precies is, of het je slaap kan verbeteren, voor welke slaapstoornissen je een daglichtlamp kunt gebruiken, wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn en nog veel meer.

Het klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig; licht die de sleutel kan zijn tot een betere nachtrust. Maar voor bepaalde slaapstoornissen (en dan met name die welke verband houden met verstoringen van het circadiaans ritme), kan lichttherapie een heilzame behandeling zijn.

Wat is lichttherapie?

Bij lichttherapie neem je plaats voor een daglichtlamp. Deze lichtbron is helderder dan het normale licht binnen, maar niet zo helder als direct zonlicht. Je gebruikt de daglichtlamp voor een bepaalde tijd en elke dag op hetzelfde tijdstip. Het voordeel is dat je dit gemakkelijk thuis kunt doen. Uiteraard heb je hier wel de beste daglichtlamp voor nodig.

Lichttherapie wordt niet alleen voor slaapstoornissen gebruikt. Je kunt het ook inzetten bij een jetlag, een depressie en bij een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Bij slaapproblemen kan lichttherapie helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Dit komt doordat bepaalde chemische stoffen in je hersenen, die verband houden met je slaap en gemoedstoestand, beïnvloed worden.

Daglichtlamp kan mogelijk slaap verbeteren

Als je last hebt van slapeloosheid kan dit komen door een verstoring in je circadiaans ritme. Dit ritme houdt verband met je slaap- waakcyclus. Ik heb hier een aparte blog over geschreven. Mocht je hier meer over willen weten dan verwijs ik je graag naar mijn blog ‘circadiaans ritme en slaapstoornissen’.

Jouw circadiaans ritme maakt deel uit van de interne klok van jouw lichaam die ervoor zorgt dat je overdag alert en wakker bent en ’s nachts slaperig. Als dit ritme verstoord wordt, kun je symptomen ervaren die variëren van slaperigheid overdag tot depressie.

Als je de beste daglichtlamp van 2022 correct gebruikt, kan dit een reset van je circadiaans ritme stimuleren. Dit kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat jouw slaap verbetert en andere symptomen verdwijnen. Onderzoeken (1) hebben de voordelen aangetoond van lichttherapie bij mensen met slaapstoornissen en depressie. Daarnaast wees een meta-analyse uit 2016 (2) uit dat lichttherapie effectief is voor slaapproblemen in het algemeen, vooral die met circadiaans ritme en slapeloosheid.

Voor welke slaapstoornissen kun je daglichtlamp gebruiken?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt een daglichtlamp vooral gebruikt voor slaapstoornissen in het circadiaans ritme. Een voorbeeld is slapeloosheid bij het in slaap vallen. Je hebt dan moeite om op de normale tijd in slaap te vallen, maar geen probleem om in slaap te blijven. Dit kan te wijten zijn aan een vertraagd circadiaans ritme.

Bij een gevorderde slaapfasestoornis voel je je vaak slaperig in de late namiddag of vroege avond. Meestal ligt bij deze mensen hun bedtijd tussen 18.00 en 21.00 uur. Echter omdat zij zo vroeg naar bed gaan, worden zij meestal tussen 02.00 en 05.00 uur wakker. In dit geval kan de daglichtlamp helpen in de vroege avonduren. Zo kun je de interne klok van een “vroege vogel” resetten.

Bij een vertraagde slaapfase-stoornis heb je de neiging om laat in de avond wakker te blijven, vaak na middernacht. Het gevolg is dat je ook de neiging hebt om later op de ochtend wakker te worden. Niet handig als je naar school of werk moet. In dit geval kan een daglichtlamp in de ochtend helpen. Gebruik deze dan direct na het wakker worden. Op deze manier kan de lamp jouw interne klok vooruit helpen. Je zult eerder op de avond slaperig worden.

De beste daglichtlamp van 2022 is niet alleen in te zetten bij slaapstoornissen. Je kunt deze ook goed gebruiken bij:

 • Een jetlag
 • Depressie
 • Dementie
 • Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)
 • Het aanpassen aan een nachtwerkschema

Let op! Een daglichtlamp wordt over het algemeen niet aanbevolen voor slaapstoornissen die geen verband houden met een verstoring in het circadiaans ritme. Twijfel je of jouw slaapstoornis te wijten is aan een verstoring van je circadiaans ritme of aan een andere onderliggende oorzaak? Neem dan contact op met je huisarts. Het is mogelijk dat er andere behandelingen, met of zonder lichttherapie, nodig zijn.

Als je een daglichtlamp wilt gebruiken en te maken hebt met onderstaande zaken, is het sowieso verstandig om eerst te overleggen met je huisarts.

 • Oogprobleem (die kan worden verergerd door een daglichtlamp)
 • Bipolaire stoornis (lichttherapie kan manie veroorzaken)
 • Bepaalde medicijnen (antibiotica of ontstekingsremmers verhogen de gevoeligheid voor licht)
 • Gebruik van sint-janskruid (kan ook lichtgevoeligheid verhogen)
 • Lupus (hierbij is je huid gevoelig voor licht)    

Beste daglichtlamp van 2024 kopen

Koop niet zomaar een daglichtlamp. Het wordt afgeraden om lichtbakken te kopen die zijn bedoeld voor huidaandoeningen, zonnebanken of zonnelampen. Dit soort lichtapparaten zenden UV-licht uit. Ze zijn niet alleen het verkeerde soort licht voor slaap- en stemmingsstoornissen, maar ze kunnen ook je huid beschadigen en het risico op huidkanker vergroten.

Je hebt een lichtintensiteit nodig van 2.000 tot 10.000 lux. (of jouw arts moet anders adviseren). Bedenk ook goed voordat je een daglichtlamp koopt, hoe je deze wilt gebruiken. Als je het te omslachtig vindt, kun je namelijk ook altijd nog kiezen voor een LED-bril. Lichttherapiebrillen zijn draagbaarder en bieden meer bewegingsvrijheid. Een kleine studie (3) wees uit dat de effectiviteit van een lichttherapiebril vergelijkbaar is met een daglichtlamp.

Hoe gebruik je een daglichtlamp?

Het ligt aan het type verstoring van het circadiaans ritme hoe je een daglichtlamp gebruikt. Dit kan in de ochtend zijn, kort na het wakker worden. Of in de vroege avonduren, voordat je je slaperig begint te voelen.

De daglichtlamp moet ongeveer 40 tot 60 centimeter van je gezicht staan. Het licht moet je ogen bereiken, maar je moet niet zelf direct in het licht kijken. Je kunt bijvoorbeeld prima eten, lezen of een elektronisch apparaat gebruiken terwijl je de daglichtlamp op je gericht hebt.

Het is heel belangrijk om jezelf gedurende een bepaalde tijd aan het licht bloot te stellen. De duur van een sessie kan variëren van 30 minuten tot twee uur. Dit is afhankelijk van de lichtintensiteit of van de aanbeveling van je arts.

Een andere belangrijke factor is consistentie. Probeer je er dan ook echt aan te houden om elke dag even achter de daglichtlamp te gaan zitten. Het kan namelijk zijn dat je niet meteen na een aantal dagen of weken al verbetering merkt.

Welke daglichtlamp je ook kiest, lees altijd voor gebruik goed de veiligheidsmaatregelen en instructies.

Kan een daglichtlamp bijwerkingen geven?

Over het algemeen is lichttherapie heel veilig. Soms komt het echter voor dat mensen lichte bijwerkingen hebben. Dit kan zijn:

 • Vermoeide ogen
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid

Meestal duren deze bijwerkingen niet lang, of treedt het alleen op bij de eerste paar sessies. Als de bijwerkingen ernstig zijn, is het verstandig om te stoppen met de lichttherapie en contact op te nemen met je huisarts.

Beste daglichtlamp van 2024 op een rij:

1 – Beurer TL30 – Daglichtlamp – Compact en dun – 20x12cm

De absolute topper onder de daglichtlampen. Met een klein formaat gemakkelijk mee te nemen en gemakkelijk op te bergen. In iedere situatie kun je de juiste hoek bepalen. Dit komt doordat deze daglichtlamp een verstelbare standaard heeft. Met een lichtintensiteit van ca. 10.000 lux is dit een krachtige daglichtlamp voor mensen met slapeloosheid of sombere stemmingen. Lees hier de 109 reviews van andere gebruikers >>

Voordelen:

 • Je kunt de daglichtlamp horizontaal of verticaal neerzetten
 • UV-vrij én flakkervrij
 • Door led-technologie compact formaat

2 – Vivid Green Daglichtlamp met Gratis E-book – Lichttherapielamp – Bureaulamp – 10.000 lux – Daglichtlampen – Hobby

Een heerlijke daglichtlamp om het zonlicht na te bootsen. Ideaal voor de donkere wintermaanden. Goed voor je stemming en je slaapt beter! Ook deze daglichtlamp heeft een compact formaat, waardoor je deze gemakkelijk mee kunt nemen en opbergen. Met drie verschillende standen en een ingebouwde timer kun je deze lamp geheel naar eigen wens gebruiken. Bij aankoop van de lamp krijg je er gratis een e-book over lichttherapie en winterdepressie bij! Lees hier de 15 reviews van andere gebruikers >>

Voordelen:

 • Boost voor stemming en energie
 • Warm en koel licht
 • Veilig voor huid en ogen
 • 3 standen en timer
 • Inclusief e-book

3 – LIROMA.NL – Daglichtlamp – GRATIS Opberghoes – ⌀ 32 – USB poort – 10000Lux – Touch screen – Geel en Wit licht – Lichttherapielamp – Energielamp – Sad Lamp – Lichttherapie  

Met deze daglichtlamp wordt er een flinke boost aan het ‘gelukshormoon’ in je hersenen gegeven. Je voelt je snel beter en zult gemakkelijker in slaap vallen. Deze daglichtlamp is uitgebreid getest door specialisten en huisartsen. 100% veilig voor je huid en de werking is wetenschappelijk bewezen. Met deze daglichtlamp kun je kiezen uit drie verschillende natuurlijke kleuren; geel, warm wit of koud wit. Bij deze lamp zit een gratis opberghoes. Lees hier de 92 reviews van andere gebruikers >>

Voordelen:

 • Verbetert slaapkwaliteit
 • Minder snel moe
 • Draagt bij aan betere hormoonhuishouding
 • Positief voor gezonde bloeddruk, temperatuur en stofwisseling
 • Meer energie

4 – AYOlite lichttherapiebril – ervaar de beste vorm van lichttherapie – gebruiksvriendelijk (en effectief) alternatief daglichtlamp

Liever een bril? Dan is deze lichttherapiebril een heel goed alternatief voor een daglichtlamp. Met deze lichttherapiebril geef jij jezelf een krachtige boost voor slaap, energie en stemming. Het mooie is dat je deze bril 30 dagen mag uitproberen. Voor het gebruik is geen app of smartphone nodig. De bril is stijlvol, lichtgewicht en zelfs te combineren met een eventuele eigen bril. Een ideaal product om jouw biologische klok weer aan te passen. Lees hier de 18 reviews van andere gebruikers >>

Voordelen:

 • Niet aan vaste plaats gebonden. Je kunt gaan staan en zitten waar je wilt.
 • Geen twijfel over juiste afstand; het blauwe licht bereikt op juiste golflengte en meest constant jouw ogen
 • Mooi design, comfortabel en lichtgewicht
 • Niet verblindend

5 – Diley Dreams® Daglichtlamp Lichttherapie – Daylight Lamp – Bureaulamp – Timerfunctie – 4 Lichtsterktes – 24,2×15,2 cm – 10.000 LUX – Ovaal Design

Met maar liefst 10.000 LUX zorgt deze daglichtlamp ervoor dat jouw daglicht tekort in de winter wordt gecompenseerd. Dankzij de moderne LED-technologie is een levensduur van 50.000+ uren mogelijk. Met vier helderheidsinstellingen en zes timer opties is het mogelijk om met deze lamp rustig op te bouwen. Deze daglichtlamp is CE, ROHS en FCC gecertificeerd waardoor jij zorgeloos gebruik kunt maken van lichttherapie. Door de 360 graden standaard kies je altijd jouw gewenste verlichtingshoek. Lees hier de 9 reviews van andere gebruikers >>

Voordelen:

 • Veilig voor huid en ogen
 • Bron aan vitamine D
 • Bevordert nachtrust
 • Nederlandstalige handleiding
 • Gratis e-book: “De invloed van licht op slaap”

Tot slot …

Heb je moeite met in slaap vallen? Of ben je al vroeg in de avond heel slaperig? Het kan zijn dat jouw circadiaans ritme verstoord is. Om deze weer in balans te krijgen, is het mogelijk om hiervoor een daglichtlamp te gebruiken. Het heldere licht wat via jouw ogen binnenkomt, geeft een signaal aan je hersenen. Deze gebruiken dat om je dag- en nachtritme beter te regelen. Het gebruik van een daglichtlamp kan je dus helpen om beter te slapen.

Tegelijkertijd pak je meteen de andere voordelen mee. Zo is het mogelijk dat in de donkere seizoenen je gemoedstoestand op peil blijft door het heldere licht. Maar ook bij een jetlag, een depressie, dementie of bij het werken in nachtdiensten kan een daglichtlamp een prima hulpmiddel zijn. Er zijn legio soorten en modellen verkrijgbaar. Lees goed de informatie en bekijk welke lamp het beste bij jou en bij jouw budget past.
Bronnen:
Healthline
PMC | US National Library of Medicine | National Institutes of Health
Science Direct

https://www.healthline.com/health/light-for-sleep
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3839957/
2 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079215001136?via%3Dihub
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6889287/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis!

Perfect slapen in de spotlights

Extra voordelig

Over de auteur

Mireille Hovius is gecertificeerd slaapcoach en heeft zelf jarenlang last gehad van slapeloosheid. Met haar blogs op slapenisgoed.nl wil ze mensen met slaapproblemen informeren en inspireren om beter te gaan slapen.

Volg mij

Recente artikelen